Coming of Age in Horror Films [20ste eeuw]

coming of age

Aangepast op 20 oktober 2019. De beste Coming of Age Films in het Horror genre, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin het coming of age verhaal een belangrijke rol speelt. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Coming of Age is een specifiek subgenre waar het het gaat om jongvolwassenen die een ontwikkeling naar volwassenheid doormaken. Dit kan gaan om een kind, maar ook om een groepje kinderen. In horrors kan dit worden gebruikt naar aanleiding van een gebeurtenis waardoor de kinderen plotseling volwassen beslissingen moeten nemen, hun kijk op de wereld verandert, ze zelf veranderen en groeien. Dit kan een letterlijke gebeurtenis zijn, maar het kan ook op symbolische wijze worden toegepast. 

Op dit moment bevat de lijst 5 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel. 

→ Lees ook de Lijst van Coming of Age in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 70:

phantasm 1979
AVCO Embassy Pictures

Phantasm (1979)⎪89 min⎪regie: Don Coscarelli⎪genre: horror, fantasy, arthouse, coming of age, surrealism, nightmares

In Phantasm maakt Mike een belangrijke fase mee in zijn leven. Zijn ouders zijn omgekomen en zijn grote broer Jody zorgt voor hem. Maar Mike is bang dat ook Jody hem zal verlaten en dit thema speelt een grote rol, terwijl hij ondertussen op de begraafplaats en in het mausoleum een enge ontdekking doet. Van de Tall Man, kleine gekrompen wezens en een andere dimensie, die voor een bizar verhaal zorgen in een surrealistische nachtmerrieachtige omgeving. Het is een hartverwarmend coming of age verhaal, met een achterliggende tragische symboliek. Met niet alleen de iconische Tall Man, maar ook de vliegende killer orb, vullen één van vele onvergetelijke scènes van de film. Maar uiteindelijk ligt de focus bij de tragische ontknoping waarin het leven van Mike nooit meer hetzelfde zal zijn en hij zijn angst aan moet gaan.  Review.

💀💀💀


jaren 80:

a nightmare on elm street 2 freddy's revenge 1985
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985)⎪87 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, supernatural, fantasy, symbolism, nightmares, body horror

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge is het al even enge vervolg met een belangrijke subtekst. Nu heeft Freddy Krueger het voorzien op Jesse die homoseksuele gevoelens heeft waar hij nog niet voor uit durft te komen. Deze worsteling met zijn identiteit geeft Freddy een ingang om bezit van hem te kunnen nemen. Weer afkomstig uit Jesse’s letterlijke en figuurlijke nachtmerries is Freddy zowel een bovennatuurlijke killer als een symbool voor zijn geaardheid die Jesse nog niet wil accepteren. Dit is een symbolisch en belangrijk coming of age verhaal dat zich vooral uit in een echte body horror, waarin Jesse fysiek door Freddy wordt overgenomen, hij zijn klauwen krijgt en we Freddy uit zijn buik zien barsten, waardoor zijn worsteling met zijn seksualiteit echte horror wordt. Review. 

💀💀💀


phenomena 1985
Titanus

Phenomena (1985)⎪116 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, slasher, coming of age, surrealism, mystery

De 14 jarige Jennifer gaat naar een kostschool in Zwitserland waar ook een seriemoordenaar die het op meisjes van haar leeftijd heeft voorzien rondwaart. Maar Jennifer heeft een bijzondere gave en kan met insecten communiceren, maar heeft ook last van slaapwandelen en vreemde dromen die haar helpen de moordenaar te ontmaskeren. Phenomena heeft als ondertoon het gevoel van hulpeloosheid en het anders zijn waardoor ze niet wordt geloofd en als kind wordt behandeld. Dit in combinatie met de bijzondere premisse, een chimpansee als heldin, de surrealistische sprookjesachtige sfeer en jaren 80 giallo sfeer en het slasher en gore gehalte is dit een unieke coming of age film. Review. 

💀💀💀


something wicked this way comes 1983
Buena Vista Distribution

Something Wicked This Way Comes (1983)⎪95 min⎪regie: Jack Clayton⎪genre: fantasy, coming of age, adventure, horror

Something Wicked This Way Comes is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ray Bradbury en vertelt het verhaal van Will Halloway, zijn vriend Jim Nightshade en zijn vader Charles Halloway, die samen de strijd aangaan tegen de kwade Mr Dark en zijn rondreizende circus. Het is niet alleen een coming of age verhaal van de beide jongens, waarvan Jim wel haast heeft om op te groeien en daardoor in de problemen komt en Will nog wel kind wil blijven. Maar het gaat ook om Charles die door zijn leeftijd zich druk maakt om zijn relatie tot Will. Hun angsten en dromen worden uitgebuit door Mr Dark en de strijd tussen goed en kwaad begint. Review.

💀💀


jaren 90: 

it mini series stephen king 1990
Warner Bros. Television, ABC

It (mini-series) (1990)⎪192 min⎪regie: Tommy Lee Wallace⎪genre: horror, monsters, coming of age, supernatural

Alhoewel de tv film/mini-serie It beslist geen kinderfilm is, is het wel een coming of age verhaal waarin zeven kinderen de misfits, die zichzelf de Losers Club noemt, de strijd aangaan tegen een eeuwenoud monster dat zich aan hen vertoont als de clown Pennywise. Het zijn alle zeven kinderen met problemen thuis of op school, die gepest worden, slecht behandeld worden, maar steun vinden bij elkaar. Terwijl Pennywise zich in zijn verschillende gedaanten aan hen vertoont en verandert in datgene wat hen angst inboezemt, zijn deze kinderen wel bang maar meer bestand omdat ze in het echte leven ook al hun angsten moeten ondergaan. Ze overwinnen hun angsten en laten hun kindertijd definitief achter zich door Pennywise te verslaan met het ritueel van Chud. Review.

💀💀💀