Mashup Horror Films

mashups

Aangepast op 14 november 2019. De beste Mashup Horror films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste mashup horror films geselecteerd. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Onder het subgenre Mashup worden bij Phantasasmagoria de films geschaard die verschillende subgenres in het horror genre en/of verschillende stijlen met elkaar combineert. Dit zijn onverwachte combinaties die tot iets nieuws en origineels leiden. Een bekend subgenre dat een mashup is, is de comedy horror, die in een aparte subcategorie te vinden is. Maar er zijn meer verrassende en ongewone combinaties. Vaak is er sprake van een mysterie en/of een twist, dat gebruik maakt van de verschillende stijlen/subgenres. Deze mashup van genres en stijlen kan door de hele film verwezen zijn, maar ook kan een film van het ene (sub)genre plotseling omslaan in een geheel ander (sub)genre, wat voor een verrassende twist zorgt. 

Op dit moment bevat de lijst 19 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


10 cloverfield lane 2016
Paramount Pictures

10 Cloverfield Lane (2016)⎪104 min⎪regie: Dan Trachtenberg⎪genre: horror, mystery, post-apocalyptic, science fiction, aliens, claustrophobic, mashup

10 Cloverfield Lane is een voorbeeld waarbij de film begint als een psychologische thriller, waarin een jonge vrouw, Michelle na een auto-ongeluk wakker wordt in een ondergrondse bunker van Howard. Ze is samen met een andere man Emmett, door Howard gered van een apocalyps die boven hun hoofd gaande is. Maar langzaam beginnen er barstjes te komen in het gedrag van Howard en is het de vraag of het wel echt gevaarlijk is boven de grond. Wanneer Michelle weet te ontsnappen met behulp van Emmett, verandert de film van een thriller in een science fiction spektakel en past het perfect in de Cloverfield franchise. Mysterie en paranoia, met een claustrofobische en dreigende sfeer in de bunker, waarbij de eventuele realiteit van de apocalyps het spannendste gedeelte is, zorgen voor een spannende film. Review.

💀💀💀


anna and the apocalypse 2017
Vertigo Releasing

Anna and the Apocalypse (2017)⎪93 min⎪regie: John McPhail⎪genre: horror, zombies, comedy, coming of age, christmas, musical, mashup

Als er een film een echte mashup is van genres dan is het Anna and the Apocalypse. Zombies, comedy, coming of age, Kerst, maar ook musical worden met elkaar gecombineerd in deze hartverwarmende zombie comedy. Met catchy liedjes ondergaat Anna haar saaie bestaan in het plaatsje Little Haven, waar ze dolgraag weg wil. Maar als er een zombie apocalyps losbarst en ze zich een weg baant met een paar vrienden naar de school om haar vader te redden, beseft ze pas wat ze heeft. Al deze elementen weet de film erg leuk met elkaar te verbinden, waar de humor soms plaats moet maken voor de horror en soms voor tragisch drama, voert het wel de boventoon en springen sommige liedjes en situaties er boven uit. Met aan het einde de ultieme Kerstgedachte is dit een hartverwarmende film met zombie fun. Review.

💀💀💀


the babysitter 2017
Netflix

The Babysitter (2017)⎪85 min⎪regie: McG⎪genre: horror, comedy, cults, mashup

Deze coming of age film draait om Cole die eigelijk al te oud is om een babysitter te hebben, maar omdat hij zelf nogal angstig is, met overbezorgde ouders en de allerleukste babysitter ooit, Bree, vindt hij dat niet erg. Totdat hij bemerkt dat Bree onderdeel is van een sekte die uit is op zijn bloed. The Babysitter is een combinatie van campy over de top humor, met over de top hilarische sekteleden, een occult tintje, behoorlijk wat bloed, brute kills, temidden van een hartverwarmend coming of age verhaal van Cole die dapperder is dan ooit, samen met zijn vriendinnetje Melanie. Een doldwaze nacht volgt waarin Cole het opneemt tegen deze bizarre cult. Review. 

💀💀💀


the cabin in the woods 2012
Lionsgate

The Cabin in the Woods (2012)⎪95 min⎪regie: Drew Goddard⎪genre: horror, slasher, comedy, parody

The Cabin in the Woods is de ultieme parodie op de traditionele slashers in de bossen, die alles overhoop gooit, op de hak neemt, maar een nieuwe hele grappige twist aan geeft en van alle tropes optimaal gebruik maakt. Dit is meer dan een horror comedy, door de talloze verschillende wezens en monsters, maar combineert ook het occulte,  parodie, humor en echte op en top bloederige horror met elkaar. Vijf vrienden gaan een weekend doorbrengen in een hutje in het bos waar ze in de kelder allemaal vreemde voorwerpen vinden. Wat ze niet weten is dat het hutje gelegen is op een ondergrondse faciliteit van een eeuwenoude organisatie die ervoor moet zorgen dat er vijf offers worden gebracht om de goden tevreden te houden. Review.

💀💀💀


eli 2019
Netflix

Eli (2019)⎪98 min⎪regie: Ciarán Foy⎪genre: horror, ghosts, occult, mashup

De tienjarige Eli lijdt aan een auto-immuun ziekte en de medische faciliteit van Dr Horn is zijn laatste kans op genezing. Maar eenmaal daar lijkt het te spoken en is Eli zijn leven niet zeker. Wat begint als een drama in een afgesloten huis, verandert in een haunted house achtige ghost story, met de angstige en zieke Eli in de hoofdrol. Terwijl hij heftige medische behandelingen moet ondergaan is echter niets wat het lijkt en verandert de film plotseling in een occulte horror die alles voor Eli en de kijker op zijn kop zet. Review. 

💀


halloween 3 season of the witch 1982
Universal Pictures

Halloween III: The Season of the Witch (1982)⎪98 min⎪regie: Tommy Lee Wallace⎪genre: horror, slasher, science fiction, body horror, witchcraft, halloween, dark fairytale, mashup

Als er een film is die het stempel mashup verdient dan is Halloween III: Season of the Witch, de vreemde eend uit de bijt van de Halloween franchise. Dan en Ellie onderzoeken de vreemde dood van haar vader en komen zo terecht bij een excentrieke uitvinder en eigenaar van fabriek Silver Shamrock Novelties, die dodelijke Halloween maskers maakt. Deze film weet het thema Halloween te mixen met dodelijke maskers, het bovennatuurlijke, science fiction, fantasy, oude gebruiken van druïden, een slasher vibe, campy dodelijke maskers, hekserij én robots. Het zorgt voor een ultieme Halloween vibe die met geen andere film te vergelijken is. Review.

💀💀


horror express 1972
Gala Film Distributors, Scotia International

Horror Express (1972)⎪84 min⎪regie: Gene Martin⎪genre: horror, mystery, science fiction, aliens, body horror, mashup

In Horror Express krijgen horror legendes Peter Cushing en Christopher Lee als wetenschappers Wells en Saxton te maken met een oeroude alien, verborgen in een oud fossiel, een aapachtig wezen uit de oertijd. Maar ook met bezetenheid, zombies en een fanatieke priester. Want deze alien kan niet alleen de hersenen absorberen, maar ook in het lichaam van een wezen kan gaan en de doden beheersen. Een fantasy science fiction waarbij Wells en Saxton via het netvlies van het fossiel een prehistorische wereld in beeld kunnen zien en een wereld vanuit de ruimte. Al rijdend in de Trans-Siberie express is dit een bijzondere fantasy science fiction horror met een snufje van het occulte door de aanwezigheid van een monnik. Review.

💀💀


housebound 2014
Rialto Distribution, XLrator Media

Housebound (2014)⎪106 min⎪regie: Gerard Johnstone⎪genre: horror, mystery, camp, comedy, haunted house, mashup

Housebound is een verrassende en originele mashup die begint als een crime, verandert in een haunted house verhaal, omschakelt naar een mystery met uiteindelijk de ontknoping en een bizarre gory campy fun finale. Wanneer twintiger Kylie noodgedwongen na een vergrijp huisarrest krijgt moet ze weer inwonen bij haar ietwat gekke moeder en zwijgzame stiefvader en een zogenaamde geest. Om die geest op te sporen krijgt ze hulp van beveiliger Amos, die haar ‘bewaarder’ is en tegelijkertijd een ghostbuster. Met een originele wending, een paar scary hauntings, een goed in elkaar gezet mysterie en een knallende bloederige finale, is deze film overgoten met droge en absurde humor, waar niet alleen moeder Miriam, stiefvader Graeme en Amos zich in uitleven, maar ook het zogenaamde spook zelf. Review.

💀💀💀


the house of the devil 2009
MPI Media Group, Dark Sky Films, Gorgon Video

The House of the Devil (2009)⎪95 min⎪regie: Ti West⎪genre: horror, arthouse, occult, supernatural, mashup

The House of the Devil begint als een Hitchcockiaanse suspense thriller als studente Sam gevraagd wordt om een avond op te passen, op een oude vrouw. De film speelt zich af in de jaren 80 en bouwt de spanning op, en maakt ultiem gebruik van de jaren 80, waardoor het een sterke jaren 80 sfeer uitademt, qua stijl, aankleding, gedrag en filmtechnieken, dat wordt gecombineerd met veel suspense en onheilspellend gevoel. Maar de twist zorgt ervoor dat deze slow burn uitmondt in een spectaculaire over de top finale, waarbij een cult en een ritueel offer voor de echte grafische horror zorgen en een occulte nachtmerrie wordt.  Deze twist is over de top pure horror en geheel onverwacht en zorgt voor een bijzondere film. Review.

💀💀💀


overlord 2018
Paramount Pictures

Overlord (2018)⎪110 min⎪regie: Julius Avery⎪genre: horror, war, fantasy, action, body horror, mashup

In Overlord wordt het genre oorlog gecombineerd met het realistische drama en de over de top nazi scientist met foute experimenten die leiden tot zombie achtige mensen. Nadat een paar Amerikaanse paratroopers in Frankrijk zijn geland om een zendmast van de nazi’s te vernietigen komen zij erachter dat er op mensen wordt geëxperimenteerd om een superras te maken, met de mislukte exemplaren die doen denken aan zombies. Een mashup die oorlog, science fiction, het bovennatuurlijke en actie weet te combineren en er voldoende horror in brengt door een serum, waardoor de body horror in de film een feit is. Met leuke personages, een beetje camp en schlock, weet de film vooral te vermaken in deze Nazi-Sploitation film. Review.

💀


the perfection 2018
Netflix

The Perfection (2018)⎪90 min⎪regie: Richard Shepard⎪genre: horror, mystery, arthouse, revenge, psychological horror, body horror, camp, mashup

The Perfection is een film die niet makkelijk in een hokje te plaatsen is. Een mysterie en psychologische horror met allerlei twists en turns die je op het verkeerde been zetten. Een revenge film die op een extreme wijze afrekent met een heftig jeugdtrauma. Een horror film die op een campy manier erg ranzige body horror laat zien. En dat alles verpakt in een crazy trip, met campy en vileine humor, met creatieve speelse cinematografie die je telkens weet te verrassen. Extreem, bizar, absurd, crazy, speels, sexy, weird en met een zeer bevredigend einde. Meer hoef je niet te weten. Review. 

💀💀💀


scream and scream again 1970
Warner Pathe, AIP

Scream and Scream Again (1970)⎪95 min⎪regie: Gordon Hessler⎪genre: horror, mystery, science fiction, body horror, mashup

Scream and Scream Again is een bizarre mashup met een science fiction basis, en bekende gezichten zoals Peter Cushing, Christopher Lee en Vincent Price in de hoofdrol. Vooral de laatste steelt de show in de laatste scènes als mad scientist. De film is een mix van bizarre gebeurtenissen die te maken hebben met een hardloper wiens benen om de beurt worden geamputeerd zonder bekende reden, een Oost-Europees nazi-achtig land met foute plannen, een synthetisch mensenras en een vampier-achtige killer die losloopt in Londen en slachtoffers maakt en een James Bond achtige wilde auto achtervolging en een afgehakte hand on the loose. Al deze verschillende elementen die voor een chaotische bende zorgen worden toch aan het einde bij elkaar gebracht in deze bizarre film. Review. 

💀


the taking of deborah logan 2014
Eagle Films, Millennium Entertainment

The Taking of Deborah Logan (2014)⎪90 min⎪regie: Adam Robitel⎪genre: horror, found footage, possession, mystery, psychological horror

In deze erg goed in elkaar gezette mockumentary volgt een filmmaakster een vrouw Deborah Logan die aan Alzheimer lijdt en haar dochter Sarah. Wat begint als een intiem maar integer portret verandert in iets vreemds en bovennatuurlijks. Met veel respect voor deze ziekte wordt de aftakeling van de geest, die langzaam door iemand anders lijkt te worden overgenomen, ook letterlijk overgenomen door iets kwaadaardigs, in beeld gebracht. Met verschillende camera’s, opgehangen in het huis alsook een losse camera, wordt deze horror als een enge ervaring in beeld gebracht. The Taking of Deborah Logan heeft meerdere lagen waaraan evenveel aandacht wordt besteed. Het einde heeft een verrassende twist wat de hele film op zijn kop zet en de film in een gehele ander genre verandert. Review.

💀💀💀


terrified 2017
Machaco Films

Terrified (2017)⎪87 min⎪regie: Demián Rugna⎪genre: horror, ghost story, mystery, monsters

Terrified is een Argentijnse ghost story, waarbij meerdere soorten spookverhalen plaatsvinden in een straat. Een man wordt geteisterd door enge wezens, een vrouw wordt door poltergeist verschijnselen gedood en een jongetje staat op uit zijn graf. Een zeer spooky film, met meerdere verschillende enge momenten en met een ghost story achtige vibe. Samen vormen de drie verhalen de aanleiding voor drie paranormaal onderzoekers om de hauntings te onderzoeken en vinden zij iets buitengewoons. Terrified bevat niet alleen drie verschillende spookverhalen, maar ook verschillende vertelstijlen die creatief zijn, en bovenal doodeng, die soms vervreemdend, maar vooral mysterieus unheimisch zijn. Review. 

 💀💀💀


teh tingler 1959
Columbia Pictures

The Tingler (1959)⎪82 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, science fiction, drama, campy, humour, supernatural

Dr Warren Chapin werkt als patholoog en ontdekt een microscopische parasiet in de hersenstam die groeit wanneer er intense angst wordt ervaren. Om deze parasiet in toom te houden moet er worden gegild om de angst te uiten. Chapin wil deze parasiet, de Tingler bestuderen en vangen, wat een hachelijke en hilarische situatie oplevert in een bioscoop, waardoor William Castle een van zijn leukste 4D gimmicks in de real life bioscoop kan vertonen. The Tingler is een erg vermakelijke originele mashup die science fiction, campy humor, het bovennatuurlijke met visoenen en tripachtige cinematografie, en monsters en huiselijk drama met elkaar weet te combineren, met Vincent Price als de ster in de film. Review.

💀💀💀


the vault 2017
FilmRise

The Vault (2017)⎪91 min⎪regie: Dan Bush⎪genre: horror, ghosts, crime, mashup

The Vault begint als een misdaad film waarbij een paar misdadigers een bank overvallen. Maar wanneer zij hoogte krijgen van een speciale oude kluis en de bankmanager niet is wie hij doet voorkomen verandert de film in een bovennatuurlijke horror met geesten, vreemde gebeurtenissen en een evil spirit. Wat er precies aan de hand is laat zich als ontrafelen aan het einde. Deze ommezwaai zorgt voor de opbouw naar de uiteindelijk verrassende twist die de overval op zijn kop zet. Review.

💀


the visit 2015
Universal Pictures

The Visit (2015)⎪94 min⎪regie: M. Night Shyamalan⎪genre: horror, mystery, mockumentary, dark humour

The Visit is een mystery found footage en een innemend coming of age verhaal waarbij de 15 jarige Becca en 13 jarige Tyler voor het eerst bij hun opa en oma gaan logeren die ze nog nooit hebben ontmoet. Becca wil alles vastleggen met haar camera om er een persoonlijke documentaire van te maken om er achter te komen waarom haar moeder geen contact meer met hen had. Maar opa en oma gedragen zich wel heel erg vreemd en met hun camera bespieden zij hen er doen een verschrikkelijke ontdekking. De film combineert een creepy mysterie met de innemende kinderen, een drama uit hun familie met humor en zeer enge scènes, wat allemaal zelf door Becca en Tyler wordt gefilmd als hun persoonlijke documentaire. De twist aan het einde zorgt ook nog voor een dark fairytale effect. Review. 

💀💀💀


the void 2016
D Films

The Void (2016)⎪90 min⎪regie: Steven Kostanski⎪genre: horror, arthouse, lovecraftian, supernatural, occult

Deze ode aan de Apocalypse Trilogy van John Carpenter is een bizarre mashup van stijlen en genres die samen een geheel weten te vormen. Wanneer agent Daniel Carter een gewonde man langs de weg vindt en hem meeneemt naar het ziekenhuis, komen zij daar met een handjevol anderen opgesloten te zitten als een cult hen bedreigt. Met een mysterieuze sfeer, Lovecraftian monsters, een bizar verhaal, andere dimensies, body horror, weird fiction, cults en surrealisme waarbij werkelijkheid in iets anders verandert, is The Void een unieke film die een waanzinnige trip is door de voorportalen naar een heldimensie. Sterke cinematografie, een onheilspellende dreigende sfeer, mooie grime en practical effects maken de film tot een mooie ware horror beleving. Review.

💀💀💀


we are still here 2015
Dark Sky Films

We Are Still Here (2015)⎪84 min⎪regie: Ted Geoghegan⎪genre: horror, ghost story, arthouse

We Are Still Here is een film die begint als een ghost stroy, dan verandert in een vreemd mysterie rondom een haunted house met evil spirits en wat vervolgens leidt tot een bezetenheid, en uiteindelijk uitmondt in een over de top epische campy bloederige fun finale. Dit is een verrassende film die erg sterk in elkaar zit, mooi gefilmd is een een echte jaren 70 vibe heeft. Nadat Paul en Anne hun zoon hebben verloren besluiten ze te verhuizen. Maar hun nieuwe huis zit vol oude geesten en het dorpje vol vreemde mensen. Het loopt uit de hand wanneer Anne haar vriendin en medium May om raad vraagt. Dit is een ijzersterke mashup met ijzersterke cinematografie die zich vooral uitleeft aan het einde en innemende hoofdpersonen waardoor het een verrassende, originele film is. Review.

💀💀💀