Coming of Age in Horror Films [2000-2019]

coming of age

Aangepast op 8 januari 2020. De beste Coming of Age Films in het Horror genre, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin het coming of age verhaal een belangrijke rol speelt. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Coming of Age is een specifiek subgenre waar het gaat om jongvolwassenen die een ontwikkeling naar volwassenheid meemaken. Dit kan gaan om een kind, maar ook om een groepje kinderen. In horrors kan dit worden gebruikt naar aanleiding van een gebeurtenis waardoor de kinderen plotseling volwassen beslissingen moeten nemen, hun kijk op de wereld verandert, ze zelf veranderen en groeien. Dit kan een letterlijke gebeurtenis zijn, maar het kan op symbolische wijze worden toegepast. 

Op dit moment bevat de lijst 15 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees ook de Lijst van Coming of Age in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


anna and the apocalyps 2017
Vertigo Releasing

 

Anna and the Apocalypse (2017)⎪93 min⎪regie: John McPhail⎪genre: horror, zombie apocalyps, comedy, musical, coming of age, christmas

Anna and the Apocaplypse is een horror zombie apocalypse musical tijdens Kerstmis waarbij hoofdpersoon Anna centraal staat. Door middel van catchy liedjes vertellen de personages iets over zichzelf, terwijl er ondertussen een zombie apocalyps losbarst. Anna is bijna geslaagd van de middelbare school en wil in plaats van studeren een jaar naar Australië waar haar vader helemaal niet blij me is. Ook haar beste vriend die heimelijk verliefd op haar is, is er niet zo blij mee. Anna heeft echter het einde van de wereld nodig om te beseffen waar ze voor wil vechten, wat nu echt belangrijk is, voordat het echt te laat is. Het is een komische mashup met genoeg zombie gore en kills, een kerstboodschap en een nieuw inzicht van Anna. Review.

💀💀💀


boys in the trees 2016
Eagle Films

 

Boys in the Trees (2016)⎪112 min⎪regie: Nicholas Verso⎪genre: horror, dark fairytale, fantasy, coming of age, halloween, surrealism, symbolism

Boys in the Trees is een dark fairytale coming of age verhaal dat zich afspeelt tijdens Halloween waar de sluier tussen de fantasie en werkelijkheid het dunst is. Corey gaat op een sprookjesachtige reis via het spel Colyte, uit hun kindertijd en wordt hierin meegenomen door zijn vroegere beste vriend Jonah die hem door middel van drie spookverhalen laat zien wat het inhoudt om volwassen te worden en herbeleven ze hun oude vriendschap. Een film die zich afspeelt in de jaren 90 met een nostalgische en melancholische, maar tevens prachtige sprookjesachtige sfeer, surrealistische gebeurtenissen, fantasy en horror elementen, in rauw contrast met de harde werkelijkheid en een hartverscheurende conclusie. Review.

💀💀💀 


the changeover 2017
Viva International Pictures

 

The Changeover (2017)⎪min⎪regie: Miranda Harcourt, Stuart McKenzie⎪genre: fantasy, supernatural, coming of age

De zestienjarige Laura woont met haar moeder en broertje Jacko in een arme wijk na de aardbeving in Christchurch. Terwijl ze de dood van haar vader probeert te verwerken, heeft ze grotendeels de verantwoordelijkheid voor Jacko, aangezien haar moeder veel moet werken. Als er iets vreemds en gevaarlijks aan de hand is met Jacko moet Laura haar nieuwe gaven als heks erkennen en leren te gebruiken. The Changeover is niet zomaar een verhaal over een heks, maar over een Sensitive, waarin haar groei naar volwassenheid en haar gaven centraal staan, waarin Laura moeilijke beslissingen moet nemen en opofferingen moet maken. Een coming of age waarbij haar gaven haar ontwikkeling symboliseren, dat wordt verbeeld in een sprookjesachtig verhaal. Review.

💀💀


freaks 2018
Well Go USA Entertainment

 

Freaks (2018)⎪105 min⎪regie: Adam Stein, Zach Lipovsky⎪genre: science fiction, horror, mystery, coming of age

Freaks is een bijzondere science fiction film met een mysterieuze structuur en opbouw. Vanuit het perspectief van de 7 jarige Chloe die alleen woont met haar vader Henry en door hem afgeschermd wordt van de buitenwereld leren we langzaam waarom dat zo is en waarom Henry zo paranoïde is. Het levert een intens en intiem verhaal op met een surrealistisch tintje dat toewerkt naar een spectaculaire finale. Door te filmen vanuit het perspectief van Chloe die door haar speciale opvoeding opstandig wordt en haar nieuwsgierig maakt, doet de film sprookjesachtig en af en toe onwerkelijk aan. Het is aan te raden zo min mogelijk van tevoren te weten over deze film om je te laten verrassen en mee te laten slepen door de ontwikkelingen. Review.

💀💀💀


i kill giants 2017
RLJE Films

 

I Kill Giants (2017)⎪196 min⎪regie: Anders Walter⎪genre: fantasy, mystery, coming of age

I Kill Giants is een fantasy coming of age over Barbara die reuzen kan zien en de wereld tegen hen moet beschermen. De film is gebaseerd op de gelijknamige comic van Joe Kelly. Een tragisch en ontroerend maar heroïsch verhaal over een meisje dat zichzelf beschermt in een fantasiewereld voor de harde werkelijkheid. Het is een verfrissend en confronterend verhaal, waarbij een tiener haar interne problemen maskeert met haar creatieve uiterlijk en geest. Het houdt de maatschappij een spiegel voor, over ons gedrag en onze kijk op anderen en de omgang met mensen die anders zijn of andere ernstige problemen hebben. Review.

💀💀


it chapter 1 2017
New Line Cinema, Warner Bros

 

It Chapter One (2017)⎪129 min⎪regie: Andy Muschietti⎪genre: horror, supernatural, coming of age, monsters

In de jaren 80 groeien zeven kinderen op in Derry dat geteisterd wordt door een kwaad wezen genaamd Pennywise en eruit ziet als een clown. Alle zeven misfits, binden samen de strijd tegen Pennywise aan die aan hen verschijnt als hun grootste nachtmerrie en hen zo met hun grootste angsten confronteert. De kinderen die zich de Losers Club noemen, vinden steun en kracht bij elkaar en omdat ze in het dagelijkse leven al veel hebben moeten doorstaan, zijn ze weliswaar bang voor Pennywise, maar ook moedig. Die zomer groeien ze op tot volwassenen en hun leven zal hierna nooit meer hetzelfde zijn. Review. 

💀💀💀


it chapter two 2019
Warner Bros.

It Chapter Two (2019)⎪169 min⎪regie: Andy Muschietti⎪genre: horror, supernatural, monsters, fantasy, coming of age

It Chapter Two is het vervolg op It Chapter One. Alhoewel we dit keer zien we hoe de volwassen Losers Club terugkeert naar Derry na 27 jaar om het wederom op te nemen tegen Pennywise en hem dit keer voorgoed te verslaan is het ook een coming of age. Door de vele flashbacks gaat ook het verhaal in 1986 verder met de kinderen. Hierdoor is het met recht een vervolg op het eerste deel en minder een getrouwe verfilming van het originele boek. Sommige scènes springen er tussenuit zoals het bezoek van Beverly aan haar ouderlijk huis maar andere verschijningen van Pennywise zijn wanneer het niet is in de gedaante van Bill Skarsgård wat tegenvallend. Een erg lang vervolg met een waardig einde, dat te weinig scares bevat. Review. 

💀💀


it follows 2014
RADiUS-TWC

 

It Follows (2014)⎪100 min⎪regie: David Robert Mitchell⎪genre: horror, supernatural, demon, arthouse, psychological horror, body horror

It Follows is een bijzondere psychologische arthouse horror met alternatie reality elementen die de film nog vervreemdender maken. Wanneer Jay voor het eerst met haar vriendje seks heeft, heeft dit zeer vreemde en angstaanjagende consequenties als hij “iets” aan haar overdraagt. Een entiteit die zij alleen kan zien blijft haar achtervolgen om haar te doden. Om van de entiteit af te komen moet zij deze door middel van seks doorgeven aan een ander. Door deze kennis krijgt Jay verantwoordelijkheid en inzicht over zichzelf en het maken van keuzes, en luidt het een nieuwe levensfase in waarin al haar vrienden worden betrokken. Met een nieuwe manier van cinematografie en setting en stijl, idee en concept van een demon en seksueel overdraagbare ziekten is dit een unieke horror. Review. 

💀💀💀


the lodgers 2017
Epic Pictures Group

 

The Lodgers (2017)⎪92 min⎪regie: Brian O’Malley⎪genre: horror, mystery, gothic, supernatural

In The Lodgers gaat het coming of age verhaal over een tweeling die alleen opgroeit in een groot landhuis met drie belangrijke regels. Maar wanneer de tweeling een leeftijd bereikt waarin ze beiden bijna volwassen worden en er een liefde ontluikt tussen Rachel en een jongen uit het dorp, legt dat niet alleen het geheim rondom hun gevangen verblijf bloot, maar moet zij een belangrijke beslissing nemen en de vloek rond hun bestaan doorbreken. Een film met een achterliggend mysterie en drama dat op een mooie en intieme wijze is gefilmd. Een spookachtige enge sfeer waart door het verlaten grote huis, terwijl ze afgezonderd zijn van de wereld. De film blinkt uit in sfeer en de intieme stijl, met water als symboliek terwijl het coming of age verhaal bloesemt en het oude geheim boven komt drijven. Review. 

💀💀


rim of the world 2019
Netflix

 

Rim of the World (2019)⎪98 min⎪regie: McG⎪genre: science fiction, coming of age, comedy, adventure, aliens

Als vier tieners, buitenbeentjes Alex, ZhenZhen, Dariush en Gabriel, op zomerkamp gaan krijgen ze de schrik van hun leven als er een alien invasie plaatsvindt en zij de enigen zijn die dit kunnen stoppen. Ondertussen leren ze niet alleen elkaar beter kennen, maar leren ze ook veel over zichzelf. Door samen te werken en elkaar te steunen, weten ze hun avontuur tot grote hoogten te laten stijgen en overwinnen ze hun eigen angsten. Rim of the World is een erg vermakelijke coming of age film met humor en vier innemende kinderen die ondanks de tegenvallende special effects, de film een hart kunnen geven. Met een alien die achter hen aan zit, gemene mensen, tienerromantiek, een episch einde, zorgen ervoor dat het en onvergetelijk zomerkamp wordt. Review.

💀


slaughterhouse rules 2018
Sony Pictures

 

Slaughterhouse Rulez (2018)⎪104 min⎪regie: Crispian Mills⎪genre: horror, comedy, monsters, coming of age

In Slaughterhouse Rulez krijgen een aantal leerlingen van de chique kostschool Slaughterhouse te maken met ondergrondse monsters die door een fracking site in het bos nabij de school naar de oppervlakte komen en een heel bloedbad aanrichten. Alhoewel de film langzaam op gang komt, barst na het verschijnen van de monsters wel echt de campy gory fun hel los en binden een paar leerlingen de strijd met deze monsters aan. Niet de vreemde hiërarchie van de school die hen zogenaamd moet voorbereiden op succes in het volwassen leven, maar een situatie met monsters waarin ze leren wat belangrijk is, wat vriendschap is, opoffering en moed, zorgt voor deze bizarre coming of age horror comedy. Review.

💀💀


super 8 2011
Paramount Pictures

 

Super 8 (2011)⎪112 min⎪regie: J.J. Abrams⎪genre: science fiction, coming of age, adventure

In Super 8 maakt een groepje jongens samen met een meisje een zombie film voor een wedstrijd, maar worden zij getuige van een treinongeluk waarvan de lading uiterst geheim en gevaarlijk is. Een verhaal in een ‘Goonies’ achtige stijl, waaraan vijf archetypes jongens het opnemen tegen een alien die hun stadje bedreigt, terwijl er een romance opbloeit tussen hoofdpersoon Joe en Alice en Joe het verlies van zijn moeder kan verwerken. Een spannende science fiction film die zich focust op de kinderen en hun acties en belevenissen, waarbij hun film een grote rol speelt. Met iets te veel sentiment aan het einde, maar wel met leuke eindcredits. Review.

💀💀


veronica 2017
Film Factory, Sony Pictures

 

Verónica (2017)⎪105 min⎪regie: Paco Plaza⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, coming of age

Als Verónica samen met haar vriendinnen met een ouijabord speelt om de geest van haar overleden vader op te roepen, roept zij echter iets kwaads op. De demon vertoont zich in haar huis en bedreigt haar en haar broertje en zusjes. Met een zeer dreigende en enge sfeer en surrealistische cinematografie wil de demon niets anders dan Verónica bezitten. Tevens is het een coming of age film over een meisje van 15 dat worstelt met de dood van haar vader, grotendeels de zorg voor haar broertje en zusjes op zich neemt, waarin al haar angsten, verantwoordelijkheid en eenzaamheid gesymboliseerd worden door iets dat haar wil bezitten. Verónica is een originele film die zowel weet te boeien als angst aan te jagen. Review.

💀💀💀


the visit 2015
Universal Pictures

 

The Visit (2015)⎪94 min⎪regie: M. Night Shyamalan⎪genre: horror, mystery, mockumentary, dark humour

The Visit is een mystery found footage en een innemend coming of age verhaal waarbij de 15 jarige Becca en 13 jarige Tyler voor het eerst bij hun opa en oma gaan logeren die ze nog nooit hebben ontmoet. Becca wil alles vastleggen met haar camera om er een persoonlijke documentaire van te maken om er achter te komen waarom haar moeder geen contact meer met hen had. Maar opa en oma gedragen zich wel heel erg vreemd en met hun camera bespieden zij hen er doen een verschrikkelijke ontdekking. De focus ligt geheel op de innemende kinderen die groeien door meer begrip over onderlinge relaties. De film bevat een aantal zeer creepy scènes, een vervreemdend onheilspellend  gevoel, wat allemaal door Becca en Tyler en hun innemendheid luchtiger wordt gemaakt. De twist aan het einde zorgt ook nog voor een dark fairytale effect. Review. 

💀💀💀


wildling 2018
IFC Midnight

 

Wildling (2018)⎪92 min⎪regie: Fritz Böhm⎪genre: fantasy, horror, coming of age, dark fairytale

In Wildling volgen we het verhaal van een meisje dat geïsoleerd opgroeit met haar ‘vader’. Pas wanneer hij komt te overlijden komt Anna achter haar ware aard en moet ze niet alleen zien om te gaan met haar veranderende lichaam, maar ook met de gevaren die haar nu bedreigen. De body horror van de verandering van het lichaam van een meisje naar een vrouw wordt dit keer verbeeld, door de verandering van een mens in een Wildling, een ander op de mens gelijkend wezen. Vooral het begin van de film is interessant en sterk gefilmd, waarna het de intensiteit verliest en uiteindelijk uitmondt in een sprookjesachtige finale. Review.

💀


the witch 2015
A24

 

The Witch (2015)⎪93 min⎪regie: Robert Eggers⎪genre: horror, folktale, coming of age,  psychological horror

In deze oud New England folktale The Witch over een gezin in de 17e eeuw dat uit hun beschermende gemeenschap vertrekt om hun eigen strenge geloof te belijden, ligt de focus op de oudste dochter Thomasin en de roep van een heks uit het bos. Als oudste dochter wordt zij gevreesd door haar moeder vanwege haar man en oudste zoon en de ontluikend seksualiteit van Thomasin. De afzondering en hun strenge geloof bevordert paranoia dat versterkt wordt door de heks die niet alleen grip krijgt op de jongere kinderen, de oudste zoon vervloekt, maar het voorzien heeft op Thomasin. In een hele kleine intieme film zonder dat de heks zelf ook maar echt in beeld komt, spelen suggestie en psychologische horror op de voorgrond, dat uiteindelijk Thomasin tot vrouw zal maken en het gezin ten gronde zal richten. Review.

💀💀💀