Film Review: Labyrinth (1986)

review film labyrinth 1986
Sarah and the Goblin King/ TriStar Pictures, Columbia pIctures

Labyrinth (1986) is een sprookjesachtige fantasy avonturen film vol met poppen en liedjes.

Labyrinth is een spannende fantasy avonturen film uit de koker van Jim Henson met wederom Frank Oz en Brian Henson aan zijn zijde. De film volgde na het succes van The Dark Crystal (1982), maar dit keer zijn de hoofdrollen voor Sarah en Jareth de Goblin King, terwijl de poppen een belangrijke maar ondersteunende rol hebben. Zowel de poppen als de omgeving van het Labyrint zien er weer fantastisch uit en weten door de poppenspelers helemaal tot leven te komen. Door de soms droomachtige scènes en de liedjes geschreven en gezongen door David Bowie zorgt dit voor een nog specialer en surrealistisch effect. 

Labyrinth is door IMDb aangeduid als PG, wat betekent dat sommige scènes misschien ongeschikt kunnen zijn voor kinderen onder de negen jaar. Het verhaal is wat duister en de goblins zijn gemene wezentjes en de Goblin King is dreigend en alhoewel Sarah soms in gevaar is, valt het qua engheid best mee. Het vooral erg fantasievol en leuk voor jong en oud. 

Het verhaal

De 16 jarige Sarah moet voor de zoveelste keer op haar kleine broertje Toby passen als haar vader en stiefmoeder uit gaan. Terwijl ze liever bezig is met haar eigen (Droom)wereld. Ze vindt Toby erg vervelend en wenst soms dat hij er niet was. Ze citeert uit het boek waaruit ze de tekst leert, ‘Labyrinth’ en wenst dat de goblins Toby komen halen. 

Op dat moment luistert de Goblin King, Jareth naar haar en vervult haar wens. Hij neemt Toby mee en als Sarah zegt dat dit toch niet haar bedoeling was, krijgt ze 13 uur de tijd om haar weg door het Labyrint te vinden naar de Goblin stad en het kasteel waar Jareth Toby gevangen houdt en hem in een goblin wil veranderen. 

Sarah denkt dat dit geen moeilijke opgave zal zijn, maar het Labyrint blijkt moeilijker en gevaarlijker en vol valkuilen. Gelukkig krijgt ze hulp van een paar nieuwe vrienden. 

review film labyrinth 1986
Sir Didymus, Ambrosius, Hoggle and Ludo/ TriStar Pictures, Columbia Pictures

Fantasievol, avontuurlijk en prachtige vormgeving

Labyrinth is een zeer fantasievol en mooi vormgegeven verhaal waarin Sarah die verdwaald raakt in het Labyrint en het Labyrint zelf centraal staan. Sarah is weliswaar 16 maar erg in haar eigen droomwereld. Haar kamer staat vol met poppen en knuffels en echte meisjes spullen en ze leest uit een sprookjesboek over de Goblin King. Haar belevingswereld wordt dan ook mooi gesymboliseerd en vormgeven en komt tot leven in het labyrint. De wezens die ze in het labyrint tegenkomt zijn ook terug te vinden in haar kamer, als je goed oplet. Het is dan ook de vraag of ze het allemaal heeft gedroomd of echt heeft meegemaakt. 

De verschillende figuren komen erg goed tot leven. Hoggle, die eerst door Sarah Hogwart genoemd wordt, is een dwerg en de eerste die ze tegen komt. Hij lijkt vriendelijk, maar knorrig, maar er schuilt bij hem een addertje onder het gras. Toch wordt ook hij een echte vriend. Ze ontmoet ook Ludo, een soort monsterlijke orang oetan, die stenen kan oproepen. Sir Didymus is een dappere strijder en een soort vos, maar zijn hond Ambrosius waar hij op rijdt is minder dapper en zij staan beiden aan Sarah’s zijde. Sir Didymus is duidelijk als een pop te zien in haar kamer en Ambrosius is het evenbeeld van haar echte hond Merlin. 

Maar Sarah ontmoet nog veel meer andere bijzondere wezens, een pratende rups, kleine mannetjes die onder de stenen tegels wonen, een wijze man met een pratende hoed die op een kalkoen-achtig dier lijkt. Gekke roodoranje zingende en dansende duiveltjes die al hun ledematen inclusief hoofd af kunnen doen. Vuilnisbelt wezens, pratende muren, helping hands, en poortwachters; de wereld waarin Sarah terecht komt is wonderlijk en vol wezens die hulpvaardig zijn of haar juist tegenwerken.

Ook moet ze puzzels zien op te lossen, door het moeras van de eeuwige stank gaan, die steeds maar vieze scheetjes laat, valt ze in valkuilen en wordt ze door Hoggle verraden als hij haar een perzik geeft waardoor ze Toby vergeet. Ze raakt verzeild op een gemaskerd bal en danst met Jareth en moet haar weg vinden in een Escher-achtige kamer (je ziet die poster bij haar op de kamer hangen) vol trappen om bij Toby te komen. 

Coming of age

Labyrinth is ook een coming of age verhaal. Sarah is duidelijk in de fase waarin ze soms nog zelf een egoïstisch kind wil zijn, maar toch al volwassen gedrag moet vertonen. Ze vindt het oneerlijk dat zij op Toby moet passen en dat hij alle aandacht opeist. Maar ze leert dat het leven soms oneerlijk is en ze daarmee moet leren omgaan. Ook leert ze dat sommige dingen niet zijn zoals ze lijken en dat ze niet alles als vanzelfsprekend moet vinden. De illusie die het Labyrint haar dan ook geeft, is net zoals het leven zelf, vol raadsels, valkuilen, vrienden en vijanden en dat door te proberen en door te zetten en weten wat belangrijk is, het haar uiteindelijk lukt om Toby te redden. 

Parental Guidance

Labyrinth is een verhaal vol avontuur, raadsels, vreemde wezens, vrienden, vijanden, illusies, maar vooral erg fantasievol en ook vol humor. Sarah raakt soms in gevaar, ze moet rennen met Hoggle voor de Cleaners, de Goblin King is dreigend en ze worden aangevallen door de goblins met speren, kanonskogels en zelfs een mitrailleur. De vervreemdende scènes zijn mooi gemaakt en de rode duiveltjes kunnen ook wat vreemd en daardoor eng overkomen, zeker als ze haar hoofd eraf willen draaien. Maar niemand raakt gewond en niemand gaat dood en het blijft allemaal vrij onschuldig.

Zelfs het idee dat de Goblin King met haar zou willen verleiden, komt enkel vanuit de fantasie van Sarah en het boek dat ze leest en niet vanuit de Goblin King zelf. Het is trouwens maar de vraag of alles echt is gebeurd. Ook in de laatste scène wanneer ze allemaal komen feesten in de slaapkamer van Sarah. Want immers in je eigen fantasie hoef je al je fantasievrienden maar te roepen en ze staan voor je klaar. Sarah is weliswaar al een stuk volwassener, maar dat betekent niet dat ze zomaar haar fantasie hoeft los te laten. 

Kijk info

 • Eng 1/5 Het is af en toe spannend, de Goblin King kan eng zijn evenals de rode duiveltjes.
 • Geweld 1/5 In de Goblin stad worden ze aangevallen met speren, kanonnen en een mitrailleur door de goblins.
 • Gevloek 0/5
 • Alcohol/drugs 0/5
 • Seks/bloot 0/5

Praktische info

 • Labyrinth (1986) 101 min
 • Directed by: Jim Henson
 • Produced by: Eric Rattray
 • Screenplay by: Terry Jones
 • Story by: Dennis Lee, Jim Henson
 • Starring: Jennifer Connelly, David Bowie
 • Music by: Trevor Jones
 • Cinematography: Alex Thomson
 • Edited by: John Grover
 • Production company: Henson Associates, Inc., Lucasfilm Ltd.
 • Distributed by: TriStar Pictures, Columbia Pictures