Symbolism & Social Horror Films [20ste eeuw]

symbolism

Aangepast op 9 november 2019. De beste Horror films met Symbolism speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die symboliek bevatten. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Horror films lenen zich uitstekend om op een symbolische wijze iets te verbeelden. Zo kunnen monsters voor iets kwaads uit de echte wereld staan, of kunnen zombies een maatschappelijke kwestie symboliseren. Van kleine persoonlijke kwesties tot maatschappelijke kwesties, tot filosofische denkstukken, dit kan allemaal op zeer verschillende wijzen worden gesymboliseerd in horror films om de kwestie aan te stippen. Dit kan door middel van metaforen, maar zelfs door middel van allegorieën worden gedaan. Zo kunnen slechts kleine scènes of aspecten en elementen als symbool of metafoor dienen, maar ook de hele film zelf kan symbool staan voor iets. Symboliek die betrekking heeft op maatschappelijke kwesties wordt ook wel social horror genoemd.

Op dit moment bevat de lijst 5 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel. 

→ Lees ook de Lijst met Symbolism & Social Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 60: 

night of the living dead 1968
The Walter Reade Organization, Continental Distributing

Night of the Living Dead (1968)⎪96 min⎪regie: George A. Romero⎪genre: horror, social issues, zombies

Night of the Living Dead veranderde de oorsprong van zombies drastisch en liet hen zonder duidelijke reden uit zichzelf opstaan uit hun graf om zich te goed te doen aan menselijk vlees. George A. Romero gebruikte de zombies als sociaal commentaar voor verschillende maatschappelijke kwesties van toen, zoals racisme, de Vietnam oorlog, de consumptiemaatschappij en de onnadenkendheid van de mens. Als een klein groepje mensen waaronder Ben en Barbra vast komt te zitten in een huis waar ze belaagd worden door zombies die ghouls werden genoemd en er zich iets vreselijks in de kelder verschuilt, komt dit keer de dreiging in horror van de mens in plaats van aliens of monsters. Een beklemmende aangrijpende film in zwart-wit die nu nog indruk maakt. Review. 

💀💀💀


jaren 70:

invasion of the body snatchers 1978
United Artists

Invasion of the Body Snatchers (1978)⎪115 min⎪regie: Philip Kaufman⎪genre: horror, science fiction, body horror, psychological horror, claustrophobic, social horror, apocalyptic

In Invasion of the Body Snatchers wordt in een mooie surrealistische en impressionistische stijl de wereld overgenomen door Pod People, buitenaardse wezens die de mens kopieert in een peul. De vervreemding en het psychologische aspect van deze science fiction horror speelt hierin een grote rol, waarbij existentiële vragen worden gesteld  die maatschappelijke kwesties aankaarten over emoties en individualiteit. In de film volgen we Elizabeth en Matthew die wanhopig proberen te voorkomen dat ook zij door deze Body Snatchers worden vervangen. Het is de verbeelding, een science fiction-achtige nachtmerrie waarin de mens volgens aliens beter af zou zijn zonder emoties, gecombineerd met body horror die de film zeer eng maken. Review.

💀💀💀


jaren 80:

a nightmare on elm street 2 freddy's revenge 1985
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985)⎪87 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, supernatural, fantasy, symbolism, nightmares, body horror

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge is het al even enge vervolg met een belangrijke subtekst. Nu heeft Freddy Krueger het voorzien op Jesse die homoseksuele gevoelens heeft waar hij nog niet voor uit durft te komen. Deze worsteling met zijn identiteit geeft Freddy een ingang om bezit van hem te kunnen nemen. Weer afkomstig uit Jesse’s letterlijke en figuurlijke nachtmerries is Freddy zowel een bovennatuurlijke killer als een symbool voor zijn geaardheid die Jesse nog niet wil accepteren. Dit uit zich vooral in een echte body horror, waarin Jesse fysiek door Freddy wordt overgenomen, hij zijn klauwen krijgt en we Freddy uit zijn buik zien barsten. De film is doorspekt met fallische symboliek maar ook weer met prachtige en enge surrealistische beelden en goede special en practical effects. Review. 

💀💀💀


jaren 90:

candyman 1992
TriStar Pictures

Candyman (1992)⎪101 min⎪regie: Bernard Rose⎪genre: horror, legend, supernatural, surrealism, nightmares

Gebaseerd op een kort verhaal van Clive Barker gaat Candyman over de lokale legende die wanneer je zijn naam 5 keer in de spiegel hardop zegt, hij verschijnt en wraak neemt op zijn eigen wrede dood. Wanneer Helen onderzoek doet naar Candyman voor haar proefschrift, wordt zij het doelwit van de legende Candyman die haar wil verleiden. Zich afspelend in The Projects krijgt deze film een maatschappelijke lading, maar met nightmare fuel en poëzie gebracht. Gevangen in hun eigen kleine gevaarlijke wereld worden de bewoners ook in hun eigen greep van angst gehouden die de Candyman belichaamt. Stijlvol, surrealistisch en realistisch tegelijk is dit een hele sterke film, die Helen tot waanzin drijft, wat haar uiteindelijk tot een bijzondere final girl maakt. Review.

💀💀💀


cube 1997
Trimark Pictures

Cube (1997)⎪90 min⎪regie: Vincenzo Natali⎪genre: horror, science fiction, surrealism, weird fiction, arthouse, mystery, symbolism

In deze Kafkaëske, bijzondere, science fiction mystery ontwaken 7 vreemden in een dodelijke kubus-achtige ruimte die verbonden blijkt met allerlei andere dodelijke kubusruimtes. Een mysterie dat een groter idee verbeeldt, waarin existentialisme en grafische horror samenkomen, dat door de eenvoud kracht uitstraalt. De kubus heeft een symbolische betekenis, daar de mensen gevangen worden gehouden door een onzichtbare macht en daardoor geïsoleerd, gedesoriënteerd en hulpeloos zijn. Terwijl de 7 mensen daar geen boodschap aan hebben en zij de puzzels moeten oplossen om er levend uit te komen. Slechts in de overlevingsstand hebben zij geen oog voor het grotere geheel dat voor een ironische twist zorgt aan het einde. Klein, eenvoudig, met een diepere laag, maar dodelijk, is Cube een ware cultklassieker. Review.

💀💀💀