Weird Fiction Horror Films

weird fiction

Aangepast op 24 oktober 2019. De beste Weird Fiction Horror films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd in het genre weird fiction. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Weird Fiction is ontstaan eind 19e begin 20ste eeuw en is een term bedacht voor een nieuw genre dat fantasy, het bovennatuurlijke, science fiction en horror met elkaar combineert met vaak buitengewone groteske alien achtige monsters. Het laat vooral het nietige bestaan van de mens zien die leeft in een groter universum bestaande uit vaak grote en kwade krachten. Een belangrijk weird fiction schrijver was H.P. Lovecraft en dit genre wordt dan ook vaak aangeduid als Lovecraftian, vooral wanneer er groteske uit andere dimensies afkomstige monsters met tentakels in voorkomen. 

Op dit moment bevat de lijst 8 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


annihilation 2018
Netflix

Annihilation⎪115 min⎪regie: Alex Garland⎪genre: horror, science fiction, weird fiction, body horror, psychological horror, mystery, claustrophobic

Annihilation is de verfilming van het gelijknamige boek van Jeff VanderMeer over een geïsoleerd gebied Area X waar zich vreemde raadselachtige dingen afspelen. Een nieuwe expeditie met alleen maar vrouwen, waaronder een Biologe, trekt er dit keer op uit om onderzoek te doen. De film is prachtig in beeld gebracht, met een stilistische, wonderlijke maar dodelijke omgeving, waarin niet alleen planten en dieren zich op een vreemde manier evolueren op een snel tempo, maar het ook bezit neemt van de expeditieleden. Deze raadselachtige evolutie die schijnbaar door iets buitenaards wordt veroorzaakt is zowel betoverend en intrigerend als bedreigend. Het is visueel prachtig, macaber, waarbij existentialistische vragen worden gesteld, die op een kunstzinnige wijze tot een climax worden gebracht. De film weet op een wonderlijke wijze fantasy, science fiction en horror met elkaar te combineren. Review.

💀💀💀


the endless 2017
Well Go USA Entertainment

The Endless (2017)⎪111 min⎪regie: Justin Benson, Aaron Moorhead⎪genre: horror, weird science fiction, arthouse, mystery, psychological horror

The Endless is het vervolg op Resolution (2012), waarin Justin en Aaron na een vreemde boodschap terugkeren naar de sekte waardoor zij ooit waren opgenomen om daar hele vreemde onwerkelijke gebeurtenissen aan te treffen. De film laat zich moeilijk omschrijven, is vervreemdend, mysterieus en hypnotiserend. Alles draait om beelden en perceptie. Het geeft een existentialistische kijk, op wanhoop en uitzichtloosheid, en hoop.  Gevangen in een tijdlus, waarbij een hogere mysterieuze kracht een rol speelt, maakt de film nog surrealistischer en een ware weird fiction, waarin de sekte in de greep is van een buitenaards wezen dat ‘goddelijke’ krachten heeft. De film is origineel, creatief en uniek, intrigeert en betovert. Review.

💀💀💀


event horizon 1997
Paramount Pictures

Event Horizon (1997)⎪95 min⎪regie: Paul Anderson⎪genre: horror, science fiction, Lovecraftian, hallucinations 

Als in 2047 een ruimtecrew op zoek gaat naar het zeven jaar eerder vermiste schip Event Horizon treffen ze niemand aan. Aan boord van de Event Horizon bevindt zich een Gravity Drive die het schip naar een andere dimensie heeft gebracht en iets heeft mee teruggenomen. De crew wordt geplaagd door bizarre afgrijselijke hallucinaties en visioenen waar ze aan ten onder gaan. Event Horizon is een science fiction horror die deze nachtmerrie-achtige hallucinaties combineert met een Lovecratian vibe met gruwelijke bijna subliminale beelden. De heldimensie die het schip heeft bezocht wordt een ware hel voor de crew. Review. 

💀💀


hellions 2015
IFC Midnight

Hellions (2015)⎪80 min⎪regie: Bruce McDonald⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, halloween

Als een film die vooral stijl en sfeer kenmerkt met bijzondere cinematografie en muziek is Hellions een artistieke film. Het verhaal is hierbij ondergeschikt, maar is wel sterk verweven met de mooie betoverende nachtmerrieachtige beelden. Wanneer de 17 jarige Dora op Halloween ontdekt dat ze zwanger is, staan drie enge vreemde gemaskerde kinderen voor haar deur die haar kind willen en wordt de avond een nachtmerrie. Vol symboliek wordt haar zwangerschap met het thema van Halloween verbonden in een surrealistische home en body invasion. In visioenen, in roze-paarse kleuren, en koortsdromen komen de creepy kids haar monsterlijke Lovecraftian baby halen. Een zeer artistieke film uitermate geschikt voor Halloween. Review.

💀💀


in the mouth of madness 1994
New Line Cinema

In the Mouth of Madness (1994)⎪95 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, Lovecraftian, pre-apocalyptic, supernatural, hallucinations

In the Mouth of Madness is de derde film uit de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. Wanneer schrijver van horror boeken Sutton Cane van de aardbodem lijkt verdwenen, gaan verzekering agent John Trent en editor Linda Styles naar het niet bestaande plaatsje Hobbs End, gecreëerd door Cane zelf en belanden in een Lovecraftiaanse nachtmerrie van Cane, waarbij vervreemding, en monsterlijke wezens ervoor zorgen dat John verzandt in hallucinaties, desoriëntatie en paranoia waarop de rest van de wereld zal volgen. Het einde van de wereld wordt veroorzaakt door waanzin en gekte. De film is doorspekt van een unheimische en huiveringwekkende sfeer, met surrealistische beelden die de horror angstaanjagend maken. Review.

💀💀💀


resolution 2012
Tribeca Films

Resolution (2012)⎪93 min⎪regie: Justin Benson, Aaron Scott Moorhead⎪genre: science fiction, horror, surrealism, psychological horror, mystery, claustrophobic

Als Mike zijn vriend Chris wil helpen afkicken in de wildernis, komen ze er te laat achter dat ze zich in een vreemd gebied bevinden waar zich bovennatuurlijke dingen voordoen. Mike vindt vreemde foto’s en filmbeelden wat hem lijkt te leiden naar een rare UFO cult. Deze zeer mysterieuze film weet heel sterk een thema over film, in een metaperspectief te verbeelden. Resolution is een bijzondere film die prachtig is geschoten, summier maar indringend en een film zoals je nooit eerder hebt gezien waarbij alles draait om perspectief, verhalen vertellen en verbeelding, en die een onwerkelijk gevoel achter laat, waarbij fantasy, science fiction en horror in een filosofisch drama worden gecombineerd. Het mysterie wordt grotendeels verklaard in het vervolg The Endless. Review. 

💀💀💀


the void 2016
D Films

The Void (2016)⎪90 min⎪regie: Steven Kostanski⎪genre: horror, arthouse, lovecraftian, supernatural, occult

Deze ode aan de Apocalypse Trilogy van John Carpenter is een bizarre mashup van stijlen en genres die samen een geheel weten te vormen. Wanneer agent Daniel Carter een gewonde man langs de weg vindt en hem meeneemt naar het ziekenhuis, komen zij daar met een handjevol anderen opgesloten te zitten als een cult hen bedreigt. Met een mysterieuze sfeer, Lovecraftian monsters, een bizar verhaal, andere dimensies, body horror, weird fiction, cults en surrealisme waarbij werkelijkheid in iets anders verandert, is The Void een unieke film die een waanzinnige trip is door de voorportalen naar een heldimensie. Sterke cinematografie, een onheilspellende dreigende sfeer, mooie grime en practical effects maken de film tot een mooie weird fiction horror beleving. Review.

💀💀💀


wounds 2019
Hulu, Netflix

Wounds (2019)⎪94 min⎪regie: Babak Anvari⎪genre: horror, weird fiction, nightmares, hallucinations, lovecraftian, arthouse

Wounds is een nihilistische weird fiction film, waarin het personage Will onlosmakelijk met het plot verbonden is. In een nachtmerrieachtig verloop raakt Will betrokken bij een groepje studenten dat een Lovecraftian entiteit uit een andere dimensie heeft opgeroepen, nadat hij in de kroeg waar hij werkt en telefoon vindt met raadselachtige en horror beelden. Zijn eigen lege bestaan met betekenisloze relaties wordt verdreven door nachtmerrieachtige hallucinaties en dromen die de ware horror vormen, terwijl de achterliggend symboliek van de waanzin waarin Will verzandt steeds sterker wordt een grote rol speelt. Met subtiele maar creepy horror weet deze film met een bijzondere vertelwijze die summier is, maar vol met hints een klein publiek aan te spreken die fan is van weird fiction dat op een moderne wijze zowel met impressionistische karakters als expressionistische horror wordt verbeeld. Review.

💀💀💀