Ghosts & Evil Spirits in Horror Films [2000-2019]

ghosts

Aangepast op 30 november 2019. De beste Horror films met Ghosts en Evil Spirits speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met kwaadaardige geesten. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Wat is het horror genre zonder geesten? De getormenteerde zielen van de overlevenden die geen rust kunnen vinden en wraak willen nemen op de levenden. In dit subgenre gaat het om geesten die zichtbaar en duidelijk aanwezig zijn en waar het verhaal om draait. En dan met name om kwade geesten die niets goeds in de zin hebben en niet per se per ongeluk spoken om rust te kunnen vinden of om de levenden voor een kwaad te waarschuwen of beschermen, geen dolende zielige zielen, maar rusteloze geesten die voor de echte horror zorgen. Huizen waarin het (schijnbaar) spookt, of spookverhalen waarin niet per se een geest in voorkomt, zijn ondergebracht in de subcategorieën, Haunted House en Ghost Stories respectievelijk, al zijn er soms overlappingen. 

Op dit moment bevat de lijst 22 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook de Lijst van Ghosts & Evil Spirits in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


annabelle comes home 2019
Warner Bros.

Annabelle Comes Home (2019)⎪106 min⎪regie: Gary Dauberman⎪genre: horror, supernatural, creepy dolls, demons, possession

Annabelle Comes Home is het derde deel uit de Annabelle reeks en de zevende film uit het Conjuring universum. Dit keer is er niet alleen een grote rol weggelegd voor de vreselijk enge pop Annabelle, maar blijkt zij ook een baken te zijn voor andere geesten en demons. Dat levert een hoop problemen op als Annabelle veilig in het occulte museum/kelder van de Warrens is opgesloten, maar per ongeluk wordt vrijgelaten. Annabelle haunt nu de dochter Judy Warren en haar babysitter Mary Ellen en diens vriendin Daniela en vriendje Bob. Ze doet dit niet alleen, want geesten en evil spirits zoals de Ferryman, de Bride, de Black Shuck en zelfs een oude behekste tv weten goed de stuipen op het lijf te jagen. Gelukkig weet Judy wat ze moet doen in de strijd tegen de kwade geesten. Hierdoor wordt dit een zeer rijke horror met humor en een hart. Review. 

💀💀💀


the conjuring 2013
Warner Bros.

The Conjuring (2013)⎪112 min⎪regie: James Wan⎪genre: horror, supernatural, ghosts, possession

In The Conjuring staan Ed en Lorraine Warren centraal die onderzoek doen naar paranormale zaken en ook daadwerkelijk hebben bestaan. In deze film wordt hun verhaal verteld en dat van de familie Perron die geteisterd wordt door een evil spirit en waarbij moeder Carloyn bezeten wordt door de geest van Bathsheba, die de duivel aanbad. In de drie fasen van infestation, oppression en possession zien we het tragische en heftige proces dat Carolyn doormaakt. Met meerdere teisteringen van andere geesten, die al aan de grip van Bathsheba ten prooi zijn gevallen, kundig gemaakte cinematografie, een zeer onheilspellende sfeer, goede en originele schrikmomenten is dit een sterke horror die al even aangrijpend is. Review.

💀💀💀


the curse of la lorena 2019
Warner Bros.

The Curse of La Llorona (2019)⎪93 min⎪regie: Michael Chaves⎪genre: horror, supernatural, ghosts, folktale

Als Anna via haar werk als maatschappelijk werkster in aanraking komt met een vrouw die beweert dat haar twee zoons worden belaagd door La LLorona, duurt het niet lang voordat ook haar eigen kinderen, Sam en Chris de geest van deze huilend vrouw zien. En nu komt zij voor hen. In een klassieke opbouw, waarin Anna er alles aan doet om haar kinderen uit de klauwen van La Llorona te houden, roept zij de hulp in van een Curandero om de geest te verjagen. Dit levert een film op met behoorlijk wat jumpscares en die ook binnen het Conjuring Universum valt. The Cure of La Llorona heeft een angstaanjagende geest in de hoofdrol, weliswaar met een tragische achtergrond, maar dat maakt haar er niet minder gevaarlijk en kwaadaardig om. Review. 

💀💀


eerie 2018
ABS-CBN Productions, Netflix

Eerie (2018)⎪101 min⎪regie: Mikhail Red⎪genre: horror, mysterie, supernatural, ghosts

Decaan Patricia werkt op een katholieke meisjesschool waar de laatste tijd een paar meisjes zijn verdwenen of zijn overleden. Ze gaat op onderzoek uit en komt op het spoor van een kwade geest van Erika. Eerie is een film die begint als een mysterie dat zich langzaam ontrafelt. Met spookachtige cinematografie wordt er een unheimische sfeer neergezet, waarin de kwade geest meer slachtoffers maakt. De film heeft een simpel verhaal, dat wordt opgevuld door schrikmomenten en een paar droombeelden en hallucinaties en een haunting einde en thema’s als eenzaamheid, er niet bij horen en gepest worden. Review. 

💀


eli 2019
Netflix

Eli (2019)⎪98 min⎪regie: Cairán Foy⎪genre: horror, occult, haunted house, ghosts, mashup

Eli is een horror film die begint als een haunted house vol met geesten, maar de twist op de helft van de film brengt er een sterke occulte sfeer in. De film gaat om de 11 jarige Eli die een auto-immuunziekte heeft sinds 4 jaar en nu brengen zijn ouders hem naar Dr Horn in een afgesloten medische faciliteit die helemaal steriel is als laatste kans op een bijzondere genezing. Maar al gauw merkt Eli dat hij niet alleen is en dat zijn leven misschien in gevaar is, zonder dat hij een kant op kan. Hij wordt getergd door een aantal geesten die hem angst aan jagen. Deze spooky mystery horror die zich geheel focust op de ervaringen van Eli, verandert tegen het einde in een occulte horror, waardoor de film ondanks het standaard begin, zeer weet te verrassen. Review. 

💀💀


the forest 2016
Focus Features

The Forest (2016)⎪93 min⎪regie: Jason Zada⎪genre: horror, supernatural, ghosts, folktale, legend

The Forest is gebaseerd op de legende van het Aokigahara bos in Japan, oftewel het zelfmoord bos, waar mensen heengaan om zelfmoord te plegen en waar geesten rondwaren. Sara gaat daar op zoek naar haar zoekgeraakte tweelingzus. Terwijl ze een gids inhuurt bemerkt ze dat het bos haunted is vol met geesten en die van haar tweelingzus waart hier misschien wel tussen. Een bovennatuurlijk mysterie dat vrij vaag blijft, maar ook geen hele enge sfeer weet neer te zetten. Het idee dat het bos echt bestaat en er echt mensen naartoe gaan om zelfmoord te plegen, er staan zelfs waarschuwingsborden, maakt het extra luguber. Review.

💀


fragile 2005
A-Film Distribution, Bauer Martinez Studios, MGM

Fragile (2005)⎪101 min⎪regie: Jaume Balagueró⎪genre: horror, ghosts, drama

In een ziekenhuis dat wordt opgeheven zijn enkel nog de kinderen aanwezig. Als verpleegster Amy tijdelijk daar de nachtdienst moet draaien, bemerkt ze dat er vreemde dingen gebeuren die alles te maken hebben met Charlotte, het mechanische spookmeisje. Amy is vastbesloten om de kinderen die hierdoor in gevaar verkeren te helpen en het raadsel omtrent Charlotte op te lossen. Met een enge geest die de gangen van het al bijna verlaten ziekenhuis teistert en de bijzondere vriendschap tussen Amy en haar patiënte Maggie is dit tevens een ghost story met een achterliggend drama. Fragile is een sfeervol mysterie, met een nare geest en een ontroerend drama. Review. 

💀💀


ghost ship 2002
Warner Bros.

Ghost Ship (2002)⎪90 min⎪regie: Steve Beck⎪genre: horror, ghosts, mystery, supernatural

Wanneer Captain Murphy met zijn crew wordt ingehuurd om een al jaren verloren schip  genaamd de Antonia Graza op te eisen, treffen ze helemaal niets aan op het schip, behalve een paar geesten. Nadat alle opvarenden van het schip voordat het verdween werden uitgemoord om staven goud, wat een epische eerste kill scène opleverde, is het nu haunted, maar ligt er nog een groter gevaar op de loer. Terwijl Maureen Epps, geholpen door een geest meisje achter de verschrikkelijke waarheid komt, zijn ze zelf verloren op het schip en vallen ze ten prooi aan het kwaad dat jaren gelden ook al rondwaarde. Ghost Ship is een schip vol geesten, maar met een twist, die vermakelijk is, maar niet meer dan dat. Review. 

💀


grave encounters 2011
Tribeca Film

Grave Encounters (2011)⎪95 min⎪regie: The Vicious Brothers⎪genre: horror, ghosts, haunted house, found footage, other dimensions

In Grave Encounters betrekt de ghost hunters crew van het gelijknamige tv programma een verlaten maar zogenaamd haunted asylum voor de nacht om alle paranormale gebeurtenissen op te nemen. Maar ze krijgen meer dan ze hadden verwacht en de nacht verandert al snel in een ware nachtmerrie, terwijl de kijker alles kan volgen op verschillende vaste en losse camera’s. De geesten zijn misschien weinig origineel, maar wel effectief en wanneer ze in een verborgen gedeelte van het asylum komen, krijgt alles een sinistere vreemde wending. Review. 

💀💀


the haunting in connecticut 2009
Lionsgate

The Haunting in Connecticut (2009)⎪92 min⎪regie: Peter Cornwell⎪genre: horror, mystery, ghosts, haunted house, supernatural

Matt is ernstig ziek en doet mee aan een experimentele behandeling, maar moet daardoor met zijn familie verhuizen. Zijn moeder Sara weet heel goedkoop een huis te huren in de buurt van het ziekenhuis, maar het huis herbergt een sinister verleden. Terwijl Matt het zwaar te verduren heeft door de behandelingen wordt hij ook getergd door kwade geesten die opgesloten zitten in het huis. Met een klassieke opbouw, schrikmomenten, en spooky sfeer is dit een standaard haunted house verhaal vol met geesten, die de familie het hoofd moet zien te bieden. Review. 

💀


insidious 2010
FilmDistrict

Insidious (2010)⎪102 min⎪regie: James Wan⎪genre: horror, dark fairytale, supernatural, demons, other dimensions, fantasy, ghosts

Als de familie Lambert verhuist, komt de oudste zoon Dalton in een vreemde coma terecht. Via een medium Elise Rainer komen Josh en Renai te weten dat Dalton de gave heeft om naar een andere dimensie The Further te reizen met zijn gedachten en daar loeren nu allerlei geesten en een demon om bezit van zijn lichaam te nemen. De Lipstick Face Demon is de grootste villain in de film die met een paar schrikmomenten en zijn angstaanjagende uiterlijk zeer eng is. Maar ook The Further is prachtig surrealistisch en nachtmerrie/sprookjes-achtig vormgeven, van waaruit ook andere demons en zeer enge geesten een home invasion veroorzaken. Insidious springt eruit door zijn vormgeving, originele verhaal en angstaanjagende momenten. Review.

💀💀💀


insidious chapter 2 2013
Sony Pictures Releasing

Insidious Chapter 2 (2013)⎪105 min⎪regie: James Wan⎪genre: horror, ghosts, mystery, supernatural, fantasy, other dimensions

In dit directe vervolg op Insidious zien we de geest The Bride Josh bezitten, die Elaine weet te doden. Het is aan Renai, Lorraine en Specs en Tucker om uit te zoeken hoe ze Josh kunnen bevrijden en het mysterie rondom de Bride op te lossen. Ze krijgen hulp van een oude vriend van Elaine, Carl en van Elian zelf uit The Further. De zoektocht brengt hen naar een sinister jeugd van een getergd jongetje, waardoor ook zijn moeder voor aardig wat enge hauntings zorgt. De film grijpt heel goed in op het eerste deel zonder een herhaling te worden en geeft meer ruimte aan Elise. De Bride is een levensgevaarlijke kwaadaardige geest die niet makkelijk te stoppen is. Review. 

💀💀💀


insidious chapter 3 2015
Focus Features

Insidious Chapter 3 (2015)⎪97 min⎪regie: Leigh Whannell⎪genre: horror, supernatural, ghosts, other dimensions

Dit derde deel uit de Insidious reeks speelt zich af voor de gebeurtenissen uit deel een, waarin een meisje genaamd Quinn de hulp inschakelt van Elise om met haar overleden moeder te communiceren. Maar Elise ontdekt dat er zich een kwade geest uit The Further aan Quinn heeft gehecht en dat hij haar leven over wil nemen. Met een paar goed enge scènes, een creepy en tragische geest van de Man Who Can’t Breathe is dit weer een spooky horror waarin The Further een belangrijke rol speelt. Ook komen we meer te weten over Elise en ontmoet ze voor het eerste Specs en Tucker, die voor de comic relief zorgen. Review. 

💀💀


insidious the last key 2018
Universal Pictures

Insidious: The Last Key (2018)⎪103 min⎪regie: Adam Robitel⎪genre: horror, supernatural, demons, fantasy, anther dimensions, ghosts

Dit is de vierde film in de Insidious reeks. In The Last Key draait het om Elise Rainer en haar jeugd en de demon die haar teisterde toen zij nog jong was. Nu keert zij terug naar haar ouderlijk huis, gaat ze de confrontatie aan met deze oude demons en leert daarnaast ook haar nichtjes kennen. Deze demon genaamd Key Face, met sleutels als vingers is angstaanjagend, maar hierdoor stijgt Elise zelf tot grote hoogten in haar strijd tegen het kwaad. Een film die zich vooral focust op Elise en haar jeugd, familie en trauma’s,  haar strijd tegen kwade geesten die al op jonge leeftijd begon, maar ook met comic relief door de aanwezigheid van Specs en Tucker haar assistenten. Review.

💀💀


jessabelle 2014
Lionsgate

Jessabelle (2014)⎪90 min⎪regie: Kevin Greutert⎪genre: horror, mystery, ghosts, supernatural

Nadat Jessie door een auto-ongeluk terecht is gekomen in een rolstoel, moet zij in haar ouderlijk huis revalideren waar zij een schokkende ontdekking doet over haar verleden, terwijl ze getergd wordt door een kwade geest. Jessabelle is een bovennatuurlijke mystery horror waarbij de identiteit van de geest centraal staat en alles te maken heeft met Jessie zelf. Haar gevoel van hulpeloosheid en eenzaamheid zorgt voor een claustrofobische sfeer, wat wordt versterkt door het mysterie dat zich ontrafelt, waarin haar moeder die overleden is aan een hersentumor een belangrijke rol heeft. Zich afspelend in Louisiana met de bayou’s maakt dit haunted verhaal nog mysterieuzer. Review. 

💀


lights out 2016
Warner Bros.

Lights Out (2016)⎪81 min⎪regie: David Sandberg⎪genre: horror, supernatural, ghosts

Sophie is moeder van de tienjarige Martin en de volwassen Rebecca die al uit huis is. Sophie heeft psychische stoornissen en nadat haar man Peter op vreemde wijze dood wordt aangetroffen, gaat het bergafwaarts met haar, zodat dat Rebecca voor Martin moet zorgen. Maar het is niet enkel haar stoornis wat Sophie tergt, maar ook een vreemde entiteit Diana, die het nu op Martin heeft voorzien. Lights Out is een bovennatuurlijke mystery horror die zich focust op Martin en Rebecca en hun moeizame relatie met Sophie, dat integer in beeld wordt gebracht. Met een originele kwade geest van Diana die zich enkel kan vertonen in het donker en in de schaduw, krijgt de film een creepy en origineel effect. Review. 

💀💀


malvolent 2018
Netflix

Malvolent (2018)⎪89 min⎪regie: Olaf de Fleur⎪genre: horror, supernatural, mystery, ghosts, mashup

Broer en zus Jackson en Angela doen zich voor als paranormaal onderzoekers om geld te verdienen. Wanneer ze worden gevraagd om onderzoek te doen in een groot landshuis, komen ze niet alleen echte geesten op het spoor, maar bemerkt Angela dat zij in werkelijkheid een echt medium is, net zoals haar moeder. Maar daar blijft het niet bij, want alhoewel de geesten hen tergen, huist er nog iets veel kwaadaardigers in het huis, waar zij zelf ook ten prooi aan vallen, als ze niet oppassen. Malvolent focust op de broer en zus en hun relatie, en met name op Angela. De verrassende twist aan het einde, zorgt voor een ommezwaai in het genre, waardoor ook de unheimische sfeer verandert in iets heel anders. Review. 

💀


the messengers 2007
Columbia Pictures, Screen Gems

The Messengers (2007)⎪90 min⎪regie: Pang Brothers⎪genre: horror, mystery ghost story, ghosts

Na een traumatische gebeurtenis waarin peuter Ben niet meer praat en waaraan puberdochter Jess schuldig wordt bevonden, verhuist het gezin naar het platteland. De zonnebloemkwekerij lijkt een idyllisch nieuw begin, maar de boerderij verbergt een dodelijk geheim dat zich openbaart aan enkel Jess die niet wordt geloofd en kleine Ben. Met een keur aan spooky clichés, bevat de film een aantal schrikmomenten, terwijl de film vanuit het perspectief van Jess wordt verteld. The Messengers is een standaard horror die vermakelijk is, degelijk in elkaar steekt, maar niet meer is dan dat. Review.

💀


the vault 2017
FilmRise

The Vault (2017)⎪91 min⎪regie: Dan Bush⎪genre: horror, ghosts, crime, mashup

The Vault begint als een misdaad film waarbij een paar misdadigers een bank overvallen. Maar wanneer zij hoogte krijgen van een speciale oude kluis en de bankmanager niet is wie hij doet voorkomen verandert de film in een bovennatuurlijke horror met geesten, vreemde gebeurtenissen en een evil spirit. Deze geesten gooien niet alleen roet in het eten, maar de kwaadaardige spirit heeft het ook op hen voorzien. Wat er precies aan de hand is laat zich pas ontrafelen aan het einde. Deze ommezwaai zorgt voor de opbouw naar de uiteindelijk verrassende twist, met een verbogen geest die de overval op zijn kop zet. Review.

💀


we are still here 2015
Dark Sky Films

We Are Still Here (2015)⎪84 min⎪regie: Ted Geoghegan⎪genre: horror, ghost story, arthouse, ghosts

We Are Still Here begint als een echt spookverhaal als een rouwend echtpaar verhuist naar een nieuw huis na de dood van hun zoon. Daar denkt Anne contact te hebben met haar overleden zoon en schakelt de hulp in van haar vriendin en medium. Maar als blijkt dat er iets sinisters heeft plaatsgevonden in het huis en het dorpje zelf ook vrij vreemd is verandert de film van ghost story, naar possession, evil spririts naar uiteindelijk een spectaculaire bombastische epische finale vol campy gore, een snufje splatterpunk, zwarte humor en de verrassende twist. Met een mooie stijl en sterke cinematografie die zich vooral uitleeft aan het einde, een sterke jaren 70 sfeer en innemende hoofdpersonen is dit een verrassende, originele film met een fenomenaal over de top einde. Review.

💀💀💀


winchester the house that ghosts built 2018
Lionsgate, CBS Films

Winchester: The House that Ghosts Built (2018)⎪99 min⎪regie: The Spirit Brothers⎪genre: horror, supernatural, ghosts

Winchester gaat over de echt bestaande Sarah Winchester wiens familie rijk is geworden door het maken van wapens. Nu komen alle geesten ooit gedood door deze wapens naar het huis van Sarah om haar te teisteren. Maar Sarah bouwt het huis niet om de geesten buiten te houden, maar in op te sluiten. Het is aan Dr Eric Price om te onderzoeken of zij gek is geworden of dat er een andere waarheid achter schuilt. De film heeft een standaard opbouw met klassiek uitziende geesten en een simpel verhaal. Het idee is veelbelovend, evenals het enorme huis, dat nog meer doolhofachtig had kunnen zijn, maar er wordt te weinig mee gedaan waardoor de onheilspellende sfeer uitblijft. Review. 

💀


the woman in black 2012
Momentum Pictures, CBS Films

The Woman in Black (2012)⎪95 min⎪regie: James Watkins⎪genre: horror, ghost, ghost story, mystery, 

In deze klassieke ghost story, verfilmd naar het gelijknamige boek van Susan Hill, met een kwaadaardige geest van The Woman in Black, krijgt Arthur Kipps met haar te maken wanneer hij als jonge advocaat naar een oud huis wordt gestuurd. De eigenaresse een client van het kantoor is overleden en hij moet haar zaken op orde brengen. Zijn komst zorgt voor onrust in het dorp en zij zijn bang dat hij de kwade geest heeft gewekt van de Woman in Black die het op hun kinderen heeft voorzien. Met prachtige sfeerbeelden van het huis Eel Marsch en het moeras, met boze dorpelingen en kinderen die in gevaar zijn is dit een spooky horror waarbij het mysterie ontrafeld moet worden. Review. 

💀💀