Vampires, Werewolves en andere Gothic Monsters in Horror Films

vampires werewolves

Aangepast op 30 november 2019. De beste Horror films met Vampires, Werewolves en andere Gothic Monsters speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met vampieren, weerwolven en andere gotische monsters. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Vampieren, weerwolven, het monster van Frankenstein en de Mummy zijn voorbeelden van gotische Victoriaanse monsters die niet meer weg te denken zijn uit het horror genre. Iedere keer wordt er een nieuwe invulling gegeven aan hun oorsprong, hun identiteit en hun mythologie. Maar wat hen allen verbindt en vrijwel altijd hetzelfde blijft is dat het niet zomaar monsters zijn, maar ooit gewone mensen waren die door een beet, een spreuk of wetenschap tot monsters gemaakt werden (Zombies hebben hun eigen subcategorie). Deze monsters komen voor in verschillende subgenres van horror, van bovennatuurlijk, fantasy, coming of age tot comedy en veel meer. Ze kunnen worden gebruikt als symbool, soms zijn ze de helden, soms de villains, waardoor het een keur aan verschillende horrorfilms en verbeeldingen van deze monsters oplevert.

Op dit moment bevat de lijst 8 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


byzantium 2012
StudioCanal, IFC Films

Byzantium (2012)⎪118 min⎪regie: Neil Jordan⎪genre: horror, vampires, drama, feminism

Eleanor Webb en haar moeder Clara zijn al 200 jaar lang vampieren en op de vlucht. Terwijl Clara een meedogenloze vampier is die hun geld verdient als prostitué en stripper, is Eleanor een vampier met empathie en met aandacht voor kunst die haar verhaal telkens opnieuw opschrijft. Byzantium geeft een nieuw draai aan de oorsprong en mythologie van vampieren en legt de focus op beide vrouwen die elkaars tegenpolen zijn, terwijl ze proberen te overleven. Het schetst een intiem en nieuw beeld van vampieren en de twee vrouwen, en de thema’s liefde, opoffering, eenzaamheid en overleven worden op een poëtische wijze met hun achtergrond en hun leven nu verbonden. Review.

💀💀💀


the curse of frankenstein 1957
Warner Bros.

The Curse of Frankenstein (1957)⎪83 min⎪regie: Terence Fisher⎪genre: horror, science fiction, victorian monsters

Deze Hammer productie met Peter Cushing als Dr Frankenstein en Christopher Lee als de Creature in de hoofdrollen zette de toon van al de Hammer Horrors die zouden volgen. Baron Frankenstein is een ambitieuze wetenschapper en raakt steeds meer geobsedeerd door het creëren van leven totdat hij The Creature tot leven wekt, en hij vervalt in een gewetenloze man, wat fatale gevolgen zal hebben. The Creature is opgebouwd uit verschillende delen van andere mensen en zijn lot door Frankenstein is vrij tragisch. Niet het monster is de villain, maar Frankenstein zelf in deze Victoriaanse klassieker met steampunk elementen in een sfeervolle en science fiction achtige setting met bombastische en dramatisch muziek en de nodige horror. The Curse of Frankenstein behoort zeker tot de must see klassiekers. Review. 

💀💀


dark shadows 2012
Warner Bros.

Dark Shadows (2012)⎪113 min⎪regie: Tim Burton⎪genre: horror, comedy, gothic, vampiers, supernatural, fantasy

Dark Shadows is een komische gothic horror met Johnny Depp als eeuwenoude vampier Barnabas Collins die bij toeval wordt bevrijd uit zijn gevangenschap en wraak wil nemen op de heks Angelique Bouchard die hem ooit vampier heeft gemaakt, en nu het stadje dat zijn familie ooit heeft gesticht in haar macht heeft. Terwijl hij ondertussen zijn afstammelingen moet helpen van een faillissement. Vooral de aanpassingen van een 200 jaar oude vampier aan de moderne tijd, de jaren 70 sfeer, de excentrieke psychologe en de rest van de vreemde familie zorgen voor komische situaties. Niet alleen een vampier en een heks maken hun opwachting, maar ook een geest en een weerwolf, waardoor de film vol is met gotische monsters, waar vooral Barnabas de aandacht opeist en zeer grappig is.  Review.

💀💀💀


freaks of nature 2015
Columbia Pictures, Sony Pictures

Freaks of Nature (2015)⎪92 min⎪regie: Robbe Pickering⎪genre: comedy, horror, monsters, fantasy, science fiction, vampires, zombies, aliens

De combinatie van vampieren en weerwolven in een film die beslist geen vrienden zijn, hebben we al gezien, maar vampieren en zombies in een film levert een verrassende combinatie op. Want zombies en vampieren en gewone mensen allemaal op een school zonder problemen? Op de lokale high school in Dillford kan het, al zijn de vampieren stoer en de baas, de zombies de mikpunten en hebben ook de gewonere leerlingen geen makkelijk leven. Op zich al behoorlijk campy fun dat alleen maar wordt verergerd wanneer aliens de stad aanvallen voor hun vlees. Een mens Dag, een net gebeten vampier Petra en net zombie geworden Ned moeten samen werken om Dillford te redden. Natuurlijk over de top, soms wat flauw, maar toch hilarisch met campy humor en bonte personages is Freaks of Nature zeker een originele monster movie met een feel good einde. Review.

💀💀


fright night 1985
Columbia Pictures

Fright Night (1985)⎪106 min⎪regie: Tom Holland⎪genre: horror, monster movie, comedy, supernatural, fantasy, body horror, vampires, werewolves

Fright Night is zowel een parodie op de oude klassieke Hammer Horror films met monsters, als een komisch commentaar op alle serial killers uit de jaren 80 en een geheel eigen op zichzelf staande komische horror film. Dat zorgt voor een leuke combi van vampieren en weerwolven. Wanneer Charley vermoedt dat zijn buurman Jerry een vampier is, schakelt hij zijn beste vriend Evil Ed, zijn vriendin Amy en de presentator van zijn lievelings horror tv-show, Peter Vincent, in. Maar Jerry krijgt macht over Amy die in een vampier verandert, terwijl Ed in en weerwolf verandert en Peter Vincent een lafaard blijkt te zijn, en een moeder die achteloos en niets wetend denkt dat de buurman sexy is maar gay door zijn ‘Renfield’ Billy. Fright Night zit vol klassieke tropes met zeer mooi gemaakte practial effects die het zowel een horror als een komische vibe geven. Review.

💀💀💀


the mummy 1959
Rank Film Distribution, Universal Pictures

The Mummy (1959)⎪86 min⎪regie: Terence Fisher⎪genre: horror, mummy, monster, victorian

De mummie heeft een tragische oorsprong die begint bij een verboden liefde en waardoor de mummie voor eeuwig vervloekt is. In 1895 graven archeologen een graftombe op van prinses Aranka, maar wanneer een van hen de Scroll of Life hardop voorleest, roept hij een vloek over hen af. Drie jaar later worden zij geteisterd in Engeland door een mummie, die wraak komt nemen op deze grafschending. Met flashbacks wordt het verhaal van de prinses als de mummie die de hogepriester blijkt te zijn, getoond en is ook hier weer het monster de marionet van de mens, die echter wel voor een aantal doden zorgt. The Mummy is wat traag, bevat weinig spanning en de eeuwenoude tombe ziet er te ‘modern’ uit en is daardoor een van de mindere Hammer films. Review.

💀


nosferatu 1922
Nederlandsche Bioscoop Trust, Centraal Bureau voor Ligafilms, Film Arts Guild

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)⎪94 min⎪regie: F.W. Murnau⎪genre: horror, vampires, supernatural

Deze Duitse stille film van 100 jaar oud, vertelt het verhaal van Dracula, maar aangezien de makers de rechten niet hadden, veranderden zij de naam in Graaf Orlok die al even bekend zou worden. De graaf woont in de Karpaten maar wil verhuizen naar Duitsland, waardoor makelaar Hutter met hem in contact komt. Helaas heeft Orlok zijn oog laten vallen op Ellen de vrouw van Hutter, wat voor een gevaarlijke situatie zorgt. Met prachtige cinematografie, “kleur”gebruik en schaduwen en manier van filmen wordt er een bijzonder verhaal verteld dat ook nu nog best unheimisch is, wat tevens wordt benadrukt door de mimiek van de acteurs. Nosferatu is een filmklassieker, die nog steeds zeer effectief is. Review. 

💀💀💀


what we do in the shadows 2014
Madman Entertainment

What We Do in the Shadows (2014)⎪regie: Taika Waititi, Jemaine Clement⎪genre: horror, comedy, supernatural, mockumentary, vampires

What We Do in the Shadows is een komische horror film en een mockumentary over vier vampieren die samen wonen in een huis in een stad in Nieuw Zeeland. Terwijl de clichés over vampieren op de hak worden genomen, wordt ook ieders persoonlijke verhaal en karakter op zeer komische en absurde wijze in beeld gebracht. Viago, Deacon, Vladislav en Petyr’s rustige leven wordt verstoord als hapje Nick ook tot vampier wordt getransformeerd, het oude liefje/aartsvijand van Vlad opduikt en de beste vriend van Nick, Stu, ook hun beste vriend wordt. Met hilarische, droge campy en een paar goede horror scènes is de film een bonte mix van personages en stijlen. Met zeer droge humor komen we erachter dat het gewone leven van een vampier niet romantisch is, best saai, ze ruziën om de afwas en zich druk maken om het jaarlijkse feestje voor vampieren, heksen en zombies, terwijl ze het altijd aan de stok hebben met weerwolven.  Review.

💀💀💀