Surrealism in Horror Films [2000-2019]

surrealism

Aangepast op 17 november 2019. De beste Horror films met Surrealisme speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die surrealistisch zijn. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Surrealisme is een stijl die gekenmerkt wordt door vervreemding van de werkelijkheid. Het is niet gebaseerd op ratio, maar op gevoel en fantasie. Dit zorgt voor onverwachte, vreemde, verrassende en zeker in het geval van horror, schokkende beelden. Surrealisme kan toegepast worden door de cinematografie, maar ook door de wijze van vertellen. Het geeft niet alleen een vervreemdend effect op de kijker, maar ook op de personages die de grip op de werkelijkheid vaak kwijt raken, door te belanden in een bizarre of onverklaarbare situatie, een droomwereld of een onwerkelijke omgeving, die desondanks erg realistisch aandoet. Hierdoor ontstaat er een unheimisch gevoel van horror.

Op dit moment bevat de lijst 9 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook de Lijst met Surrealism in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


III the ritual 2015
Just Bridge Entertainment

III The Ritual (2015)⎪80 min⎪regie: Pavel Khvaleev⎪genre: horror, dark fairytale, surrealism, occult

III The Ritual is een Russische film die aanvoelt als een duister nachtmerrie-achtig sprookje, door de manier van vertellen en filmen, die zeer surrealistisch is. In een klein dorpje heerst een vreemde ziekte waaraan ook de moeder van Ayia en Mirra is overleden. Nu ook Mirra ziek wordt vraagt Ayia hulp aan de priester waarbij ze een occult ritueel moet ondergaan om haar zus te redden. Met een mooie surrealistische stijl zowel in de echte wereld als in de geesteswereld van Mirra waarin Ayia afdaalt, wordt de film een zeer vervreemdend en sfeervol, visueel plaatje, vol nachtmerrie-achtige beelden, maar waarbij het achterliggende verhaal net iets te vaag blijft. Review. 

💀 


boys in the trees 2016
Eagle Films

Boys in the Trees (2016)⎪112 min⎪regie: Nicholas Verso⎪genre: horror, dark fairytale, fantasy, coming of age, halloween, surrealism, symbolism

Boys in the Trees is een dark fairytale coming of age verhaal dat zich afspeelt tijdens Halloween waar de sluier tussen de fantasie en werkelijkheid het dunst is. Corey gaat op een sprookjesachtige reis via het spel Colyte, uit hun kindertijd en wordt hierin meegenomen door zijn vroegere beste vriend Jonah die hem door middel van drie spookverhalen laat zien wat het inhoudt om volwassen te worden en herbeleven ze hun oude vriendschap. Hierdoor lopen werkelijkheid en surrealistische fantasie in elkaar over. Een film met een prachtige sprookjesachtige sfeer, surrealistische gebeurtenissen, fantasy en horror elementen, in rauw contrast met de harde werkelijkheid en een hartverscheurende conclusie. Review.

💀💀💀 


dead end 2003
Lionsgate Entertainment

Dead End (2003)⎪85 min⎪regie: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa⎪genre: horror, surrealism, mystery, claustrophobic, psychological horror

Als op Kerstavond een familie met twee volwassen kinderen en aanhang in de auto op weg is naar de schoonfamilie en vader een binnenweg neemt, bevinden ze zich op een vreemde surrealistische weg, waarop zich huiveringwekkende en unheimische dingen afspelen. Van een vreemde vrouw in het wit, tot een creepy auto en een achtergelaten ouderwetse kinderwagen midden op de weg. Met een claustrofobische en onbestemde sfeer wordt de situatie buiten op de weg door een enorm bos en binnen in de auto onderling steeds hachelijker. Met zwarte humor, een bevreemdende sfeer en een einde met een twist doet deze film al tijdens het kijken aan als een surrealistische doodenge nachtmerrie. Dead End is een ijzersterke film met een mysterie, humor en horror en goed neergezette personages, sterke sfeer en simpele goed gekozen cinematografie. Review.

💀💀💀


ghost stories 2017
Lionsgate Films

Ghost Stories (2017)⎪98 min⎪regie: Andy Nyman, Jeremy Dyson⎪genre: horror, ghost story, nightmare, anthology, surrealism

In Ghost Stories volgen we Philip Goodman die zogenaamde mediums ontmaskert, maar door verschillende zaken toch aan het twijfelen wordt gebracht. Hij gaat langs drie verschillende onopgeloste zaken, van een nachtbewaker die een geest heeft gezien, een jongen die de duivel tegenkwam en een man die last heeft van een poltergeist. De film zit ingenieus in elkaar en heeft een verrassende, surrealistische twist in petto die deze schijnbaar losse zaken met elkaar combineert, met een bizar sterk einde. Zowel eng, mysterieus, origineel als humoristisch met goed camerawerk en surrealistische gebeurtenissen is dit een zeer vermakelijke film die gebaseerd is op een toneelstuk en die vibe ook heeft weten te behouden, waardoor de stijl nog creatiever wordt. Review.

💀💀💀


hellions 2015
IFC Midnight

Hellions (2015)⎪80 min⎪regie: Bruce McDonald⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, halloween

Hellions kenmerkt zich vooral als een weird fiction film met een sterke surrealistische stijl, zowel in verhaal en plot als in beeld en cinematografie. Dat levert een buitengewone film op die erg artistiek is. Het verhaal is hierbij ondergeschikt, maar is wel sterk verweven met de mooie betoverende nachtmerrieachtige beelden. Wanneer de 17 jarige Dora op Halloween ontdekt dat ze zwanger is, staan drie enge vreemde gemaskerde kinderen voor haar deur die haar kind willen en wordt de avond een nachtmerrie. Vol symboliek wordt haar zwangerschap met het thema van Halloween verbonden in een surrealistische home en body invasion. In visioenen, in roze-paarse kleuren, en koortsdromen komen de creepy kids haar monsterlijke Lovecraftian baby halen. Een zeer artistieke film uitermate geschikt voor Halloween. Review.

💀💀


in the tall grass 2019
Netflix

In the Tall Grass (2019)⎪101 min⎪regie: Vincenzo Natali⎪genre: horror, surrealism, claustrophobic

Als broer en zus, Carl en zwangere Becky, onderweg zijn en stoppen naast een veld vol hoog gras, horen ze een jongetje om hulp roepen, en willen hem gaan zoeken. Maar in dat veld worden tijd en ruimte verbogen en raken zij ook verdwaald. Terwijl er zich mysterieuze dingen voordoen, het jongetje en zijn gezin opduiken, raken ze verstrikt in een surrealistische nachtmerrie. In the Tall Grass is een slow burn, die vrij vaag blijft en niets verklaart en zelf het surrealisme gebruikt om het plot te buigen naar wens, terwijl de film op gevoelsniveau wel erg unheimisch en eng is. Review. 

💀


it follows 2014
RADiUS-TWC

It Follows (2014)⎪100 min⎪regie: David Robert Mitchell⎪genre: horror, supernatural, demon, arthouse, psychological horror, body horror

It Follows is een bijzondere psychologische arthouse horror met alternate reality elementen die de film nog meer vervreemdend maken. Vooral dat laatste zorgt voor een surrealistisch effect, maar ook de verschijning van de entiteit draagt bij aan een vervreemdend gevoel. Wanneer Jay voor het eerst met haar vriendje seks heeft, heeft dit zeer vreemde en angstaanjagende consequenties als hij “iets” aan haar overdraagt. Een entiteit die zij alleen kan zien blijft haar achtervolgen om haar te doden. Om van de entiteit af te komen moet zij deze door middel van seks doorgeven aan een ander. Met een nieuwe manier van cinematografie en setting en stijl, idee en concept van een demon en seksueel overdraagbare ziekten is dit een unieke horror. Review.

💀💀💀


mandy 2018
RLJE Films

Mandy (2018)⎪121 min⎪regie: Panos Cosmatos⎪genre: horror, revenge, arthouse

In deze revenge film in drie aktes vol geweld weet Mandy door middel van een bijzondere stijl, prachtige cinematografie en muziek hier een unieke draai aan te geven. Het rustige leven van Red en Mandy wordt verstoord door een cult onder leiding van Jeremiah en de Black Skulls. Als Mandy wordt vermoord, zint Red op wraak. Zijn wraaktocht is een surrealistische, poëtische, doch campy hallucinerende lsd trip vol geweld, epische wapens en bizarre teksten en visuele uitspattingen. Het is een nachtmerrie-achtige trip die je als kijker zelf moet ondergaan. Veel indruk maakt ook het intermezzo met een indrukwekkende Nicolas Cage en de vervreemdende Cheddar Goblin die inmiddels iconisch is geworden. Review.

💀💀💀


silent hill 2006
TriStar Pictures

Silent Hill (2006)⎪125 min⎪regie: Christophe Gans⎪genre: horror, surrealism, dark fairytale, cults

Als Sharon het dochtertje van Rose, nachtmerries blijft houden over het plaatsje Silent Hill besluit Rose er met haar naartoe te gaan. Nadat ze een auto-ongeluk hebben gehad, nabij Silent Hill, loopt Rose een vreemde wereld binnen, en tegelijkertijd een nachtmerrie-achtige dimensie vol sinistere wezens, waar Sharon gevangen wordt gehouden. Met een zeer unheimische en sinistere surrealistische sfeer is Silent Hill, gebaseerd op een videogame, een prachtig geschapen wereld, waarin een gevaarlijke cult de scepter zwaait na een traumatische gebeurtenis. De film weet surrealisme, met nachtmerrie beelden, een cult en het occulte zeer vervreemdend en eng met elkaar te combineren. Review. 

💀💀