Hammer Horror Films

hammer horror

Aangepast op 30 november 2019. De beste Hammer Horror films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste Hammer Horror films geselecteerd. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het Engelse productiebedrijf Hammer Film Productions Ltd. werd in 1934 opgericht en werd pas echt beroemd door zijn gotische horror films die vlucht namen in 1957 met de eerste film in dat genre: The Curse of Frankenstein. Van Frankenstein, Dracula, The Mummy zijn vele sequels gemaakt en met andere Victoriaanse monsters zoals Dr Jekyll en Mr Hide, zombies, de weerwolf en het Spook van de Opera groeiden zij uit tot genre specialist. Met sfeervolle art decoration en zich vrijwel altijd afspelend in de Victoriaanse tijd of begin van de 20ste eeuw, waren dit mooie en soms campy horrors om naar te kijken die belangrijk waren voor het horror genre en er een hoop leven inblies. Vooral acteurs Peter Cushing en Christopher Lee hebben een vruchtbare samenwerking gehad veelal als respectievelijk de held en het monster, wat hen beroemd maakte. De films werden gemaakt tussen 1954 en 1979 en sinds 2007 nam het mediabedrijf van John de Mol Hammer over en werden er weer horrors geproduceerd, waaronder The Woman in Black (2012). 

Op dit moment bevat de lijst 7 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


the curse of frankenstein 1957
Warner Bros.

The Curse of Frankenstein (1957)⎪83 min⎪regie: Terrence Fisher⎪genre: horror, science fiction, monster, victorian

Als Dr Frankenstein in de gevangenis zit biecht hij voor een laatste maal zijn verschrikkelijke verhaal op. Hoe hij geobsedeerd werd door de wetenschap en leven wilde schenken en zo uiteindelijk een monster creëerde, niet het wezen, Creature, maar hemzelf. Een sterk vertelde science fiction horror die de mens centraal zet als monster. Vooral voor Creature is het een tragisch verhaal. De eerste rol van Christopher Lee, als Creature en met Peter Cushing als Frankenstein was dit het begin van een vruchtbare samenwerking en een goede vriendschap. Review.

💀💀💀


the devil rides out 1968
20th Century Fox

The Devil Rides Out (1968)⎪95 min⎪regie: Terence Fisher⎪genre: horror, occult, cults, supernatural

Als een vriend van Duc de Richeleau verstrikt raakt in een cult zet hij samen met zijn vrienden en familie alles op alles om hem te redden. The Devil Rides Out blinkt uit in een sterk verhaal met goed gemaakte special effects en heeft een sterke focus op het occulte, de geheimzinnige cult en Baphomet die zij aanbidden. Met een duistere sfeer, veel actie, wat eindigt in een helse nacht met de ultieme strijd tussen goed en kwaad en met een bijzondere climax heeft deze film veel te bieden als occulte horror. Met Christopher Lee in de charismatische hoofdrol en degene die zijn vrienden, maar ook de kijker bij de hand neemt. Review.

💀💀💀


the mummy 1959
Rank Film Distribution, Universal Pictures

The Mummy (1959)⎪86 min⎪regie: Terence Fisher⎪genre: horror, mummy, monster, victorian

In 1895 graven archeologen een graftombe op van prinses Aranka, maar wanneer een van hende Scroll of Life hardop voorleest, roept hij een vloek over hen af. Drie jaar later worden zij geteisterd in Engeland door een mummie, die wraak komt nemen op deze grafschending. Met flashbacks wordt het verhaal van de prinses als de mummie die de hogepriester blijkt te zijn, getoond en is ook hier weer het monster de marionet van de mens, die echter wel voor een aantal doden zorgt. The Mummy is wat traag, bevat weinig spanning en de eeuwenoude tombe ziet er te ‘modern’ uit en is daardoor een van de mindere Hammer films. Review.

💀


the plague of the zombies 1966
Warner-Pathe, 20th Century Fox

The Plague of the Zombies (1966)⎪90 min⎪regie: John Gilling⎪genre: horror, mystery, zombies

In the Plague of the Zombies wordt Dr Sir James Forbes door zijn oude pupil Dr Peter Thompson naar een dorpje in Cornwall gehaald vanwege een mysterieuze dodelijke ziekte. Hij gaat er samen met zijn dochter Sylvia naartoe en daar ontdekken zij een vreselijk geheim. De doden staan op uit hun graf en worden zombieslaven. De oorsprong van de zombies bij de voodoo en laat een voodoomeester hen tot leven komen om als slaven voor hem te werken. De film is een zeer sfeervolle en mooi gemaakte zombie film met een goed verhaal en een bombastisch einde die zeer onderhoudend is. Leuk weetje is dat deze film rond dezelfde tijd werd gemaakt als The Reptile, waardoor er veel bekende settings zijn, zoals de pub, maar ook het verhaal eenzelfde opbouw heeft. Review. 

💀💀💀


the quiet ones 2014
Lionsgate

The Quiet Ones (2014)⎪98 min⎪regie: John Pogue⎪genre: horror, mystery, supernatural, possession

In de jaren 70 wil professor Coupland met een experimentele behandeling een psychiatrische patiente Jane genezen van haar zogenaamde bezetenheid en tevens bewijzen dat het bovennatuurlijke niet bestaat. Samen met een groep studenten onderneemt hij dit experiment, maar als er vreemde dingen gebeuren is hij niet meer zeker van zijn zaak. The Quiet Ones is een sfeervolle film die zowel de sfeer van de jaren 70 en het experiment als het unheimische bovennatuurlijke uitademt. Met personages die onlosmakelijk met het experiment verbonden zijn, hun onderlinge relaties gefilmd met soms een ouderwetse camera geven het een gotische vibe. De film heeft een verrassende twist in petto op het einde. Review. 

💀💀


the reptile 1966
20th Century Fox

The Reptile (1966)⎪90 min⎪regie: John Gilling⎪genre: horror, monsters, mystery, fantasy, victorian

Harry en Valerie erven een huisje in Cornwall, maar daar waart een geheimzinnig monster rond die al meerdere doden op zijn naam heeft staan. Met hun nieuwe vrienden doen zij een verschrikkelijke ontdekking. The Reptile is een mooi gemaakte Victoriaanse sfeervolle horror met een spannende opbouw en bombastische climax. Met leuke personages, een heldin en een klein mysterie en comic relief en met een origineel monster dat prachtig gemaakt is, dodelijk is en waaraan een vreselijk geheim kleeft, is dit een horror van formaat. Het mensachtige reptiel weet op een subtiele manier de horror in de film te brengen en zorgt voor slachtoffers die akelig aan hun eind komen.  Zoals vermeld, en erg leuk om op te merken, heeft deze film dezelfde settings, zoals de pub en eenzelfde opbouw als The Plague of the Zombies, aangezien ze rond dezelfde tijd zijn opgenomen. Review. 

💀💀💀


the woman in black 2012
Momentum Pictures, CBS Films

The Woman in Black (2012)⎪95 min⎪regie: James Watkins⎪genre: horror, ghost, ghost stry, mystery, 

In deze klassieke ghost story, verfilmd naar het gelijknamige boek van Susan Hill, met een kwaadaardige geest van The Woman in Black, krijgt Arthur Kipps met haar te maken wanneer hij als jonge advocaat naar een oud huis wordt gestuurd. De eigenaresse een client van het kantoor is overleden en hij moet haar zaken op orde brengen. Zijn komst zorgt voor onrust in het dorp en zij zijn bang dat hij de kwade geest heeft gewekt. Met prachtige sfeerbeelden van het huis Eel Marsch en het moeras, met boze dorpelingen en kinderen die in gevaar zijn is dit een spooky horror waarbij het mysterie ontrafeld moet worden. Review. 

💀💀