Zombies in Horror Films [2000-2019]

zombies

Aangepast op 7 december 2019. De beste Zombie Films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd vol met zombies. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Zombies zijn een van de bekendste maar ook een van de oudste monsters in de filmgeschiedenis en zij hebben een hele ontwikkeling ondergaan. De oudste zombies stammen af van de voodoo, waarin een voodoo meester van mensen zombies maakt om hen te kunnen beheersen en om hen als slaven te kunnen gebruiken. Levende doden die geen eigen wil meer hebben. Pas vanaf de film Night of the Living Dead (1968) gebaseerd op het verhaal I Am Legend van Richard Matheson, kreeg de zombie die toen nog ghoul werd genoemd een andere oorsprong die weliswaar onbekend was en was deze epidemie de volgende dag weer over. Maar het zette wel de toon van een nieuw soort gedrag van de zombies, die nu geen meester hadden, maar zelfstandige hersenloze levende doden waren die het op de mensen hadden voorzien. Vanaf toen waren zombies ondode mensen, vaak door een virus weer tot leven gekomen, en hunkerden naar het vlees en het brein van de levenden, wat zo een apocalyps veroorzaakte en zo evolueerde de zombie zich van film tot film.

Op dit moment bevat de lijst 13 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook de Lijst met Zombies in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


28 days later 2002
Fox Searchlight Pictures

28 Days Later (2002)⎪113 min⎪regie: Danny Boyle⎪genre: horror, post-apocalyptic, zombies

In 28 Days Later ontwaakt Jim uit een coma nadat er zich een apocalyps heeft afgespeeld en Engeland is overspoeld door zombies, veroorzaakt door het Rage Virus. Samen met Selena en Frank en zijn dochter Hannah gaan ze op zoek naar veiligheid en andere overlevenden. In een prachtige stijlvolle sfeer door de mooie beelden en idyllische plaatjes trekken ze door het verlaten platteland, begeleid door de sterke indringende maar melancholische muziek. De intensiteit van de film komt door de stilte, leegte, de sporadische aanvallen van de zombies, maar ook het gevaar van de mens zelf. De zombies in de film zijn dreigend, razendsnel en gevaarlijk, maar de mens zelf is nog altijd het gevaarlijkste, dodelijkste en meedogenloze monster in de film. Review.

💀💀💀


28 weeks later 2007
20th Century Fox

28 Weeks Later (2007)⎪100 min⎪regie: Juan Carlos Fresnadillo⎪genre: horror, post-apocalyptic, zombies

28 Weeks Later is het vervolg van 28 Days Later. Het blijkt dat slechts de UK te maken had met het Rage Virus en nu alle zombies zijn uitgehongerd en gestorven, keren de overlevenden langzaam weer terug. We volgen twee kinderen die met hun vader herenigd worden. Alles lijkt onder controle van het leger, maar als er iemand immuun blijkt voor het virus en wel besmet is, dreigt het weer mis te gaan. In dit vervolg wordt de film overspoeld door zombies die in hele hordes door het beeld rennen en is het begin ijzersterk, met een beklemmende zombie aanval, die zorgt voor nog meer zombie horror die dit keer explicieter is en voor meer externe spanning zorgt. Review.

💀💀💀


anna and the apocalypse 2017
Vertigo Releasing

Anna and the Apocalypse (2017)⎪93 min⎪regie: John McPhail⎪genre: horror, comedy, musical, apocalypse, zombies, coming of age, Christmas

Het leven van Anna verandert drastisch als Engeland plotseling te maken heeft met een zombieplaag. Wat is er positiever dan een zombie apocalyps tijdens Kerstmis al zingend tegemoet te treden? Dat doet Anna dan ook om haar dierbaren te redden en dat terwijl ze nadenkt over haar leven, liefdes, tegen zombies vecht met een enorme zuurstok en ondertussen haar vader probeert te bevrijden uit de klauwen van zombies en een evil leraar. Anna and the Apocalypse is een bonte mix van comedy, horror, de Kerstgedachte, zombies, coming of age en dat alles ingepakt met een strik eromheen als een musical met passende en goede liedjes. Een zombie apocalyps was nog nooit zo vrolijk, al wordt de echte tragiek niet vergeten en doet Anna pas echt goed beseffen wat ze heeft. Review.

💀💀💀


the cabin in the woods 2012
Lionsgate

The Cabin in the Woods (2012)⎪95 min⎪regie: Drew Goddard⎪genre: horror, slasher, comedy, parody

The Cabin in the Woods is de ultieme parodie op de traditionele slashers in de bossen, die alles overhoop gooit, op de hak neemt, maar er een nieuwe hele grappige twist aan geeft en van alle tropes optimaal gebruik maakt, terwijl het bloed en gore langs het scherm vliegt. Vijf vrienden gaan een weekend doorbrengen in een hutje in het bos waar ze in de kelder allemaal vreemde voorwerpen vinden. Wat ze niet weten is dat het hutje gelegen is op een ondergrondse faciliteit van een eeuwenoude organisatie die ervoor moet zorgen dat er vijf offers worden gebracht om de goden tevreden te houden. Maar de vijf vechten voor wat ze waard zijn tegen de opgeroepen zombie familie. Alhoewel ze te maken krijgen met hordes monsters en wezens, is het directe gevaar de zombie familie Buckner die hen een voor een een kopje kleiner maakt. Review.

💀💀💀


the dead don't die 2019
Focus Features

The Dead Don’t Die (2019)⎪103 min⎪regie: Jim Jarmusch⎪genre: horror, comedy, satire, zombies, social horror

The Dead Don’t Die is een satirische zombie comedy horror die de all American way of life op de hak neemt en net zoals Night of the Living Dead commentaar geeft op de commercie, hebzucht en onverschilligheid van de mens, waarbij de zombies zowel symbool staan voor de nu levenden als een symbool voor heel Amerika. Met kurkdroge humor, een traag tempo en bizarre personages gespeeld door een sterrencast is dit een film met een specifieke smaak. Ironisch, satirisch, absurd en met een meta-perspectief wordt alles en iedereen op de hak genomen. Als door fracking op de Noordpool de aardas verandert, heeft dat gevolgen voor het klimaat en staan de doden op uit hun graf. In Centerville worden de drie agenten en andere typische inwoners gevolgd in hun ondergang in deze zombie apocalyps, dat op een bijzondere toon wordt verbeeld. Review. 

💀💀


freaks of nature 2015
Columbia Pictures, Sony Pictures

Freaks of Nature (2015)⎪92 min⎪regie: Robbe Pickering⎪genre: comedy, horror, monsters, fantasy, science fiction, zombies, vampires

De combinatie van vampieren en weerwolven in een film die beslist geen vrienden zijn, hebben we al gezien, maar vampieren en zombies in een film levert een verrassende combinatie op. Want zombies en vampieren en gewone mensen allemaal op een school zonder problemen? Op de lokale high school in Dillford kan het, al zijn de vampieren stoer en de baas, de zombies de mikpunten en hebben ook de gewonere leerlingen geen makkelijk leven. Op zich al behoorlijk campy fun dat alleen maar wordt verergerd wanneer aliens de stad aanvallen voor hun vlees. Een mens Dag, een net gebeten vampier Petra en net zombie geworden Ned moeten samen werken om Dillford te redden. Natuurlijk over de top, soms wat flauw, maar toch hilarisch met campy humor en bonte personages is Freaks of Nature zeker een originele monster movie met een feel good einde. Review.

💀💀


it stains the sands red 2016
Dark Sky Films

It Stains the Sands Red (2016)⎪92 min⎪regie: Colin Minihan⎪genre: horror, symbolism, zombies, post-apocalyptic

Na een zombie apocalyps strandt Molly midden in de woestijn bij Las Vegas op weg naar een klein vliegveld. Terwijl ze de hele tijd achtervolgd wordt door de zombie die zij Smalls noemt. It Stains the Sands Red is een film die vreemd begint, maar de vorm aanneemt van de persoonlijke Vision Quest van Molly met Smalls als haar symbolische spirituele gids en zo verandert in een komisch en ontroerend drama. Met mooie beelden, goed camerawerk is dit een apocalyps die zich puur richt op een persoon en slechts dient als decor voor de zoektocht naar haar eigen identiteit en haar waarden. Deze film  is een zeer bijzondere en originele zombie film die een nieuwe invulling geeft aan de zombie. De film zit vol symboliek is hierdoor een allegorie voor het moederschap en een reis naar geestelijke volwassenheid. Review.

💀💀💀


overlord 2018
Paramount Pictures

Overlord (2018)⎪110 min⎪regie: Julius Avery⎪genre: horror, war, fantasy, action, body horror, mashup

In Overlord komen een paar Amerikaanse paratroopers die in Frankrijk zijn geland om een zendmast van de Nazi’s te vernietigen erachter dat er op mensen wordt geëxperimenteerd om een superras te maken, met de mislukte exemplaren die doen denken aan zombies. Een mashup die oorlog, science fiction, het bovennatuurlijke en actie weet te combineren en er voldoende horror in brengt door een serum, waardoor de body horror in de film een feit is. Met leuke personages, een beetje camp en schlock, weet de film vooral te vermaken in deze Nazi-Sploitation film. Review.

💀


pet sematary 2019
Paramount Pictures

Pet Sematary (2019)⎪101 min⎪regie: Kevin Kölsch, Dennis Widmeyer⎪genre: horror, supernatural, possession, legend

Pet Sematary is de nieuwste verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Een heftig verhaal over de dood en niet kunnen en willen loslaten. De legende van de oude Micmac begraafplaats biedt uitkomst, maar de legende van de Wendigo zorgt voor een sinistere wending. Dat zorgt ervoor dat Louis Creed de dood van zijn dochter Ellie niet kan verwerken en ervoor zorgt dat zij terug keert. Maar wanneer ze terug komt uit de dood als een zombie-achtige kwaadaardige figuur, weet hij niet welk een kwaad hij in huis haalt. Scary, creepy en verontrustend, dreigend onheil en door het onderwerp komt het voor iedereen wel erg dichtbij. Een zeer solide en effectieve horror die de lijn van een klassiek spookverhaal volgt. Review.

💀💀💀


pride and prejudice and zombies 2016
Lionsgate

Pride and Prejudice and Zombies (2016)⎪108 min⎪regie: Burr Steers⎪genre: horror, comedy, parody, romance, zombies

Het klassieke verhaal van Jane Austen wordt omgetoverd tot een zombieplaag in Pride and Prejudice and Zombies. Terwijl het originele verhaal wordt aangehouden, met alle romantiek en gedoe, gaan de vijf zussen die gespecialiseerd zijn in Martial Arts de strijd aan met de zombies, terwijl ze ook nog een man moeten vinden om hun eigen voortbestaan te redden. Een goede mix van het originele verhaal met een hoop zombie kills en een feministische sfeer, verrassend komische personages, waarbij alles op een goede wijze wordt gecombineerd. Alhoewel het een parodie is en humoristisch, is het ook een ode aan het origineel en dames geheel die klassieke sfeer uitstralen. Het was al zwaar voor Jane en Liz, maar nu moeten ze ook nog hun geliefden uit de klauwen van de zombies zien te redden. Op en top romantiek. Review.

💀💀


shaun of the dead 2004
Universal Pictures

 

Shaun of the Dead (2004)⎪99 min⎪regie: Edgar Wright⎪genre: horror, zombies, comedy, parody

Zombies en comedy en horror zijn een gouden combinatie zo bewijst Shaun of the Dead. Het eerste deel uit de komische Cornetto Trilogy dat ieder een filmgenre parodieert. De twee nietsnutten Shaun en Ed slijten hun dagen in de pub zonder ook maar iets te bereiken. Totdat ze zichzelf kunnen bewijzen wanneer er een zombie apocalyps losbarst en ze de moeder en stiefvader van Shaun, zijn vriendin Liz en haar vrienden moeten redden en in veiligheid brengen in de pub. De manier waarop zij zich staande houden in deze zombieplaag en zich erdoor heen manoeuvreren is absurd komisch, maar weet er ook een tragisch randje aan te geven. Met al even bonte personages wordt zowel het zombie genre als de maatschappij op de hak genomen. Maar ook is het een ode aan alle zombie films, waarbij bloed, ingewanden en kwijlende zombies langs het scherm voorbij trekken. Review.

💀💀💀


train to busan 2016
Next Entertainment World

Train to Busan (2016)⎪118 min⎪regie: Yeon Sang-ho⎪genre: horror, apocalyptic, zombies, action

Wat krijg je als er een zombieplaag uitbreekt en je de hele ontsnapping aan deze horde laat plaatsvinden in een rijdende trein? Dan krijg je het razendsnelle en super spannende Koreaanse Train to Busan. Wanneer vader Seok-woo samen met zijn dochtertje de trein neemt naar Busan weet hij nog niets van de op handen zijnde zombie apocalyps. In de trein moet hij samen met een paar andere reizigers de strijd aanbinden met de zombies die de trein langzamerhand overnemen en bijna alle passagiers in zombies hebben veranderd. Deze rollercoaster zit erg goed in elkaar met razendsnelle zombies, coole inventieve gevechten en vluchten en sluipen en met een kleine rol voor de lafheid van hoe de mens ook kan zijn. Review.

💀💀💀


undead 2003
Lionsgate

Undead (2003)⎪104 min⎪regie: Michael Spierig, Peter Spierig⎪genre: horror, zombies, apocalypse, comedy, science fiction

In Undead wordt het plaatsje Berkely door een onbekende entiteit ineens door een letterlijke muur van de rest van de wereld afgesloten, terwijl de bevolking in rap tempo verandert in zombies. Rene zoekt samen met een paar andere overlevenden haar heil bij de dorpsgek Marion, die beweert ooit ontvoerd te zijn geweest door aliens. Terwijl ze zich een weg schieten door Berkely en proberen een manier te vinden om over de muur te komen, krijgen ze de grootste schrik van hun leven wanneer ze ontdekken wat er werklijk gaande was. Deze komische en ironische twist, samen met de humor die onderweg plaatsvindt, is dit een zeer vermakelijke film, die zowel een echte zombie horror als comedy is, waarbij er genoeg kills zijn, komische situaties en personages, waarbij Marion uiteindelijk toch niet zo gek blijkt te zijn als iedereen dacht. Review.

💀💀