Film Review: Corpse Bride (2005)

review film corpse bride 2005
Victor and Emily/ Warner Bros. Pictures

Corpse Bride (2005) is een macabere, romantische musical comedy horror voor de hele familie. 

Corpse Bride is een stop-motion animatie film van Tim Burton en Mike Johnson die vol zit met liedjes, humor, romantiek en dansende en zingende skeletten. De film is op IMDb aanduid als PG, wat betekent dat sommige scènes misschien niet geschikt kunnen zijn voor kinderen onder de negen jaar. Dit komt voornamelijk omdat het grote thema de dood is en een goed begrip hiervan, om ook de humor en de luchtigheid van de film in te zien, is dus wel van belang. 

Het verhaal

Victor Van Dort wordt uitgehuwelijkt aan Victoria Everglot. Victor wordt uitgehuwelijkt omdat zijn ouders, die rijke visboeren zijn, zo hoger op de sociale ladder komen te staan en Victoria omdat haar ouders van adel zijn, maar zonder het geld van de Van Dorts in het armenhuis belanden. Victor ziet dit helemaal niet zitten, en Victoria evenmin, maar als zij elkaar zien, dan slaat gelijk de vonk over. Victor is echter zo zenuwachtig voor de trouwerij dat hij alles verkeerd doet tijdens de oefening en in het bos zelf verder oefent. Hij spreekt zijn trouwgeloften uit en schuift de ring aan een tak van een boom. 

Maar dat blijkt echter geen tak te zijn, maar de vinger van de Corpse Bride, Emily. Zij is een tijdje terug vermoord door iemand toen zij op het punt stond om samen weg te lopen met haar geliefde om te trouwen en nu wacht zij op de ware om alsnog te kunnen trouwen. Aangezien Victor aan haar, zonder dat hij dat zelf wist, zijn trouwgeloften heeft afgelegd, zijn ze nu getrouwd denkt Victoria en ontvoert hem naar het Rijk der Doden. 

Ondertussen, met de verdwijning van Victor wil Victoria naar hem op zoek, maar haar ouders zien een andere oplossing in Lord Barkis Bittern die zich aanbiedt en doet alsof hij rijk is. 

Het is nu maar de vraag of Victor en Victoria weer herenigd zullen worden, of Emily ooit rust zal vinden en welke snode plannen Barkis heeft.

Prachtige en geestige vormgeving

De stop-motion animatie ziet er prachtig vormgegeven uit. De personages zijn uniek vormgegeven. Nell en William Van Dort zijn proleten die graag hogerop willen komen en Maudeline en Finis Everglot zijn nare mensen die weinig geven om hun dochter, maar enkel om hun status en geld. Hun uiterlijk voldoet precies aan hun innerlijk. Net zoals Barkis die niet te missen is als slechterik. 

Emily is een tragische figuur die onrecht is aangedaan en enkel gelukkig wil worden. Met haar ene arm dat al een stuk bot is en haar rechteroog dat er steeds uitvalt en waarin een hele bijdehante maar grappige made woont die haar advies geeft, is ze zowel tragisch als griezelig. Victor en Victoria zijn de enigen die er normaal uitzien. 

De overige figuren, van de oude Gutknecht met zijn lange dunne sik en halvemaan brilletje, de hoofdober, die ook alleen een hoofd is dat gedragen wordt door kakkerlakken, de pastoor Galswells met zijn grote onvriendelijke gestalte en de stijve butler en niet te vergeten de stadsomroeper die alle gebeurtenissen op de meest overdreven wijze aankondigt, zijn allemaal stuk voor stuk erg leuk en geestig vormgegeven personages die het geheel meer body geven.

Het plaatsje in de Victoriaanse tijd is al even mooi vormgegeven. In de winter en in de nacht is er altijd een blauwe naargeestige gloed aanwezig. Dat is in schril contrast met het Rijk der Doden, waar het een feestelijke boel is. Het is daar erg kleurrijk, de skeletten dansen en zingen, er wordt gedronken en iedereen is in een opperbeste stemming, want als je dood bent heb je ook geen zorgen meer, behalve Emily. Die sfeer wordt nog eens extra benadrukt als de bediende van de Van Dorts, Mayhew, na weer een enorme hoestaanval, dood van de bok valt en ineens vol kleur opduikt in het Rijk der Doden. Zelfs zijn jas is rood van kleur in plaats van blauw. Dit contrast is een extra leuke knipoog. 

review film corpse bride 2005
fun with skeletons/ Warner Bros. Pictures

Luchtig en speels

De liedjes zijn een leuk toevoeging aan het verhaal en brengen op een speelse manier uitleg aan situaties of personages. Het geeft luchtigheid aan de macabere en soms naargeestige sfeer, zeker in het land van de levenden. Gelukkig komt er ook weer leven in het land van de levenden, grappig genoeg doordat de doden naar boven komen om het huwelijk tussen Victor en Emily te laten voltrekken. Eerst is dat een griezelige aanblik, maar al gauw worden de doden en levenden met hun geliefde herenigd wat erg leuk gevonden ontroerende ontmoetingen opleveren. Al eerder was er een leuke  en ontroerende hereniging tussen Victor en zijn overleden hond Sparky, die Emily aan hem cadeau doet. De combinatie Victor en Sparky doet sterk denken aan Frankenweenie (2012), overigens. 

Gerechtigheid en een gelukkig einde

Voor Victor valt er echter weinig feest te vieren en hij wil graag met Victoria trouwen, maar Emily wil dat voorkomen. Dit liefdesdrama tussen hen en Emily als derde en Barkis als de slechterik, is erg goed uitgewerkt, leuk, romantisch en pure gerechtigheid aan het einde. Het is ook slim geweest om er voor te kiezen dat Barkis zijn eigen onheil over zichzelf afroept als hij zelf een toost wil brengen op zichzelf en het vergif drinkt dat voor Victor bedoeld was om te sterven zodat hij met Emily kon trouwen. Op deze manier maakt iedereen de juiste keuze. 

Emily wil Victoria en Victor het geluk gunnen en Victor heeft door oprecht met haar te willen trouwen, haar bevrijd uit de lus waarin ze vastzat door de manier waarop ze stierf. Hierdoor wil ze niet dat Victor ook sterft en met haar trouwt, maar met Victoria. Dat Barkis uit de beker met vergif drinkt is daarom niet alleen ironisch, maar ook is Victoria van hem bevrijd, heeft Emily haar wraak en kan Barkis niemand anders meer kwaad doen, zonder dat hij ook nog van iemand een moordenaar had gemaakt. 

Parental Guidance

Om de luchtigheid, humor en speelsheid goed te kunnen begrijpen en waarderen is het wel belangrijk dat kinderen al enig begrip hebben van wat de dood inhoudt. Het land van de doden wordt allesbehalve naargeestig afgeschilderd en noch Emily noch de andere doden en skeletten zijn griezelig, eerder of komisch of tragisch in het geval van Emily. Degene die voor de enge en spannende momenten zorgt is Barkis met zijn snode plannen en blijkt tevens de moordenaar van Emily te zijn en met Victoria is hij niet veel anders van plan. Er ontstaat zelfs een gevecht tussen Barkis en Victor met respectievelijk een degen en een vork, maar het is Emily die Victor redt, door haar eigen lichaam als schild te gebruiken. Dat is even een spannend moment omdat het net lijkt alsof Victor is doodgestoken, maar al snel blijkt hij gered. 

Alhoewel het soms een macabere sfeer heeft, overheerst de humor en de luchtigheid, gaat het om liefde en gerechtigheid en komt alles op zijn pootjes terecht. De film is ondanks alles een positieve, hoopvolle film die een goed gevoel geeft.

Kijk info

 • Eng 1/5 Emily kan in het begin wat griezelig zijn, maar zij en de doden blijken helemaal niet eng. Wat Barkis van plan is, is dat echter wel.
 • Geweld 1/5 Barkis en Victor vechten met een degen en een vork met elkaar en Barkis wil hem zelfs doden, maar Victor wordt gered door Emily. 
 • Gevloek 0/5
 • Alcohol/drugs 1/5 In het rijk der doden wordt gedronken en en skelet is zo dronken dat hij uit elkaar valt.
 • Seks/bloot 0/5

Praktische info

 • Corpse Bride (2005) 77 min
 • Directed by: Tim Burton, Mike Johnson
 • Produced by: Tim Burton, Allison Abbate
 • Screenplay by: John August, Caroline Thompson, Pamela Pettler
 • Based on: Original characters created by Tim Burton, Carlos Grangel
 • Starring: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Christopher Lee, Richard E. Grant, Michael Gough, Jane Horrocks, Enn Reitel, Tracey Ullman, Paul Whitehouse, Joanna Lumley, Albert Finney
 • Music by: Danny Elfman
 • Cinematography: Pete Kozachik
 • Edited by: Jonathan Lucas, Chris Lebenzon
 • Production company: Tim Burton Productions, Laika Entertainment, Patalex II Productions
 • Distributed by: Warner Bros. Pictures