Ghost Stories in Horror Films [20ste eeuw]

ghost stories

Aangepast op 12 oktober 2019. De beste Ghost Stories van het horror genre speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin ghost stories centraal staan. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Ghost Stories is een heel oud genre binnen het horror genre. Een spookverhaal is een verhaal waarin of sprake is van een echte geest of gehint wordt naar de aanwezigheid van een geest. In deze specifieke rubriek wordt onder Ghost Stories voornamelijk dat laatste verstaan. Films waarbij geesten een ‘fysieke’ prominente kwaadaardige rol spelen in het verhaal en personages teisteren, worden onderverdeeld in de subcategorie ‘Ghosts & Evil Spirits’. In deze rubriek zijn Ghost Stories mysterieuze verhalen waarbij weliswaar een echte geest kan voorkomen, maar waarbij de focus wordt gelegd op een mysterieus drama (uit het verleden), waarbij ook hauntings een rol spelen, maar waarbij de eventuele geest nooit kwaadwillend is, maar rust zoekt.

Op dit moment bevat de lijst 5 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel. 

→ Lees hier de Lijst van Ghost Stories in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 70:

don't look now 1973
British Lion Films

Don’t Look Now (1973)⎪110 min⎪regie: Nicolas Roeg⎪genre: horror, arthouse, mystery, psychological horror, ghost story, drama

Deze impressionistische film vol met motieven en symboliek is een ijzersterke bovennatuurlijke psychologische horror en een mysterie in één. Don’t Look Now is subtiel in horror, waarin twee rouwende ouders hun verdriet van het verlies van hun dochtertje proberen te verwerken in Venetië, terwijl John wordt achtervolgd door haunting verschijningen van een figuur in een rode regenjas, gelijk aan die van zijn overleden dochter. Een spookverhaal waarin rouwverwerking, miscommunicatie en visioenen centraal staan, terwijl er een moordenaar rondwaart. Met prachtige cinematografie verft de film het verhaal met impressionistische streken, waarbij er gericht wordt op suspense, en werkt naar het einde toe dat even verontrustend als genadeloos is. Deze film behoort tot de klassiekers. Review.

💀💀💀


jaren 80:

the changeling 1980
Associated Film Distributors

The Changeling (1980)⎪109 min⎪regie: Peter Medak⎪genre: horror, ghost story, mystery, supernatural, drama

Als John Russell na de dood van zijn vrouw en dochtertje een groot huis betrekt lijkt het er te spoken en probeert de geest van een kind met hem te communiceren. The Changeling verweeft zijn rouw met het drama dat zich voeger in het huis heeft afgespeeld om beide getroffen zielen, van zowel John als de geest, aan het einde rust te geven. Met een sterke spooky sfeer, waarin muziek een prominente rol heeft, ontvouwt deze ghost story zich als een mysterie dat John langzaam weet te ontraadselen. Maar niet zonder gevaar dat uitmondt in een bombastische finale. The Changeling is een zeer goed gemaakte ghost story met nadruk op zowel een enge sfeer als het achterliggende drama. Review. 

💀💀💀


house of the long shadows 1983
Cannon

House of the Long Shadows (1983)⎪101 min⎪regie: Pete Walker⎪genre: horror, gothic, comedy, parody, mystery, ghost story

Deze parodie is een gotische klucht waarin vier horror grootheden spelen, Vincent Price, Christopher Lee, Peter Cushing en John Carradine. Deze vier worden allemaal verzameld in een huis, waarin schrijver Kenneth Magee de nacht doorbrengt om een weddenschap te winnen om in 24 uur een boek te schrijven. Hij wordt gestoord door deze figuren die een geheim hebben, er ondertussen allemaal moorden plaatsvinden en dat alles in een huis waar het lijkt te spoken. De film voelt aan als een deurenklucht met campy gebeurtenissen en een mysterie dat komisch in beeld wordt gebracht. Met meerderde twists en wendingen zet House of the Long Shadows je op het verkeerde been in deze gothic ghost parodie, die vooral erg leuk is door de big four. Review.

💀


jaren 90:

ringu 1998
Toho

Ringu (1998)⎪95 min⎪regie⎪Hideo Nakata⎪genre: horror, supernatural, ghost story

Met Ringu zette de Japanse horrors zich in het Westen voorgoed op de horrorkaart. Gebaseerd op het boek van Kôji Suzuki brengt het de Japanse folklore en mythen en spookverhalen tot leven in een zeer creepy surrealistische stijl. Deze stijl door de ghost op een bepaalde vervreemdende wijze in beeld te brengen zette de toon die nog vele jaren zou worden herhaald. In Ringu speelt een vervloekte videoband de hoofdrol waardoor je na het zien ervan een week later wordt gedood op afschuwelijke wijze door het spookmeisje Sadako. Waar het lijkt te gaan om een evil spirit, blijkt er meer te zitten achter de hauntings van Sadako. Een mysterie dat journaliste Reiko wil oplossen, maar zichzelf en haar zoontje in gevaar brengt. Een waardig spookverhaal met een tragische achtergrond, en met het ultieme iconische beeld waarbij Sadako uit de put kruipt. Review.

💀💀💀


ringu 2 1999
Toho

Ringu 2 (1999)⎪95 min⎪regie: Hideo Nakata⎪genre: horror, supernatural, ghost story

Dit filmische vervolg op Ringu wijkt af van het boek van Kôji Suzuki, maar voegt er eveneens een science fiction sfeer aan toe. We volgen dit keer Mai, de vriendin van Ryūji de ex van Reiko, die onderzoek doet naar de verdwijning van Reiko en haar zoontje Yôichi en de dood van Ryūji. De mythologie en het raadsel omtrent Sadako en de videoband wordt meer uitgediept. Waar Ringu zich focuste op suspense zijn er nu meer enge vervreemdende beelden toegevoegd en blijken zowel Yôichi als Mai paranormaal begaafd. De wending in dit vervolg sluit gevoelsmatig beter aan op het eerste deel, is geen herhaling, maar weet de horror van het originele verhaal nog enger te maken. Het achterliggende drama van het spookmeisje Sadako wordt meer uitgediept en legt een waar drama bloot. Review.

💀💀💀