Short Story: In the Tall Grass (Stephen King & Joe Hill, 2012)

in the tall grass stephen king joe hill 2012

“A girl once hid in tall grass/And ambushed any boy who walked past/ As lions eat gazelles, so many men fell/ And each tasted better than the last”

In the Tall Grass is een samenwerking tussen Stephen King en zijn zoon Joe Hill wat resulteerde in een kort verhaal. Het wordt aangeduid als een novelle, maar met zijn 49 bladzijden is het eerder een kort verhaal te noemen. Dit korte verhaal is alleen uitgebracht als e-book en als audio boek, nadat het in 2012 verscheen in het blad Esquire. Wanneer je het e-book besteld lijkt het alsof het verhaal uit 129 bladzijden bestaat. Echter er zijn veel witte bladzijden en achterin zijn er eerste pagina’s van de boeken Doctor Sleep  van Stephen en NOS4R2 Joe Hill te lezen, de sneak peak previews. Dit is voor sommigen een leuke verrassing, voor anderen juist een teleurstelling. 

Het verhaal

Broer en zus, Cal en Becky DeMuth zijn twee handen op een buik. Ze zijn 9 manden na elkaar geboren en lijken in alles een tweeling. Helemaal nu Becky zwanger is geworden van een niet nader genoemd vriendje en zijn zij en Cal op weg naar hun oom en tante. Wanneer ze langs de weg stoppen, horen ze hulpgeroep van een jongetje uit het hoge gras langs de weg. Ze parkeren hun auto op de parkeerplaats van de verlaten kerk aan de overkant en willen hem gaan helpen. Maar dan horen ze een stem van een vrouw die het jongetje maant niet om hulp te roepen en bang is dat hij hen zal horen. Aangezien het jongetje niet ver weg lijkt te zijn, zo te horen, waagt Cal zich in het hoge gras. Terwijl Becky 911 belt en Cal achteraan gaat. Maar het belsignaal verdwijnt al snel in het hoge gras en ook Cal is al snel uit het zicht. Voordat ze het weten zijn ze verdwaald in het hoge gras en ligt er een dodelijk gevaar op de loer. 

Horror in het gras

De opbouw volgt broer en zus die in het gras verdwaald zijn, om en om. Zo krijg je telkens hun verschillende ervaringen te lezen, van de horrors die zij daar meemaken. Zij worden voordat ze verdwalen met minimale informatie voorgesteld aan de lezer en enkel hun onderlinge relatie en het feit dat Becky zwanger is, is van belang. Echter hier wordt verder in het verhaal weinig mee gedaan. Hun sterke band en misschien wel ongezonde relatie, wordt niet gebruikt in de horrors van het hoge gras. Het gaat om het mysterie dat slechts aan de oppervlakte wordt ontrafeld.

Wel maken we kennis met het jongetje, Tobin en zijn vader Ross Humbolt en zijn moeder Natalie en hun hond Freddy. Zijn zijn degenen die grafische horror in het verhaal brengen en zij zijn alvast een glimp van wat Cal en Becky misschien wel te wachten staat. 

Alles wat er gebeurt wordt minimaal verklaard door een grote zwarte pulserende rots in het hoge gras. Misschien van buitenaardse afkomst, maar dat komen we nooit te weten. Wel wat het veroorzaakt bij mensen, tenminste tot op zekere hoogte, wat enkel voor ranzige en gruwelijke horror zorgt. 

Alles in In the Tall Grass is op summiere wijze verteld. De achtergrond van Cal en Becky, van de vreemde rots en de gebeurtenissen zelf. Dit werkt vooral goed in het begin van het verhaal, wanneer ze net zijn verdwaald, maar wanneer dit een sinistere wending krijgt, blijft alles ook op de oppervlakte. Het is niet altijd een pre wanneer alles verklaard wordt, zeker niet bij een kort verhaal, maar dit verhaal blijft qua verklaring, maar ook qua diepgang erg op de oppervlakte. Het is slechts een horror vertelling, een schets van wat er met Cal en Becky gebeurt, zonder dat dit verbonden wordt met hun relatie, hun persoonlijkheden, of een achterliggend (groter) idee, of de symboliek van haar zwangerschap. 

Ook de horror zelf is weliswaar grafisch aan het einde en de hallucinaties van Becky geven meer een surrealistische vibe aan het verhaal, maar ook de sfeer blijft verder op de oppervlakte en wordt niet echt beklemmend, unheimisch, onheilspellend of zelfs maar claustrofobisch. Terwijl dit idee zich daar juist voor leent. 

In the Tall Grass is een aardig horror verhaal dat prettig leest en in een keer uitgelezen kan worden. Maar weet verder niet meer te bieden dan dat. 

Onlangs is er een film gemaakt van dit verhaal dat de achtergrond van Becky en Cal iets meer uitdiept en ook het gezin Humbolt meer gestalte krijgt en de horrors van het gras meer worden verbeeld.

← Lees hier het review van de film In the Tall Grass (2019)

Praktische info

In the Tall Grass (2012), 129 bladzijden. Auteurs: Stephen King & Joe Hill. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: In het hoge gras. Enkel verkrijgbaar als e-book en audio boek.