Found Footage Horror Films

found footage

Aangepast op 20 november 2019. De beste Found Footage Horror Films, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het Found Footage genre. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het found footage genre is nog niet zo heel erg oud. Pas vanaf 1999 met The Blair Witch  Project nam het genre pas echt een grote vlucht, alhoewel er 10 jaar eerder ook al een tv-film uit kwam, UFO Abduction waarin alles “echt” werd opgenomen met een videocamera. Dit genre werd vooral populair met de nieuwe technieken waarin iedereen thuis met een simpele maar meer geavanceerdere camera dan in de jaren 80 en 90 filmpjes kon opnemen en dit veel gebruikelijker werd. Met makkelijkere toegang tot professionelere camera’s, skype, laptop camera’s, smartphones en noem maar op, kwam dit genre tot leven. Met “gevonden” filmmateriaal en nep documentaires genaamd mockumentaries, stijlen die in elkaar kunnen overlopen, konden er compleet nieuwe en originele horrors worden gemaakt waarin alles levensecht lijkt. 

Op dit moment bevat de lijst 15 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


the blair witch project 1999
Artisan Entertainment

The Blair Witch Project (1999)⎪ 81 min⎪regie: Daniel Myrick⎪genre: horror, found footage, folktale, witches, 

The Blair Witch Project is door zijn marketing en manier van filmen zelf een hele legende geworden in het found footage genre. Door de film als waar gebeurd met echte found footage de wereld in te sturen en de drie improvisatie acteurs met zo min mogelijk informatie en middelen, die hen ter plekke ieder afzonderlijk werd gegeven, het bos in te sturen, komt deze film het dichts bij een echte found footage en dat is er zeker aan af te zien. Drie studenten gaan met de camera op zoek naar de heks in het bos waar een legende over gaat en krijgen meer voor hun kiezen dan ze gehoopt hadden. Met een paar iconische scènes, heel sterk gefilmd, met veelal suggestie en een unheimische verontrustende sfeer is dit de moeder van de found footage films. Review. 

💀💀💀


cloverfield 2008
Paramount Pictures

Cloverfield (2008)⎪85 min⎪regie: Matt Reeves⎪genre: horror, found footage, aliens, science fiction, apocalyptic

Deze found footage volgt een paar vrienden die te maken krijgen met een invasie van een buitenaards wezen in New York. Met een enorm monster dat paniek en chaos veroorzaakt en kleine aliens op de grond die al even dodelijk zijn, moeten de vrienden zich een weg banen naar veiligheid. Terwijl een van hen alles filmt met een camera,  waarop ook nadat de camera is gevonden, filmpjes te zien zijn van gelukkiger tijden, wat het een extra dimensie geeft. Cloverfield is spannend, goed gefilmd waarbij vooral de chaos goed zichtbaar is en waarbij de invasie zich niet per se hoeft te beperken tot New York en een wereldwijde invasie zou kunnen betekenen. Review.

💀💀💀 


demonic 2015
Dimension Films

Demonic (2015)⎪83 min⎪regie: Will Canon⎪genre: horror, supernatural, possession, demons, mystery, found footage

In deze found footage film gaan een paar studenten naar een verlaten huis waar een van hen, John, vreemde dromen over heeft. Eenmaal daar aangekomen en na het houden van een seance loopt het gruwelijk mis. Drie doden en twee vermisten en John kan als enige ondervraagd worden door de politie. Met vaste camera’s die zij zelf hebben opgehangen, camera’s die ze zelf vasthouden, en flashbacks, maar ook met beelden van de ondervraging is deze film vanuit meerdere perspectieven gefilmd, waardoor het mysterie zich langzaam ontvouwt. Demonic is een mysterie dat zich langzaam ontvouwt en onthult wat er werklijk is gebeurd. De twist op het einde zorgt voor een verrassing. Review.

💀💀


grave encounters 2011
Tribeca Film

Grave Encounters (2011)⎪95 min⎪regie: The Vicious Brothers⎪genre: horror, ghosts, haunted house, found footage, other dimensions

In Grave Encounters betrekt de ghost hunters crew van het gelijknamige tv programma een verlaten maar zogenaamd haunted asylum voor de nacht om alle paranormale gebeurtenissen op te nemen. Maar ze krijgen meer dan ze hadden verwacht en de nacht verandert al snel in een ware nachtmerrie, terwijl de kijker alles kan volgen op verschillende vaste en losse camera’s. Weinig schokkerig, maar wel shocking als ze niet alleen met spookverschijningen te maken krijgen maar met dingen uit andere dimensies waar ze zelf ook in terecht komen. Origineel, creepy en met een zeer leuke twist. Review. 

💀💀


hell house llc 2015
POV Horror

Hell House LLC (2015)⎪91 min⎪regie: Stephen Cognetti⎪genre: horror, found footage, supernatural, haunted house, creepy dolls

In Hell House LLC krijgen een paar jonge ondernemers, die door Amerika oude huizen en hotels omtoveren tot Haunted House ervaringen voor Halloween, te maken met een echt haunted hotel. In deze found footage film zien we hoe deze hauntings zich ontvouwen en eindigen in een climax tijdens openingsavond, allemaal gefilmd door henzelf als herinnering. Met tussendoor mockumentary beelden van een journaliste die onderzoek doet naar de fatale openingsnacht en commentaar van toeschouwers en experts en YouTube beelden. De enge clownspoppen die als props in de kelder worden gebruikt zorgen voor huiveringwekkende horror. Dit alles levert een unheimische sfeer op en een paar goede jumpscares. Review.

💀💀💀


paranormal activity 2007
Paramount Pictures

Paranormal Activity (2007)⎪86 min⎪regie: Oren Peli⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage

Paranormal Activity is een found footage film die zich vooral focust op een unheimische sfeer met veel suggestie zonder dat er ook maar een demon zichtbaar in beeld komt. Katie en Micah worden geteisterd door nachtelijke activiteiten van een demon waarop Micah besluit om hen ’s nachts met een camera te filmen. Wat ze vervolgens op de beelden zien is huiveringwekkend en doodeng. Waarom de demon het heeft voorzien op Katie blijft nog raadselachtig en de jumpscare aan het einde van de film vraagt om een vervolg. Deze film is een van de beste en engste found footage films die vooral uitblinkt in de kunst van het weglaten, goed gekozen shots en de persoonlijke stijl van filmen door Micah. Review.

💀💀💀


paranormal activity 2 2010
Paramount Pictures

Paranormal Activity 2 (2010)⎪91 min⎪regie: Tod Williams⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage

In het tweede deel van Paranormal Activity volgen we voorafgaande aan deze gebeurtenissen de zus van Katie, Kristi en haar gezin en pasgeboren baby Hunter. Nu lijkt de demon het gemunt te hebben op Hunter. Al even eng en beklemmend, maar met meer paranormale verschijnselen in beeld, is deze prequel de aanzet tot de gebeurtenissen uit de eerste film en zien we aan het einde de bezeten Katie Hunter ontvoeren. De film weet zich te vernieuwen door meer verschillende camera’s en ook de handycam van dochter Ali geeft het een persoonlijke touch. Review.

💀💀


paranormal activity 3 2011
Paramount Pictures

Paranormal Activity 3 (2011)⎪84 min⎪regie: Henry Joost, Ariel Schulman⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In dit derde deel van de Paranormal Activity reeks gaan we terug naar de jeugd van Katie en Kristi en blijkt dat zij toen al gevolgd werden door de demon die zich voordoet als Toby het denkbeeldige vriendje van Kristi. Dit keer neemt de vriend van hun moeder alles op met zijn camera en maakt een inventief statief van een ventilator waardoor de camera van de huiskamer naar de keuken draait, dat een heel spannend effect geeft. Dit geeft weer een verfrissende en originele kijk op fond footage en maakt het bovendien extra eng en spannend. Tevens wordt duidelijk dat een cult verantwoordelijk is voor alle horror. Review.

💀💀💀


paranormal activity 4 2012
Paramount Pictures

Paranormal Activity 4 (2012)⎪87 min⎪regie: Henry Joost, Arile Schulman⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In het vierde deel van de Paranormal Activity neemt een gezin met dochter Alex en zoontje Wyattt de vreemde overbuurjongen in huis, waarna er zich allerlei gevaarlijke verschijnselen voordoen. Ook nu weer weet de franchise er een nieuwe twist aan te geven door een webcam op de laptop van Alex en de trackingdots van de Kinect. Vooral die laatste gimmick zorgt voor een aantal originele shots en enge verrassingen. Dit vierde deel is minder eng, maar borduurt wel voort op de hele demon cult mythologie van de reeks met een huiveringwekkende finale. Review.

💀💀


paranormal activity the marked ones 2014
Paramount Pictures

Paranormal Activity The Marked Ones (2014)⎪84 min⎪regie: Christopher B. Landon⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

The Marked Ones is een tussendeel van de Paranormal Activity reeks en gaat over Jesse Arista die langzaam vreemd gedrag gaat vertonen, nadat hij met Hector erachter komt dat een vrouw uit hun appartementencomplex een heks was. Met een nieuwe handycam filmen ze alles en neemt Jesse’s gedrag sinistere vormen aan. Dit deel is vrij schokkerig wat storend is. Alhoewel we meer te weten komen over de mythologie, voegt de film naast een tijdsportaal verder weinig toe en is het minst eng. Wel verbindt het einde deze film met de eerste film uit de reeks. Review.

💀


paranormal activity the ghost dimension 2015
Paramount Pictures

Paranormal Activity The Ghost Dimension (2015)⎪88 min⎪regie: Gregory Plotkin⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage

Wie eindelijk een glimp wil opvangen van de demon in de Paranormal Activity reeks wordt op zijn wenken bediend in The Ghost Dimension. Hier vindt een gezin dat in het ouderlijk huis van Katie en Kristi komt wonen niet alleen videobanden van de twee meisjes erop, maar ook een speciale camera die geesten en demons kan vastleggen. Deze nieuwste gimmick zorgt voor een paar goede schrikmomenten en een beter beeld van de demon zelf en omdat dit het slotstuk is van de reeks is dit een leuke afsluiter, die ook nu weer het algehele verhaal van de films met elkaar verbindt. Review.

💀


the taking of deborah logan 2014
Eagle Films, Millennium Entertainment

The Taking of Deborah Logan (2014)⎪90 min⎪regie: Adam Robitel⎪genre: horror, found footage, possession, mystery, psychological horror

In deze erg goed in elkaar gezette mockumentary volgt een filmmaakster een vrouw Deborah Logan die aan Alzheimer lijdt en haar dochter Sarah. Wat begint als een intiem maar integer portret verandert in iets vreemds en bovennatuurlijks. Met veel respect voor deze ziekte wordt de aftakeling van de geest, die langzaam door iemand anders lijkt te worden overgenomen, ook letterlijk overgenomen door iets kwaadaardigs, in beeld gebracht. Met verschillende camera’s, opgehangen in het huis als een losse camera, wordt deze horror als een enge ervaren in beeld gebracht. The Taking of Deborah Logan heeft meerdere lagen waaraan evenveel aandacht wordt besteed. De schokkende twist zorgt voor een bizar einde. Review. 

💀💀💀


trollhunter 2010
SF Norge, A/S

Trollhunter (2010)⎪104 min⎪regie: André Øvredal⎪genre: horror, fantasy, comedy, found footage, folktale

In het Noorse Trollhunter, een grappige mockumentary en found footage film volgen drie studenten Thomas, Johanna en Kalle een zogenaamde berenjager Hans, die in werkelijkheid jaagt op Trollen. Wanneer hij hen noodgedwongen op sleeptouw neemt krijgen we een rijke folklore over de Trollen inzake bruggen, zonlicht en religie te zien, alsook verschillende soorten Trollen. Het Noorse landschap, de oude folklore omtrent Trollen, de cultuur en maatschappelijke kwesties komen voorbij in deze knap gemaakte film, die hierdoor origineel, verrassend en verfrissend is. De found footage is mooi en professioneel geschoten en geeft zowel een spannend beeld van de gebeurtenissen als een steady beeld. Review.

💀💀💀


the visit 2015
Universal Pictures

The Visit (2015)⎪94 min⎪regie: M. Night Shyamalan⎪genre: horror, mystery, mockumentary, dark humour

De 15 jarige Becca en 13 jarige Tyler gaan voor het eerst bij hun opa en oma logeren die ze nog nooit hebben ontmoet. Becca wil alles vastleggen met haar camera om er een persoonlijke documentaire van te maken om erachter te komen waarom haar moeder geen contact meer met hen had. Maar opa en oma gedragen zich wel heel erg vreemd en met hun camera bespieden zij hen en doen een verschrikkelijke ontdekking. Zowel komisch als innemend, maar af en toe ook zeer creepy is The Visit een bijzondere originele film die zowel het verhaal zelf als het found footage genre een nieuwe twist geeft. Review. 

💀💀💀


what we do in the shadows 2014
Madman Entertainment

What We Do in the Shadows (2014)⎪regie: Taika Waititi, Jermaine Clement⎪genre: horror, comedy, supernatural, mockumentary, vampires

What We Do in the Shadows is een komische horror film en een mockumentary over vier vampieren die samen wonen in een huis in een stad in Nieuw Zeeland en worden gevolgd door een filmcrew. Terwijl de clichés over vampieren op de hak worden genomen, wordt ook ieders persoonlijke verhaal en karakter op zeer komische en absurde wijze in beeld gebracht. Van cheesy en campy tot een paar goede horror scènes is de film een bonte mix van personages en stijlen. Met zeer droge humor komen we erachter dat het gewone leven van een vampier niet romantisch is, best saai en het drinken van bloed altijd zorgt voor een rommeltje en dat ook vampiers moeten afwassen en stofzuigen en dat hun liefdesleven al helemaal niet romantisch is. Review.

💀💀💀