Vincent Price in Horror Films

vincent price

Aangepast op 29 oktober 2019. De beste Horror films met Vincent Price speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met Vincent Price. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Vincent Price (1911-1993) mag wel tot de belangrijkste horror film acteurs gerekend worden, alhoewel hij in veel verschillende genres heeft gespeeld, in maar liefst ruim 200 films. Maar hij is het bekendst geworden met zijn bijzondere horror films die hij een speciale invulling gaf door zijn grote charismatische verschijning, zijn diep donkere stem met een kleine lispel, zijn indringende blik en een charme die zowel goed dienst deed als villain of als held. Hij speelde rollen van mad scientist tot gestoorde killer tot excentriekeling, gekwelde man en veel meer, maar voornamelijk rollen waarin hij een voorname man speelde. In iedere film, wist hij de scènes naar zich toe te trekken en er een speelse sfeer aan te geven en blijft het een genot om naar hem te kijken. Vincent Price is met recht een horror icoon.

Op dit moment bevat de lijst 9 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


the abominable dr phibes 1971
Anglo-EMI Film Distribution

The Abominable Dr Phibes (1971)⎪94 min⎪regie: Robert Fuest⎪genre: horror, slasher, comedy, camp

Met Vincent Price als The Abominable Dr Phibes kan deze slasher niet anders dan een heerlijk over de top spektakel zijn. Met Dr Phibes als de killer die op ingenieuze wijze wraak neemt op alle artsen die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn vrouw, terwijl hij zelf wordt doodgewaand, levert zowel een komisch als tragisch portret op van een getergde man. Pratend via zijn keelstuk tegen het portret van zijn overleden vrouw, spelend op zijn orgel en dansend in zijn theater met zijn assistente Vulnavia. Maar wel een man die vleermuizen, sprinkhanen, spruitjes, een eenhoorn en een bevriezingsstraal gebruikt om wraak te nemen terwijl zijn lieftallige assistente Vulnavia alles begeleidt op de viool. Campy en snedige humor, over de top kills en een briljante vertolking van Price in een prachtige art deco setting. Review. 

💀💀💀


the bat 1959
Allies Artists

The Bat (1959)⎪80 min⎪regie: Crane Wilbur⎪genre: horror, slasher, mystery, whodunnit

In The Bat lijkt het erop alsof Vincent Price misschien de moordenaar is die de titel van de film draagt. In ieder geval weet hij als dokter een ambigue rol neer te zetten en speelt hij zowel een vriendelijk arts als een (van de) meedogenloze killer(s). Dat zorgt in het begin al voor een hoop mysterie als Cornelia Van Gorder een schrijfster van mystery- en moordverhalen een landhuis huurt in de zomer, waar het lijkt te spoken. Terwijl er ook een moordenaar The Bat rondwaart in de buurt. Met meerdere verdachten, een paar moorden en een groot mysterie in het huis zelf, met een killer gehuld in zwarte kleding en messcherpe klauwen aan een hand is dit een spannende suspense whodunnit slasher, zonder bloed, in zwart-wit, maar wel met sterke en slimme vrouwen in de hoofdrollen. Review. 

💀💀💀


the haunted palace 1963
American International Pictures

The Haunted Palace (1963)⎪87 min⎪regie: Roger Corman⎪genre: horror, supernatural, gothic

Gebaseerd op het gedicht van Edgar Allan Poe en het verhaal van H.P. Lovecraft, vertelt The Haunted Palace het tragische verhaal van Charles Ward en zijn vrouw die een oud kasteel erven. Honderd jaar geleden echter werd een warlock verjaagd uit dat gotische kasteel omdat hij er bovennatuurlijke experimenten uitvoerde wat de dorpelingen niet meer pikten en hem in brand staken. Maar er waart nog steeds iets sinisters rond in het kasteel dat vat krijgt op Charles. Vincent Price vertolkt de rol van Charles Ward en heeft hiermee een dubbelrol als ook zijn slechte voorvader en zijn bezetenheid van nu. Met gevoel voor tragiek en waanzin en een sinistere vibe weet hij dit als geen ander neer te zetten. Review. 

💀💀


house of the kong shadows 1983
Cannon

House of the Long Shadows (1983)⎪101 min⎪regie: Pete Walker⎪genre: horror, gothic, comedy, parody, mystery

In deze parodie en gotische klucht, maakt Vincent Price zijn opwachting naast drie andere horror grootheden, Christopher Lee, Peter Cushing en John Carradine. Deze vier worden allemaal verzameld in een huis, waarin een schrijver de nacht doorbrengt om een weddenschap te winnen om in 24 uur een boek te schrijven. Hij wordt gestoord door deze figuren die een geheim hebben, er ondertussen allemaal moorden plaatsvinden in het huis waar het lijkt te spoken. De film voelt aan als een deurenklucht met campy gebeurtenissen en een mysterie dat komisch in beeld wordt gebracht. Met meerderde twists en wendingen zet House of the Long Shadows je op het verkeerde been in deze gothic ghost parodie, die vooral erg leuk is door de big four. Review.

💀


the fall of the house of usher 1960
AIP

(The Fall of the) House of Usher (1960)⎪79 min⎪regie: Roger Corman⎪genre: horror, supernatural, mystery, gothic

House of Usher is gebaseerd op een verhaal van Edgar Allan Poe en gaat over de gekwelde Roderick Usher die zich met zijn zus Madeline ophoudt in hun kasteel omdat zij zogenaamd vervloekt zijn. De verloofde van Madeline, Philip gelooft niet in de vloek van de Ushers en wil haar weg halen, als koene held die de damsel in distress redt. Vincent Price is de charismatische en getergde Roderick die woont in een gotisch kasteel met een vreemde kwaadaardige achtergrond van de familie Usher en is al even geheimzinnig van aard. Met een dromerig visioen, enge catacomben, een vloek en de dorre omgeving zorgt dit voor een prachtig theatrale macabere gothic horror met erg mooie art decoration en een spectaculaire climax. Review.

💀💀💀


house in haunted hill 1959
Allies Artists

House on Haunted Hill (1959)⎪75 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, mystery, gothic, haunted house

Dit keer is Vincent Price de excentrieke miljonair Frederick Loren die vijf vreemden uitnodigt om de nacht te verblijven in het befaamde spookhuis en looft hij een beloning uit voor wie dat lukt. Met een zeer spooky sfeer, een gotische aanblik van het huis zelf en mysterieuze gebeurtenissen, lijkt het er inderdaad op dat het huis haunted is. Maar de film bevat een spannende twist en in een campy stijl ontwikkelen de gebeurtenissen zich op misleidende wijze, waarin Loren zelf een belangrijke rol speelt. House on Haunted Hill is een nostalgische klassieker die je terecht doet komen in een spookhuis attractie die vol vermaak is en waarop Vincent Price geheel zijn eigen stempel drukt. Natuurlijk bevat ook deze William Castle productie weer een leuke gimmick. Review. 

💀💀💀


scream and scream again 1970
Warner-Pathe, AIP

Scream and Scream Again (1970)⎪95 min⎪regie: Gordon Hessler⎪genre: horror, mystery, science fiction, body horror, mashup

Scream and Scream Again is een bizarre mashup met een science fiction basis, en bekende gezichten zoals Peter Cushing, Christopher Lee en natuurlijk Vincent Price in de hoofdrol. Vooral Price steelt de show in de laatste scènes als mad scientist, waardoor de hele film na een bizarre trip toch nog een zeer vermakelijke en herkenbare Price stempel krijgt. De film is een mix van bizarre gebeurtenissen die te maken hebben met een hardloper wiens benen om de beurt worden geamputeerd zonder reden, een Oost-Europees nazi-achtig land met foute plannen, een synthetisch mensenras en een vampier-achtige killer die losloopt in Londen en slachtoffers maakt en een James Bond achtige wilde auto achtervolging en een afgehakte hand on the loose. Al deze verschillende elementen die voor een chaotische bende zorgen worden toch aan het einde bij elkaar gebracht in deze bizarre film. Review. 

💀


theatre of blood 1973
United Artists

Theatre of Blood (1973)⎪104 min⎪regie: Douglas Hickox⎪genre: horror, comedy, slasher, camp

In deze slasher speelt Vincent Price de hoofdrol als getergde Shakespeare acteur die wraak neemt op alle slechte recensenten. Weer laat Price zich van een over de top theatrale campy kant zien die hij op een briljante wijze vertolkt. Alle moorden hebben te maken met een moord in een Shakespeare toneelstuk en Edward Lionheart weet daar optimaal en op brute wijze gebruik van te maken alsook zich iedere keer uit te dossen met zijn verkleedpartijen in verschillende rollen, van tv-kok tot funky kapper. Dat levert een zowel veelzijdige als hilarische kant op van Price en zie je hem zoals je hem nog nooit hebt gezien, met een enorme grote krullenbos in een disco outfit. Theatre of Blood is een ware klassieker die uitermate vermakelijk is, met slapstick humor, verrassende twists en kills en een heerlijk over de top campy finale. Review. 

💀💀💀


the tingler 1959
Columbia Pictures

The Tingler (1959)⎪82 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, science fiction, drama, campy, humour, supernatural

Vincent Price is Dr Warren Chapin die werkt als patholoog en die een microscopische parasiet in de hersenstam ontdekt die groeit wanneer er intense angst wordt ervaren. Om deze parasiet in toom te houden moet er worden gegild om de angst te uiten. Chapin wil deze parasiet, de Tingler bestuderen en vangen, wat een hachelijke en hilarische situatie oplevert in een bioscoop, waardoor William Castle een van zijn leukste 4D gimmicks in de real life bioscoop kan vertonen. Dit keer is Price geen mad scientist, zonder scrupules, maar een vriendelijke goede man, die wel tot het uiterste gaat om zijn hypothese te testen. Hij kan zich vooral uitleven in de scène waarin hij zichzelf angst probeert aan te jagen door middel van hallucinogenen. The Tingler is een erg vermakelijke originele mashup die science fiction, campy humor, het bovennatuurlijke met visoenen en tripachtige cinematografie, en monsters en huiselijk drama met elkaar weet te combineren. Review.

💀💀💀