Film Review: Fragile/ Frágiles (2005)

review film fragile 2005
Amy and Maggie/ A-Film Distribution, Bauer Martinez Studios, Film, MGM

Fragile (2005) is een bovennatuurlijke horror met een vrij enge geest en een ontroerend einde. 

Fragile is een Spaans-Britse film die zowel de nadruk legt op een creepy ghost als op het onderliggende drama en sentiment. Het is een horror ghost story met een zeer angry ghost die gebruik maakt van het drama in het ziekenhuis en het persoonlijke drama van het hoofdpersonage. Hierdoor wordt het een vrij toegankelijke horror, zeker voor diegenen die van deze mix houden.

Het verhaal 

Amy is een Amerikaanse verpleegster die tijdelijk in een oud ziekenhuis in Engeland op Isle of Wight komt te werken in de nachtdienst. Het oude ziekenhuis wordt opgeheven en bijna alle patiënten zijn al verplaatst naar het nieuwe ziekenhuis. Maar doordat er een treinongeluk heeft plaatsgevonden, is er geen plek meer voor de achtergebleven acht kinderen, die nu moeten wachten totdat zij ook kunnen worden overgeplaatst. Tot die tijd is er een zeer kleine bemanning. Een arts en verpleegster voor overdag, en een arts en verpleegster voor de nacht. Maar het lijkt er ’s nachts niet veilig voor de kinderen als een van hen zomaar botbreuken oploopt zonder reden.

Omdat de vorige nachtzuster zomaar is vertrokken, neemt Amy haar werk over. Tijdens de nachtdienst maakt Amy kennis met het meisje Maggie. En Maggie vertelt haar dat er een mechanisch meisje door het ziekenhuis dwaalt genaamd Charlotte en dat zij verantwoordelijk is voor een aantal vreemde en onverklaarbare gebeurtenissen. Na een tragische gebeurtenis uit haar medische verleden is Amy vastbesloten om nooit meer een kind te verliezen en gelooft haar en is ze bang dat alle kinderen in gevaar zijn. Ook komt ze erachter dat haar voorgangster niet zomaar is vertrokken en Amy gaat op onderzoek uit, om te zorgen dat alle kinderen veilig blijven.

Ghost Story

De film heeft een prettige en goede duidelijke opbouw van het verhaal en de spanning, wat er voor zorgt dat de film aangenaam kijkt. De opbouw van de horror is langzaam en stukje bij beetje worden er meer scares onthuld, maar ook meer over het mysterie achter Charlotte.

De kinderen verblijven op de eerste verdieping, en de tweede verdieping wat eerst de kinderverdieping was, is nu helemaal verlaten. Daar krijgen we een glimp van te zien, wanneer Amy met een patiëntje, Simon vast komt te zitten in de lift. Het geeft al een idee van een unheimische sfeer.

Maar ook het ziekenhuis zelf, gehuisvest in een groot landhuis op een eiland en vrij geïsoleerd geeft een desolaat gevoel. Te meer omdat het binnen ook op de paar kinderen en artsen en verpleegsters na, het leeg en kil is. Zeker ’s nachts wanneer alle lichten uit gaan, behalve in de gang op hoogte van de  kamer waar alle kinderen nu tezamen liggen, zorgt voor een enge sfeer.  

De omgeving van het gebouw en de subtiele gebeurtenissen die steeds sinisterder worden, geven een enge sfeer aan de film. Amy wil een rots zijn voor de kinderen, des te meer door haar traumatische gebeurtenis uit het verleden, waarbij ze door een medische fout een patiëntje verloor. Ze trekt vooral naar Maggie toe die een wees is en lijdt aan taaislijmziekte, Cystic Fibrosis. Hun band en haar ziekte zorgen uiteindelijk ook voor een ontroerend mooi, maar tragisch einde. 

Charlotte (spoilers)

Dit achterliggende drama, zet zich ook voort in het mysterie rondom Charlotte, het mechanische meisje dat voor de teisterende gebeurtenissen zorgt. Maar hier zit een verrassende twist aan. Niet alleen is haar verschijning vrij creepy gemaakt, mede dankzij de beugels waarin zij vast zit, door haar ziekte Ostoegenesis Imperfecta, wat inhoudt dat door een aangeboren bindweefselaandoening haar botten erg breekbaar zijn. Het lijkt erop dat zij de kinderen net zo wil laten lijden als zij dat deed, 40 jaar geleden. 

Maar het blijkt toch net even iets anders in elkaar te zitten, want het blijkt dat zij een persoonlijke zuster had, genaamd Charlotte en dat het meisje Mandy heette. Charlotte was zo gehecht aan Mandy dat toen het meisje aan de beterende hand was, Charlotte zelf Mandy’s botten brak om bij haar te kunnen blijven. Uiteindelijk verstikte zij het kind in haar slaap, deed haar beugels om en wierp zichzelf in de liftschacht. En nu de kinderen het ziekenhuis gaan verlaten wil zij dat zij blijven. 

Immers, twee wijze oude vrouwen bij wie Amy om raad vraagt, zeggen dat de geest van de dode blijft bij datgene of degene wie zij het meest liefheeft. Terwijl Charlotte een ziekelijke binding had met Mandy, geldt deze uitspraak uiteindelijk ook voor ware liefde. Dat zorgt voor een tragisch, maar onroerend einde in de film. Tevens geeft het een moderne draai aan de (true) love’s kiss van de prins aan de prinses om haar weer tot leven te brengen, wat verbonden is met de tekenfilm Sleeping Beauty. Leuk weetje is dat deze tekenfilm Sleeping Beauty, die de kinderen kijken, speciaal gemaakt is voor deze film. 

Conclusie

Fragile zit qua opbouw van spanning en horror en het ontraadselen van het mysterie goed in elkaar. Daarbij wordt het thema van liefde en een sterke band hebben op twee verschillende manieren, uitersten zelfs, verbeeld, waardoor het mysterie van de hauntings en het spook erg mooi verbonden wordt met Amy en Maggie. Dat zorgt voor een prettige kijkervaring, die zowel spooky is met een zeer nasty ghost, die voor en paar goede scares zorgt, als een oprecht drama.  

Praktische info

  • Fragile (2005) 101 min
  • Directed by: Jaume Balagueró
  • Produced by: Massimo Vigliar, Julio Fernández, Joan Ginard
  • Written by: Jaume Balagueró, Jori Galcerán
  • Starring: Calista Flockhart, Elena Anaya, Yasmin Murphy, Richard Roxburgh, Colin McFarlane
  • Music by: Roque Baños
  • Cinematography: Xavi Gimenez
  • Edited by: Jaume Marti
  • Production company: Castelao Producciones, Futir Films, Just Films
  • Distributed by: A-Film Distribution, Bauer Martinez Studios, Film, MGM