Film Review: Willow (1988)

review film willow 1988
Willow/ Metro-Goldwyn-Mayer

Willow (1988) is een spannend en duister fantasy verhaal met een bijzondere held in de hoofdrol. 

Willow is een fantasy film die zich afspeelt in een andere wereld vol met magische en bijzondere wezens en doet ook qua opzet een beetje doet denken aan de bijzondere reis die de Hobbit Frodo moet afleggen om het kwaad te weerstaan. Willow bevat echter meer humor en magie en is ook voor kinderen een zeer aantrekkelijk en toegankelijk verhaal, al hoewel het soms wat enge en duistere scènes bevat. Zeker de scène waarin mensen transformeren in varkens ziet er griezelig uit. Maar deze scène was qua special effects wel een revolutionaire scène. 

Willow wordt aangeduid door IMDb als PG, wat betekent dat de film scènes kan bevatten die ongeschikt zouden kunnen zijn voor kinderen onder de negen jaar. De slechte heerseres Bavmorda met haar toverkunsten is eng, maar er wordt ook veel in gevochten en mensen worden gedood door zwaarden, pijlen en zelfs door een monster opgegeten. Door deze scènes kan de film soms heftig zijn, maar aangezien de film niet slechts voor kinderen is, maar zeker ook voor volwassenen, is dit een ideale fantasy film voor de hele familie. 

Het verhaal

Nelwyn (dwerg) Willow Ufgood woont met zijn vrouw Kiaya en kinderen Ranon en Mims in een dorpje en zij leiden een vrij rustig bestaan, weg van alle oorlog die om hen heen woedt. Want de kwade koningin Bavmorda is op zoek naar een kind met een speciaal teken op haar arm. Dat kind zou namelijk volgens een profetie haar ondergang betekenen. Bavmorda wil met haar leger tevens heerser zijn over het hele land en andere koninkrijken trekken tegen haar ten strijde, maar ze is te sterk. 

Als het kindje is geboren, genaamd Elora Danan, vlucht de vroedvrouw met de baby om haar in veiligheid te brengen. Als ze worden ingehaald door de honden van Bavmorda, legt ze het kindje in een wiegje in de rivier, waarna Ranon en Mims haar vinden. Dat betekent dat zij zonder het te weten in gevaar zijn en als hun dorp wordt aangevallen door de honden, besluiten de Newlyn om de baby over hun grens te brengen naar de Daikini (mensen) en het aan een mens te geven. 

Willow beseft dan nog niet op welk een avontuur hij wordt gestuurd en hij de uitverkorene is, door Elora zelf aangewezen, om haar te beschermen en naar een veilige plek te brengen. Hij krijgt echter hulp van de fee Cherlindrea die hem een toverstaf geeft, twee brownies, Franjean en Rool en de Daikini zwaardvechter Madmartigan en de tovenares Fin Raziel. 

willow 1988 (2)
Willow, Madmartigan and Elora/ Metro-Goldwyn-Mayer

Episch fantasy avontuur

Willow is een episch avontuur over de strijd tussen goed en kwaad, een queeste en het goede dat altijd overwint. Het is de ultieme opzet van een fantasy verhaal, dat met humor, mooie special effects en spannende gevechten en ook nog romantiek en veel girlpower is uitgevoerd. Met een spannende achtervolging met paardenkarren en een dolle rit op een schild van een besneeuwde berg af, een tweekoppig monster dat Willow per ongeluk tot leven wekt en een als vrouw verklede Madmartigan, het komt allemaal voorbij in dit epische avontuur. 

De opbouw is duidelijk en het verloop zorgt ervoor dat ieder karakter de ruimte krijgt, alsook de scènes vol actie, spanning en humor met elkaar worden afgewisseld. Uiteindelijk leidt alles tot de grote confrontatie tussen goed en kwaad, waarvoor eerst nog een hoop obstakels overwonnen moeten worden, er nieuwe bondgenoten worden gemaakt en ze soms belanden in komische situaties, waardoor de film altijd blijft boeien. 

Willow bevat een wereld vol magie, bijzondere wezens en gaat over liefde en vriendschap en moed en vechten voor het goede. Willow is de aangewezen held, al doet hij dat met tegenzin. Niet omdat hij niet dapper is, maar omdat hij zo klein en machteloos is. Madmartigan, wel groot en een goed zwaardvechter is al even terughoudend, maar wel omdat hij altijd egoïstisch is geweest. Maar Elora weet beiden voor haar te laten smelten. Zowel Willow als Madmartigan beginnen als helden tegen wil en dank en vinden elkaar niet bepaald aardig, maar na verloop van hun avontuur verandert dat allemaal natuurlijk. Ze worden erg goede betrouwbare vrienden, maar ook kunnen ze zich erg goed vinden in hun heldenrol. 

Franjean en Rool, de twee kleine brownies zorgen voor de humor. Ze zijn irritant, komen zelf alleen maar in de problemen, maar bewijzen zich uiteindelijk ook goede vrienden en dappere strijders. 

review film willow 1988
Evil Queen Bavmorda/ Metro-Goldwyn-Mayer

Girlpower

Bijzondere rollen zijn weggelegd voor de vrouwen. Bavmorda die erg veel weg heeft van de Evil Queen uit Sneeuwwitje heeft een dochter Sorsha, die aanvoerder is van haar leger. Zij is trouw aan haar moeder, maar als Madmartigan onder invloed van een liefdesspreuk zijn liefde aan haar verklaart, begint ze te ontdooien en bloeit er daadwerkelijk iets op tussen de twee. Dit zorgt ervoor dat Sorsha hun kant kiest en meestrijdt tegen haar eigen moeder. Zij is naast alle mannelijke zwaardvechters de enige vrouw, maar een die je niet moet onderschatten. 

Fin Raziel is een machtige tovenares die door Bavmorda in een dier is veranderd. De pogingen die Willow onderneemt om haar terug te veranderen mislukken telkens, wat komische situaties oplevert, maar wanneer het lukt, bewijst Raziel dat zij erg machtig is en neemt het in de eindstrijd op tegen Bavmorda, ook al is zij inmiddels een oude vrouw geworden. Die strijd doet denken aan de strijd tussen Gandalf en Saruman en het gaat er tussen beide vrouwen even hard aan toe. 

Deze eindstrijd is daardoor een bijzondere geworden, zeker in het fantasy genre. Terwijl Madartigan met zijn mannen vecht tegen het leger van Bavmorda, strijden Sorsha en Raziel tegen Bavmorda. Willow is degene die door zijn goocheltruc Elora in veiligheid weet te brengen en Bavmorda door haar eigen toedoen in de Netherworld wordt gezogen. Het is dus pure girlpower en niet de sterke kracht van de mannen die het kwaad verslaan, en de slimme truc van een kleine dwerg en zijn moed om Bavmorda te confronteren.

Parental Guidance

De film is vol magie, maar ook vol met gevechten. Er worden mensen met zwaarden en pijlen doorboord en gedood. De manier waarop een vriend van Madmartigan, Airk aan zijn einde komt is heftig in beeld gebracht en ook de enige bekende good guy die wordt gedood dat expliciet in beeld wordt gebracht. Maar ook de vroedvrouw wordt in het begin van de film verscheurd door honden, wat er ook vrij heftig uitziet. Er wordt zelfs een slechte soldaat opgegeten door een tweekoppig monster.

Maar de trollen zorgen ook voor wat griezelige beelden. Ze kunnen tegen muren oplopen en zien er met hun enge uiterlijk griezelig uit. En helemaal wanneer Willow een van hen wil betoveren, maar dat verkeerd uitpakt en de trol wordt gevild en er een klomp vlees overblijft wat er heel smerig uitziet. 

De magie is soms ook best eng. Zeker wanneer Bavmorda iedereen in varkens verandert. We zien dat proces heel goed gebeuren bij Madmartigan en dat zorgt voor een verontrustend, maar wel erg mooi gemaakt, beeld. Dat kan best eng zijn voor kinderen. 

Tenslotte kan het duistere ritueel om Elora naar de Netherworld te sturen ook ook vrij eng zij voor kinderen. Helemaal omdat een onschuldige baby in gevaar is en zij hulpeloos op een altaar ligt. Gelukkig wordt zij gered door Willow met hulp van Sorsha en Raziel en wordt Bavmorda zelf in de Netherworld gezogen. Hierdoor hoeven wezens van het goede, Willow en Raziel niet iemand te doden. Het ironische is dat Elora voor de ondergang van Bavmorda zorgt, alleen indirect, doordat goede mensen voor haar willen strijden en niet als volwassen vrouw Bavmorda pas verslaat. 

Het geweld en de enge magie wordt goed afgewisseld door luchtigheid en humor en zelfs met romantiek en onschuld en heroïek is er een goede balans gevonden zodat het niet te eng of heftig wordt allemaal en bijna alleen maar slechteriken gaan dood. 

Kijk info

 • Eng 2/5 De trollen, de magie en de verandering in varkens kan best eng zijn. Ook is iedereen vaak in gevaar.
 • Geweld 4/5 Er wordt veel in gevochten en gedood. Mensen worden met pijen en zwaarden doorboord en iemand wordt verscheurd door honden en iemand wordt opgegeten door een tweekoppig monster.
 • Gevloek 0/5 Ze schelden Willow wel uit voor ‘peck’ een scheldwoord voor dwerg.
 • Alcohol/drugs Rool wordt dronken als hij in een vat bier valt. 
 • Seks/bloot Als Raziel weer mens wordt is zij naakt, maar heel kuis gefilmd. 

Praktische info

 • Willow (1988) 126 min
 • Directed by: Ron Howard
 • Produced by: Joe Johnston, Nigel Wooll
 • Screenplay by: Bob Dolman
 • Story by: George Lucas
 • Starring: Warwick Davis, Val Kilmer, Joanne Whalley, Jean Marsh, Patricia Hayes, Kevin Pollak, Rock Overton, Julie Peters, Gatan O’Herlihy, David Steinberg
 • Music by: James Horner
 • Cinematography: Adrian Biddle
 • Edited by: Daniel P. Hanley, Mike Hill, Richard Hiscott
 • Production company: Lucas Film Ltd., Imagine Entertainment
 • Distributed by: Metro-Goldwyn-Mayer