Surrealism in Horror Films [20ste eeuw]

surrealism

Aangepast op 16 november 2019. De beste Horror films met Surrealisme speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die surrealistisch zijn. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Surrealisme is een stijl die gekenmerkt wordt door vervreemding van de werkelijkheid. Het is niet gebaseerd op ratio, maar op gevoel en fantasie. Dit zorgt voor onverwachte, vreemde, verrassende en zeker in het geval van horror, schokkende beelden. Surrealisme kan toegepast worden door de cinematografie, maar ook door de wijze van vertellen. Het geeft niet alleen een vervreemdend effect op de kijker, maar ook op de personages die de grip op de werkelijkheid vaak kwijt raken, door te belanden in een bizarre of onverklaarbare situatie, een droomwereld of een onwerkelijke omgeving, die desondanks erg realistisch aandoet. Hierdoor ontstaat er een unheimisch gevoel van horror.

Op dit moment bevat de lijst 10 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens alfabet van de titel. 

→ Lees ook de Lijst met Surrealism in Horror films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 40:

dead of night 1945
Eagle-Lion Distribution Limited

Dead of Night (1945)⎪102 min⎪regie: Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Robert Hamer, Basil Dearden⎪genre: horror, anthology, supernatural

Dead of Night is een bijzondere film qua vertelwijze, filmwijze en heeft een zeer bijzonder einde en is zeer beslist niet te verouderd. Een paar mensen vertellen elkaar spookverhalen die ze zelf hebben meegemaakt, nadat een van hen, Walter Craig, bekent bang te zijn na aanleiding van een voorspellende droom. Nadat de 5 verhalen zijn verteld, over een vreemd visoen, een spook tijdens een Kerstfeestje, een betoverde spiegel, een komisch spookverhaal en een eng verhaal over een buikspreekpop die tot leven kwam, blijkt het verhaal van Craig zelf nog moeten worden verteld in een surrealistisch spooky einde met een bijzonder enge twist. Briljant in elkaar gezette film, met humor, horror, creepiness, prachtige cinematografie en een sterke twist. Review.

💀💀💀


jaren 60:

carnival of souls 1962
Herts-Lion International Corp

Carnival of Souls (1962)⎪84 min⎪regie: Herk Harvey⎪genre: horror, arthouse, surrealism, weird fiction, mystery, psychological horror

Carnival of Souls is een bijzondere surrealistische mysterie horror die door de prachtige cinematografie en het bijzondere verhaal van Herk Harvey opvalt. Organiste Mary Henry krijgt na een traumatische ervaring te stellen met vreemde gebeurtenissen rondom een verlaten paviljoen en verliest langzaam de grip op de werkelijkheid. Dit wordt bereikt met zowel cinematografie als geluidseffecten die voor een zeer vervreemdende en unheimische sfeer zorgen. Met prachtige unheimische beelden van het paviljoen, De Man, gespeeld door Herk Harvey zelf, die heel eng aanvoelt en bedreigende ghouls, neemt de film je mee in een dromerige sfeer waarbij de werkelijkheid vervaagt. De verrassende shots en slimme trucs wegens geldgebrek hebben deze film juist veel goed gedaan. Dit pareltje is een must see voor iedereen. Review.

💀💀💀


jaren 70:

hausse 1977
Toho

Hausu/House (1977)⎪88 min⎪regie: Nobuhiko Obabyashi⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, supernatural, witchcraft

De vervreemding in de Japanse horror Hausu wordt vooral ervaren door de kijker zelf, alhoewel het voor de meisjes die een voor een worden opgegeten door een behekst huis ook een onwerkelijke ervaring is. Niet alleen het verhaal is bizar, maar ook de cinematografie is kunstzinnig experimenteel. Van klokken en piano’s die de meisjes opeten, tot cartoonachtige tekens en kleuren, en stripachtige effecten, en zelfs de humor, dit is een surrealistische ervaring. Daarnaast straalt het een echte jaren 70 sfeer uit. Met een mysterie, absurde humor, surrealistische beelden, experimentele cinematografie en bijzondere meiden is dit een horror fantasy die je echt gezien moet hebben. Review.

💀💀💀


lisa and the devil 1974
Procinor

Lisa and the Devil (1973)⎪91 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, surrealism, occult, supernatural, creepy dolls, haunted house

In deze gotische horror komt Lisa tijdens een vakantie terecht in een groot landhuis met een mysterieus verleden en geheimzinnige bewoners. Met levensechte poppen die tot leven lijken te komen door de raadselachtige butler die wel erg veel lijkt op de duivel, zorgen voor een creepy surrealistische sfeer, en versterken het gevoel van Lisa de grip op de werkelijkheid kwijt te raken. Haar verblijf in het landhuis verandert in een surrealistische nachtmerrie en koortsdroom, waarbij ze terecht lijkt te zijn gekomen in een illusie van het vagevuur. Lisa and the Devil is een prachtige sfeervolle film die vooral op gevoelsniveau erg sterk is, maar die weinig uitlegt en zelf een droom van een ervaring is. Review.  

💀💀💀


messiah of evil 1973
Bedford Entertaiment

Messiah of Evil (1973)⎪90 min⎪regie: Gloria Katz, Willard Huyck⎪genre: horror, surrealism, arthouse, ghouls

Als Arletty niets meer hoort van haar vader gaat zij naar Point Dume om hem te vinden. Daar ontdekt zij dat er zeer vreemde dingen aan de hand zijn, waar de mensen zich verontrustend gedragen. Met behulp van Thom, een legende onderzoeker en het dagboek van haar vader komt ze steeds meer te weten over de sinistere duistere waarheid van Point Dume. Met een prachtige surrealistische, nachtmerrie-achtige en poëtische sfeer, waarbij de omgeving en mis en scene een belangrijke rol spelen, is deze artistieke film een plaatje om naar te kijken, stilistisch beeldschoon en zeer verontrustend. Vooral de poëtische teksten en de muurschilderingen van mensen op ware grootte versterken het vervreemdende effect, waardoor Messiah of Evil een waar kunstwerk wordt. Review.

💀💀💀


phantasm 1979
AVCO Embassy Pictures

Phantasm (1979)⎪89 min⎪regie: Don Coscarelli⎪genre: horror, fantasy, arthouse, coming of age, surrealism

Phantasm is het geesteskind van Don Coscarelli die laat zien dat met weinig budget een film uit kan groeien tot een fantastische cultfilm. Wanneer Mike op de begraafplaats getuige is van een vreemde man en nog vreemdere gebeurtenissen in het mausoleum, gaat hij met zijn oudere broer Jody op onderzoek uit. Zowel het verhaal als de beelden zijn surrealistisch van aard. Van een creepy Tall Man als villain, gekrompen mensen, een vreemde dimensie, een vliegende dodelijke ijzeren bal, zorgen samen voor een verrassend vreemd effect. Maar het is tevens een hartverwarmend coming of age verhaal, met een achterliggende tragische symboliek, waarin de droomachtige sfeer aan het einde een verschrikkelijke nachtmerrie wordt. Review.

💀💀💀


suspiria 1977
Produzioni Atlas Consorziate

Suspiria (1977)⎪98 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, supernatural, arthouse, surrealism, mystery, witchcraft

Suspiria is een waanzinnige artistieke film op het gebied van cinematografie en art direction. In een klein verhaal waarin Susie Bannion naar een balletschool in Duitsland lessen gaat nemen, ontdekt zij daar een gruwelijke waarheid na een aantal mysterieuze verdwijningen van andere leerlingen. De film speelt met het technicolor kleurgebruik die gebruik maakt van veel neon kleuren, het originele camerawerk en de vervreemdende muziek van Goblin die vaak klinkt als een grommende tijger en dan weer zeer sereen is, wordt er een zeer vervreemdende sfeer gewekt. Waar de achterliggende motivatie van deze slasher zijn oorsprong vindt in hekserij, waardoor de film nog unieker wordt. De film dringt zich op aan de kijker en laat niet meer los. Vervreemdend, verontrustend, maar vooral wonderschoon en betoverend om naar te kijken. Review.

💀💀💀


jaren 80:

a nightmare on elm street 1984
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street (1984)⎪91 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, fantasy, supernatural, dark fairytale, nightmares

A Nightmare on Elm Street is de film bij uitstek die nachtmerries in de hoofdrol heeft, maar daardoor ook een surrealistische sfeer heeft. De droomwereld vermengt zich met de werkelijkheid en houdt vooral de personages in hun greep. Kindermoordenaar Freddy Krueger dringt de nachtmerries van een aantal jongeren binnen en weet hen in deze droomwereld te vermoorden, wat zichtbaar is in de echte wereld. De oplossing van final girl Nancy Thompson is dan ook om via haar eigen dromen Freddy in de val te lokken en te verslaan. Maar niet voordat hij al haar vrienden op brute en bloedige wijze heeft gedood. Met een echte jaren 80 sfeer is dit een echte fantasy slasher klassieker. Review.

💀💀💀


jaren 90:

candyman 1992
TriStar Pictures

Candyman (1992)⎪101 min⎪regie: Bernard Rose⎪genre: horror, legend, supernatural, surrealism, nightmares

Gebaseerd op een kort verhaal van Clive Barker gaat Candyman over de lokale legende die wanneer je zijn naam 5 keer in de spiegel hardop zegt, hij verschijnt en wraak neemt op zijn eigen wrede dood. Wanneer Helen onderzoek doet naar Candyman voor haar proefschrift, wordt zij het doelwit van de legende Candyman die haar wil verleiden. Zich afspelend in The Projects krijgt deze film een maatschappelijke lading, maar met nightmare fuel en poëzie gebracht. Ze raakt steeds meer in de greep van Candyman die door geloof in hem zich een weg weet te vinden naar de werkelijkheid, terwijl Helen zelf de grip op de werkelijkheid kwijt raakt. Zij verzandt in een nachtmerrie-achtige surrealistische wereld, die haar tot waanzin drijft. Review.

💀💀💀


in the mouth of madness 1994
New Line Cinema

In the Mouth of Madness (1994)⎪95 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, Lovecraftian, pre-apocalyptic, supernatural, hallucinations, surrealism

In the Mouth of Madness is de derde film uit de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. Wanneer schrijver van horror boeken Sutton Cane van de aardbodem lijkt verdwenen, gaan verzekering agent John Trent en editor Linda Styles naar het niet bestaande plaatsje Hobbs End, gecreëerd door Cane zelf en belanden in een Lovecraftiaanse nachtmerrie van Cane, waarbij vervreemding, en monsterlijke wezens ervoor zorgen dat John verzandt in hallucinaties, desoriëntatie en paranoia waarop de rest van de wereld zal volgen. De vervreemdende sfeer zet zich in wanneer ze het vreemde dorpje bereiken en laat hen niet meer los, wat zich zowel in beeld als in in hun hoofd afspeelt. De film is doorspekt van een unheimische en huiveringwekkende sfeer, met surrealistische beelden die de horror angstaanjagend maken. Review.

💀💀💀