Ghost Stories in Horror Films [2000-2019]

ghost stories

Aangepast op 13 oktober 2019. De beste Ghost Stories van het horror genre speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin ghost stories centraal staan. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Ghost Stories is een heel oud genre binnen het horror genre. Een spookverhaal is een verhaal waarin of sprake is van een echte geest of gehint wordt naar de aanwezigheid van een geest. In deze specifieke rubriek wordt onder Ghost Stories voornamelijk dat laatste verstaan. Films waarbij geesten een ‘fysieke’ prominente kwaadaardige rol spelen in het verhaal en personages teisteren, worden onderverdeeld in de subcategorie ‘Ghosts & Evil Spirits’. In deze rubriek zijn Ghost Stories mysterieuze verhalen waarbij weliswaar een echte geest kan voorkomen, maar waarbij de focus wordt gelegd op een mysterieus drama (uit het verleden), waarbij ook hauntings een rol spelen, maar waarbij de eventuele geest nooit kwaadwillend is, maar rust zoekt.

Op dit moment bevat de lijst 13 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees hier de Lijst van Ghost Stories in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


the awakening 2011
StudioCanal

The Awakening (2011)⎪107 min⎪regie: Nick Murphy⎪genre: horror, ghost story, mystery, drama, ghosts

In The Awakening ontmaskert Florence Cathcart tijdens het Interbellum misleidende seances en mediums. Totdat ze gevraagd wordt om onderzoek te doen op een jongenskostschool, waarbij haar ongeloof in geesten in twijfel wordt gebracht en tevens haar mysterieuze verleden wordt opgerakeld. Want er lijkt een echte geest van een jongetje rond te waren. Met prachtige beelden en kleuren is dit een mooi sober verteld drama waarin een sterke vrouw de hoofdrol vertolkt. De technieken van toen met oude instrumenten maken de film extra bijzonder, terwijl de focus ligt op rouwverwerking en verdriet. Een paar enge momenten en een goed achterliggend verhaal dat voor de twist zorgt, maakt deze sfeervolle ghost story helemaal af. Review.

💀💀


boys in the trees 2016
Eagle Films

Boys in the Trees (2016)⎪112 min⎪regie: Nicholas Verso⎪genre: horror, dark fairytale, fantasy, coming of age, halloween, surrealism, symbolism, ghost story, ghosts

Boys in the Trees is een dark fairytale coming of age verhaal dat zich afspeelt tijdens Halloween waar de sluier tussen de fantasie en werkelijkheid het dunst is. Corey gaat op een sprookjesachtige reis via het spel Colyte, uit hun kindertijd en wordt hierin meegenomen door zijn vroegere beste vriend Jonah die hem door middel van drie spookverhalen laat zien wat het inhoudt om volwassen te worden en herbeleven ze hun oude vriendschap. Een film met een prachtige sprookjesachtige sfeer, surrealistische gebeurtenissen, fantasy en horror elementen, in rauw contrast met de harde werkelijkheid en een hartverscheurende conclusie, waardoor het een ware ghost story wordt. Review.

💀💀💀 


dead end 2003
Lionsgate

Dead End (2003)⎪85 min⎪regie: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa⎪genre: horror, surrealism, mystery, claustrophobic, psychological horror, ghost story, ghosts

Als op Kerstavond een familie met twee volwassen kinderen en aanhang in de auto op weg is naar de schoonfamilie en vader een binnenweg neemt, bevinden ze zich op een vreemde surrealistische weg, waarop zich huiveringwekkende en unheimische dingen afspelen. Met een claustrofobische en onbestemde sfeer wordt de situatie buiten op de weg door een enorm bos en binnen in de auto onderling steeds hachelijker, terwijl een vrouw in een witte jurk als een steeds verschijnende haunting hen misleidt. Dead End is een ijzersterke film met een mysterie, zwarte humor en vervreemdende horror en goed neergezette personages, een sterke sfeer en surrealistisch goed gekozen cinematografie. Review.

💀💀💀


ghost stories 2017
Lionsgate

Ghost Stories (2017)⎪98 min⎪regie: Andy Nyman, Jeremy Dyson⎪genre: horror, ghost story, nightmare, anthology, ghosts

In Ghost Stories volgen we Philip Goodman die zogenaamde mediums ontmaskert, maar door verschillende zaken toch aan het twijfelen wordt gebracht. Hij gaat langs drie verschillende onopgeloste zaken, van een nachtbewaker die een geest heeft gezien, een jongen die de duivel tegenkwam en een man die last heeft van een poltergeist, terwijl hij zelf ook wordt geteisterd door een mysterieuze verschijning. De film zit ingenieus in elkaar en heeft een verrassende, surrealistische twist in petto die deze schijnbaar losse zaken met elkaar combineert, met een bizar sterk einde. Zowel eng, mysterieus, origineel als humoristisch met goed camerawerk en surrealistische gebeurtenissen is dit een zeer vermakelijke film die gebaseerd is op een toneelstuk en die vibe ook heeft weten te behouden, waardoor de stijl nog creatiever wordt. Review.

💀💀💀


haunter 2013
IFC Midnight, Wild Bunch

Haunter (2013)⎪97 min⎪regie: Vincenzo Natali⎪genre: horror, thriller, mystery, ghost story, ghosts

Haunter is een mystery ghost story, waarin Lisa samen met haar gezin vast lijkt te zitten in een tijdlus, terwijl zij de verschijning ziet van een spookmeisje. De film draait geheel om het plot en het mysterie wat er achter schuilt. De vraag wat er aan de hand is krijgt de focus, terwijl de film geheel geschoten is vanuit het perspectief van Lisa. Het is een suspensevol spookverhaal, vol met twists en raadsels, een paar goede schrikmomenten en met een achterliggend horrordrama. Review.

💀💀


mama 2013
Universal Pictures

Mama (2013)⎪100 min⎪regie: Andy Muschietti ⎪genre: horror, ghost story, dark fairytale, ghosts

Als een vader zijn twee jonge dochters meeneemt naar het bos om zelfmoord te plegen, worden de twee meisjes gered door “Mama”. Hun oom Lucas is jaren naar hen op zoek en wanneer hij hen eindelijk vindt, zijn ze helemaal verwilderd. Hij neemt hen mee naar huis, maar Mama komt ook mee… Mama is zowel het tragische verhaal van de twee meisjes als van hun redster Mama, een dolende geest met een tragisch verleden. Met een paar originele creepy momenten en een dramatisch en toch mooi einde is dit een ghost story waar gegarandeerd tranen vloeien. Review. 

💀💀


marrowbone 2017
Universal Pictures

(The Secret of) Marrowbone (2017)⎪110 min⎪regie: Sergio G. Sánchez⎪genre: horror, drama, mystery, ghost story, gothic, ghosts

Als een gezin naar Amerika vlucht in de jaren 60 en een paar jaar later de moeder overlijdt staan de kinderen er alleen voor. Afgezonderd van de rest van de wereld, terwijl alleen de oudste zoon Jack het dorp in gaat, lijkt hun idyllische bestaan af te brokkelen door een geest die rondwaart in het huis en het grote geheim dat Jack met zich meetorst. De scènes met deze geest zijn spaarzaam, subtiel en effectief. Een romance met Allie lokt Jack uit zijn schulp en moet hij de confrontatie met de waarheid en de geesten aangaan. Marrowbone is een gotisch drama en een ghost story dat zich langzaam ontvouwt en een tragisch en schokkend mysterie onthult. Mooi, tragisch, sprookjesachtig en creepy. Review. 

💀💀💀


the others 2001
Dimension Films, Buena Vista Intenational

The Others (2001)⎪104 min⎪regie: Alejandro Amenábar⎪genre: horror, supernatural, mystery, gothic, ghost story, ghosts

In 1945 probeert Grace haar twee kinderen die lijden aan een ziekte waardoor ze niet tegen zonlicht kunnen zo goed mogelijk op te voeden terwijl ze wacht op de terugkeer van haar man van het front. Dan begint het te spoken in het enorme landhuis en moet Grace hen verdedigen, tegen de indringers, maar vooral tegen de gruwelijke waarheid. The Others is een gotische ghost story met een bijzondere twist, waarbij de geesten altijd onzichtbaar blijven, maar waarbij hun aanwezigheid zeer sterk te voelen is. De vraag of het er spookt of dat er iets met Grace zelf aan de hand is vormen het achterliggende mysterie. Mooi gefilmd, met een unheimische sfeer, klein en intiem, maar daardoor des te enger. Review. 

💀💀💀


our house 2018
IFC Midnight, Elevation Pictures

Our House (2018)⎪90 min⎪regie: Anthony Scott Burns⎪genre: horror, science fiction, ghost story, drama, ghosts

Als de ouders van natuurkunde student Ethan op tragische wijze omkomen, moet hij de zorg dragen voor zijn broertje en zusje. Het apparaat echter waar hij aan werkt om draadloze elektriciteit op te wekken, wekt echter iets anders op en vormt een bedreiging. Een spookverhaal met een science fiction randje, over liefde, opoffering en verlies dat op een mooi integere wijze in beeld is gebracht. Our House is een moderne benadering van een ghost story, maar wel met een behoorlijke dosis drama, een spannende finale, maar ook vol hoop. Review. 

💀💀


ringu 0 2000
Toho

Ringu 0 (2000)⎪99 min⎪regie: Norio Tsuruta⎪genre: horror, supernatural, drama, psychological horror

In Ringu 0 gaan we 30 jaar terug in de tijd toen Sadako nog een jonge vrouw van 19 jaar was. Deze film vertelt haar tragische verhaal, wie zij is en hoe uiteindelijk de vloek van de videoband ontstond. De film heeft een twist, waardoor alles wat we al van haar en haar moeder en vader wisten, toch nog net iets anders in elkaar blijkt te zitten, zodat de eerdere films als echte ghost stories kunnen worden gezien. Het verhaal is erg mooi vormgegeven, met symboliek, waardoor dit deel eerder een psychologische horror is dan een ghost story. Het gaat niet alleen over de slechte kant van Sadako, maar ook van de mens in het algemeen. Deze prequel is een bijzondere film met een paar zeer enge scènes en een waardige afsluiting van de trilogie en met een mooie heftige ontknoping. Review.

💀💀💀


terrified 2017
Machaco Films

Terrified (2017)⎪87 min⎪regie: Demián Rugna⎪genre: horror, ghost story, mystery, monsters

Terrified is een Argentijnse ghost story, waarbij meerdere soorten spookverhalen plaatsvinden in een straat. Een man wordt geteisterd door enge wezens, een vrouw wordt door poltergeist verschijnselen gedood en een jongetje staat op uit zijn graf. Een zeer spooky film, met meerdere verschillende enge momenten en met een ghost story achtige vibe. Samen vormen de drie verhalen de aanleiding voor drie paranormaal onderzoekers om de hauntings te onderzoeken en vinden zij iets buitengewoons. Terrified vertelt deze drie verschillende spookverhalen op zeer creatieve wijze, die soms doodeng is, soms vervreemdend, maar vooral mysterieuze unheimisch. En laat zien dat spookverhalen een ding gemeen hebben; je doodsbang maken. Review. 

 💀💀💀


we are still here 2015
Dark Sky Films

We Are Still Here (2015)⎪84 min⎪regie: Ted Geoghegan⎪genre: horror, ghost story, arthouse, ghosts

We Are Still Here begint als een echt spookverhaal als een rouwend echtpaar verhuist naar een nieuw huis na de dood van hun zoon. Daar denkt Anne contact te hebben met haar overleden zoon en schakelt de hulp in van haar vriendin en medium. Maar als blijkt dat er iets sinisters heeft plaatsgevonden in het huis en het dorpje zelf ook vrij vreemd is verandert de film van ghost story, naar possession, evil spririts naar uiteindelijk een spectaculaire bombastische epische finale vol campy gore, een snufje splatterpunk, zwarte humor en de verrassende twist. Met een mooie stijl en sterke cinematografie die zich vooral uitleeft aan het einde, een sterke jaren 70 sfeer en innemende hoofdpersonen is dit een verrassende, originele film met een fenomenaal over de top einde. Review.

💀💀💀


zwart water 2010
Independent Films

Zwart Water (2010)⎪107 min⎪regie: Elbert van Strien⎪genre: horror, thriller, psychological horror, ghost story, mystery

Nadat de moeder van Christine is gestorven erft zij haar huis en verhuist samen met haar man en dochtertje die een vreemd spookmeisje ontmoet, die haar aanzet tot angstaanjagend gedrag. De film is een mysterie en een psychologische horror waarbij de geest van het meisje niet per is wat het lijkt en waarachter een sinistere waarheid omtrent Christine schuilt. Zwart Water is een film van Hollandse bodem die erg sterke momenten heeft en de nadruk legt op de symboliek van het mysterie. Met weinig horror is dit een interessante ghost story die aan het einde verwarrend kan zijn. Review. 

💀