Symbolism & Social Horror Films [2000-2019]

symbolism

Aangepast op 7 december 2019. De beste Horror films met Symbolism speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die symboliek bevatten. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Horror films lenen zich uitstekend om op een symbolische wijze iets te verbeelden. Zo kunnen monsters voor iets kwaads uit de echte wereld staan, of kunnen zombies een maatschappelijke kwestie symboliseren. Van kleine persoonlijke kwesties tot maatschappelijke kwesties, tot filosofische denkstukken, dit kan allemaal op zeer verschillende wijzen worden gesymboliseerd in horror films om de kwestie aan te stippen. Dit kan door middel van metaforen, maar zelfs door middel van allegorieën worden gedaan. Zo kunnen slechts kleine scènes of aspecten en elementen als symbool of metafoor dienen, maar ook de hele film zelf kan symbool staan voor iets. Symboliek die betrekking heeft op maatschappelijke kwesties wordt ook wel social horror genoemd.

Op dit moment bevat de lijst 20 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook de Lijst met Symbolism & Social Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


apostle 2018
Netflix

Apostle (2018)⎪130 min⎪regie: Gareth Evans⎪genre: horror, folk horror, cults, symbolism

Als in 1905 Thomas op zoek gaat naar zijn ontvoerde zus, belandt hij op een eiland van een cult door wie zij gevangen wordt gehouden. Maar deze sekte houdt meer gevangen dan enkel zijn zus. Apostle is een grafische bovennatuurlijke horror die zeer beklemmend en onheilspellend is. Met prachtige cinematografie en een mysterie onder de oppervlakte van deze cult heeft deze film hiernaast nog meer te bieden. Alhoewel geen aspect of hele film een symbool is, is datgene wat door de cult gevangen wordt gehouden is een groter symbool voor de natuur en moeder aarde. De natuur die gevangen wordt gehouden door de mens en door bloedoffers, corruptie en macht op onnatuurlijke wijze in leven wordt gehouden. Een indrukwekkende horror die fascineert, zowel op symbolisch als horror gebied. Review. 

💀💀💀


the babadook 2014
Entertainment One, Umbrella Entertainment

The Babadook (2014)⎪94 min⎪regie: Jennifer Kent⎪genre: horror, psychological horror, monster, fantasy, supernatural, drama, symbolism

Nadat Amelia haar man heeft verloren staat zij er alleen voor in de opvoeding van haar zoontje Samuel dat erg druk is en veel aandacht vraagt. Deze indrukwekkende film laat duidelijk zien hoe gecompliceerd rouw is en verbeeldt dat door de Babadook, het monster uit een kinderboek tot leven te laten komen. Langzaam dringt hij het leven en vervolgens Amelia zelf binnen. Met zijn zeer creepy verschijning met zijn hoed en kauwen en cape is hij een afschrikwekkend monster. The Babdook is heel mooi, heftig, ontroerend, maar ook heel eng door de verschijning van de Babadook zelf. Goed voor echte enge horror en sterke symboliek. Review.

💀💀💀


colossal 2016
Neon

Colossal (2016)⎪110 min⎪regie: Nacho Vigalondo⎪genre: science fiction, horror, monters, symbolism, mystery

Colossal is een bijzondere mysterieuze film die de alcoholverslaving van dertiger Gloria symboliseert met een enorm monster, een Kaiju die verschijnt in Seoul. De Kaiju is prachtig vormgegeven en heeft een duidelijke binding met Gloria. De Kaiju is echter niet het enige monster dat in Seoul verschijnt, ook een enorme robot duikt op. Het is de strijd tussen de monsters die deze film zowel komisch als tragisch maakt. Met zwarte humor, is de film verfrissend qua spel en plot. De unieke en zeer vreemde gebeurtenissen die zich ontvouwen rondom Gloria en haar oude schoolvriend Oscar beginnen komisch maar nemen een steeds gevaarlijkere en dreigendere wending, die gelijk opgaat met Gloria’s eigen besef over haar gedrag. Review. 

💀💀💀


a cure for wellness 2016
20th Century Fox

A Cure for Wellness (2016)⎪146 min⎪regie: Gore Verbinski⎪genre: horror, arthouse, gothic, mystery, symbolism

A Cure for Wellness valt op door het prachtige gebruik van de camera, mooie shots en een dromerige sfeer. Wanneer Lockhart zijn baas terug moet halen uit een wellness centrum, raakt hij zelf verstrikt in de vreemde gebeurtenissen die daar gaande zijn. Het mysterie dat vervolgens door Lockhart opgelost moet worden, worden als puzzelstukjes door de film verspreid, in stijl, vertelling en manier van filmen. Het is een film vol symboliek over de ‘ziekte’ van deze tijd, de hebzucht en ambitie, die de goden van weleer vervangen. De film is geheel in een moderne gothic stijl verteld, met de over de top gothic achtergrond van de villain en de mysterieuze Hannah en de ultieme gothic finale en wat een betoverend geheel oplevert. Review.

💀💀💀


the dead don't die 2019
Focus Features

The Dead Don’t Die (2019)⎪103 min⎪regie: Jim Jarmusch⎪genre: horror, comedy, satire, zombies, social horror

Als door fracking op de Noordpool de aardas verandert, heeft dat gevolgen voor het klimaat en staan de doden op uit hun graf. In Centerville worden de drie agenten en andere typische inwoners gevolgd in hun ondergang in deze zombie apocalyps, dat op een bijzondere toon wordt verbeeld. The Dead Don’t Die is een satirische zombie comedy horror die de all American way of life op de hak neemt en net zoals Night of the Living Dead commentaar geeft op de commercie, hebzucht en onverschilligheid van de mens, waarbij de zombies zowel symbool staan voor de nu levenden als een symbool voor heel Amerika. Met kurkdroge humor, een traag tempo en bizarre personages gespeeld door een sterrencast is dit een film met een specifieke smaak. Ironisch, satirisch, absurd en met een meta-perspectief wordt alles en iedereen op de hak genomen. Review. 

💀💀


get out 2017
Universal Pictures

Get Out (2017)⎪104 min⎪regie: Jordan Peele⎪genre: horror, supernatural, social horror, psychological horror, body horror, mystery

Op een intrigerende wijze met humor weet Jordan Peele in Get Out sociale rassenkwesties in een bizar mysterie tot uitdrukking te brengen. Wanneer de jonge zwarte Chris voor het eerst zijn blanke schoonouders gaat ontmoeten lijkt alles in orde, al is het wat ongemakkelijk. Maar al gauw neemt het bezoek een sinistere wending. De film is satirisch, maar daardoor niet minder angstaanjagend. Met een paar visueel mooie surrealistische beelden, een creepy unheimische sfeer en wat jumpscares, is dit echter meer dan een horror. Met sociaal commentaar is dit een psychologische horror waarbij ook de body horror tot het extreme wordt toegepast en een ultieme aanslag is op lichaam en geest, waardoor het een claustrofobische als unheimische ervaring wordt voor Chris als de kijker. Review.

💀💀💀


hellions 2015
IFC Midnight

Hellions (2015)⎪80 min⎪regie: Bruce McDonald⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, halloween, symbolism

Wanneer de 17 jarige Dora op Halloween ontdekt dat ze zwanger is, staan drie enge vreemde gemaskerde kinderen voor haar deur die haar kind willen en wordt de avond een nachtmerrie. Vol symboliek wordt haar zwangerschap met het thema van Halloween verbonden, door middel van allerlei vruchtbaarheidssymbolen zoals de pompoen, de eieren, de roze-paarsige kleur, de home invasion van de creepy kinderen en de body invasion van een Lovecraftian monster verbeelden allemaal de angst van Dora omtrent haar zwangerschap. Dit alles wordt in beeld gebracht met artistieke surrealistische cinematografie die uitermate geschikt is voor Halloween. Review.

💀💀


horns 2013
Dimension Films, RADiUS-TWC

Horns (2013)⎪120 min⎪regie: Alexandre Aja⎪genre: horror, fantasy, mystery, body horror, dark fairytale

In Horns krijgt Igg hoorns op zijn hoofd en lijkt hij langzaam in een demon te veranderen wanneer Merrin, de liefde van zijn leven wordt vermoord. Een duister sprookje met een mysterie, waarbij de hoorns niet alleen symbool staan voor het feit dat hij gedemoniseerd wordt door het stadje waarin iedereen denkt dat hij Merrin heeft vermoord, maar deze kunnen hem ook helpen om de ware moordenaar te vinden. Want door de hoorns kan hij iedereen de waarheid laten zeggen, waardoor wat er onder de oppervlakte verborgen ligt van de mensen een nog kwadere natuur heeft. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Joe Hill, is een film met zwarte humor, een whodunnit, met symboliek, sprookjesachtig en met een horror finale waarin Igg zijn volledige demon-zelf wordt om wraak te nemen op de echte moordenaar. Review. 

💀💀


it stains the sands red 2016
Dark Sky Films

It Stains the Sands Red (2016)⎪92 min⎪regie: Colin Minihan⎪genre: horror, arthouse, post-apocalyptic, zombies, symbolism

Gesymboliseerd door een post-apocalyptische zombie film is It Stains the Sands Red een Vision Quest van een vrouw, die een nieuwe kijk krijgt op haar leven. Na een zombie apocalyps moet Molly zich een weg banen door de woestijn, waarbij ze constant wordt achtervolgd door een zombie die zij Smalls noemt. Wat begint als een komische en vreemde zombie film verandert de film tenslotte in de zoektocht van Molly naar zichzelf, naar haar waarden en prioriteiten, met de zombie als gids en motivatie, de woestijn als het toneel van de Vision Quest en haar tegenslagen als de ontberingen die overwonnen moeten worden. De film is vreemd, absurd, ontroerend, maar vooral vol symboliek, met Molly als de verfrissende anti-held. Review.

💀💀💀


the monster 2016
A24

The Monster (2016)⎪91 min⎪regie: Bryan Bertino⎪genre: horror, symbolism, monster, drama, fantasy

In The Monster stranden moeder Kathy en dochtertje Lizzie midden in de nacht op een verlaten bosweg. Maar ze zijn niet alleen. Vanuit het bos loert gevaar. Een groot en verschrikkelijk monster heeft het op hen gemunt. Terwijl het monster hen aanvalt heeft Kathy de kans om voor de laatste keer zich een goede moeder te bewijzen voor Lizzie. Het monster is dan ook zowel fysiek dreigend als een symbool voor de monsterlijke behandeling die Lizzie krijgt van haar aan alcohol verslaafde moeder. Op een zeer integere maar heftige en intieme wijze wordt hun relatie ontvouwen en is er kans voor redemptie. Eng, mooi, heftig en spannend met een episch slotstuk. Review.

💀💀💀


monsters 2010
Vertigo Films

Monsters (2010)⎪94 min⎪regie: Gareth Edwards⎪genre: horror, adventure, social horror, aliens, science fiction

Nadat aliens op aarde zijn gekomen is er een heel gebied tussen Mexico en Noord-Amerika afgezet met een grote lange en hoge muur, waarachter de aliens nu wonen. Kaulder, een fotograaf moet Sam door de jungle naar Amerika brengen. Deze muur en de aliens staan symbool voor de vluchtelingen en vreemdelingen of zelfs diersoorten die op afstand worden gehouden. Alhoewel de aliens enorm zijn en gevaarlijk lijken, zien ze er prachtig uit en ook al zijn zij een verwoestende kracht voor de mens, toch laat de film hen niet zien als ‘de monsters’ maar als wezens, diersoorten die er ook niets aan kunnen doen dat ze een bedreiging zijn voor de mens. Monsters is een sterke film die een belangrijke boodschap heeft en dat laat zien in plaats van expliciet vertelt. Review.

💀💀💀


mother 2017
Paramount Pictures

Mother! (2017)⎪121 min⎪regie: Darren Aronofsky⎪genre: horror, arthouse, allegory, symbolism

In deze allegorie, waarin de gehele film een grote metafoor is, staan de personages en het huis centraal voor de aarde, het paradijs, god en de mens die op een chaotische en destructieve wijze het rustige leven van Mother kapot maken. Mother en Him wonen in een prachtig huis, maar wanneer er twee vreemden aankloppen, een man en een vrouw, wordt deze rust verstoord. Dat begint gevaarlijke vormen aan te nemen, wanneer Him steeds meer in zichzelf opgaat, Mother zwanger is en allerlei mensen naar het huis stromen om de baby te zien. De verwoesting is heftig en desastreus en symboliseert de verwoesting van de aarde door de mens, zonder respect voor Moeder Natuur en de Aarde. Mother! is een satirische horror aanklacht, verpakt als een bijbelse allegorie, die zowel verontrustend als prachtig is, en dient als een spiegel. Review.

💀💀💀


possum 2018
Dark Sky Films

Possum (2018)⎪85 min⎪regie: Matthew Holness⎪genre: horror, arthouse, supernatural, symbolism

In deze expressionistische arthouse horror draait het om een jeugdtrauma van seksueel misbruik van hoofdpersoon poppenspeler Philip Connell, waar hij weer mee geconfronteerd wordt als hij naar zijn ouderlijk huis terugkeert. De film is vol symboliek, non-chronologische beelden, mysterie en een onbetrouwbare verteller waardoor het verhaal en trauma op een eigenzinnige wijze worden verteld. Centraal in de symboliek staat zijn pop Possum, waarvan hij zich wanhopig probeert te ontdoen maar die telkens terugkeert. Het geeft een onwerkelijke als unheimische maar ook eenzame sfeer aan de film. De film heeft een prachtige vale, sombere cinematografie, een tragisch verhaal, en summiere maar betekenisvolle dialogen, en een finale met een catharsis. Possum weet op onderhuids gevoelsniveau te intrigeren en angst aan te jagen. Review.

💀💀💀


the similars 2015
Morbido Films

The Similars (2015)⎪89 min⎪regie: Isaac Ezban⎪genre: horror, arthouse, science fiction, mystery, symbolism, social horror

Geschoten in semi zwart-wit, ten tijde van het bloedbad in Tlatelolco doet The Similars denken aan een oude Twilight Zone aflevering vol symboliek, existentialistische vraagstukken en maatschappelijke kwesties. In 1968 tijdens een storm, komen een aantal reizigers vast te zitten in een busstation nabij Mexico-Stad waarna er een aantal vreemde gebeurtenissen zich voltrekken. Het bloedbad en existentialisme spelen een grote rol in deze gebeurtenissen waarbij identiteit de kern vormt. Met mooi kleurgebruik, een sterke opbouw en een surrealistische sfeer, weet deze Mexicaanse film tot nadenken aan te zetten, terwijl het tevens een spannende bijzondere film is. Review.

💀💀💀


suspiria 2018
Amazon Studios

Suspiria (2018)⎪152 min⎪regie: Luca Guardignino⎪genre: horror, social horror, witches, witchcraft, supernatural

Suspiria uit 2018 is een geheel vernieuwde remake van het origineel die een heel ander verhaal vertelt als Suzy naar de balletschool in Berlijn gaat. Met meer nadruk op de coven, zeer grafische verontrustende moorden en Suzy die een hele belangrijke rol speelt zonder het zelf nog te weten. Terwijl op de achtergrond de RAF speelt, verbindt dit het thema van moederschap en vergeving en schuld en het hebben van macht met elkaar op een poëtische wijze, vooral in dans. Met een einde dat op en top camp is en een ode is aan de Three Mothers trilogie wil de film te veel vertellen, op gebied van schuld, schaamte, feminisme en macht, weliswaar verpakt in een prachtige schokkende horror. Review. 

💀💀


triangle 2009
Icon Film Distribution

Triangle (2009)⎪99 min⎪regie: Christopher Smith⎪genre: horror, mystery, symbolism

Jess, moeder van de autistische Tommy wordt meegevraagd door een vriend op een boottochtje. Maar als ze schipbreuk lijden door een mysterieuze storm en stuiten op een verlaten cruiseschip, beginnen er vreemde dingen te gebeuren en gaat Jess twijfelen aan haar eigen bestaan. Met een tijdlus die centraal staat die de beproeving van Sysyphus symboliseert, is het ook een metafoor voor de gewelddadige lus waarin Jess zich bevindt. Alleen zij kan daar een einde aan maken. Triangle is een film vol mysterie die zowel spannend is als een boodschap heeft, met een zeer verrassende en tragische uitkomst. Review. 

💀💀


under the shadow 2016
Netflix, Vertical Entertainment, XYZ Films, Vertigo Releasing

Under the Shadow (2016)⎪84 min⎪regie: Babak Anvari⎪genre: horror, supernatural, demons, symbolism

In Under the Shadow wordt moeder Sideh samen met haar dochtertje Dorsa bedreigd door een Djinn, een demon uit het midden-oosten. Het verhaal speelt zich af in de jaren 80 waarin de oorlog tussen Irak en Iran woedde en Sideh in Teheran moet schuilen voor de vallende bommen en haar positie als vrouw wordt bedreigd. Een indringend verhaal met een Djinn die van zichzelf al eng is, maar als symbool misschien nog wel enger. Met goede cinematografie, het geluid van de wind van de Djinn zelf en zijn verschijning zorgen voor een sterke horror en een heftig drama. Review.

💀💀💀


us 2019
Universal Pictures

Us (2019)⎪116 min⎪regie: Jordan Peele⎪genre: horror, monsters, social horror, drama, psychological horror, science fiction, mystery

Us is een psychologische horror film met sociaal commentaar en een echte monster mythologie die geheel nieuw is. De film ontvouwt zich als een mysterie en een home invasion als Adelaide en haar gezin overvallen worden door vier figuren die exact op hen lijken. Dat hier meer achter steekt en een twist heeft, sijpelt stilletjes door in de film. Dat deze gecreëerde monsters hun evenbeeld zijn maakt de film extra creepy, en hun afwijkende verontrustende gedrag versterkt dat nog meer. Deze Tethered zijn een symboliek voor de achtergelaten bevolking waar niemand om geeft, de onzichtbaren in de maatschappij en die op hun beurt de weerspiegeling vormen van de huidige maatschappij zelf en nu komen zij terug om wraak te nemen en hun leven terug te nemen. Review.

💀💀💀 


velvet buzzsaw 2019
Netflix

Velvet Buzzsaw (2019)⎪112 min⎪regie: Dan Gilroy⎪genre: horror, absurdism, satire, social horror

Velvet Buzzsaw is een satirische film over de gehele kunstwereld en de kunst die daartegen in opstand komt. Als er schilderijen worden gevonden van een net overleden en anonieme kunstenaar, stort de hele kunstwereld zich hierop. Maar de schilderijen komen tot leven en blijken dodelijk op een kunstzinnige manier. Met bonte personages die ieder persoonlijk gewin nastreven, en tevens worstelen met existentiële problemen, wordt de kunst door hen ondergeschikt gemaakt. Deze satirische aanklacht laat zien dat kunst niet alleen het leven imiteert, maar ook beïnvloedt en doet dat op absurde en slasher-achtige wijze. Review. 

💀💀


the witch 2015
A24

The Witch (2015)⎪93 min⎪regie: Robert Eggers⎪genre: horror, arthouse, folktale, coming of age

In deze duistere folktale die zich afspeelt rond 1630 in New England vertrekt een gezin uit een kolonie om hun eigen strenge geloof te belijden. Op zichzelf aangewezen, afgezonderd van de rest van de wereld, begint het gezin duistere gebeurtenissen te ondergaan. Het verhaal focust zich op oudste dochter Thomasin die van hekserij wordt beschuldigd door haar gezin. Haar ontluikende volwassenheid wordt gesymboliseerd door de heks in het bos die het gezin in naar greep wil krijgen en vergiftigen met zonde. Geheel gesproken in de oude taal, met prachtige indringende cinematografie die de afzondering en eenzaamheid van Thomasin versterkt is dit een unheimisch sprookje. Bijgeloof, waanzin, paranoia, isolatie en coming of age vermengen zich in deze mooie vertelling. The Witch is duister, onheilspellend, verontrustend en heeft een zeer enge onderhuidse sfeer. Review.

💀💀💀