Halloween Horror Films

halloween

Aangepast op 30 december 2019. De beste Horror films die zich afspelen tijdens Halloween geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die zich afspelen tijdens Halloween. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Halloween is het ultieme onderwerp en de ultieme feestdag voor horror. Niet alleen gaat de feestdag Halloween eeuwen terug en zijn er verschillende tradities aan verbonden die ieder een eigen betekenis en oorsprong hebben, maar kunnen horror films hier optimaal gebruik van maken. Van anthologie films, duistere sprookjes, heksen, demons, geesten, slashers en zelf musicals kunnen prima uit de voeten met dit thema. Natuurlijk zijn alle horrors geschikt om tijdens Halloween te kijken, maar de films zijn extra speciaal omdat ze zich tijdens Halloween zelf afspelen. 

Op dit moment bevat de lijst 13 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


boys in the trees 2016
Eagle Films

Boys in the Trees (2016)⎪112 min⎪regie: Nicholas Verso⎪genre: horror, dark fairytale, fantasy, coming of age, halloween, surrealism, symbolism

Halloween is bij uitstek de tijd van het jaar waarin de sluier tussen werkelijkheid en fantasie en andere werelden het dunst is. Boys in the Trees is een dark fairytale coming of age verhaal dat zich afspeelt tijdens Halloween en daar optimaal gebruik van maakt. Corey gaat op een sprookjesachtige reis via het spel Colyte uit hun kindertijd en wordt hierin meegenomen door zijn vroegere beste vriend Jonah die hem door middel van drie spookverhalen laat zien wat het inhoudt om volwassen te worden en herbeleven ze hun oude vriendschap. Een film die zich afspeelt in de jaren 90 met een nostalgische en melancholische, maar tevens prachtige sprookjesachtige sfeer, surrealistische gebeurtenissen, fantasy en horror elementen, in rauw contrast met de harde werkelijkheid en een hartverscheurende conclusie. De versieringen, de maskers en kostuums maken dit spookverhaal helemaal op en top Halloween. Review.

💀💀💀


halloween 1978
Compass International

Halloween (1978)⎪91 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, slasher, halloween

Geen Halloween zonder de ultieme slasher die deze titel met eer draagt: De slasher der slashers, Halloween. Het ijzingwekkende begin met sterk camerawerk speelt zich al af tijdens een gruwelijke Halloween en zet zich 15 jaar later voort wederom tijdens Halloween als de kleine killer Michael Myers volwassen is geworden en het voorzien heeft op babysitter Laurie Strode en haar vrienden. Met de Halloween sfeer, van horrors kijken op tv en pompoenen uitsnijden op de achtergrond is dit een huiveringwekkende en dodelijke Halloween, die ijzersterk is gefilmd. Review.

💀💀💀


halloween 2018
Universal Pictures

Halloween (2018)⎪196 min⎪regie: David Gordon Green⎪genre: horror, slasher

Halloween is het directe nieuwe vervolg op Halloween uit 1978. Alhoewel de film zich weer afspeelt tijdens Halloween is de sfeer iets minder, maar het feestje van kleindochter Allyson brengt toch die Halloween sfeer in de film. Laurie Strode is inmiddels 40 jaar ouder, heeft een dochter en kleindochter en leeft haar hele leven in angst voor Michael Myers. En met recht want op een transport weet hij te ontsnappen en komt wederom achter Laurie aan, maar dit keer is zij voorbereid op zijn komst. Een kat-en-muis slasher volgt waarin de rollen worden omgedraaid. Laurie Strode is nu allesbehalve de jonge onschuldige bijna hulpeloze maagd die de aanval van Michael Myers wist te overleven, maar een sterke vrouw die een andere feministische draai geeft aan klassieke slashers. Review. 

💀💀💀


halloween 3 season of the witch 1982
Universal Pictures

Halloween III: The Season of the Witch (1982)⎪98 min⎪regie: Tommy Lee Wallace⎪genre: horror, slasher, science fiction, body horror, witchcraft, halloween, dark fairytale

Deze derde film in de Halloween franchise gooit het over een andere boeg. Met weer Halloween in de hoofdrol en waarbij dit keer de Halloween maskers van een heks, eenJack O’ Lantarn en een skelet voor de ultieme horror zorgen, als een oude druïde/magiër/uitvinder Halloween weer in zijn oude glorie wil herstellen. Met een waanzinnig plan uitgevoerd in zijn fabriek Silver Shamrock Novelties komt de Halloween nachtmerrie tot leven. Halloween III: Season of the Witch is een waanzinnige bizarre mashup van genres die dark fairytales, hekserij, halloween en robots met elkaar vermengd. Vooral memorable is de scène waarin het pompoenmasker een jongetje van binnenuit met insecten en ranzigheden langzaam verteert. Review.

💀💀


hell fest 2018
CBS Films, Lionsgate

Hell Fest (2018)⎪89 min⎪regie: Gregory Plotkin⎪genre: horror, slasher, halloween

Tijdens Halloween zijn er in veel pretparken de zogenaamde haunted houses te bezoeken terwijl er allerlei enge verklede acteurs rondlopen om je de stuipen op het lijf te jagen. Als Natalie met een paar vrienden zo’n pretpark bezoekt, lijkt het een spooky Halloween te worden, totdat er een echte killer rondwaart die het op haar en haar vrienden heeft voorzien. Helemaal als ze zich wagen in de Deadlands een gedeelte van het park waar de acteurs mogen aanraken. Hell Fest zit vol prachtige decors en spookhuizen en weet deze sfeer goed te vangen. Met een killer, genaamd The Other die bloederige slachtoffers maakt, is dit een vermakelijke film voor Halloween, alhoewel het einde en motief van de killer iets te wensen over laat. Review. 

💀


hell house llc 2015
POV Horror

Hell House LLC (2015)⎪91 min⎪regie: Stephen Cognetti⎪genre: horror, found footage, supernatural, haunted house, creepy dolls

Nog van plan om een haunted house te bezoeken tijdens Halloween? Misschien niet meer nadat je de found footage film hebt gezien waarin een paar jonge ondernemers die het oude verlaten hotel Abaddon omtoveren tot een Haunted House ervaring. Maar in dat hotel blijkt het echt te spoken als er vreemde dingen gebeuren en een wel hele enge clownspop, die als decoratie fungeert, overal uit het niets opduikt. In Hell House LLC zien we hoe deze hauntings zich ontvouwen en eindigen in een climax tijdens openingsavond, allemaal gefilmd door henzelf als herinnering. Met tussendoor mockumentary beelden van een journaliste die onderzoek doet naar de fatale openingsnacht en commentaar van toeschouwers en experts en YouTube beelden. Dit alles levert een unheimische, huiveringwekkende sfeer op en een paar goede jumpscares. Review.

💀💀💀


hellions 2015
IFC Midnight

Hellions (2015)⎪80 min⎪regie: Bruce McDonald⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, halloween

Hellions weet in een artistieke en beklemmende, prachtige cinematografisch geschoten film de sfeer van Halloween een surrealistisch en symbolisch tintje te geven. Wanneer de 17 jarige Dora op Halloween ontdekt dat ze zwanger is, staan drie enge vreemde gemaskerde kinderen voor haar deur die haar kind willen en wordt de avond een nachtmerrie. Die kinderen zijn angstaanjagend en onheilspellend en dringen het huis binnen, terwijl anderen zich op het gazon verzamelen. Vol symboliek wordt haar zwangerschap met het thema van Halloween verbonden in een surrealistische home en body invasion. In visioenen, in roze-paarse kleuren, en koortsdromen komen de creepy kids haar monsterlijke Lovecraftian baby halen. Het verhaal is hierbij ondergeschikt, maar is wel sterk verweven met de mooie betoverende nachtmerrieachtige beelden en is op deze wijze een zeer artistieke film die uitermate geschikt is voor Halloween. Review.

💀💀


hocus pocus 1993
Buena Vista Pictures

Hocus Pocus (1993)⎪96 min⎪regie: Kenny Ortega⎪genre: horror, fantasy, witches, halloween, adventure

Hocus Pocus is een griezelig komische film om tijdens Halloween met de hele familie te kijken. Met een volop Halloween sfeer weten drie heksen uit de dood te ontsnappen en om in de avond van Halloween kinderzielen te stelen om voor eeuwig te leven. Het is aan Max met zijn zusje Dani en beoogde vriendin Allison om hen te stoppen. Door de capriolen en het wereldvreemde van de heksen (Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy) met volwassen grapjes is dit ook erg leuk voor volwassenen, terwijl de zombie Billy, een sprekende kat Binx en alle gekkigheid zowel griezelig als eng is voor kinderen. Een leuk Halloween avontuur dat je niet mag overslaan. Review. 

💀💀💀


the nightmare before christmas 1993
Buena Vista Pictures

The Nightmare Before Christmas (1993)⎪74 min⎪regie: Tim Burton⎪genre: horror, animation, halloween, christmas, monsters, dark fairytale

In deze geanimeerde stop motion musical gaat Jack Skellington op zoek naar het wonder van Kerst om die vreugde ook op het grauwe en sombere macabere Halloween over te dragen, nadat hij per ongeluk in Christmas Town terecht is gekomen. Dit levert een komisch en tragisch avontuur op dat gedoemd is te mislukken, zowel voor Jack als alle kinderen die, nadat hij de Kerstman heeft ontvoerd, geen fijne cadeautjes krijgen maar nachtmerries. Halloween Town is vol met macabere en griezelige figuren waarbij Mr Oogie Boogie de grote schurk is. Prachtig vormgegeven verhaal met aanstekelijke liedjes en magisch voor zowel jong als oud. The Nightmare Before Christmas is een unieke Halloween film en ook stiekem een beetje een Kerstfilm. Review.

💀💀💀


scary stories to tell in the dark 2019
Lionsgate

Scary Stories to Tell in the Dark (2019)⎪108 min⎪regie: Andre Øvredal⎪genre: horror, legend, halloween, monsters, ghosts

Tijdens Halloween in 1968 ontdekt Stella in een haunted house een betoverd boek waarvan de horror verhalen tot leven komen en voor haar ogen worden geschreven over haar eigen vrienden. Ze moet de schrijfster en wraakzuchtige geest zien te stoppen voordat iedereen het slachtoffer wordt van enge geesten, monsters en andere griezelige verhalen. Gebaseerd op de gelijknamige boeken van Alvin Schwartz en tekeningen van Stephen Gammell zijn vooral de enge monsters en geesten goed tot leven gebracht en zorgen voor een hoop horror vooral voor een jonger publiek, terwijl het overkoepelde verhaal soms wat achter blijft. Een bovennatuurlijke horror die vooral voor een jonger publiek tijdens de Halloween voor vermakelijke horror zorgt. Review. 


something wicked this way comes 1983
Buena Vista

Something Wicked This Way Comes (1983)⎪95 min⎪regie: Jack Clayton⎪genre: horror, dark fairytale, coming of age, fantasy

Something Wicked This Way Comes is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ray Bradbury en is een prachtige coming of age vermengd met een dark fairytale vibe. Als het Halloween is, komt er een rondreizend carnival naar het stadje onder leiding van de kwaadaardige Mr Dark. Het is aan Will om samen met zijn vader Charles zowel het stadje als zijn beste vriend Jim te redden. Het is een magisch avontuur met een sprookjesthema dat handelt over wensen en verlangens van mensen, en de ultieme strijd tussen goed en kwaad. Een verhaal met meerdere lagen, een creepy maar fantasievol circus en een coming of age thema, dat geschikt is voor jong en oud. Review.

💀💀


tales of halloween 2015
Epic Pictures Releasing

Tales of Halloween (2015)⎪92 min⎪regie: Dave Parker, Adam Gierasch, Paul Solet, Axelle Carolyn, Lucky McKee, Andrew Kasch & John Skipp, Mike MEndez, Ryan Schifrin, Niel Marshall⎪genre: horror, anthology, comedy, halloween

Tales of Halloween is een ultieme anthologie film voor en over Halloween en bevat maar liefst 10 verhalen die je fix voor Halloween verzorgen. Niet allemaal even goed geschreven of geacteerd, maar waarbij wel alles wat maar met Halloween te maken heeft in deze verhalen aan je voorbij trekt. Van het versieren van je huis, pompoenen, geesten, monsters, verkleden, het uithalen van grappen, horrors kijken op tv, psychopaten, tot allerlei verwijzingen naar horrorfilms. De verhalen Friday the 31th,  die over de top campy fun is, The Ransom of Rusty Rex, met droge slapstick humor, en  Grim Grinning Ghost, met Lin Shaye en een spooky verhaal, zijn mijn persoonlijke favorieten en niet te missen. Review.

💀💀


trick 'r treat 2007
Warner Bros.

Trick ’r Treat (2007)⎪82 min⎪regie: Michael Dougherty⎪genre: horror, anthology, supernatural, fantasy, halloween, comedy

In de all time favorite anthologie film over Halloween Trick ‘r Treat is het Samhain zelf die de 6 verhalen op subtiele wijze aan elkaar verbindt. Tijdens Halloween in een stadje, krijgen de inwoners te maken met geesten die wraak willen, een oude legende die tot leven komt, een psycho killer, weerwolven, en de wraak van Samhain. Deze schijnbaar losse verhalen, worden toch op een ingenieuze wijze met elkaar verbonden en zo worden alle verhalen met elkaar verweven, waarbij de verschillende personages ook kort in andere verhalen opduiken. Dit alles temidden van een prachtig vormgegeven stadje, waarin alle elementen van Halloween, de versieringen, de verkleedfeestjes, het uithalen van grappen, het vertellen van spookverhalen, pompoenen, snoep uitdelen en ophalen en Samhain zelf erg mooi samenkomen in deze fantastisch gruwelijk campy fun horror. Mijn favoriet: Het verhaal van Mr Kreeg. Review.

💀💀💀