Christmas Horror Films

christmas

Aangepast op 8 december 2019. De beste Christmas Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die het thema Kerst hebben. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 3 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Wie genoeg heeft van alle zoetsappige, feel good romantische, komische of avonturen Kerstfilms, die kan ook gewoon horror films kijken die alles te maken hebben met Kerst. Van de Evil Santa Krampus, monsterlijke wezens en killers, tot zombies. Van anthologieën met allerlei Kerst thema’s, komische horrors, slashers, of vervreemdend eng, Kerst en Horrors gaan goed samen. 

Op dit moment bevat de lijst 9 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


anna and the apocalypse 2017
Vertigo Releasing

Anna and the Apocalypse (2017)⎪93 min⎪regie: John McPhail⎪genre: horror, zombies, comedy, christmas, musical

Anna and the Apocalypse is een zombie apocalyps, een musical, een comedy, een horror en een coming of age film in één, die zich afspeelt tijdens Kerst en met de ultieme Kerstgedachte. Wat wil een mens nog meer voor Kerst? Anna woont in een klein dorpje waar ze graag weg wil. Maar haar plannen en hele leven worden wreed verstoord wanneer er een zombie uitbraak losbarst en Anna met haar vrienden zich een weg naar school moet banen om haar vader te redden. Gevuld met catchy liedjes, middelbare school problemen, genoeg gore, campy humor en waarbij ook nog een aantal sociale kwesties worden aangekaart is dit een zeer innemende film met een al even innemend hoofdpersonage. Dit is de ultieme Kerstfilm, vol moed hoop en veel zang en dans. Review.

💀💀💀


a christmas horror story 2015
Image Entertainment, RLJE

A Christmas Horror Story (2015)⎪99 min⎪regie: Grant Harvey, Steven Hoban, Brett Sullivan⎪genre: horror, anthology, christmas, supernatural, comedy

Deze komische horror anthologie die zich afspeelt tijdens Kerstavond in een stadje bevat vijf verschillende verhalen die schijnbaar los van elkaar staan. Zo komt er een verlopen depressieve oude radio DJ gespeeld door William Shatner voorbij, een kwade geest, een changeling, Krampus en tenslotte de Kerstman die het te stellen heeft met kwaadaardige zombie elven. Het ene verhaal is beter en leuker of enger dan het andere, maar vooral de laatste twist die de film in petto heeft is alleen al de moeite van het bekijken waard. A Christmas Horror Story brengt je in ieder geval in de Kerstfeer, zonder zich overduidelijk te storten op het Kerstgeweld. Review.

💀💀


deae end 2003
Lionsgate Entertainment

Dead End (2003)⎪85 min⎪regie: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa⎪genre: horror, surrealism, mystery, claustrophobic, psychological horror

Kerst vieren met de schoonfamilie is niet altijd een pretje en helemaal niet voor het gezin in Dead End. Als zij op Kerstavond met de auto op weg zijn naar de familie en vader een binnenweg neemt, bevinden ze zich plots op een vreemde surrealistische weg, waarop zich huiveringwekkende en unheimische dingen afspelen. Met een claustrofobische en onbestemde sfeer wordt de situatie buiten op de weg door een enorm bos en binnen in de auto onderling steeds hachelijker. Met zwarte humor, een bevreemdende sfeer en een einde met een twist doet deze film al tijdens het kijken aan als een surrealistische doodenge nachtmerrie. Dit is een ijzersterke film met een mysterie, humor en horror en goed neergezette personages, sterke sfeer en goed gekozen cinematografie, die Kerstavond onvergetelijk maakt. Review.

💀💀💀


dead of night 1945
Eagle-Lion Distributors Limited

Dead of Night (1945)⎪102 min⎪regie: Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Robert Hamer, Basil Dearden⎪genre: horror, anthology, supernatural

Dead of Night is een anthologie horror dat een verhaal bevat dat zich afspeelt met Kerst. Een paar mensen vertellen elkaar spookverhalen die ze zelf hebben meegemaakt, nadat een van hen, Walter Craig, bekent bang te zijn na aanleiding van een voorspellende droom. Nadat de 5 verhalen zijn verteld, over een vreemd visoen, een spook tijdens een Kerstfeestje, een betoverde spiegel, een komisch spookverhaal en een eng verhaal over een buikspreekpop die tot leven kwam, blijkt dat het verhaal van Craig zelf nog maar pas begonnen is in een surrealistisch spooky einde. Briljant in elkaar gezette film, met humor, horror, creepiness, prachtige cinematografie en een sterke twist. Review.

💀💀💀


ghostbusters 2 1989
Columbia Pictures

Ghostbusters II (1989)⎪108 min⎪regie: Ivan Reitman⎪genre: comedy, ghosts, fantasy, supernatural, horror

Ook Ghostbusters II is een Kerstfilm. Want niet alleen speelt het zich af tijdens de Kerst, maar als door spookvillain Vigo een slijmerig goedje onder New York uitmondt in een hele rivier omdat het sterker wordt en groeit door negativiteit, moeten de Ghostbusters weer in actie komen. Ze kunnen weinig beginnen met hun proton packs maar door het Vrijheidsbeeld tot leven te laten komen, weten ze heel New York een gevoel van saamhorigheid te geven en kunnen ze zo het slijm en Vigo verslaan. De ultieme Kerstboodschap wanneer iedereen samen Auld Lang Syne zingt voor het museum zorgt voor een komische en hartverwarmende Kerst  geheel in Ghostbusters stijl, vol chaos en hilariteit. Ghostbusters II is daarom uitermate geschikt als familiefilm voor tijdens de Kerst. Review. 

💀💀💀


gremlins 1984
Warner Bros.

Gremlins (1984)⎪106 min⎪regie: Joe Dante⎪genre: comedy, horror, monsters, christmas

Als uitvinder Randall Peltzer in een obscure Chinese winkel een vreemd wezen genaamd een Mogwai, met de naam Gizmo als kerstcadeau voor zijn zoon Billy koopt, wordt de stad al snel overspoeld door gemene Gremlins. Want er zijn drie belangrijke regels waaraan ze zich moeten houden met een Mogwai en die worden alledrie gebroken. Met desastreuze gevolgen van dien. Met over de top humor en kills van de Gremlins, een enorm schattige Gizmo en een kerstboodschap dat we respect en begrip moeten hebben voor de natuur is dit een campy Kerstfilm die tot de klassiekers behoort. Met mooie special en practical effects, de herkenbare tune en humor die vrij grof is, dit een unieke familie film, voor degenen die iets heel anders willen zien tijdens de Kerst. Review. 

💀💀💀


krampen 2015
Universal Pictures

Krampus (2015)⎪98⎪regie: Michael Dougherty⎪genre: horror, comedy, supernatural, fantasy, Christmas

Voor crazy Christmas campy horror fun zit je goed bij Krampus. Als Max de hoop voor Kerst heeft verloren, krijgt hij te maken met Krampus, de Evil Santa om hem en zijn gezin een lesje te leren. Dan is het aan Max om niet alleen zijn familie, maar ook Kerst te redden. De film begint als een Kerstmis from hell door de vervelende familie van Max die op bezoek komt en dat is al vrij komisch. Maar de hel breekt pas echt los wanneer Krampus zich ermee gaat bemoeien, waardoor de familie belaagd wordt door de Kerstengel, speelgoed, sneeuwpoppen, gingerbread cookiemen en Krampus zelf. Deze hilarische mashup van de chaotische aanvallen worden erg goed verweven met het duistere sprookje waarin Max zich bevindt. Met een ambigu einde, dat al naar gelang je eigen invulling zowel een goed als slecht einde kan hebben. Review.

💀💀💀


the nightmare before Christmas 1993
Buena Vista Pictures

The Nightmare Before Christmas (1993)⎪74 min⎪regie: Tim Burton⎪genre: horror, animation, halloween, christmas, monsters, dark fairytale

In deze geanimeerde stop-motion musical gaat Jack Skellington op zoek naar het wonder van Kerst om die vreugde ook op het grauwe en sombere macabere Halloween over te dragen, nadat hij per ongeluk in Christmas Town terecht is gekomen. Dit levert een komisch en tragisch avontuur op dat gedoemd is te mislukken, zowel voor Jack als alle kinderen die, nadat hij de Kerstman heeft ontvoerd, geen fijne cadeautjes krijgen maar nachtmerries. Halloween Town is vol met macabere en griezelige figuren waarbij Mr Oogie Boogie de grote schurk is. Prachtig vormgegeven verhaal met aanstekelijke liedjes en magisch voor zowel jong als oud. The Nightmare Before Christmas is een unieke Halloween film en ook stiekem een beetje een Kerstfilm. Review.

💀💀💀


rare exports 2010
FS Film OY, Scanbox Entertainment, Chrysalis Films

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)⎪82⎪regie: Jalmari Helander⎪genre: horror, comedy, adventure, christmas, fantasy

In deze Finse film ontdekt de jonge Pietari dat de Kerstman niet alleen echt bestaat, maar ook niet die goede lieve oude man is. Samen met zijn vader, zijn vriendje en andere mannen van het dorp gaan ze de strijd aan tegen de Evil Santa en zijn evil little helpers. De film is origineel, innemend en heeft een zeer verrassend einde met een leuke twist. De film is vol avontuur, fantasy, humor en moed en vindingrijkheid van een klein jongetje. Het is een heerlijke (familie) horror Kerstfilm met een een kleine lieve Kerstgedachte, maar vooral met een hoop vermaak. Rare Exports is een verfrissende film die blaakt van originaliteit en verfrissende personages. Review.

💀💀💀