Haunted House Horror Films

haunted house

Aangepast op 30 oktober 2019. De beste Horror films met een Haunted House speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin spookhuizen centraal staan. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Een Haunted House of een spookhuis is een goed onderwerp voor horror films. Niet voor niets zijn er tijdens Halloween volop “haunted house” attracties te bezoeken, want een huis kan op allerlei kleine onverwachte hoekjes iets kwaads of engs herbergen. Vaak spookt het er in deze haunted houses en wemelt het van de geesten, maar een haunted house kan ook een huis zijn met de zogenaamde hauntings die niet per se door een geest of poltergeist worden veroorzaakt. Maar het huis zelf kan een griezelig verleden hebben of als personage in de film zelf deze hauntings veroorzaken. Deze categorie gaat voornamelijk om het laatste: een huis waar zich enge en paranormale verschijnselen voordoen die niet per se door een geest worden veroorzaakt maar verbonden zijn aan het spookhuis zelf. Voor geesten, zie de categorie Ghosts/Evil Spirits of Ghost Stories. 

Op dit moment bevat de lijst 12 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


13 ghosts 1960
Columbia Pictures

13 Ghosts (1960)⎪84 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, comedy, ghosts, mystery, supernatural, haunted house

In 13 Ghosts erft een gezin een huis van een excentrieke oom die geesten verzamelde en zich er nu maar liefst 13 geesten in dat huis bevinden. Als de zoon een speciale bril vindt waarmee hij de geesten kan zien levert dit een hoop gekke gewaarwordingen op. Niet alleen voor het gezin maar ook voor het publiek die een soortgelijke bril uitgedeeld kreeg en ze met behulp van Illusion-O ze de geesten wel of niet wilden zien. Maar niet alleen de geesten spoken in het huis, ook een mysterieus persoon die uit is op de verborgen schat in het huis. Terwijl het gezin denkt belaagd te worden door de geesten, een seance houdt en met een mysterieuze huishoudster die bij het huis inbegrepen zat is dit een spannend en leuk in elkaar gezet mysterie en een griezelfilm voor het hele gezin met een komisch randje. Review.

💀💀💀 


burnt offerings 1976
United Artists, MGM Studios

Burnt Offerings (1976)⎪116 min⎪regie: Dan Curtis⎪genre: horror, haunted house, gothic, supernatural, nightmares

Om de drukte en hitte te ontlopen in de stad, huurt de familie Rolf in Burnt Offerings een groot landhuis op het platteland om daar heerlijk gedurende de zomermaanden te verblijven. Er is echter een kleine catch, ze moeten de oude moeder van broer en zus Allerdyce die het huis verhuren, en die achterblijft op haar kamer, te eten geven. Wat begint als een heerlijke vakantie vol luxe en rust, verandert langzaam in een nachtmerrie van waanzin waarin het gezin terechtkomt, als het huis te mooi blijkt om waar te zijn. Want het huis zelf heeft een sinister verleden en een onstilbare honger dat het gezin fataal kan worden. Terwijl het gezin steeds verder wegzakt, wordt het wat oude vervallen huis steeds mooier en komt het op wonderbaarlijke wijze weer in de oude staat. Met ijzersterke beelden, surrealisme en waanzin is dit in een haunted house waar je beter weg kan blijven. Review.

💀💀💀


the haunting 1963
MGM

The Haunting (1963)⎪114 min⎪regie: Robert Wise⎪genre: horror, haunted house, gothic, supernatural

Deze filmbewerking van het verhaal van Shirley Jackson is een gothic horror en een haunted house verhaal. Als Dr John Markway onderzoek wil doen naar een haunted house nodigt hij twee vrouwen uit die ervaring hebben met het paranormale. Een huis dat niet alleen gotisch aandoet, maar op zichzelf al vervreemdend aandoet door de bouw, die net niet helemaal klopt, waarbij de deuren altijd dicht vallen en je makkelijk verdwaalt. En dan zijn er ook nog de hauntings in de nacht en de raadselachtige gebeurtenissen. The Haunting voelt zeer gotisch aan, waarbij de arme Nell bang is gek te worden, terwijl er een zeer unheimische sfeer wordt opgebouwd, waarin het huis zelf als personage huiveringwekkend is. Ook het thema, eenzaamheid als isolatie en angst om anders te zijn, zijn sterke gotische elementen. Een prachtig geschoten zwart-wit film die qua sfeer zeer eng en sterk is. Review. 

💀💀💀


hausu 1977
Toho

Hausu/House (1977)⎪88 min⎪regie: Nobuhiko Obabyashi⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, supernatural, witchcraft, haunted house

Hausu is een Japanse horror over zeven meisjes die op vakantie gaan bij een tante wiens huis behekst is en de meisjes één voor één opeet. Dit is waarschijnlijk de vreemdste film die je ooit gaat zien. Niet alleen het verhaal is bizar, maar ook de cinematografie is kunstzinnig experimenteel. Daarnaast straalt het een echte jaren 70 sfeer uit. Er wordt gebruik gemaakt van heel veel verschillende technieken en special effects om een zo vreemd en uniek mogelijke sfeer weer te geven, wat meer dan gelukt is. Dit alles geeft een bizarre sfeer aan het dodelijke huis dat alles van het meubilair aanwendt om de meisjes te verslinden, van piano tot klok. Dit huis leeft en heeft honger. Met een mysterie, absurde humor, surrealistische beelden, experimentele cinematografie en bijzondere meiden is dit een horror fantasy die je echt gezien moet hebben. Review.

💀💀💀


hell house llc 2015
POV Horror

Hell House LLC (2015)⎪91 min⎪regie: Stephen Cognetti⎪genre: horror, found footage, supernatural, haunted house, creepy dolls

In Hell House LLC krijgen een paar jonge ondernemers, die door Amerika oude huizen en hotels omtoveren tot Haunted House ervaringen voor Halloween, te maken met een echt haunted hotel. In deze found footage film zien we hoe deze hauntings zich ontvouwen en eindigen in een climax tijdens openingsavond, allemaal gefilmd door henzelf als herinnering. Met tussendoor mockumentary beelden van een journaliste die onderzoek doet naar de fatale openingsnacht en commentaar van toeschouwers en experts en YouTube beelden. Het oude vervallen Abaddon Hotel is ideaal als attractie, maar met een sinister verleden ook echt haunted. De enge clownspoppen die als props in de kelder worden gebruikt zorgen helemaal voor huiveringwekkende horror. Dit alles levert een unheimische sfeer op en een paar goede jumpscares. Review.

💀💀💀


house on haunted hill 1959
Allies Artists

House on Haunted Hill (1959)⎪75 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, mystery, gothic, haunted house

De excentrieke miljonair Frederick Loren nodigt vijf vreemden uit om de nacht te verblijven in het befaamde spookhuis en looft een beloning uit voor wie dat lukt. Met een zeer spooky sfeer, een gotische aanblik van het huis zelf en mysterieuze gebeurtenissen, lijkt het er inderdaad op dat het huis haunted is. Maar de film bevat een spannende twist en in een campy stijl ontwikkelen de gebeurtenissen zich op misleidende wijze. House on Haunted Hill is een nostalgische klassieker die je terecht doet komen in een spookhuis attractie die vol vermaak is en waarop Vincent Price geheel zijn eigen stempel drukt. Natuurlijk bevat ook deze William Castle productie ook weer een leuke gimmick. Review. 

💀💀💀


the innkeepers 2011
Dark Sky Films, Magnet Releasing

The Innkeepers (2011)⎪101 min⎪regie: Ti West⎪genre: horror, mystery, ghosts, haunted house, humor

The Yankee Pedlar Inn (dat echt bestaat) is een oud hotel waar het (echt) zou spoken. Maar ondanks dat Claire en Luke er al een tijdje werken hebben ze nooit een spook gezien. Nu het hotel gaat sluiten is dit hun laatste weekend om een spook op te sporen en met hun apparatuur gaan ze aan de slag, maar ze zijn niet voorbereid op wat ze vinden. The Innkeepers betreft een haunted hotel waar de geesten rondwaren, maar zich nauwelijks laten zien en waar de laatste gasten ook voor wat spooky gebeurtenissen zorgen. Met de focus op de innemende Claire wordt het een spooky weekend dat zowel een verfrissende aanpak heeft als gebruik maakt van de haunted house clichés, maar dat op een treffende wijze aanwendt. Met goede en originele cinematografie, een leuk en ook met humor verpakt verhaal is dit een haunted house met een bijzondere kijk. Review. 

💀💀💀


lisa and the devil 1973
Procinor

Lisa and the Devil (1973)⎪91 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, surrealism, occult, supernatural, creepy dolls, haunted house

In deze gotische horror komt Lisa tijdens een vakantie terecht in een groot landhuis met een mysterieus verleden en geheimzinnige bewoners. Ze komt hier terecht nadat ze een man volgde die met levensechte poppen door de stad liep, een man die sprekend op de duivel lijkt van een muurschildering. Als blijkt dat de poppen tot leven komen en te maken hebben met het mysterie van het huis en de bewoners, wordt het meer dan een gotische horror en lijkt Lisa terecht te zijn gekomen in een occulte nachtmerrie-achtige surrealistische illusie die door symboliek veel weg heeft van het vagevuur, waarbij duidelijk wordt dat het huis niet bewoond wordt maar haunted is. Lisa and the Devil is een prachtige sfeervolle film die vooral op gevoelsniveau erg sterk is, maar die weinig uitlegt en zelf een droom van een ervaring is. Review.  

💀💀💀


poltergeist 1982
MGM

Poltergeist (1982)⎪114 min⎪regie: Tobe Hooper⎪genre: horror, fantasy, demons, supernatural, haunted house

Meestal zijn zeer oude huizen echte spookhuizen door hun verleden, maar in Poltergeist krijgt de familie Freeling te maken met een hele rits geesten en een demon The Beast uit een andere dimensie, in hun nieuwbouwhuis. Daar het huis gebouwd is op een oude begraafplaats zorgt dit voor heel wat poltergeist fenomenen, van een kwaadaardige boom, een evil clownspop, stoelen die uit zichzelf bewegen, een tv die Carol Anne in zich zuigt, skeletten in het afgegraven zwembad tot zelfs een vortex nar een heldimensie waar zich The Beast ophoudt die het voorzien heeft op jongste dochter Carol Anne. Dit gloednieuwe huis is een levensgevaarlijk spookhuis dat alles in werking zet om het gezin te teisteren en Carol Anne in handen te krijgen. Dit is een fantasy horror met een Amblin vibe, humor, een liefdevol gezien, een apart medium Tangina Barrons en met mooi gemaakte practical effects. Review. 

💀💀💀


the shining 1980
Warner Bros.

The Shining (1980)⎪146 min⎪regie: Stanley Kubrick⎪genre: horror, ghosts, haunted house

Geen haunted house, maar een heel hotel dat door zijn sinistere geschiedenis haunted is door de vele kwaadaardig geesten. Als Jack Torrance met zijn vrouw Wendy en zoontje Danny een winter als caretaker op het Overlook Hotel gaat passen, wordt hij geconfronteerd met de geesten in het hotel die hem aanzetten tot zijn alcoholisme en hem steeds meer in zijn bezit krijgen. Maar de geesten zijn in werkelijkheid uit op de kleine Danny die een speciale gave bezit, de Shining en zowel hij als Wendy zijn hun leven niet zeker als ze worden ingesneeuwd. Met een zeer stijlvolle horror vibe gecreëerd door prachtige cinematografie, waarbij de geesten zeer creepy zijn, van de vrouw in kamer 237, tot de creepy tweeling in de gang weet The Shining een unheimische sinistere sfeer neer te zetten. Versterkt door het kwaadaardige hotel zelf dat bloed als een waterval uit de lift laat stromen. Review. 

💀💀💀


terrified 2017
Machaco Films

Terrified (2017)⎪87 min⎪regie: Demián Rugna⎪genre: horror, ghost story, mystery, monsters, haunted house

Terrified is een Argentijnse ghost story, waarbij meerdere soorten spookverhalen plaatsvinden in een straat. Een man wordt geteisterd door enge wezens, een vrouw wordt door poltergeist verschijnselen gedood en een jongetje staat op uit zijn graf. Een zeer spooky film, met meerdere verschillende enge momenten en met een unheimische sfeer. Samen vormen de drie verhalen de aanleiding voor drie paranormaal onderzoekers om de hauntings te onderzoeken en vinden zij iets buitengewoons. In Terrified is er niet alleen sprake van een haunted house, maar een haunted straat dat een zeer originele maar creepy en oorsprong heeft en een draai geeft aan het klassieke haunted house verhaal, maar daardoor des te enger is. Review. 

 💀💀💀


we are still here 2015
Dark Sky Films

We Are Still Here (2015)⎪84 min⎪regie: Ted Geoghegan⎪genre: horror, ghost story, arthouse, ghosts

We Are Still Here begint als een echt spookverhaal als een rouwend echtpaar verhuist naar een nieuw huis na de dood van hun zoon. Daar denkt Anne contact te hebben met haar overleden zoon en schakelt de hulp in van haar vriendin en medium. Maar als blijkt dat er iets sinisters heeft plaatsgevonden in het huis en het dorpje zelf ook vrij vreemd is verandert de film van ghost story, naar possession, evil spririts, een huis dat op een kwade plek is gebouwd, naar uiteindelijk een spectaculaire bombastische epische finale vol campy gore, een snufje splatterpunk, zwarte humor en de verrassende twist. Met een mooie stijl en sterke cinematografie die zich vooral uitleeft aan het einde, een sterke jaren 70 sfeer en innemende hoofdpersonen is dit een verrassende, originele film met een fenomenaal over de top einde. Review.

💀💀💀