Film Review: The Goonies (1985)

review film the goonies 1985
The Goonies/ Warner Bros.

The Goonies (1985) is een epische avonturen film, waarin een aantal kinderen verzeild raken in een avontuur van Indiana Jones achtige proporties. 

The Goonies is dé jaren 80 avonturen film voor kinderen en heeft voor een grote nalatenschap gezorgd van allerlei andere avonturen films en series waarin een aantal kinderen een bijzonder avontuur beleven. Het grootste voorbeeld daarvan van nu is de serie Stranger Things waarin vier jongens, met een oudere broer, een oudere zus en andere oudere kinderen een episch avontuur beleven, wat zich tevens afspeelt in de jaren 80. Maar ook It het boek van Stephen King uit 1986 gaat over een groep jongens en een meisje dat het opneemt tegen een kwade kracht. 

In The Goonies gaat het niet om buitenaardse, bovennatuurlijke of interdimensionale wezens, maar om een stel projectontwikkelaars die de huizen van de buurt Goon Docks op willen kopen om er een golfbaan van te maken, terwijl er een ontsnapte familie criminelen zich verschuilt, waar de Goonies het tegen op moeten nemen. Dat zorgt voor een komisch en hachelijk, maar ook zeer dapper en ontroerend avontuur.

The Goonies wordt op IMDb aangeduid als PG, wat betekent dat de film scènes kan bevatten die misschien niet geschikt kunnen zijn voor kinderen onder de negen jaar. Dat komt voornamelijk door een aantal toespelingen naar seks en drugs en ook vinden ze een lijk in de ijskast en maken ze kennis met wat eerst een eng monster lijkt, maar eigenlijk een heel lief onschuldig mens blijkt te zijn. Ga mee op avontuur met de hele familie en word een Goonie!

Het verhaal

De Goon Docks een wijk in Astoria, Oregon, staat op het punt om verkocht te worden aan projectontwikkelaars. De vier vrienden die daar wonen, Mikey (Michael), Chunk (Lawrence) Mouth (Clarke) en Data (Richard) zijn daar helemaal niet blij mee, want na dit weekend zullen ze elkaar misschien nooit meer zien. Als ze bezig zijn om de spullen in Mickey’s huis in te pakken, nemen de jongens een kijkje op zolder, waar ze een schatkaart met een cryptische sleutel vinden van One Eyed Willy. De piraat die in 1632 daar ergens zijn schip en schat verborgen zou hebben.

Mickey is vastbesloten om de schat te gaan zoeken, want dat zou betekenen dat ze niet weg hoeven. Zijn oudere broer Brand gaat mee, maar op de plek waar ze moeten zijn staat een oud verlaten restaurant, dat nu tijdelijk wordt bewoond door de gangster familie Fratelli, Mama, en zoons Francis en Jake die net uit de gevangenis is ontsnapt en hun misvormde en geestelijk zwakbegaafde broer Sloth, die ze aan een ketting houden in de kelder.

Ondanks dit gevaarlijke obstakel en de waarschuwingen van Chuck en Brand gaat Mikey toch op onderzoek uit en als ook Andy het bijna vriendinnetje van Brand en haar vriendin Stef zich bij hen aansluiten, belanden ze in een hachelijk maar episch avontuur dat hen via booby traps, puzzels en een waterglijbaan dichter bij de schat van One Eyed Willy brengt. 

review film the goonies 1985
One Eyed Willy Trap/ Warner Bros.

Epische drukke avontuurlijke chaos met een hart

The Goonies is een op en top jaren 80 film. Druk schreeuwende kinderen, chaos, avontuur, grove humor, gevaar en een hoop joligheid. Ook wordt er veel losser omgesprongen met de toespelingen op seks, maken ze het beeld van een naakte man per ongeluk stuk, waarbij natuurlijk alleen de piemel afbreekt, het belangrijkste deel, volgens Mickey’s moeder. Vertaalt Mouth alles wat Mickey’s moeder aan de nieuwe hulp Rosita zegt in het Spaans, maar doet net alsof het een drugshol en sekshol is. En zijn de milde scheldwoorden ook aanwezig. 

Daartegenover is er ook veel meer ruimte voor affectie. De manier waarop Brand met Mickey omgaat is erg leuk en liefdevol en alhoewel iedereen op elkaar vit en Stef en Mouth een hekel aan elkaar lijken te hebben, ontdooien zij ook naar elkaar toe en bewijzen ze allemaal erg om elkaar te geven. Stef en Andy zorgen wel voor het nodige gegil, maar ook zij dragen hun steentje bij. Maar de mooiste en ontroerendste vriendschap ontstaat tussen Chunk en Sloth, die zelfs van elkaar houden. Sloth redt hen en op zijn beurt zegt Chunk dat Sloth na het avontuur bij hem komt wonen en hij voor hem gaat zorgen. 

De Goonies zijn dan wel stoere en dappere misfits, maar hebben allemaal een hartje van goud en steken dat niet onder stoelen of banken. Ze komen gerust voor hun gevoelens uit en zijn daar niet minder stoer om. Mickey en Data huppelen samen vrolijk door de duinen, terwijl ze hun armen over elkaars schouders hebben geslagen. Dat maakt alles nog hartverwarmender. 

De Goonies

De Goonies zelf is inmiddels een begrip geworden. Het staat voor een groepje misfits, meestal jongens, met ieder een specifieke eigenschap. Mickey is de nieuwsgierige en dappere avontuurlijke leider van de groep, alhoewel hij wel een beperking heeft, want hij heeft astma en is allergisch voor veel dingen (volgens zijn moeder). Chunk is de dikkere van de groep, alhoewel dat best meevalt en het liefste dat hij doet is eten en hij heeft ook altijd honger. Mouth is de degene die de (te) grote mond heeft, wat niet altijd goed uitpakt, hij is bijdehand, maar wel met een klein hartje. Data tenslotte is de uitvinder van de groep. Hij heeft een enorme jas aan en een enorme rugzak waarin allerlei uitvindingen, van lampen, een bokshandschoen tot een gebit zitten die meermaals zijn leven redden. 

Brand, Stef en Andy zijn officieel geen Goonies, maar na dit avontuur dat ze samen hebben beleefd, mogen ze zich met recht een Goonie noemen. 

review film the goonies 1985
Mouth, Mickey, Data, Chunk/ Warner Bros.

Het avontuur

De film begint al vol actie met een ontsnapping van Jake uit de gevangenis en een wilde achtervolging door Astoria, waarbij ze om de beurt een van de Goonies passeren. Het vinden van de schatkaart geeft al een gevoel van spanning en wanneer ze op zoek gaan en eerst bijna in de handen vallen van de Fratelli’s maakt dat het nog spannender. Want ook deze criminele familie bestaat uit drukdoeners en vormen alles behalve een hecht gezin. 

Nadat de Goonies weten te ontsnappen, belanden ze pas echt in het grote avontuur. Ze moeten booby taps ontwijken, puzzels oplossen die levensgevaarlijk zijn en glijden van een enorme waterglijbaan, terwijl ondertussen de Fratelli’s op hun hielen zitten. Het verhaal heeft een echte Indiana Jones vibe en zit ook vol humor en slimmigheden van de Goonies zelf terwijl ondertussen de romantiek opspeelt tussen Andy en Brand. 

De vormgeving van het grottenstelsel zorgt voor de avontuurlijke sfeer en wordt benadrukt door de muziek die het vinden van het schip, de Inferno van One Eyed Willy extra episch maakt. 

De ouders zijn in dit avontuur geheel afwezig en in beeld vrij onwetend van wat er zich met hun kinderen allemaal afspeelt, waardoor dat een komische vibe geeft. Maar als de kinderen aan het einde van hun avontuur worden gevonden, hebben ze allemaal liefhebbende ouders die precies op hun kinderen lijken. 

Met een tempo dat lekker vlot is, veel drukdoenerij en lawaai is dit een film die typerend is voor de jaren 80 en daardoor een groot nostalgisch feest, zeker voor degenen die kinderen waren toen deze film uitkwam. Wie wilde er geen Goonie zijn? 

Parental Guidance

De film bevat geen horror of enge wezens, maar wel een gevaarlijke familie die met pistolen zwaait en deze af en toe afvuren. Ze dwingen de Goonies ook geboeid van de plank af te springen in het water. De Goonies vinden een lijk in de ijskast van de Fratelli’s waar op een zeer komische wijze mee om wordt gegaan en ook worden er wel milde vloekwoorden gebruikt. Er zijn seksuele toespelingen en Mouth houdt een heel verhaal over drugs en seksspeeltjes in het Spaans tegen Rosita. Maar omdat dit alles van de kinderen komt en ze er zelf ook vrij speels mee omgaan, komt het niet zo heftig over.

Sloth lijkt in het begin een eng monster. Omdat hij zwakbegaafd is en dus onberekenbaar lijkt hij gevaarlijk en omdat hij misvormd is ziet hij er monsterlijk uit. Maar niets is minder waar. Sloth is een lieverd en een held en inmiddels de beste vriend van Chunk aan het worden. Het is een tragisch figuur die door zijn familie slecht wordt behandelt, maar nu een fijn leven krijgt bij Chunk. 

Kijk info

 • Eng 1/5 Niet echt eng maar wel spannend. De Fratelli’s zijn eng maar ook komisch en Sloth kan bij de eerste aanblik eng zijn, maar blijkt heel lief en goed. Ze vinden ook skeletten.
 • Geweld 1/5 De Fratelli’s gebruiken pistolen en schieten. De Goonies vallen bijna in een dodelijke val en Chunk wordt gevangen. Maar niemand gaat dood of raakt gewond.
 • Gevloek 1/5 Er worden wat milde vloekwoorden gebruikt.
 • Alcohol/drugs 1/5 Mouth doet net of het huis van Mickey een drugshol is.
 • Seks/bloot 1/5 Er worden seksuele toespelingen gemaakt.

Praktische info

 • The Goonies (1985) 114 min
 • Directed by: Richard Donner
 • Produced by: Richard Donner, Harvey Bernhard
 • Screenplay by: Chris Columbus
 • Story by: Steven Spielberg
 • Starring: Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Ke  Huy Quan, Kerri Green, Martha Plimpton
 • Music by: Dave Grusin
 • Cinematography: Nick McLean
 • Edited by: Michael Kahn
 • Production company: Amblin Entertainment
 • Distributed by: Warner Bros.