Ghosts & Evil Spirits in Horror Films [20ste eeuw]

ghosts

Aangepast op 2 november 2019. De beste Horror films met Ghosts en Evil Spirits speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met kwaadaardige geesten. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Wat is het horror genre zonder geesten? De getormenteerde zielen van de overlevenden die geen rust kunnen vinden en wraak willen nemen op de levenden. In dit subgenre gaat het om geesten die zichtbaar en duidelijk aanwezig zijn en waar het verhaal om draait. En dan met name om kwade geesten die niets goeds in de zin hebben en niet per se per ongeluk spoken om rust te kunnen vinden of om de levenden voor een kwaad te waarschuwen of beschermen, geen dolende zielige zielen, maar rusteloze geesten die voor de echte horror zorgen. Huizen waarin het (schijnbaar) spookt, of spookverhalen waarin niet per se een geest in voorkomt, zijn ondergebracht in de subcategorieën, Haunted House en Ghost Stories respectievelijk, al zijn er soms overlappingen. 

Op dit moment bevat de lijst 8 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

→ Lees ook de Lijst met Ghosts & Evil Spirits in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 60:

13 ghosts 1960
Columbia Pictures

13 Ghosts (1960)⎪84 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, comedy, ghosts, mystery, supernatural 

In 13 Ghosts komen maar liefst 13 geesten voor, alhoewel deze geesten geen kwaad in de zin hebben per se, maar het ook evenmin goede dolende zielen zijn, want sommigen zijn best gevaarlijk.  Daarbij zit er nog een leuk addertje onder het gras. Een gezin erft het huis van een mysterieuze oom die geesten verzamelde en die nu allemaal wonen in het huis. Als de zoon een speciale bril vindt waarmee hij de geesten kan zien levert dit een hoop gekke gewaarwordingen op. Maar niet alleen de geesten spoken in het huis, ook een mysterieus persoon die uit is op de verborgen schat in het huis. Met een leuk innemend gezin, leuke spoken, een spannend en leuk in elkaar gezet mysterie is dit een griezelfilm voor het hele gezin met een komisch randje. Review.

💀💀💀 


jaren 80:

the fog 1980
AVCO Embassy Pictures

The Fog (1980)⎪89 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, ghosts

Tijdens het 100 jarige bestaan van Antonia Bay, komen niet alleen alle inwoners bij elkaar voor een groot feest, maar komt de spookbemanning van een vergaan schip terug om wraak te nemen en hun goud terug te halen. Een klein groepje weet zich te verschansen, maar de mist waarin deze kwade geesten zich bevinden, trekt door het hele stadje en deze mist is dodelijk. Terwijl een aantal mensen wordt gevolgd, wordt ook het mysterie van wat er tijden terug heeft afgespeeld met deze spookbemanning ontrafeld. De geesten zijn er niet minder eng om en de mist heeft een onheilspellende werking.  The Fog is een effectieve horror vol met geesten die dodelijk zijn. Review. 

💀💀💀


ghostbusters 1984
Columbia Pictures

Ghostbusters (1984)⎪105 min⎪regie: Ivan Reitman⎪genre: horror, comedy, ghosts, supernatural, fantasy

Ghostbusters zit zoals de naam al zegt vol met allerlei spokengespuis. Het verhaal volgt de komische avonturen van drie paranormale wetenschappers, Peter Venkman, Egon Spengler en Raymond Stantz die op jacht gaan naar losgeslagen spoken in New York en de strijd aangaan met Gozer the Destroyer die zich ophoudt in de ijskast van Dana, de love interest van Peter. Met fantastische special effects, zowel grappige als enge geesten, grappige gadgets, en vooral Peter en Ray die voor de over de top jaren 80 schreeuwende humor zorgen, maken dit geestige avontuur onvergetelijk. De film zit vol komische oneliners, slapsticks situaties, komische typetjes en heerlijke chaos. Review.

💀💀💀


ghostbusters 2 1989
Columbia Pictures

Ghostbusters II (1989)⎪108 min⎪regie: Ivan Reitman⎪genre: comedy, fantasy, ghosts, supernatural, horror

Dit vervolg op Ghostbusters is al even komisch vol met geestige monsters, de hilarische chaos van de jaren 80 en een nieuwe kwaadaardige vijand die dit keer bestreden moet worden. Maar eerst moeten de Ghostbusters weer bij elkaar komen. Ook dit gaat niet zonder slag of stoot, zijn Dana en haar baby in gevaar en vinden de Ghostbusters een ultieme manier om een positieve boodschap voor Kerst uit te dragen om het kwaad te bestrijden. De spokige slijm rivier onder New York, de vele geesten en een heel eng spooky schilderij zorgen voor een leuke opvolger. Ghostbusters II is iets trager en gematigder in horror en volwassen humor en daarom uitermate geschikt om samen met de hele familie mee te  griezelen. Review.

💀💀💀


poltergeist 1982
MGM

Poltergeist (1982)⎪114 min⎪regie: Tobe Hooper⎪genre: horror, fantasy, demons, supernatural

In Poltergeist krijgt de familie Freeling te maken met een hele rits geesten en een demon The Beast uit een andere dimensie, die de jongste dochter Carol Anne hierin zuigt. Met allerlei poltergeist fenomenen, van een kwaadaardige boom, een evil clownspop, tot skeletten in het afgegraven zwembad. Ze worden bijgestaan door medium Tangina Barrons om Carol Anne uit deze heldimensie te bevrijden. Maar niet voordat The Beast zich in volle glorie laat zien. Het is uiteindelijk aan moeder Diane om af te dalen in de vortex om Carol Anne terug te halen. Een fantasy horror met een Amblin vibe en humor, mooi gemaakte practical effects en vooral gericht op kinderangsten, die zich soms ook nog van een echte horror kant laat zien. Review. 

💀💀💀


poltergeist 2 the other side 1986
MGM

Poltergeist II: The Other Side (1986)⎪91 min⎪regie: Brian Gibson⎪genre: horror, supernatural, possession, fantasy

In dit vervolg op Poltergeist, is de familie Freeling weliswaar verlost van The Beast, is hun huis geïmplodeerd en wonen ze bij de moeder van Diane in huis, maar wordt wederom Carol Anne belaagd door de kwaadaardige geest van Reverend Henry Kane die Carol Anne weer terug wil brengen naar de heldimensie. Dit keer worden ze bijgestaan door Tangina Barrons en Taylor die het gezin volgens Indiananse gebruiken leert de geesten te weerstaan. Met weer veel fantasy, humor, horror, veel practical en special effects en een echte feel good vibe aan het einde is Poltergeist II: The Other Side een waardig vervolg, waarin ook hond E. Buzz een belangrijke heldenrol heeft. Review.

💀💀


the shining 1980
Warner Bros.

The Shining (1980)⎪146 min⎪regie: Stanley Kubrick⎪genre: horror, ghosts, haunted house

Als Jack Torrance met zijn vrouw Wendy en zoontje Danny een winter als caretaker op het Overlook Hotel gaat passen, wordt hij geconfronteerd met de geesten in het hotel die hem aanzetten tot zijn alcoholisme en hem steeds meer in zijn bezit krijgen. Maar de geesten zijn in werkelijkheid uit op de kleine Danny die een speciale gave bezit, de Shining en zowel hij als Wendy zijn hun leven niet zeker als ze worden ingesneeuwd. Met een zeer stijlvolle horror vibe gecreëerd door prachtige cinematografie, waarbij de geesten zeer creepy zijn, van de vrouw in kamer 237, tot de creepy tweeling in de gang weet The Shining een unheimische sinistere sfeer neer te zetten. Versterkt door het kwaadaardige hotel zelf dat bloed als een waterval uit de lift laat stromen. Review. 

💀💀💀


jaren 90

the frighteners 1996
Universal Pictures

The Frighteners (1996)⎪110 min⎪regie: Peter Jackson⎪genre: horror, comedy, slasher, mystery

The Frighteners is een leuke mashup van kwade geesten, een slasher, een mystery, een horror en een comedy. Wanneer Frank Bannister samen met zijn vrouw Debra en auto-ongeluk krijgt, overlijdt zij, maar is Frank nu in staat om geesten te zien. Nu vijf jaar later licht hij samen met drie goede geesten mensen op om exorcismes uit te voeren. Alles verandert echter wanneer er een andere sinistere geest in de gedaante van de Grim Reaper het stadje onveilig maakt en het dodental rap oploopt en Frank de enige is die hem kan stoppen, terwijl hij ook de enige verdachte is. Een film met zowel goede geesten, die voor de humor zorgen en een zeer kwaadaardige geest van een seriemoordenaar die dodelijk eng is. Review.

💀💀💀