Zombies in Horror Films [20ste eeuw]

zombies

Aangepast op 26 oktober 2019. De beste Zombie Films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd vol met zombies. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Zombies zijn een van de bekendste maar ook een van de oudste monsters in de filmgeschiedenis en zij hebben een hele ontwikkeling ondergaan. De oudste zombies stammen af van de voodoo, waarin een voodoo meester van mensen zombies maakt om hen te kunnen beheersen en om hen als slaven te kunnen gebruiken. Levende doden die geen eigen wil meer hebben. Pas vanaf de film Night of the Living Dead (1968) gebaseerd op het verhaal I Am Legend van Richard Matheson, kreeg de zombie die toen nog ghoul werd genoemd een andere oorsprong die weliswaar onbekend was en was deze epidemie de volgende dag weer over. Maar het zette wel de toon van een nieuw soort gedrag van de zombies, die nu geen meester hadden, maar zelfstandige hersenloze levende doden waren die het op de mensen hadden voorzien. Vanaf toen waren zombies ondode mensen, vaak door een virus weer tot leven gekomen, en hunkerden naar het vlees en het brein van de levenden, wat zo een apocalyps veroorzaakte en zo evolueerde de zombie zich van film tot film.

Op dit moment bevat de lijst 5 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel. 

→ Lees hier de Lijst met Zombies in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 30:

white zombie 1932
United Artists

White Zombie (1932)⎪69 min⎪regie: Victor Halperin⎪genre: horror, zombies, voodoo

White Zombie wordt wel beschouwd als de eerste zombie film. Maar in deze film zijn zombies nog slachtoffers van een voodoo ritueel uitgevoerd door een voodoo meester die deze levende doden gebruikt als slaven. Dat lot ligt ook op de loer voor Madeleine de verloofde van Neil die samen op Haiti zijn en daar kennis maken met een rijke plantage-eigenaar Beaumont die zijn oog op haar laat vallen en haar met behulp van witchdoctor Legendre haar tot zombie wil maken. Deze oude film met de originele oorsprong van zombies, in zwart-wit bevat nog vele misstanden waaronder een blanke die zwart gemaakt is om een Haïtiaan te spelen, maar bevat ook bijzonder mooie cinematografie en een sterk verhaal. Review. 

💀💀💀


jaren 60:

night of the living dead 1968
The Walter Read Organization, Continental Distributing

Night of the Living Dead (1968)⎪96 min⎪regie: George A. Romero⎪genre: horror, social issues, zombies

Night of the Living Dead veranderde de oorsprong van zombies drastisch en liet hen zonder duidelijke reden uit zichzelf opstaan uit hun graf om zich te goed te doen aan menselijk vlees. George A. Romero gebruikte de zombies als sociaal commentaar voor verschillende maatschappelijke kwesties van toen, zoals racisme, de Vietnam oorlog, de consumptiemaatschappij en de onnadenkendheid van de mens. Als een klein groepje mensen waaronder Ben en Barbra vast komen te zitten in een huis waar ze belaagd worden door zombies die ghouls werden genoemd en er zich iets vreselijks in de kelder verschuilt, komt dit keer de dreiging in horror van de mens in plaats van aliens of monsters. Een beklemmende aangrijpende film in zwart-wit die nu nog indruk maakt. Review. 

💀💀💀


the plague of the zombies 1966
Warner-Pathe, 20th Century Fox

The Plague of the Zombies (1966)⎪90 min⎪regie: John Gilling⎪genre: horror, mystery, zombies

In deze Hammer Horror wordt Dr Sir James Forbes door zijn oude pupil Dr Peter Thompson naar een dorpje in Cornwall gehaald vanwege een mysterieuze dodelijke ziekte. Hij gaat er samen met zijn dochter Sylvia naartoe en daar ontdekken zij een vreselijk geheim. De doden staan op uit hun graf en worden zombieslaven. Ook dit keer ligt de oorsprong van de zombies bij de voodoo en laat een voodoomeester hen tot leven komen om als slaven voor hem te werken. The Plague of the Zombies is een zeer sfeervolle en mooi gemaakte zombie film met een goed verhaal en een bombastisch einde die zeer onderhoudend is. Review. 

💀💀💀


jaren 70:

messiah of evil 1973
Bedford Entertainment

Messiah of Evil (1973)⎪90 min⎪regie: Gloria Katz, Willard Huyck⎪genre: horror, surrealism, arthouse, ghouls

Als Arletty niets meer hoort van haar vader gaat zij naar Point Dume om hem te vinden. Daar ontdekt zij dat er zeer vreemde dingen aan de hand zijn, waar de mensen zich verontrustend gedragen. Deze mensen blijken zombies te zijn die op een geheel eigen kunstzinnige wijze in de film worden verbeeld en hun gedrag is daardoor des te unheimischer. Vooral de scène in de bioscoop is een legendarische creepy zombie scène. Met een prachtige surrealistische, nachtmerrie-achtige en poëtische sfeer, waarbij de omgeving en mis en scene een belangrijke rol spelen, is deze artistieke film een plaatje om naar te kijken, stilistisch beeldschoon en zeer verontrustend. Vooral de poëtische teksten en de muurschilderingen van mensen op ware grootte versterken het vervreemdende effect, waardoor Messiah of Evil een waar kunstwerk wordt. Review.

💀💀💀


jaren 80:

one dark night 1982
Comworld Pictures

One Dark Night (1982)⎪94 min⎪regie: Tom McLoughlin⎪genre: horror, supernatural, zombies, fantasy

Julie wil graag lid worden van een meisjesclubje op school en haar ontgroening bestaat uit het doorbrengen van de nacht in een mausoleum. Echter die dag is er een medium bijgezet die dood werd aangetroffen in bizarre omstandigheden samen met een aantal jonge vrouwen. Die nacht blijkt waarom dat medium is gestorven en dat de dood hem niet tegen kan houden. One Dark Night heeft een wel hele speciale villain die een psychic vampier wordt genoemd en dat zorgt voor een  bijzonder verhaal, waarin een aantal jongeren de schrik van hun leven krijgen. Vol met de jaren 80 vibes en special effects en een mausoleum met de levende doden die door het medium tot leven worden gebracht, en met campy humor is dit een zeer originele film. Review. 

💀💀💀