Short Story: The Colour Out Of Space (H.P. Lovecraft, 1927)

h.p. lovecraft

‘And the secrets of the strange days will be one with the deep’s secrets; one with the hidden lore of old ocean, and alle the mystery of primal earth.’ 

The Colour Out Of Space (1927)

Dit science fiction verhaal over een gevallen meteoriet speelt zich af nabij Arkham een fictieve stad die veelvuldig voorkomt in de verhalen van Lovecraft en ligt in de staat Massachusetts. Het verhaal beslaat 23 bladzijden.

Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon door een naamloze persoon die het platteland in het westen van Arkham bezoekt om te kijken om er een waterreservoir aan te leggen. Maar de plek die daarvoor bestemd is, is een vreemde grijze verdorde vlakte waar niets groeit en dat de boeren de ‘blasted heath’ noemen, de vervloekte heide. Echter niemand wil er iets over kwijt en het enige dat hij te horen krijgt is dat deze verschroeide plek slechts 40 jaar geleden ontstond en dat een gekke oude man genaamd Ammi Pierce hem er meer over kan vertellen. Dus bezoekt hij deze man die niet zo gek is als dat de boeren beweren en hij doet zijn vreemde en schokkende verslag van wat er zich 40 jaar geleden heeft afgespeeld.

‘For the terror had not faded with the silhouette, and in a fearsome instant of deeper darkness the patchers saw wriggling at the treetop height a thousands tiny points of faint and unhallowed radiance, tipping each borough like the fire of St. Elmo or the flames that came down on the apostels’ heads at Pentecost. It was a monstrous constellation of unnatural light, like a glutted swarm of corpse-fed fireflies dancing hellish sarabands over an accursed marsh; and its colour was that same nameless intrusion which Ammi had come to recognize and dread.’

Het verhaal begint als een science fiction verhaal, waarbij op een nacht een vreemde meteoriet neerviel bij de boerderij van de familie Gardner. Onderzoekers en wetenschappers van de Miskatonic Universiteit kwamen om de meteoriet te onderzoeken en konden enkel concluderen dat het bestond uit een substantie niet van deze aarde en vonden een vreemd gekleurde bolachtige substantie in de meteoriet. Maar het vreemde was dat deze substantie uiteindelijk kleiner en kleiner werd totdat het tenslotte oploste in het niets.

Maar dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren bij de boerderij van Nahum Gardner. Eerst met zijn gewassen, vervolgens met zijn vee en dieren en tenslotte ook met henzelf. Die beschrijvingen zijn impliciet en door de indirecte manier van beschrijven geeft dat een unheimische en griezelige onbekende sfeer aan het verhaal. Zonder een uitleg van wat er aan de hand was, maar slechts de uitkomsten van kwaad to erger en uiteindelijk de waanzin zorgt ervoor dat het verhaal langaam van science fiction over gaat in echte horror. 

Door weinig prijs te geven van wat er nu precies aan de hand is, wat deze vreemde kleur bevat en waarom het gezin verzandt in waanzin, spreekt de horror en de unheimische sfeer meer tot de verbeelding. Ook dit keer vertelt de kleur vanuit de kosmos en wat zich daarin als entiteit wellicht bevindt, of zelf is, over de nietigheid van het mensenlijk bestaan. Over hoe weinig de mens weet over het universum en hoe deze onwetendheid dreigend is. Dit is een typisch kenmerk van weird fiction, de combinatie van deze nietigheid met fantasy, science fiction en onuitsprekelijke en vooral onverklaarbare horror.

‘It was just a colour out of space – a frightful messenger from unformed realms of infinity beyond all Nature as we know it; from realms whose mere existence stuns the brain and numbs us with the black extra-cosmic gulfs it throws open before our frenzied eyes.’ 

In een vrij duidelijke schrijfstijl, maar met verhullende en poëtische bewoordingen die het onbeschrijfelijke weergeven is dit een prettig leesbaar verhaal. Enkel het begin als het einde van het verhaal zijn de persoonlijke ervaringen en gedachten van de verteller, het eigenlijke verhaal is slechts het verslag dat hij doet van de vertelling van Ammi. Dat zorgt voor twee perspectieven, die van nu en van vroeger en vormen samen dit sfeervolle verhaal.

Howard Philips Lovecraft (1890-1937), geboren in Providence, Rhode Island, USA, is nu een van de bekendste horror schrijvers. Met zijn geheel eigen mythologie en zijn kijk op de nietigheid van het menselijk bestaan in het gehele universum, heeft hij ongeveer 70 verhalen geschreven. Zijn weird fiction genre combineert fantasy, met science fiction en horror veelal met groteske wezens uit andere dimensies en wordt ook wel Lovecraftiaans genoemd. Verteld als verslag van vreemde onverklaarbare gebeurtenissen of een droomervaring, zijn de verhalen mysterieus, unheimisch en poëtisch. 

Uit: H.P. Lovecraft; The complete collection (2008) Barnes & Noble.