Folk Horror Films

folk horror

Aangepast op 23 november 2019. De beste Folk Horror films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste folk horror films geselecteerd. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Folk horror is een vrij specifiek subgenre binnen het horror genre. Folk horror bevat een aantal elementen waaraan dit genre herkenbaar is. Ten eerste is de omgeving van belang. Het is een natuurlijk landschap, waarin de natuur zelf een grote rol spelt, zowel in de beleving als in beeld. Het speelt zich af op een verlaten plek, dat bewoond wordt door een groep die zich heeft afgezonderd van de rest van de wereld. Zij belijden hun eigen geloofssysteem, hebben hun eigen normen en waarden en rituelen. Dat geloofssysteem heeft betrekking op een heidense godheid, vaak afgeleid van de natuur, met nadruk op het bovennatuurlijke. Dit eigen gecontroleerde en geïsoleerde systeem zorgt voor een eigen recht, wat leidt tot gewelddadig gedrag, vaak ook geuit door de rituele daad van het offeren van mensen en/of dieren, om zo hun manier van leven veilig te stellen. Het gaat dus om een vrij specifieke cult/sekte die levensgevaarlijk is. 

Op dit moment bevat de lijst 5 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


apostle 2018
Netflix

Apostle (2018)⎪130 min⎪regie: Gareth Evans⎪genre: horror, folk horror, cults, symbolism

Als in 1905 Thomas op zoek gaat naar zijn ontvoerde zus, belandt hij op een eiland van een cult door wie zij gevangen wordt gehouden. Maar deze sekte houdt meer gevangen dan enkel zijn zus. Apostle is een grafische bovennatuurlijke horror die zeer beklemmend en onheilspellend is. Met prachtige cinematografie en een mysterie onder de oppervlakte van deze cult, bevat de film ook veel symboliek wat op een unheimische wijze wordt verbeeld. De natuur speelt op zowel symbolische als zeer letterlijke wijze een belangrijke rol, terwijl de cult hun heidense godheid misbruikt voor macht en bloedoffers. Een indrukwekkende horror die fascineert, zowel op symbolisch als horror gebied. Review. 

💀💀💀


the endless 2017
Well Go USA Entertainment

The Endless (2017)⎪111 min⎪regie: Justin Benson, Aaron Moorhead⎪genre: horror, weird science fiction, arthouse, mystery, psychological horror

The Endless is het vervolg op Resolution (2012), waarin Justin en Aaron na een vreemde boodschap terugkeren naar de sekte waardoor zij ooit waren opgenomen om daar hele vreemde onwerkelijke gebeurtenissen aan te treffen. De film laat zich moeilijk omschrijven, is vervreemdend, mysterieus en hypnotiserend. Alles draait om beelden en perceptie. Het geeft een existentialistische kijk op wanhoop en uitzichtloosheid, en hoop.  Deze film is een combinatie van een folk horror, dat de vier elementen bevat en weird fiction. Geen heidense godheid, maar een buitenaarde die door de sekte wordt aanbeden en zichzelf als offers aanbieden, terwijl ze gevangen zijn in een tijdlus. De film is origineel, creatief, surrealistisch en uniek, intrigeert en betovert. Review.

💀💀💀


midsommar 2019
A24

Midsommar (2019)⎪147 min⎪regie: Ari Aster⎪genre: horror, folk horror

Na een hartverscheurend familiedrama gaat Dani met haar vriendje Christian en drie van zijn vrienden naar Zweden om een zomers festival te bezoeken. Het lijkt een vreedzame commune die in afzondering leeft, maar naarmate het festival vordert en aftrapt met een afschuwelijk ritueel, blijkt dat ze in een sinistere en bizarre situatie terecht zijn gekomen. Midsommar heeft als basis de breuk tussen Dani en Christian en weet dat goed te verweven met het bizarre festival dat steeds verder uit de hand loopt voor de vrienden. Een zeer grafische horror die heel sterk met realistisch drama is verbonden en die het schoolvoorbeeld is van een folk horror en alle elementen goed benut en zowel letterlijk als symbolisch gebruikt, waarbij de cinematografie en beeld tevens optimaal wordt ingezet. Review. 

💀💀💀


the ritual 2017
eOne Films, Netflix

The Ritual (2017)⎪94 min⎪regie: David Bruckner⎪genre: horror, monsters, supernatural, cults

In The Ritual gaan vier vrienden op pad in een oud Zweeds bos, maar verdwalen al snel. Niet alleen zijn twee van hen absoluut niet fit genoeg, verstuikt er een zijn enkel en zijn ze hopeloos verdwaald, maar ook schuilt er iets eeuwenouds en dodelijks in het bos. Dit blijkt een heidense godheid Moder te zijn, die aanbeden wordt door een afgezonderde heidense groep die diep in het bos leeft. Terwijl de vrienden al glimpen van hun aanwezigheid hebben opgevangen in een vreemd hutje met een afgodsbeeld en bizarre dromen hebben, worden ze ook achtervolgd door Moder en dreigen zij het nieuwste offer te worden. Moder is prachtig gemaakt, terwijl de cult op de achtergrond blijft, wel als dreigende factor, maar de focus ligt op de vier vrienden. Review.

💀💀


the witch 2015
A24

The Witch (2015)⎪93 min⎪regie: Robert Eggers⎪genre: horror, arthouse, folktale, coming of age

In deze duistere folktale die zich afspeelt rond 1630 in New England vertrekt een gezin uit een kolonie om hun eigen strenge geloof te belijden. Op zichzelf aangewezen, afgezonderd van de rest van de wereld, begint het gezin duistere gebeurtenissen te ondergaan door toedoen van een heks uit het bos. Het verhaal focust zich op oudste dochter Thomasin die van hekserij wordt beschuldigd door haar gezin. Geheel gesproken in de oude taal, met prachtige indringende cinematografie die de afzondering en eenzaamheid van Thomasin versterkt is dit geen heidense folk horror door deze familie, maar door de heks, hetzij uit beeld. Bijgeloof, waanzin, paranoia, isolatie en coming of age vermengen zich in deze mooie vertelling. The Witch is duister, onheilspellend, verontrustend en heeft een zeer enge onderhuidse sfeer. Review.

💀💀💀