Deze Horror Films kunnen we in 2020 in de bioscoop verwachten

horror fims 2020

Het is alweer 2020 en dat betekent ook een nieuw filmjaar. In dit artikel houdt Phantasasmagoria je zo goed mogelijk op de hoogte welke horror films er uit gaan komen en wanneer ze in de bios te zien zullen zijn.

Dit artikel zal geregeld worden ge-update, aangezien er nieuwe titels bij zullen komen, maar zoals elk jaar zullen er ook titels van de agenda verdwijnen, omdat ze of niet te zien zullen zijn in de Nederlandse bioscopen of ze vertraging op hebben gelopen of gewoon gecanceld zijn. 

Zet dit artikel dan ook in je favorietenlijstje want naast geschrapte en nieuwe films, zullen de aangegeven data ook geregeld veranderen. 

Ik hoop dat het een fantastisch horrorfilmjaar gaat worden en er weer hele sterke titels bij zullen komen die het genre eer aan doen.

Lees verder voor de voorlopige horror films.JANUARI

The Grudge: 9 januari

the grudge 2020

The Grudge werd al eerder verwacht, maar nu is dan aan al dat wachten een einde gekomen en gaan we de reboot van de zeer enge franchise Ju-On: The Grudge uit 2002 eindelijk meemaken. Zowel in de Japanse originele versie als de Amerikaanse remakes gaat het in The Grudge om een haunting van een ghost die op een gewelddadige wijze om het leven is gekomen en daardoor een ‘grudge’ wrok achterlaat en op zoek is naar wraak en geweld. In de originele delen ging dat om de gewelddadige dood van Kyako en haar zoontje Toshio die door haar man zijn vermoord. 

Dit keer gaat het om een hele andere geest, maar wel om hetzelfde concept. Want in een huis schijnt het te spoken door een vloek en een jonge alleenstaande moeder en detective gaat op onderzoek uit, maar wordt vervolgens zelf geteisterd door de wraakzuchtige geest.

Alhoewel het zich dit keer niet in Japan afspeelt, heeft de film wel een klein beetje de J-horror vibe, die we zo goed kennen van Ju-On: The Grudge en de trailer laat dan ook een paar bekende elementen zien en met het super creepy Grudge-geluidje. De trailer weet gelijk een enge sfeer te scheppen met een creepy ghost en belooft veel horror. 

De film is rated R, voor boven de 18 en de makers beloven dus een vrij heftige horror. 

The Grudge is geschreven door Nicholas Pesce (The Eyes of my Mother, 2016) en dit keer dus niet door Takashi Shimizu die de originele versies en remakes schreef. En geproduceerd door Sam Raimi en Robert Tapert die samen ook al The Grudge en The Grudge 2 produceerden.

In de cast zullen Lin Shaye, Andrea Riseborough, Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin en Jacki Weaver te zien zijn. 


Gretel & Hansel: 30 januari

gretel and hansel 2020

Gretel & Hansel is de nieuwste film van Oz Perkins (I Am the Pretty Thing That Lives in the House, 2016 en February/The Blackcoat’s Daughter, 2015), dus verwacht een hele bijzondere hervertelling van het sprookje ‘Hans en Grietje’. 

Want ook nu gaan Gretel en Hansel een duister woud in om werk en voedsel te vinden en komen een heks tegen in een nexus van kwaad. Dit keer is Gretel ouder dan Hansel en zien we hen bij de heks in haar hutje in het bos verblijven, waar vreemde dingen gebeuren.

De trailer heeft een prachtige mooie stijl van filmen en licht en geeft al gelijk dat duistere sprookjes-achtige gevoel en geeft al een aantal vrij heftige en vervreemdende scènes weg die veel goeds voorspellen. 

Ik ben erg benieuwd hoe Oz Perkins met zijn unieke stijl het sprookje nieuw leven inblaast en hoop dat het een zeer enge en vervreemdende ervaring zal zijn. 

De film is geproduceerd door Fred Berger. De hoofdrollen worden vertolkt door Sophia Lillis die we kennen als Beverly in It Chapter One (2017) en Sam Leaky, naast Charles Babalola, Jessica De Gouw en Alice Krige. FEBRUARI

The Lodge: 6 februari

the lodge 2019

Ook The Lodge zou al in 2019 te zien zijn, maar is verplaatst naar februari. De film is al vertoond op festivals en krijgt behoorlijk hoge waarderingen, zowel van het publiek als van de critici. 

In The Lodge raakt een toekomstige stiefmoeder ingesneeuwd met de twee kinderen van haar verloofde en dan beginnen er vreemde en enge dingen te gebeuren.

Het verhaal bevat meer Hitchcock spanning dan bovennatuurlijke horror, en spelen er op de achtergrond trauma’s en onderlinge spanningen die zich opbouwen naar een horror climax. Het klinkt veelbelovend en omdat het vooral een psychologische horror is, ook erg interessant.

De trailer laat al een zeer claustrofobische sfeer zien, maar werpt meer vragen op dan dat je een idee krijgt van wat er aan de hand is. Een film vol mysterie, psychologische horror en zagen we ook een sekte het beeld passeren..?

De film is geschreven door en geregisseerd door Veronica Franz en Severin Fiala en de cast bestaat uit Riley Keough, Jaeden Martell en Lia McHugh. 

Ook de film is rated R en belooft dus een heftig horror drama te worden.


The Turning: 13 februari

the turning 2020

Deze zoveelste verfilming van het verhaal van Henry James’ The Turn of the Screw is alvast een voorproefje in de bios voor het verwachte tweede seizoen van The Haunting anthologie, getiteld The Haunting of Bly Manor, gebaseerd op The Turn of the Screw en andere ghost stories van Henry James. 

Maar eerst de film The Turning die het originele verhaal getrouw volgt. Echter dit keer speelt het zich niet af in 1898, maar in de moderne tijd, al voelt het door de huishoudster en de omgeving wel Victoriaans aan. Een gouvernante krijgt de zorg voor twee kinderen, Miles en Flora die na de dood van hun ouders door hun oom in huis zijn genomen. Maar de gouvernante denkt dat de kinderen door geesten worden geteisterd en de kinderen zelf zijn ook behoorlijk vreemd.

Aangezien het boek vanuit het perspectief van de gouvernante is geschreven en zij een onbetrouwbare verteller is, is het een psychologische ghost story en is het nog maar de vraag of er echt geesten in het spel zijn. De trailer lijkt ons te doen geloven dat het er echt spookt, of zijn dat toch de nare dromen van de nanny?

De film is geregisseerd door Floria Sigismondi en geschreven door Carey W. Hayes en Chad Hayes. De gouvernante wordt gespeeld door Mackenzie Davis (Freaks of Nature, 2015, Black Mirror)en Miles door Finn Wolfhard (Stranger Things) en Flora door Brooklynn Prince.


Fantasy Island: 13 februari

fantasy island 2020

Deze bovennatuurlijke fantasy horror film is losjes gebaseerd op de gelijknamige tv serie  uit de jaren 70 en 80 waar de mysterieuze Mr Roarke en zijn assistent Tattoo de wensen van hun gasten uit lieten komen, maar wel tegen een prijs. 

Die prijs wordt nu naar het horror genre vertaald en belanden de gasten in hun ergste nachtmerries.

Het idee doet sterk denken aan een Djinn die wensen vervult, maar daar altijd zware consequenties aan verbonden zijn en datgene wat je krijgt niet exact datgene is wat je wilde.

De trailer mixt het bovennatuurlijke, avontuur, beetje humor en mysterie. 

De film is geregisseerd door Jeff Wadlow en geproduceerd door o.a. Jason Blum. De castleden zijn onder andere Lucy Hale, Michael Peña, Maggie Q, Austin Stowell, Portia Doubleday, Jimmy O. Yang, Ryan Hansen en Michael Rooker.


Brahms: The Boy II: 20 februari

Deze film heeft behoorlijk wat vertraging opgelopen en zal nu hopelijk wel te zien zijn eind februari. 

In dit vervolg op The Boy (2016) die nu op Netflix te zien is, trekt een nieuw gezin in het Heelshire Mansion. Daar sluit hun jongste zoon vriendschap met een pop genaamd Brahms. 

Meer is er niet bekend over de premisse, er is ook (nog) geen trailer, maar afgaande op het verloop van het origineel zullen we nu ook een horror thriller kunnen verwachten met de pop en poppenspeler Brahms himself, die het eindgevecht met nanny Greta overleefde. 

De film wordt geregisseerd door William Brent Bell en geschreven door Stacey Menear. In de hoofdrollen zien we Katie Holmes, Owain Yeoman, Ralph Ineson en Christopher Convery en Anjali Jay.


The Lighthouse: 27 februari

the lighthouse 2019

Dit is de nieuwe film van Robert Eggers van The Witch (2015). De film is al eerder in 2019 in premiere gegaan en heeft lovende kritieken gekregen. 

De film gaat over een ouder wordende vuurtorenwachter genaamd Thomas Wake, en een jongere vuurtorenwachter Ephraim Winslow/Thomas Howard. Wanneer beiden vuurtorenwachters door een storm stranden op een verlaten afgelegen eiland waar zij gestationeerd zijn, verzanden ze langzaam in waanzin.

Een psychologische horror die er zowel prachtig uitziet als een geweldig verhaal en vertolkingen heeft. De trailer laat een kort beeld zien van wat de film in petto heeft en dat is een combinatie van cabin fever, absurdisme, waanzin en misschien wel het bovennatuurlijke van de tall tales die Wake vertelt. 

Het verhaal speelt zich af in Maine rond 1890. Dit is net zoals The Witch een verhaal dat zich afspeelt in het verleden. De stijl van de film is ook nu weer door taalgebruik, geluid, zwart-wit beeld en beeldformaat aangepast aan die tijd zodat het net lijkt alsof je naar een echte klassieke film uit 1920 kijkt, maar dan met geluid. Dit geeft een zeer bijzonder effect, waardoor de film misschien niet iedereen zal aanspreken. 

William Dafoe en Robert Pattinson vertolken de vuurtorenwachters.


Underwater: 27 februari

underwater 2020

Deze science fiction horror is een film waar ik nog maar weinig hoogte van krijg.

Een aantal wateronderzoekers moet naar veiligheid zien te komen nadat een aardbeving hun onderwater laboratorium heeft verwoest. Maar er is meer in de oceaan waar ze zich druk om moeten maken. 

De trailer ziet eruit als een soort Alien (1979) onder water. Veel actie en monsters, claustrofobisch en spannend. Maar dit keer is het de mens zelf die door het boren iets heeft doen ontwaken en speelt hierdoor in op de klimaat kwesties die nu spelen. 

Met Kristen Stewart in de hoofdrol naast Vincent Cassel, Jessica Henwick, John Gallagher Jr, Mamoudou Atie en T.J. Miller. De film is geregisseerd door William Eubank en geschreven door Brian Duffield en Adam Cozad.MAART

A Quiet Place Part II: 19 maart

a quiet place part 2 2020

Het vervolg op de verrassende horror thriller A Quiet Place uit 2018. Waar deze eerste film vooral in verraste was de enorme indrukwekkende stilte in de bioscoop en het zal benieuwen of ze dit in het tweede deel zullen herhalen of dat dit vervolg een iets andere wending gaat nemen. Moeder Evelyn en dochter Regan hadden aan het einde van de eerste film al ontdekt hoe ze de buitenaardse wezens kunnen verslaan. Hoe zal zich dit verder ontwikkelen?

Na de heroïsche offering van Lee staat Evelyn er nu alleen voor met haar kinderen Regan en Marcus en de pasgeboren baby. Nu worden ze gedwongen om zich buiten hun veilige haven te begeven en realiseren ze zich dat de buitenaardse monsters niet het enige gevaar is dat daar op hen wacht.

De trailer ziet er veelbelovend uit met een hoop actie, meer mensen en ook zien we een glimp van Dag 1, de dag waarop de monsters op aarde kwamen. Minder ingetogen dan de eerste film, maar waarschijnlijk net zo spannend met een iets andere vibe. 

De cast bestaat uit wederom Emily Blunt, Millicent Simmonds en Noah Jupe en moet het dit keer zonder John Krasinksi doen, die echter wel weer de regie op zich neemt. Nieuwkomer met een nog onbekende rol is Cillian Murphy (28 Days Later, 2002) die de cast aanvult. APRIL

The New Mutants: 8 april

the new mutants 2020

Een film die al heel vaak is uitgesteld. Zal de film het wachten waard zijn geweest? De film combineert actie, horror en science fiction en misschien ook een haunted house. De film is van Marvel en 20th Century Fox en de 13e en laatste film van de X-Men films.  

De film gaat over 5 jonge Mutants die net hun nieuwe gaven hebben ontdekt en proberen te ontsnappen van hun vroegere zonden en uit een geheime faciliteit waar ze gevangen worden gehouden. Dat is een oud ziekenhuis, maar ook een haunted house, zoals we we horen zeggen in de trailer.

De trailer zelf biedt weinig houvast waar de film naast het bovenstaande verder over gaat.

Het is in ieder geval een Marvel film met X-Men, maar dan met nieuwe personages gespeeld door veel bekende gezichten.

De cast bestaat uit Anya Taylor-Joy (The Witch, 2015, Split), Maisie Williams (Game of Thrones, Doctor Who S9), Antonia Banderas, Alice Braga, Blu Hunt, Henry Zaga en Charlie Heaton (Stranger Things) en anderen. De film is geregisseerd door Josh Boone die het script schreef samen met Knate Lee. 


Antlers: 16 april

antlers 2020

Antlers is gebaseerd op het korte verhaal van Nick Antosca (Channel Zero) “The Quiet Boy” dat gepubliceerd is door Guernica en op hun site te lezen is. 

Het verhaal gaat over een lerares in Oregon en haar broer, de sheriff die te maken krijgen met een jongen, genaamd Lucas die een duister geheim herbergt.

Wie het verhaal gelezen heeft weet dat er hele creepy dingen staan te gebeuren die verband houden met een duister en origineel wezen. En wie de serie Channel Zero kent, weet dat dit geen standaard horror verhaal wordt. De trailer laat al een kleine glimp zien van het monster en dat ziet er behoorlijk eng, maar ook origineel uit. 

De film is geregisseerd door Scott Cooper en geproduceerd door onder andere Guillermo del Toro. De hoofdrollen worden vertolkt door Keri Russell en Jesse Plemons.


Antebellum: 23 april 

antebellum 2020

Een succesvol schrijver Veronica raakt verstrikt in een angstaanjagende realiteit en moet een mysterie oplossen om hier uit te komen.

De film is een horror thriller en meer is er nog niet echt over bekend. De trailer is in ieder geval vrij mysterieus en laat het wrede leven van de slaven op de plantage zien dat zich vermengt met het heden, maar hoe en waarom dat is nog vrij geheimzinnig. 

Net zoals in Us (2019) en Get Out (2017) lijkt het erop dat maatschappelijke kwesties, de slavernij in het bijzonder, worden gemengd met horror en mysterie, en dat bleek al een geslaagde combinatie te zijn, dat tot nadenken aanzet en tegelijkertijd echte horror oplevert.

De film is geregisseerd door Gerard Bush en Christopher Renz die ook het script geschreven hebben. De hoofdrollen worden vertolkt door Janelle Monáe, Eric Lange, Jena Malone, Jack Huston, Kiersey Clemons en Gabourey Sidibe.MEI

Dreamkatcher: 28 mei

Over deze film is alleen een korte premisse bekend. Er is nog geen trailer en ook de exacte datum wanneer het wordt uitgebracht is nog onzeker. 

Om zijn nare dromen te stoppen, steelt een jongetje een dromenvanger van een mysterieuze buurman waardoor zijn familie gedwongen wordt om hem van een nachtmerrieachtige entiteit te redden.

Het klinkt als een horror fantasy en dat is ook alles wat er nu nog over bekend is. 

De film is geregisseerd en geschreven door Kerry Harris en de rollen worden vertolkt door Henry Thomas, Radha Mitchell (Silent Hill, 2006), Lin Shaye (Insidious, 2010), Joseph Bishara (The Conjuring, 2013, Insidious, 2010) en Jules Wilcox.

-wordt vervolgd-JUNI 

Candyman: 11 juni

De Candyman franchise wordt weer nieuw leven ingeblazen met deze film die omschreven wordt als een spiritueel vervolg op de eerste film uit 1992. Het is fijn dat er niet gekozen is voor een reboot of remake, maar net zoals Halloween verder gaat na het origineel, al zijn er na de film uit 1992 nog twee andere vervolgfilms gemaakt. 

We gaan terug naar de nu opgeknapte buurt in Chicago dat eerst The Projects waren en waar de legende van Candyman allemaal begon. 

De film is geregisseerd door Nia DaCosta en geschreven door Jordan Peele (Us 2019, Get Out, 2017). Tony Todd zal zijn rol als Candyman weer oppakken, naast Yahya Abdul-Meteen II die de nu volwassen Anthony McCoy speelt, die in de eerste film als baby werd ontvoerd door Candyman en gered werd door Helen. Verder zullen Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrtt en Colman Domingo te zien zijn. JULI

Ghostbusters: Afterlife: 9 juli

ghostbusters afterlife 2020

Nu echt een officieel vervolg van de Ghostbusters uit de jaren 80! Want dit keer draait het allemaal om familie. Niet alleen voor de schermen, maar ook achter de schermen. Want Jason Reitman neemt het regisseurstokje van zijn vader Ivan over die de eerste twee Ghostbuster films regisseerde: Ghostbusters (1984) en Ghostbusters II (1989). 

Het verhaal zelf staat ook in het teken van de legacy van de originele Ghostbusters als een alleenstaande moeder en haar twee kinderen erachter komen dat zij een connectie hebben met de originele Ghostbusters en eenvan hen hun grootvader is.

De trailer ziet er fantastisch nostalgisch uit, terwijl het aandacht heeft voor zowel de nieuwe als de oude generatie. Het belooft een mega spooky avontuur te worden en door de twee jongere kinderen doet het ook een beetje Goonies/Stranger Things-achtig aan. Zeker met Finn Wolfhard in de hoofdrol. En wie vindt ook dat Mckenna Grace als Phoebe wel erg lijkt op Egon Spengler? Zeker met dat haar en dat brilletje?

De oude cast keert ook weer terug wat een groot feest is. Bill Murray, Dan Alkroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver en zelfs Annie Potts. De enige die er helaas niet meer bij is is Harold Raims, die Egon Spengler speelde. Hij is namelijk in 2014 overleden. Maar misschien is hij wel de grootvader wiens geheim de kinderen ontdekken, dat lijkt er wel op aangezien Phoebe zijn Ghostbusters-overall vindt met zijn naam erop. Dan is hij er toch nog bij.

De overige cast bestaat uit Finn Wolfhard (Stranger Things), Paul Rudd, McKenna Grace (The Haunting of Hill House) en Carrie Coon. AUGUSTUS

Malignant: 14 augustus

Dit is het nieuwe project van James Wan en is helemaal in raadselen gehuld. Er is nog geen plot, geen trailer, niks. Het is gebaseerd op de comic ‘Malignant Man’ van James Wan. Naar het schijnt wordt het een moderne Giallo film, reken dus op en brute maar stijlvolle slasher. 

De cast bestaat uit Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young, Michole Briana White, Jale Able, Ingrid Bisu en anderen. 

-wordt vervolgd-


Escape Room: 27 augustus

Er is nog niets over de film bekend qua plot, of exacte verschijningsdatum en ook is er nog geen trailer.  

Het vervolg op het spannende Escape Room (2019) van Adam Robitel staat voor 2020 in de planning. We zien Zoey (Taylor Russell) weer terug en Ben (Logan Miller), want aan het einde van de film ondernamen zij een plan om MINOS te ontmaskeren en kapot te maken. Dus daar zal een deel van het plot om draaien, terwijl er waarschijnlijk weer geheel nieuwe puzzelkamers worden bedacht die hopelijk nog extremer zijn. 

Naast hen zijn ook Indya Moore, Isabelle Fuhrman, Holland Roden (Teen Wolf), Thomas Cocquerel en Carlito Olivero te zien.

-wordt vervolgd-SEPTEMBER

The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It: 10 september 

Dit is al weer de achtste film van het Conjuring Universum en wederom krijgen de Warrens te maken met een paranormale zaak, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Dit schijnt een van de meest sensationele zaken te zijn geweest waar Ed en Lorraine Warren mee te maken kregen. Het begint met een gevecht voor de ziel van een jongetje wat hen naar iets zal leiden wat ze nooit eerder zijn tegengekomen. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis claimt een verdachte van moord als zijn verdediging dat hij bezeten was door een demon.

Deze derde Conjuring film is daardoor een ander soort film dan zijn voorgangers waarin de Warrens twee gezinnen hielpen die te maken kregen met bezetenheid. Het lijkt meer in te spelen op de ontwikkelen van documentaires die te zien zijn op Netflix over seriemoordenaars en dit is het uitgelezen moment om deze zaak van de Warrens te verfilmen.

Er is nog geen trailer en verder is er nog weinig over bekend. Maar Patrick Wilson en Vera Farmiga zullen hun rollen als Ed en Lorraine weer oppakken. Ook zullen Sterling Jerins, Julina Hilliard, Sarah Catherine Hook, Charlene Amoia en Ruari O’Connor te zien zijn. De film wordt geregisseerd door Michael Chaves (The Curse of La Llorona, 2019), geen vreemde in het Conjuring universum. De screenplay is geschreven door David Leslie Johnson die dat ook al deed voor The Conjuring 2, 2016. En James Wan en Peter Safran fungeren als producers.OKTOBER

The Night House: 1 oktober

Dit is de nieuwe film van David Bruckner (The Ritual, 2017). De film is geschreven door Ben Collins en Luke Piotrowski. De exacte datum van verschijnen, duidelijk plot of trailer zijn er nog niet. 

De plot geeft nog enkel weg dat een weduwe de verontrustende geheimen van haar man ontdekt na zijn dood. 

De cast bestaat uit Rebecca Hall, Sarah Goldberg, Stacey Martin, Vondie Curtis-Hall, Evan Joonigkeit, Allie McCulloch, Samantha Buck en anderen.

-wordt vervolgd-


Halloween Kills: 29 oktober

halloween kills 2020

Het vervolg op Halloween uit 2018, dat het directe vervolg was van Halloween uit 1978, en zich exact 40 jaar later afspeelde. De film uit 2018 was een ijzersterke horror met Laurie Strode als de ultieme final girl. 

Met Halloween Kills gaat haar verhaal en dat van Michael Myers verder.

De teaser trailer laat niet heel veel los van wat we kunnen verwachten. Maar het is de slasher der slashers en waarschijnlijk krijgt het publiek wat het wil, veel kills, cool acties van Laurie en haar dochter en kleindochter en Michael die ook nu weer onverwoestbaar blijkt.

En als een heel leuke verassing zien we Tommy Doyle weer terug, het oppaskind uit de eerste film en ook Lindsey Wallace het andere oppaskind. Hoe leuk is dat. De laatste wordt ook nog eens door dezelfde actrice gespeeld, Kyle Richards, maar Tommy zal door een andere acteur worden vertolkt.

Misschien dat aan het onverwoestbare van Michael een einde komt in de derde en laatste film van deze trilogie Halloween Ends die in 2021 op het programma staat. Maar eerst maar eens zien wat er nu staat te gebeuren. 

De cast bestaat uit Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Kyle Richards en Anthony Michael Hall. De film is geregisseerd door David Gordon Green die ook Halloween heeft geregisseerd en dat ook zal doen voor Halloween Ends.