Mystery Horror Films

mystery

Aangepast op 19 november 2019. De beste Mystery Horror films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste mystery horror films geselecteerd. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het subgenre mystery horror films zijn films waarbij het onduidelijk is, tot welk subgenre het eigenlijk behoort. Niet alleen vraagt de kijker zich af waar ze mee te maken hebben, maar ook de personages hebben geen idee en gaan vaak op onderzoek uit. Pas het einde laat zien of het gaat om iets bovennatuurlijks, iets puur menselijks kwaad, iets geheel anders of een combinatie ervan. In deze horror films staat dit mysterie centraal en met al dan niet een twist geeft het einde opheldering. Het zijn vaak films die niet makkelijk in een hokje geplaatst kunnen worden. 

Op dit moment bevat de lijst 16 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


absentia 2011
Phase 4 Films

Absentia (2011)⎪91 min⎪regie: Mike Flanagan⎪genre: horror, supernatural, mystery, drama

7 Jaar na de mysterieuze verdwijning van de man van Tricia is zij nog steeds naar hem op zoek. Het lijkt alles te maken te hebben met een vreemde tunnel aan het einde van de straat. Terwijl haar zus haar komt steunen die net uit een afkickkliniek komt en Tricia een nieuw liefde ontmoet krijgt ze last van vreemde visioenen en keert haar man Danny in een zeer vreemde staat plotseling terug. Deze intieme film focust zich op verdriet en rouw en niet kunnen loslaten, terwijl het tevens een mysterieus bovennatuurlijk verhaal is waarin zowel Tricia als de kijker worden getrokken. Absentia is mysterieus, met een desolaat unheimisch gevoel en erg mooi gefilmd, vol met suggestie. Review. 

💀💀💀


the autopsy of jane doe 2016
IFC Midnight, Lionsgate

The Autopsy of Jane Doe (2016)⎪86 min⎪regie: André Øvredal⎪genre: horror, mystery, witchcraft, claustrophobic, supernatural, psychological horror

Als twee lijkschouwers vader Tommy en zoon Austin, een vreemd binnengebracht lichaam van een onbekende vrouw moeten onderzoeken, ontdekken ze vreemde dingen. Als die nacht tijdens hun onderzoek het stormt en zich nog vreemdere gebeurtenissen voltrekken, is de vraag van wie dit lichaam is, van levensbelang geworden. The Autopsy of Jane Doe is een zeer claustrofobische film die zich vrijwel geheel afspeelt in een ondergronds mortuarium waar de bovennatuurlijke gebeurtenissen zich vermengen met het raadsel van het lijk als met de relatie tussen vader en zoon. Langzaam ontrafelt zich het geheim rondom deze Jane Doe, maar komen Austin en Tommy er op tijd achter om hun leven te redden? Review. 

💀💀💀


the boy 2016
STX Entertainment

The Boy (2016)⎪97 min⎪regie: William Brent Bell⎪genre: horror, mystery, creepy dolls

In The Boy draait het om pop Brahms. Een levensechte pop die sprekend lijkt op de overleden zoon van echtpaar Heelshire en waar Greta als nanny op moet passen terwijl het echtpaar op vakantie gaat. Greta moet Brahms als een echt jongetje behandelen en na een tijdje doet ze dit ook, zeker als ze denkt dat de geest van de echte Brahms rondspookt en met haar communiceert door middel van de pop. Maar is dat ook werkelijk zo, verklaart dit de vreemde verplaatsingen van de pop of is er iets anders aan de hand? De verrassende twist zorgt voor een huiveringwekkende ontdekking for Greta. Review.

💀💀


coherence 2013
Oscilloscope Laboratories, Metrodome Distribution

Coherence (2013)⎪88 min⎪regie: James Ward Byrkitt⎪genre: science fiction, horror, mystery, psychological horror

Als een vriendengroep bij elkaar komt op een avond om samen te eten, gebeuren er die avond vreemde dingen die alles te maken lijken te hebben met een komeet die die avond langs de aarde scheert. Met een filosofische science fiction insteek is dit een film vol mysteries die je telkens op het verkeerde been zet, waarbij de vreemde gebeurtenissen een net zo’n grote rol spelen als de personages en hun onderlinge verhoudingen. Terwijl je de personages volgt in hun zoektocht naar deze vreemde gebeurtenissen, wordt het enkel vreemder en vreemder. Een film die met veel improvisatie is gefilmd en daardoor des te realistischer is. Coherence is een film waar je van te voren niet veel over moet weten om zo goed mogelijk verrast te worden. Review. 

💀💀💀


cube 1997
Trimark Pictures

Cube (1997)⎪90 min⎪regie: Vincenzo Natali⎪genre: horror, science fiction, surrealism, weird fiction, arthouse, mystery, symbolism

In deze Kafkaëske, bijzondere, science fiction mystery ontwaken 7 vreemden in een dodelijke kubus-achtige ruimte die verbonden blijkt met allerlei andere dodelijke kubusruimtes. Een mysterie dat een groter idee verbeeldt, waarin existentialisme en grafische horror samenkomen, dat door de eenvoud kracht uitstraalt. Waar de kubus een symbolische betekenis heeft, hebben de 7 mensen daar geen boodschap aan en moeten zij de puzzels oplossen om er levend uit te komen, wat voor een ironische twist zorgt aan het einde. Klein, eenvoudig, met een diepere laag, maar dodelijk, is Cube een ware cultklassieker, die vooral gaat om de weg uit deze cubes dan de ontknoping en het waarom. Review.

💀💀💀


escape room 2019
Columbia Pictures, Sony Pictures

Escape Room (2019)⎪99 min⎪regie: Adam Robitel⎪genre: horror, mystery, slasher

Escape Room is een mystery slasher waarin zes mensen die elkaar niet kennen een uitnodiging krijgen van MINOS om deel te nemen aan een Escape Room en als winnaar 10.000 dollar te winnen. Wat ze dan nog niet weten is dat de escape rooms dodelijk zijn en dat ze in hun gevecht tegen deze dodelijke puzzels samen moeten werken en uit moeten zoeken waarom hen dit gebeurt. Een spannende film met soms best heftige kills volgt, terwijl Zoey op het spoor komt van de makers van dit dodelijke en sinistere spel. Het is een puntje op je stoel vermaak met prachtige originele art decoration van de rooms en een leuke twist aan het einde. Review. 

💀💀💀


house on haunted hill 1959
Allies Artists

House on Haunted Hill (1959)⎪75 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, mystery, gothic, haunted house

Een excentrieke miljonair Frederick Loren nodigt vijf vreemden uit om de nacht te verblijven in het befaamde spookhuis en looft hij een beloning uit voor wie dat lukt. Met een zeer spooky sfeer, een gotische aanblik van het huis zelf en mysterieuze gebeurtenissen, lijkt het er inderdaad op dat het huis haunted is. De vraag is of dat echt zo is, of dat er andere plannen worden gesmeed. De film bevat een spannende twist en in een campy stijl ontwikkelen de gebeurtenissen zich op misleidende wijze, waarin Loren zelf een belangrijke rol speelt. House on Haunted Hill is een nostalgische klassieker die je terecht doet komen in een spookhuis attractie die vol vermaak is en waarop Vincent Price geheel zijn eigen stempel drukt. Natuurlijk bevat ook deze William Castle productie ook weer een leuke gimmick. Review. 

💀💀💀


in fear 2013
StudioCanal

In Fear (2013)⎪85 min⎪regie: Jeremy Lovering⎪genre: horror, thriller, mystery

Een jong stel dat elkaar net kent is op weg naar een festival. Tom heeft geregeld dat hij en Lucy samen romantisch overnachten in een klein hotelletje. Ze worden door een auto die ze moeten volgen er naartoe gebracht, maar wanneer de auto hen enkel de weg verder wijst en zelf een andere kant op gaat, verdwalen Tom en Lucy op de kleine binnenweggetjes op het platteland van Ierland, terwijl het steeds donkerder wordt en er vreemde dingen beginnen te gebeuren. In Fear is een zeer spannende kleine film waarbij het lang onduidelijk is wat er aan de hand is of welke kant de film op gaat. Waardoor het een beklemmende, claustrofobische onheilspellende sfeer krijgt, die in een slow burn lang aanhoudt. Review. 

💀💀💀


oculus 2013
Relativity Media

Oculus (2013)⎪105 min⎪regie: Mike Flanagan⎪genre: horror, supernatural, psychological horror, hallucinations

In Oculus staat een spiegel, de zogenaamde Lasser Glass centraal die voor enge hallucinaties en dood en verderf zorgt. Tenminste dat is wat Kaylie probeert te bewijzen nadat haar ouders ten prooi zijn gevallen aan de spiegel, terwijl hun vader als moordenaar wordt beschouwd. Iedereen die ooit de spiegel in bezit had is op een vreemde wijze vroegtijding gestorven. Door middel van een experiment wil zij bewijzen dat de spiegel evil is. Dat resulteert in een aantal angstaanjagende hallucinaties in deze psychologische horror met een originele vertelwijze, die verleden en heden met elkaar vermengt. De hallucinaties zorgen voor desoriëntatie, surrealistische vervreemdende beelden en gebeurtenissen en ware horror, in een film waarin met de werkelijkheid op verschillende manieren wordt gespeeld. Review.

💀💀💀


the pact 2012
Entertainment One, IFC Midnight

The Pact (2012)⎪89 min⎪regie: Nicholas McCarthy⎪genre: horror, supernatural, mystery

Na de dood van haar moeder keert Nicole terug naar haar ouderlijk huis. Maar als zij spoorloos verdwijnt, moet ook haar zus Annie terugkeren. Annie had een slechte band met haar moeder en was niet van plan te komen, maar nu heeft ze geen keuze. Terwijl ze geconfronteerd wordt met de figuurlijke en letterlijke geesten uit haar verleden, blijkt er een groot familiegeheim zich te bevinden in het huis. The Pact zit vol enge spooky gebeurtenissen, waardoor Annie wordt belaagd, maar het is maar de vraag of het er echt spookt of dat er iets anders aan de hand is. Deze minimalistische slow burn is mooi gefilmd, waarbij menselijke en bovennatuurlijke horror een rol spelen. Review. 

💀💀


the perfection 2018
Netflix

The Perfection (2018)⎪90 min⎪regie: Richard Shepard⎪genre: horror, mystery, arthouse, revenge, psychological horror, body horror, camp

The Perfection is een film die niet makkelijk in een hokje te plaatsen is. Dit is een mystery horror bij uitstek en psychologische horror met allerlei twists en turns die je op het verkeerde been zetten. Een revenge film die op een extreme wijze afrekent met een heftig jeugdtrauma. Een horror film die op een campy manier erg ranzige body horror laat zien. En dat alles verpakt in een crazy trip, met campy en vileine humor, met creatieve speelse cinematografie die je telkens weet te verrassen. Extreem, bizar, absurd, crazy, speels, sexy, weird en met een zeer bevredigend einde. Meer hoef je niet te weten, je moet het zien om het mysterie helemaal te ontrafelen tot aan het schokkende komische einde. Review. 

💀💀💀


the quiet ones 2014
Lionsgate

The Quiet Ones (2014)⎪98 min⎪regie: John Pogue⎪genre: horror, possession, mystery, ghosts

Dr Coupland wil met een experiment een patiënte, Jane Harper helpen die denkt dat ze bezeten is door de geest van Evey, maar wat volgens hem komt door haar eigen geest. Hij wil al haar negatieve energie overzetten in een pop. Maar de vraag is wat er werklijk aan de hand is met Jane, terwijl zijn studenten verdeeld zijn over het experiment neemt het een sinistere wending en lijkt Jane toch bezeten te zijn. In een jaren 70 stijl en vibe is dit een psychologische mystery horror waarbij ook Coupland een villain is, door zich te manifesteren als een mad scientist om Jane te helpen. Met een goede opbouw en sfeer ademt de sfeer een gotisch stijl die huiveringwekkend is en een twist heeft. Review. 

💀💀


the similars 2015
Morbido Films

The Similars (2015)⎪89 min⎪regie: Isaac Ezban⎪genre: horror, arthouse, science fiction, mystery, symbolism, social horror

Geschoten in semi zwart-wit, ten tijde van het bloedbad in Tlatelolco doet The Similars denken aan een oude Twilight Zone aflevering vol symboliek, existentialistische vraagstukken en maatschappelijke kwesties. In 1968 tijdens een storm, komen een aantal reizigers vast te zitten in een busstation nabij Mexico-Stad waarna er een aantal vreemde gebeurtenissen zich voltrekken. Het bloedbad en existentialisme spelen een grote rol in deze gebeurtenissen waarbij identiteit de kern vormt. Met mooi kleurgebruik, een sterke opbouw en een surrealistische sfeer, weet deze Mexicaanse film tot nadenken aan te zetten, terwijl het tevens een spannende bijzondere film is. Review.

💀💀💀


triangle 2009
Icon Film Distribution

Triangle (2009)⎪99 min⎪regie: Christopher Smith⎪genre: horror, mystery, symbolism

Jess, moeder van de autistische Tommy wordt meegevraagd door een vriend op een boottochtje. Maar als ze schipbreuk lijden door een mysterieuze storm en stuiten op een verlaten cruiseschip, waar ze aan boord gaan, beginnen zich daar vreemde dingen af te spelen en gaat Jess twijfelen aan haar eigen bestaan. Met een tijdlus die centraal staat en die de beproeving van Sysyphus symboliseert, is het ook een metafoor voor de gewelddadige lus waarin Jess zich bevindt. Alleen zij kan daar een einde aan maken, maar dat moet ze wel eerst ontdekken. Triangle is een film vol mysterie die zowel spannend is als een boodschap heeft, met een zeer verrassende en tragische uitkomst. Review. 

💀💀


the uninvited 2009
Paramount Pictures

The Uninvited (2009)⎪87 min⎪regie: The Guard Brothers⎪genre: horror, thriller, mystery

Als Anna na een tijdje in een inrichting te hebben gezeten, na de dood van haar moeder, weer terug keert naar haar vader en zus Alex, blijkt dat de verpleegster van haar moeder nu de verloofde is van haar vader. Zowel Anna als Alex vertrouwen Rachel niet en willen bewijzen dat zij hun moeder heeft gedood. The Uninvited is een mystery horror die een twist heeft aan het einde, nadat je samen met de twee zussen in spanning zit over hun veiligheid. Vanuit het perspectief van Anna ontvouwt zich langzaam wat er zich heeft afgespeeld voordat zij in een inrichting terecht kwam en komt de gruwelijke waarheid omtrent de dood van hun moeder boven drijven. Review. 

💀💀


the visit 2015
Universal Pictures

The Visit (2015)⎪94 min⎪regie: M. Night Shyamalan⎪genre: horror, mystery, mockumentary, dark comedy

De 15 jarige Becca en 13 jarige Tyler gaan voor het eerst bij hun opa en oma logeren die ze nog nooit hebben ontmoet. Becca wil alles vastleggen met haar camera om er een persoonlijke documentaire van te maken om er achter te komen waarom haar moeder geen contact meer met hen had. Maar opa en oma gedragen zich wel heel erg vreemd en  met hun camera bespieden zij hen er doen een verschrikkelijke ontdekking. Tyler denkt dat hun oma een weerwolf is, Becca denkt dat het komt door sundowning syndroom, of is zij misschien wel de heks uit Hans en Grietje? Zowel komisch als innemend, maar af en toe ook zeer creepy is The Visit een bijzondere originele film die zowel het verhaal zelf als het found footage genre een nieuwe twist geeft. Review. 

💀💀💀