Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s The Moving Finger

the moving finger agatha christie 1943

Moord op het platteland lijkt aan de lopende band te gebeuren in Engeland als je het aan Agatha Christie vraagt. Voor je rust hoef je er niet te komen. Tenzij je Miss Marple heet. 

Vervelende anonieme brieven

Als Jerry Burton en zijn zus Joanna naar het rustige dorpje Lymstock verhuizen zodat hij van zijn oorlogswond kan herstellen, blijkt het allesbehalve een rustig dorpje. Want er worden allemaal gemene brieven gestuurd met leugens en beschuldigingen. Ook Joanna krijgt een brief. Iedereen is er door overstuur, maar een iemand in het bijzonder. Mevrouw Symmington pleegt naar aanleiding van haar gekregen anonieme brief zelfmoord. Haar zoon zou namelijk niet het kind zijn van haar man Dick. Maar was het wel zelfmoord? 

Liefde en moord

Maar ondanks deze gruwelijke dood volgen we de liefdesbelevenissen van Jerry en Joanna. Want Jerry heeft zonder dat hij het zelf beseft, zijn oog laten vallen op Megan Hunter de dochter van de overleden mevrouw Symmington. Megan wordt thuis niet goed behandeld, onderschat, terwijl ze juist een heel slimme meid is en Jerry ziet dat en neemt haar onder zijn hoede. Terwijl de dokter Owen Griffith Joanna wel ziet zitten, terwijl hij helemaal haar type niet is, maar zij wel avances maakt omdat het haar iets te doen geeft. 

Toch is het vreemd dat ook Joanna zo’n brief heeft gekregen. Het staat vol onzin, maar ze zijn er net komen wonen. Wie wil er nu zomaar een vreemde beschuldigen van onzin? Wie schiet daar iets mee op? Daar ligt ook gedeeltelijk de oplossing, want de brievenschrijver schiet er inderdaad niets mee op. Tenzij zelfmoord een opzettelijk doel was.

Het telefoontje

Als de huishoudster van Jerry en Joanna Mevrouw Partrigde een verontrustend telefoontje krijgt van Agnes, de huishoudster van de familie Symmington en haar wil spreken, maar niet veel later dood wordt aangetroffen, blijkt er meer aan de hand dan alleen maar valse briefjes. Want dit is zonder twijfel moord. 

De verdachten 

Het heel dorp kan een verdachte zijn, maar Scotland Yard denkt al snel aan een middelbare vrouw, die de brieven schrijft. Daar is Miss Marple die erbij gehaald wordt door de vrouw van de pastoor Mrs Calthrop het natuurlijk niet mee eens. Want waarom zou degene die enkel brieven schrijft ook gaan moorden? Omdat haar ware identiteit is achterhaald? 

De ontmaskering

Dat laatste zou wel eens kunnen kloppen, maar Miss Marple heeft een hele andere verdachte op het oog dan een vrouw van middelbare leeftijd. Maar de politie heeft ook niet helemaal ongelijk, want er is inderdaad een brievenschrijfster actief van middelbare leeftijd, de zus van de dokter Aimée Griffith die een valse brief schreef aan Elsie, de nanny van de kinderen van de Symmingtons en zij wordt gearresteerd.

Gelukkig is daar altijd Miss Marple voor de echte ontmaskering want zij zet een val om de echte moordenaar te lokken, met Megan als lokaas. Megan moet in opdracht Dick Symmington haar stiefvader beschuldigen en chanteren. Die nacht geeft hij haar een slaapmiddel en dringt haar kamer binnen om haar te vermoorden. Dit had Miss Marple al voorzien en Jerry weet Megan te redden en zit er voor Dick niets anders op dan bekennen. 

De moordenaar en zijn motief

Dus de moordenaar is niemand minder dan Dick Symmington zelf. Hij is namelijk verliefd op hun mooie nanny Elsie Holland en wil van zijn vrouw af. Hij schrijft daarom allerlei valse brieven, zodat het op zelfmoord lijkt. Die brieven heeft hij nagemaakt van een zaak waaraan hij als advocaat werkte. 

Aimée schreef wel de brief aan Elsie omdat zij heimelijk verliefd was op Dick Symmington. Maar dat was ook de enige brief die zij schreef. 

De liefde

In dit verhaal speelt Miss Marple een hele kleine, maar wel belangrijke rol voor het oplossen van de moorden, maar het draait allemaal om de liefde in deze detective.

Want Jerry en Megan vinden elkaar in de liefde en zelfs Joanna valt voor de ietwat saaie maar wel betrouwbare dokter Owen Griffith en blijft zelfs in Lymstock voor hem. Wie had dat gedacht.

En dan wordt er ook nog uit naam van zogenaamde liefde gemoord. Een vrij clichématige moord, die dan wel weer op een originele wijze is uitgevoerd om niet ontmaskerd te worden. Helaas moet je dan niet Miss Marple in de buurt hebben wonen. Alhoewel dat een tragische gebeurtenis is in het verhaal is dit een heel leuk verhaal dat meer draait om Jerry, Joanna en Megan dan om de moorden, die zijn bijzaak. 

Dus zo simpel is het dit keer. Zoals het meestal het geval is, is de echtgenoot de verdachte en ook schuldige. Zijn motief: een stupide kalverliefde op een veel jongere mooie vrouw.