Film Review: Matilda (1996)

review film matilda 1996
Matilda/ TriStar Pictures

Matilda (1996) is een komische familie fantasiefilm over een heel speciaal meisje genaamd Matilda.

Matilda is de verfilming van het gelijknamige boek uit 1988 geschreven door Roald Dahl. Roald Dahl was een meester in de inleving en beleving van de wonderlijke wereld gezien door de ogen van kinderen en nam hen zeer serieus. Met komische over de top karakters, bijzondere kinderen en een wonderlijk avontuur bracht hij fantasievolle fictie aan kinderen, waarin het goede altijd overwint. 

De film Matilda weet deze sfeer goed te vangen en laat de wereld zien door de ogen van kinderen en hun eigengereide logica, die vaak veel eerlijker en echter is dan die van volwassenen. Matilda is door IMDb aangeduid als PG wat betekent dat sommige scènes misschien ongeschikt zouden kunnen zijn voor kinderen onder de negen jaar. Dat komt voornamelijk door de grote boze directrice van de school die er niet alleen vervaarlijk uitziet, maar ook wreed met de kinderen omgaat. Echter dat wordt weer op zo’n komische en fantasievolle manier in beeld gebracht, dat het nooit echt eng wordt en daarnaast loopt het ook altijd goed af en komen de kinderen altijd op hun pootjes terecht. Daar dit niet realistisch is, kan het voor de kleine kinderen een vertekend beeld scheppen en hun gevoel voor gevaar ondermijnen. 

Het verhaal

Matilda is een zeer bijzonder meisje. Zij is slim, kan vanaf haar vierde al voor zichzelf zorgen, is gek op lezen, en gaat zelfs in haar eentje op pad naar de bibliotheek, maar is helaas in de verkeerde familie geboren. Haar ouders zijn nietsnutten. Haar vader Harry is een tweedehands autoverkoper en een oplichter, haar moeder Zinnia laat haar gewoon alleen en gaat alleen maar naar de bingo en haar oudere broer Michael kan helemaal niets. 

Als Matilda zes jaar is, mag ze eindelijk naar school, waar ze in klas komt bij de zachtaardige Miss Honey. Zij ontdekt al snel dat Matilda erg slim is en Matilda zelf ontdekt dat ze speciale gaven heeft. Ze kan namelijk dingen met haar gedachten laten bewegen.  Matilda vindt het heerlijk bij Miss Honey in de klas en maakt al snel vrienden, maar ook op school ontdekt ze dat er nare volwassenen zijn zoals het schoolhoofd Trunchbull die een hekel heeft aan kinderen. En erger nog, zij is de tante van Miss Honey en heeft na de dood van de vader van Miss Honey haar huis en geld afgepakt.

Matilda is vastbesloten om Miss Honey te helpen en nu ze haar gave onder controle heeft is het tijd om haar een lesje te leren. 

review film matilda 1996
showing Miss Honey her powers/ TriStar Pictures

De eerlijkheid en rechtvaardigheid van een kind

Het verhaal wordt door een voice over vertelt, waardoor het nog meer de sfeer vat van het boek. Ook verduidelijkt het de handelingen van Matilda op een zeer speelse en komische wijze. De film wordt verder geheel verteld vanuit het perspectief van Matilda. Haar manier van denken, en handelen krijgt de focus, waardoor het een bijzondere en eerlijke kijk geeft op de belevingswereld van kinderen. Want volwassenen zijn nu eenmaal geneigd om kinderen niet serieus te nemen. Zij zijn groot, slim, sterker en hebben altijd gelijk, terwijl kinderen klein, dom, zwak en ongelijk hebben. Het laat de duidelijke ongelijke positie zien van kinderen ten opzichte van volwassenen en het lijkt erop dat kinderen hier niets tegen kunnen doen.

Matilda bewijst het tegenovergestelde. Zij laat zich niet intimideren of afschrikken en gebruikt de woorden van de volwassenen tegen hen. Zij is rechtvaardig en eerlijk en ook moedig en bijdehand wat voortkomt uit haar eerlijkheid en logica. Dat zorgt voor hele leuke situaties, waarin Matilda eerst haar ouders en vervolgens Trunchbull een lesje leert.

Maar Matilda is meer dan dat, want zij kan dingen laten bewegen met haar gedachten. Dat zorgt voor een vrolijke sfeer in de film, en maakt het fantasievol, en tegelijkertijd is het haar kracht om op te staan tegen de slechte volwassenen. 

Parental Guidance

Matilda is een zeer leuke familiefilm vol fantasie, komische situaties en ook spannende gebeurtenissen. Trunchbull is een vervaarlijk uitziende grote vrouw die kinderen opsluit als ze stout zijn geweest en vindt dat een ideale school een school is zonder kinderen. Haar werkwijze om kinderen discipline te leren is vrij extreem. Zo slingert ze een meisje Amanda aan haar vlechtjes in het rond en werpt haar als een werpkogel door de lucht. Ook gooit ze een jongen door het raam, dat Matilda met haar krachten nog net op tijd kan opendoen en laat ze een jongen een hele taart opeten als straf. Dat gooi- en smijtwerk met kinderen is weliswaar op een komische manier gefilmd en de kinderen overkomt niets, maar kinderen moeten wel al het besef hebben dat dit in het echt wel gevaarlijk is en niet kan. 

Ook de grappen die Matilda met haar vader uithaalt, zoals zijn haar blond verven en zijn hoed aan zijn hoofd plakken, is natuurlijk iets dat je in het echt nooit mag doen. 

Wanneer Matilda en Miss Honey samen het huis van Trunchbull binnen gaan om Miss Honey’s pop Lizzie te zoeken, worden ze bijna betrapt en dat levert een spannende achtervolging op door het huis, met een wel heel kwade en gevaarlijke Trunchbull. 

Echt spooky wordt het als Matilda in de nacht de pop uit het huis gaat halen en ze Trunchbull de stuipen op het lijf jaagt met het zwevende schilderij van de vader van Miss Honey. Dit is zowel grappig als een beetje spannend voor de allerkleinsten. Deze truc herhaalt ze in de klas wanneer ze net doet alsof de geest van de vader van Miss Honey, Magnus, Trunchbull opdraagt om het huis en haar geld terug te geven en te vertrekken. 

Het loopt dus allemaal goed af. Zelfs Matilda weet haar ouders te overtuigen dat Miss Honey haar kan adopteren, terwijl haar ouders op de vlucht moeten slaan voor de FBI. Miss Honey wordt de nieuwe directrice van de school en niemand wil er ooit nog weg. En Matilda en Miss Honey leefden samen een heel fijn leven, vol plezier en kon Matilda het kind zijn dat ze is, zoals ieder kind dat verdient. 

Kijk info

 • Eng 1/5 De scène in de nacht wanneer Matilda Trunchbull laat schrikken is misschien wat eng.
 • Geweld 1/5 Trunchbull slingert, gooit, werpt en smijt met de kinderen en behandelt hen wreed. 
 • Gevloek 1/5 Er wordt niet gevloekt, maar Trunchbull gebruikt wel allemaal nare woorden voor kinderen.
 • Alcohol/drug 1/5 De ouders van Matilda drinken bier.
 • Seks/bloot 0/5

Praktische info

 • Matilda (1996) 98 min
 • Directed by: Danny DeVito
 • Produced by: Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher, Lucy Dahl
 • Screenplay by: Nicholas Kazan, Robin Swicord
 • Based on: Matilda by Road Dahl
 • Starring: Mara Wilson, Danny DeVito, Rhea Perlman, Embeth Davidtz, Pam Ferris
 • Music by: David Newman
 • Cinematography: Stefan Czapsky
 • Edited by: Lynzee Klingman, Brent White
 • Production company: Jersey Films
 • Distributed by: TriStar Pictures