Serie Review: The Dragon Prince/ De Drakenprins Seizoen 3

review series the dragon prince season 3
The Dragon Prince/ Netflix

Het derde seizoen van The Dragon Prince belooft een heel spannend seizoen te worden, vol betoverende magie in Xadia en een spectaculaire eindstrijd. 

In het tweede seizoen waren Callum, Ezran, Rayla en Bait op weg om de kleine draak Zym, Azymondias, terug te brengen naar Xadia naar zijn moeder om zo de oorlog tussen Xadia en de mensen te stoppen. Maar de tovenaar Lord Viren wilde zelf alle macht en magie en stuurde zijn kinderen, de tovenares Claudia en Crownguard Soren achter hen aan om het ei terug te halen en de twee prinsen om te brengen. Gelukkig worden de dappere helden door allerlei elven en mensen geholpen om bij de grens van Xadia aan te komen. Maar daar wordt Ezran door Corvus, een soldaat van tante en Generaal Amaya op de hoogte gesteld van de dood van zijn vader King Harrow en is Ezran degene die de troon moet bestijgen om vanaf daar een grote oorlog tussen de mensen en Xadia te voorkomen. 

Het verhaal

Het is dus aan Callum en Rayla om Zym veilig naar zijn moeder te brengen. Aangezien Xadia het thuis is van Rayla, wil zij onderweg ook naar haar eigen omgeving, maar daar blijkt dat zij verbannen is en niemand haar kan zien. Omdat zij met Callum en Ezran de missie heeft aangenomen om het ei en vervolgens Zym terug te brengen, denken de andere Moonshadow elven dat zij is gevlucht en verraad heeft gepleegd. Gelukkig helpt Ethari, de man van Ranuun, waarbij ze na de dood van haar ouders is opgevoed, hen. 

Ondertussen in Katolis heeft Ezran zijn plaats op de troon ingenomen. Corvus blijft aan zijn zijde, net zoals Bait en ook krijgt hij steun van Opeli, van de Hoge Raad. Viren is opgesloten in de kerker en Claudia en Soren zijn ook gevangen genomen. Maar de andere koninkrijken willen vechten tegen Xadia en prins Kasef van Neolandia wil oorlog en krijgt steun van andere koninkrijken, Del Bar en Evenere. Ezran moet moeilijke beslissingen nemen die hoe dan ook mensenlevens gaan kosten. 

Terwijl Callum en Rayla zowel hulp krijgen als obstakels moeten overwinnen, komen zij aan bij Storm Spire/Storm Piek, waar Zym’s moeder woont, die in een diepe slaap ligt sinds Zym als ei was gestolen. 

In Katolis neemt Ezran de beslissingen om Claudia en Soren vrij te laten en niet te laten boeten voor de zonden en fouten van hun vader en om oorlog te voorkomen, doet hij afstand van de troon. Niet wetende dat Viren zichzelf kroont en Ezran laat opsluiten, en Viren hulp krijgt van de geheimzinnige elfentovenaar Aaravos, een Startouch elf, lijkt Xadia en de mensheid gedoemd. Gelukkig krijgt Ezran hulp uit onverwachte hoek en gaat de strijd tussen goed en kwaad beginnen.

review series the dragon prince season 3
riding the dragon/ Netflix

Spannende en betoverende tocht

Dit derde seizoen heeft een sterke opbouw, die zowel de moeilijke volwassen politieke keuzes laat zien die de jonge Ezran moet maken, als de betoverende tocht door Xadia. Beide verhaallijnen komen aan het einde van het seizoen weer mooi bij elkaar en deze manier van vertellen zorgt voor afwisseling.

Eindelijk krijgen we Xadia te zien, met bijzondere wezens, Adoraburrs/Schatkatjes, die op wuppies lijken en aan elkaar blijven plakken, muziekmakende bloemen, stinkbloemen, een enorm wezen, de Ambler/Altus die hen door de Midnight Desert/ Middernacht woestijn brengt, waarin de dodelijke Soulfang Serpents/Zieltand Adders leven onder het zand. Ze komen Nyx, een Skywing Elf tegen die hen helpt, maar niet te vertrouwen is. 

Ook leren we meer soorten elven kennen. Ibis is een Skywing Elf die als enige nog de Dragon Queen bewaakt. De Sunfire Elves die Amaya gevangen nemen zijn sterke elven die geleid worden door de Sunfire Queen. Amaya raakt bevriend met de zus van de koningin, Janai een Golden Knight en hun vriendschap gaat zelfs verder en er bloeit liefde op tussen de twee. 

Maar er bloeit meer liefde op, want nadat Rayla Callum per ongeluk zoent omdat hij lieve dingen over haar zegt, en ze zich daar eerst voor schamen, durven ze uiteindelijk wel voor hun gevoelens uit te komen en is er ook ruimte voor romantiek. De liefde die Callum voor Rayla voelt stelt hem in staat om nog sterkere magie te gebruiken. 

Naast magie en romantiek is er ook weer voldoende ruimte voor humor. Callum zorgt voor zijn onhandigheid voor grappige situaties, maar degene die het erg bont maakt is Soren. Maar ook Bait blijft een leuk karakter en hij groeit ook steeds meer naar Zym toe die hij troost en beschermt. Zym zelf is ook een heel leuk en aandoenlijk draakje dat soms bang is, soms dapper, maar vooral een onschuldige baby. 

review series the dragon prince season 3
dark magic/ Netflix

Verrassende wendingen: het doorbreken van de kwade cyclus

In The Dragon Prince is het soms duidelijk wie de goeden zijn en wie de slechten. Aaravos en Lord Viren zijn overduidelijk de slechteriken, die enkel om macht geven. Maar voor de meeste mensen en elven en zelfs draken geldt dat goed of slecht enkel een perspectief is, allen willen ze overleven, waardoor er vaak strijd ontstaat. Ezran is degene die deze cyclus van geweld en haat en wraak wil doorbreken. Hij wil niet dat kinderen hun ouders moeten wreken, of moeten boeten voor de daden van hun ouders. Hij wil het verleden laten rusten en een nieuwe generatie de juiste keuzes laten maken. 

Prins Kasef echter wil juist zijn ouders wreken. En ook Claudia blijft trouw aan haar vader. Soren is het voorbeeld dat het verleden losgelaten kan worden en dat het nooit te laat is om het juiste te doen. Hij is degene die Ezran bevrijdt en hem naar Corvus, Opeli en de bakker die op Bait paste brengt. Ook heeft Soren een brief geschreven naar Lujanne en zij komt op Phoe Phoe, de Moon Phoenix/ Maan Feniks om te helpen. 

Dat Soren nu aan de goede kant staat en wil vechten voor vrede voor Xadia en de mensen, maakt het nog leuker. Hij is nog steeds vrij dom en daardoor heel komisch, maar dat hij dit gedrag vertoont terwijl hij nu vrienden maakt met Ezran, Callum en zelfs Rayla, maakt hem met zijn botte manier van doen nog leuker. 

Viren wordt met hulp van Aaravos alleen nog maar slechter. De worm in zijn oor zorgt ervoor dat hij ook Aaravos kan zien en eenmaal in Xadia weet hij de magie van Sunfire Elven te gebruiken en groeit de rups enorm. 

We zien ook in een flashback dat hij, nadat Sarai werd gedood door Thunder/Avizandum, met magie een speer maakte zodat King Harrow zich kon wreken. Samen hebben ze Thunder verslagen en in steen veranderd, terwijl de Dragon Queen/Zubeia net een ei had gelegd: Zym. Viren heeft toen dat ei willen vernietigen, maar de ouders van Rayla konden dat voorkomen door hem te overtuigen het ei mee te nemen als wapen. Hierdoor was jaren later Rayla samen met Ezran en Callum in staat om het ei weer terug te brengen. Dit is een voorbeeld van een positieve cyclus. Een cyclus die echter eerst slecht leek. Want net als Rayla werden haar ouders ervan verdacht dat zij verraad pleegden, nadat ze waren verdwenen. Maar net als Rayla waren ook zij niet gevlucht, maar gevangen genomen door Viren. 

review series the dragon prince season 3
Zym and Bait/ Netflix

Een spannende eindstrijd (spoilers)

Phoe Phoe op haar beurt vliegt Ezran naar Xadia waar hij wordt herenigd met Callum, Rayla en natuurlijk Zym. Phoe Phoe sterft helaas van uitputting door de tocht, maar aangezien zij een Feniks is, zal ze weer herrijzen. 

Het leger van Viren en Aaravos marcheert Xadia binnen en aan de voet van Storm Spire breekt de eindstrijd los. Ezran en de zijnen krijgen hulp van draken en de Sunfire Elven,  maar ook van prinses Aanya van Duren en haar leger, maar Viren heeft zijn leger duister en krachtiger gemaakt met Sunfire magie. Deze strijd is vrij heftig en best gewelddadig en wordt ook heel spannend in beeld gebracht. Zelfs als het monsterlijke leger wordt verslagen is het nog niet voorbij en is Zym in gevaar en ook Rayla lijkt haar leven op te offeren. Gelukkig weet Callum Rayla te redden op een spectaculaire wijze en doet Zym zijn moeder ontwaken. Er heerst vrede tussen de mensen en Xadia, nieuwe liefdes tussen mens en elf zijn ontstaan en de missie van Ezran, Callum en Rayla is volbracht. 

Alhoewel Viren de val van de berg niet heeft overleefd, heeft Claudia hem weer tot leven gewekt en is de rups van Aaravos aan het veranderen in een cocon. De eindstrijd is weliswaar gewonnen, maar misschien is dit nog maar het begin van de strijd tegen het ultieme kwaad.

Parental Guidance

Het derde seizoen van The Dragon Prince is weer heftiger dan het voorgaande seizoen. Met een betoverend mooi Xadia en magische avonturen, de politieke machtsstrijd die Ezran moet voeren, de duistere macht van Viren en Aaravos en romantiek en veel ontroering, en humor en tenslotte en zeer heftige eindstrijd heeft dit seizoen veel te bieden. Het tempo ligt hoog, de gebeurtenissen zijn spannend en interessant en snijden ook volwassenere onderwerpen aan die goed begrijpelijk zijn voor kinderen, maar misschien net iets te saai voor kleinere kinderen. Dat wordt weer ruimschoots goed gemaakt door de avonturen in Xadia.

De thema’s borduren voort op wat er al in het voorgaande seizoen van belang was, namelijk de cyclus van haat en wraak en geweld doorbreken en eigen wijze keuzes maken. Maar ook zien we de worsteling van Rayla die verdacht wordt van verraad net zoals haar ouders. Ook zij denkt dat zij moet boeten voor de daden van haar ouders. In haar geval blijkt echter dat ook haar ouders helemaal geen verraad hebben gepleegd. Dit wordt op een duidelijke, maar wel emotioneel diepgaande manier gebracht wat toegankelijk is voor kinderen.

De eindstrijd echter is wel vrij heftig en gewelddadig. Mensen worden met pijlen doorboord er wordt hard gevochten en het is heel spannend. Rayla valt van een berg en ook Zym is in levensgevaar. Dit wordt op een erg mooie maar ook heftige manier in beeld gebracht. Alles komt goed, maar toch, het kan vrij heftig zijn. Ook het monsterlijke leger zelf en Viren zijn vrij eng om te zien. 

Kijk info

 • Eng 2/5 het wordt nog spannender, het monsterlijke leger ziet er eng uit, alsook zijn de personage soms in levensgevaar. De duistere magie die gebruikt wordt is ook heftiger.
 • Geweld: 4/5 de eindstrijd is vrij gewelddadig en heftig in beeld gebracht en soldaten raken gewond of gaan dood 
 • Gescheld: 0/5
 • Drugs/alcohol: 0/5
 • Seks/bloot: 0/5

Meer lezen van The Dragon Prince? Klik dan op onderstaande links: 

Praktische info

 • The Dragon Prince (2019)
 • Season: 3
 • No. of episodes: 9
 • Running time episodes: 26 minutes
 • Created by: Aaron Ehasz, Justin Richmond
 • Starring: Jack De Dena, Paula Burrows, Sash Rojen, Racquel Belmonte, Jason Simpson, Jesse Inocalla, Ellie King 
 • Music by: Frederik Wiedmann
 • Production company: Wonderstorm, Bardel Entertainment
 • Original Network: Netflix