Witches & Witchcraft in Horror Films

witches

Aangepast op 8 oktober 2019. De beste Horror films met Witches en Witchcraft speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin heksen en hekserij centraal staan. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Heksen en Hekserij zijn goede onderwerpen voor een horror. Maar heksen kunnen op verschillende wijzen in beeld worden gebracht. Als een coven die volgens klassieke gebruiken de duivel aanbidt, of een moderne coven die een heidense of natuur godheid aanbidt. Heksen die een pact sluiten met de duivel, of gewoon magie beoefenen. Heksen kunnen kwaadaardig zijn maar ook goedaardig en hun magie zowel op zwarte of witte wijze aanwenden. Hekserij in horror vind je in allerlei genres, van gotisch, arthouse, als slasher, komisch of duister of mysterieus of zelfs als coming of age. 

Op dit moment bevat de lijst 13 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


the autopsy of jane doe 2016
IFC Midnight, Lionsgate

The Autopsy of Jane Doe (2016)⎪86 min⎪regie: André Øvredal⎪genre: horror, mystery, witchcraft, claustrophobic, supernatural, psychological horror

Als twee lijkschouwers vader Tommy en zoon Austin, een vreemd binnengebracht lichaam van een onbekende vrouw moeten onderzoeken, ontdekken ze vreemde dingen. Als die nacht tijdens hun onderzoek het stormt en zich nog vreemdere gebeurtenissen voltrekken, is de vraag van wie dit lichaam is van levensbelang geworden. The Autopsy of Jane Doe is een zeer claustrofobische film die zich vrijwel geheel afspeelt in een ondergronds mortuarium waar de bovennatuurlijke gebeurtenissen zich vermengen met het raadsel van het lijk als de relatie tussen vader en zoon. Met een heks op de schouwtafel is dit een zeer huiveringwekkende sfeervolle intieme horror, waarbij hekserij heel subtiel is gebruikt. Review. 

💀💀💀


black sunday 1960
Unidis

Black Sunday (1962)⎪87 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, supernatural, occult

Black Sunday begint het verhaal met een heks die zowel met een iron maiden als op de brandstapel wordt gedood wegens hekserij en haar verbond met de duivel. Maar voordat zij sterft spreekt zij een vloek uit over het nageslacht van de prins. Twee eeuwen later wordt haar lichaam gevonden in een tombe en per ongeluk wordt zij bevrijd en kan ze haar vloek ten uitvoer brengen. Maar niet als het aan twee professoren ligt. De film maakt gebruik van een gotische setting, prachtige cinematografie in zwart-wit en combineert hekserij, het occulte en bovennatuurlijke in deze onheilspellende film. Review.

💀💀💀


the changeover 2017
Viva International Pictures

The Changeover (2017)⎪min⎪regie: Miranda Harcourt, Stuart McKenzie⎪genre: fantasy, supernatural, coming of age, witches

De zestienjarige Laura woont met haar moeder en broertje Jacko in een arme wijk na de aardbeving in Christchurch. Terwijl ze de dood van haar vader probeert te verwerken, heeft ze grotendeels de verantwoordelijkheid voor Jacko, aangezien haar moeder veel moet werken. Als er iets vreemds en gevaarlijks aan de hand is met Jacko moet Laura haar nieuwe gaven als heks erkennen en leren te gebruiken. The Changeover is niet zomaar een verhaal over een heks, maar over een Sensitive, waarin haar groei naar volwassenheid en haar gaven centraal staan, waarin Laura moeilijke beslissingen met nemen en opofferingen moet maken. Een coming of age waarbij haar gaven haar ontwikkeling symboliseren, dat wordt verbeeld in een sprookjesachtig verhaal. Review.

💀💀


the city of the dead 1960
British Lion

The City of the Dead (1960)⎪76 min⎪regie: John Llewellyn Moxey⎪genre: horror, witchcraft, witches, occult, supernatural

Om onderzoek te doen voor haar scriptie vertrekt studente Nan naar het plaatsje Whitewood waar bijna 300 jaar geleden de heks Elizabeth Selwyn op de brandstapel werd gedood. Maar het plaatsje is vreemd en niet gastvrij en Nan ontdekt occulte en gevaarlijke plechtigheden, voordat ze spoorloos verdwijnt. Haar broer en vriend gaan naar haar op  zoek en komen oog in oog te staan met een heksen coven onder leiding van Elizabeth. The City of the Dead is een occulte horror waarin hekserij centraal staat en die het vooral moet hebben van de spooky en unheimische sfeer. Review. 

💀💀


the craft 1996
Columbia Pictures

The Craft (1996)⎪101 min⎪regie: Andrew Fleming⎪genre: horror, witches, witchcraft, supernatural

Nadat Sarah naar LA is verhuisd maakt ze op haar nieuwe school kennis met de drie misfits die samen een coven vormen en aan hekserij doen. Wanneer Sarah zich bij hen aansluit blijkt dat zij echte krachten bezit en de vier maken daar optimaal gebruik van, maar niet zonder gevaarlijke consequenties. Een jaren 90 klassieker die de hekserij in een modern jasje steekt, met de klassieke clichés, waarin zowel de tijdsgeest als het onderwerp over pesten en buiten gesloten voelen goed doorsijpelen. Review.

💀💀


hausse 1977
Toho

Hausu/House (1977)⎪88 min⎪regie: Nobuhiko Obabyashi⎪genre: horror, arthouse, weird fiction, supernatural, witchcraft

Deze Japanse horror over zeven meisjes die op vakantie gaan bij een tante wiens huis behekst is en de meisjes één voor één opeet, is waarschijnlijk de vreemdste film die je ooit gaat zien. Niet alleen het verhaal is bizar, maar ook de cinematografie is kunstzinnig experimenteel. Daarnaast straalt het een echte jaren 70 sfeer uit. Er wordt gebruik gemaakt van heel veel verschillende technieken en special effects om een zo vreemd en uniek mogelijke sfeer weer te geven, wat meer dan gelukt is. Met een mysterie, absurde humor, surrealistische beelden, experimentele cinematografie en bijzondere meiden is Hausu een horror fantasy die je echt gezien moet hebben. Review.

💀💀💀


inferno 1980
20th Century Fox

Inferno (1980)⎪107 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, witches, supernatural, slasher

Inferno is het tweede deel van de Three Mothers trilogie waarvan Suspria het eerste deel was. Nu draait het om Mother Tenebrarum, de Mother of Darkness en speelt het zich af in New York. Nadat Rose onderzoek doet over de drie Moeders en verdwijnt gaat haar broer naar haar op zoek en krijgt ook een medestudente te maken met duivelse krachten. Een film die begint met surrealistische cinematografie en eindigt met een echte jaren 80 vibe wanneer Mark oog in oog staat met Mother Tenebrarum. Een minder evenwichtige film dan zijn voorganger, maar nog steeds met een surrealistische duistere sprookjes-achtige maar dodelijke sfeer. Review. 

💀💀💀


mother of tears 2007
Medusa Distribution, Dimension Extreme

Mother of Tears (2007)⎪102 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, witches, witchcraft, supernatural, slasher

In dit derde deel van de Three Mothers trilogie staat Mother Lachrymarum, Mother of Tears, die in Rome woont centraal. Met haar punk coven verandert zij Rome in chaos en geweld en moord. De enige die dit kan stoppen is Sarah, een witte heks, en samen met een andere witte heks en een alchemist probeert zij om de macht van de laatste Mother te vernietigen. Mother of Tears verschilt zeer van haar voorgangers door de punk sfeer en de benadering van het verhaal. Met meer nadruk op grafische horror dan op surrealisme is deze film minder mysterieus en spannend, maar weet wel een geslaagd einde te brengen aan de macht van de drie Mothers. Review. 

💀


pyewacket 2017
Les Films Seville, Entertainment One, IFC Midnight

Pyewacket (2017)⎪90 min⎪regie: Adam MacDonald⎪genre: horror, witches, witchcraft, supernatural, psychological horror

De zestienjarige Leah heeft een slechte relatie met haar moeder die na de dood van haar man de hele dag aan de alcohol zit. Hun heftige emotionele confrontaties doen Leah besluiten om wraak te nemen en roept met een occult ritueel een heks aan, Pyewacket, om haar moeder te straffen. Maar al gauw beseft ze dat Pyewacket echt is en zij beiden in levensgevaar verkeren. Pyewacket is een intieme schets van twee vrouwen die worstelen met hun emoties en elkaar, dat integer in beeld wordt gebracht zonder een schuldige aan te wijzen. Pyewacket zelf komt zelden in beeld maar wel zeer onheilspellend en subtiel. Maar weet vooral Leah door psychische terror haar grip op de werkelijkheid te laten verliezen. Review. 

💀💀


sleepy hollow 1999
Paramount Pictures

Sleepy Hollow (1999)⎪105 min⎪regie: Tim Burton⎪genre: horror, dark fairytale, gothic, supernatural, fantasy, witchcraft

Een gotische horror met hekserij, een headless horseman, mysterieuze moorden, Sleepy Hollow heeft het allemaal. Als Ichabod Crane naar Sleepy Hollow wordt gestuurd om daar een moord te onderzoeken, krijgt hij te maken met een bovennatuurlijke moordenaar, een mysterie, een raadselachtig geheim, een romance, nachtmerries en visioenen en boze dorpelingen. En dat allemaal door toedoen van een mysterieuze kwade heks die uit is op wraak, macht en geld. De film heeft de nodige humor, prachtige decors en settings die gotisch en spooky aandoen, genoeg bloed dat vloeit en een dark fairytale achtig verhaal. Review. 

💀💀💀


suspiria 1977
Produzioni Atlas Consorziate

Suspiria (1977)⎪98 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, supernatural, arthouse, surrealism, mystery, witchcraft

Suspiria is het eerste deel van de Three Mothers trilogie. Als Susie Bannion naar een balletschool in Duitsland lessen gaat nemen, ontdekt zij daar een gruwelijke waarheid na een aantal mysterieuze verdwijningen van andere leerlingen. Want de school herbergt een oude heks, Mother Suspiriorum, Mother of Sighs, die met haar coven de  school als dekmantel gebruikt. Met kleurgebruik van de technicolor techniek, gebruik van (neon)licht, vervreemdende shots en scènes en de waanzinnige muziek van Goblin, ontstaat er een waar slasher kunstwerk. De film dringt zich op aan de kijker en laat niet meer los. Vervreemdend, verontrustend, maar vooral wonderschoon en betoverend om naar te kijken, waarbij hekserij op een innovatieve wijze wordt gebruikt. Review.

💀💀💀


suspiria 2018
Amazon Studios

Suspiria (2018)⎪152 min⎪regie: Luca Guardignino⎪genre: horror, social horror, witches, witchcraft, supernatural

Suspiria uit 2018 is een geheel vernieuwde remake van het origineel die een heel ander verhaal vertelt als Suzy naar de balletschool in Berlijn gaat. Met meer nadruk op de coven, zeer grafische verontrustende moorden en Suzy die een hele belangrijk rol speelt zonder het zelf nog te weten. Terwijl op de achtergrond de RAF speelt, verbindt dit het thema van moederschap en vergeving en het hebben van macht met elkaar op een poëtische  wijze, vooral in dans. Met een einde dat op en top camp is en een ode is aan de Three Mother trilogie wil de film te veel vertellen, op gebied van schuld, schaamte, feminisme en macht, weliswaar verpakt in een prachtige schokkende horror. Review. 

💀💀


the witch 2015
A24

The Witch (2015)⎪93 min⎪regie: Robert Eggers⎪genre: horror, arthouse, folktale, coming of age

In deze duistere folktale die zich afspeelt rond 1630 in New England vertrekt een gezin uit een kolonie om hun eigen strenge geloof te belijden. Op zichzelf aangewezen, afgezonderd van de rest van de wereld, begint het gezin duistere gebeurtenissen te ondergaan door toedoen van een heks uit het bos. Het verhaal focust zich op oudste dochter Thomasin die van hekserij wordt beschuldigd door haar gezin. Geheel gesproken in de oude taal, met prachtige indringende cinematografie die de afzondering en eenzaamheid van Thomasin versterkt is dit een unheimisch sprookje, waarbij de heks een belangrijke, rol speelt, hetzij uit beeld. Bijgeloof, waanzin, paranoia, isolatie en coming of age vermengen zich in deze mooie vertelling. The Witch is duister, onheilspellend, verontrustend en heeft een zeer enge onderhuidse sfeer. Review.

💀💀💀