Film Review: Gremlins (1984)

review film gremlins 1984
Billy and Barney meet Gizmo/ Warner Bros.

Gremlins (1984) is een horror comedy met de schattige Gizmo in de hoofdrol. 

Gremlins behoort al jaren tot een van de films die altijd voorbij komt tijdens de Kerst en geeft een leuk tegenwicht aan al de zoetsappige Kerstfilms, maar heeft wel een belangrijk boodschap.

Gremlins is een film van Chris Columbus en geregisseerd door Joe Dante en geproduceerd door Steven Spielberg. Dat levert een duistere comedy op, die af en toe over de top is, maar ook een groot hart heeft met een van de schattigste wezentjes ooit op het grote doek vertoond, Gizmo de Mogwai.

De hilarische over de top campy humor van de gemene Gremlins zorgen voor een paar brute kills, veel humor en een belangrijk thema dat nog steeds geldt: De mens moet verantwoordelijkheid nemen voor de natuur. Dit is een onderwerp dat meer dan ooit van levensbelang is en een belangrijke kerstboodschap van deze komische Kerst horror.

Het verhaal

Randall Peltzer is een uitvinder en zoekt voor de Kerst een bijzonder cadeau voor zijn zoon Billy. Hij wordt door een Chinese jongen naar de winkel van zijn grootvader geleid en daar vindt hij een Mogwai, een heel bijzonder wezentje. Maar de eigenaar Mr Wing wil de Mogwai niet verkopen. De kleinzoon verkoopt de Mogwai echter stiekem wel aan Randall omdat ze geld nodig hebben en zegt hem dat er drie belangrijke regels zijn: De Mogwai kan niet tegen fel licht en van zonlicht sterven ze. Ze mogen nooit water drinken of ermee in aanraking komen. En ten derde mag je hen nooit te eten geven na middernacht.

Billy is dolgelukkig met de Mogwai die Gizmo wordt genoemd. Maar door een klein ongelukje wordt er toch water op hem gemorst en dat is het begin van een bijzondere Kerst waarin het stadje al snel overspoeld wordt door een horde Gremlins.

review film gremlins 1984
The Gremlins/ Warner Bros.

Horror comedy

Alhoewel Gremlins op IMDb wordt aangeduid als PG, dus sowieso geschikt voor kinderen vanaf negen jaar, is de film best wel bruut. Niet alleen de kills die de Gremlins uitvoeren, maar ook hoe er met elkaar en met Gizmo wordt omgegaan. Want wanneer Gizmo water over zich heen krijgt en er allemaal harige balletjes uit zijn lichaam komen, ligt hij te vergaan van de pijn en ellende en Billy en Pete hebben enkel oog voor de harige balletjes en laten Gizmo gewoon aan zijn lot over. Maar er zijn veel meer subtiele gruwelijkheden in de film. 

Mrs Deagle die een hoop onroerend goed heeft in het stadje, zwaait er de gemene scepter als een echte Scrooge en bedreigt zelfs Barney de arme hond van Billy om hem te martelen en een langzame gruwelijke dood te laten sterven. 

Maar ook het verhaal van Kate, de love interest van Billy en zijn collega bij de bank, heeft een gruwelijk verhaal te vertellen over Kerst. Haar vader is namelijk tijdens Kerst omgekomen, omdat hij als verklede Kerstman in de schoorsteen was gevallen en zijn nek had gebroken. 

De Gremlins zelf, zorgen ook voor de nodige horror. Als de Mogwai die zijn ontstaan uit Gizmo zelf, doordat Gizmo per ongeluk water over zich heen kreeg en er allemaal harige balletjes uit zijn lichaam plopten, zijn al heel anders dan Gizmo zelf. Dan al pesten ze de arme Barney die ze buiten op de veranda ophangen aan kerstlampjes. Maken ze rotzooi en trappen ze herrie. Dan weten ze vervolgens ook Billy te foppen zodat zij na middernacht te eten krijgen, waardoor ze veranderen in enorme cocons die veel weg hebben van de cocons uit Alien (1979) en veranderen ze in de gemene Gremlins.

De Gremlins zorgen voor veel ellende in de stad, maar eerst weet de moeder van Billy er nog drie op gruwelijke wijze te doden, door  er eentje in de blender te stoppen, een in de magnetron en een dood te steken en eentje wordt door Billy in het haardvuur gegooid. Het is een slasher waarbij zowel de Gremlins op brute wijze worden afgeslacht, maar dan is het hun beurt. 

Met de truck van de buurman, die niet zo gesteld is op vreemdelingen wordt hij ironisch genoeg door zijn all American truck door de niet inheemse wezens waar hij altijd al bang voor was, doodgereden. Tenslotte wordt ook de gemene Mrs Deagle een lesje geleerd en wordt zij met haar elektrische stoel door het dak van het huis gekatapulteerd. 

Dat is al een gedeelte van de ware boodschap van Kerst, wees vriendelijk voor elkaar en vrijgevig. Maar Mr Wing komt na de ellendige nacht Gizmo weer ophalen omdat zij er nog niet klaar voor zijn om verantwoordelijkheid te dragen voor Gizmo, die symbool staat voor de natuur. En nog steeds is er na bijna 40 jaar niets veranderd. We hebben nog steeds geen acht voor de natuur, nemen er geen verantwoordelijkheid voor en begrijpen het niet. 

Leuke effects en gadgets

De film zit vol met practical en special effects. Met veel rook en groen licht veranderen de Mogwai in de Gremlins. Gizmo ziet er schattig uit en komt helemaal tot leven, met zijn gezichtsuitdrukkingen en de weinige woordjes die hij kan spreken. Ook de Gremlins zijn prachtig vormgegeven. Stripe, degene met een witte hanekam, is het meest herkenbaar en de leider. Maar ook alle andere Gremlins zijn van elkaar te  onderscheiden en hebben ieder hun eigen unieke uiterlijk. Helemaal leuk wordt het wanneer ze zich gaan aankleden, met Hawaï shirts aan en petjes op en naar de bioscoop gaan om Sneeuwwitje te kijken en Hi Ho meezingen. Dit is over de top en zeker voor kinderen heel vermakelijk. 

Net zoals de vele uitvindingen van Randall die hun leven eerder een stuk moeilijker maken dan makkelijker. De koffiedrap uit de automaat die je moet oplepelen in plaats van drinken. De sinaasappelperser die uit een sinaasappel een aantal liter sap in de rondte spuit en natuurlijk de gimmick met de Bathroom Buddy en de tandpasta die Randall telkens in zijn eigen gezicht gespoten krijgt. 

Tenslotte is hond Barney ook een grote ster. Wanneer het doosje waarin Gizmo zit door Billy wordt opengemaakt, schrikt hij oprecht en wanneer Gizmo in het warenhuis in een elektrische auto voorbij raast om Billy te redden, schrikt de arme Barney zo erg dat hij met vier poten tegelijk de lucht in springt om er vervolgens al kwispelend achteraan te rennen. 

Conclusie

Gremlins is een bijzondere Kerstfilm, die over de top campy grof is, met hilarische over de top situaties, onlogische handelingen en een ultieme Kerstboodschap voor de mensheid.  Maar dit alles bij elkaar werkt bijzonder goed. Het zorgt voor lachsalvo’s, ontroerende en zielige momenten, spanning en heerlijke boontje komt om z’n loontje afrekeningen. Gremlins is een originele en unieke horror comedy uit het jaren 80 tijdperk en een bijzondere klassieker geworden, die nog leuker is om met Kerst te kijken. 

Praktische info

  • Gremlins (1984) 106 min
  • Directed by: Joe Dante
  • Produced by: Michael Finnell
  • Written by: Chris Columbus
  • Starring: Zach Gallligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Frances Lee McCain, Corey Feldman, Keye Luke
  • Music by: Jerry Goldsmith
  • Cinematography: John Hora
  • Edited by: Tina Hirsch
  • Production company: Warner Bros. Amblin Entertainment
  • Distributed by: Warner Bros.