Monsters & Creatures & Aliens in Horror Films [2000-2019]

monsters

Aangepast op 8 januari 2020. De beste Horror Films met Monsters, Creatures en Aliens, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met allerlei soorten monsters, creatures en aliens. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

In dit subgenre waarin monsters, creatures en aliens de horror films onveilig maken, gaat het om wezens die vijandig zijn en de mens aanvallen. Deze monsters kunnen voortkomen uit fantasy en behoren bij de bovennatuurlijke horrors dark fairytales en psychologische horrors. Of ze komen vanuit de ruimte, en behoren tot de science fiction horrors. Of ze bestaan in de diepte van de aarde of in de bossen zonder dat we dat weten. Monsters kunnen overal opduiken, op elke plek en in verschillende subgenres van horror en voor levensgevaarlijke, ijzingwekkende situaties zorgen. In dit subgenre worden niet de zombies toegevoegd die een eigen subcategorie hebben, noch de klassieke Victoriaanse monsters, zoals de weerwolf, de vampier, de mummie en het monster van Frankenstein die ook hun eigen categorie hebben. 

Op dit moment bevat de lijst 20 films, op alfabet van de titel. 

← Lees hier de Lijst met Monsters & Creatures & Aliens in Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


the babadook 2014
Entertainment One, Umbrella Entertainment

The Babadook (2014)⎪94 min⎪regie: Jennifer Kent⎪genre: horror, psychological horror, monster, fantasy, supernatural, drama, symbolism

Nadat Amelia haar man heeft verloren staat zij er alleen voor in de opvoeding van haar zoontje Samuel dat erg druk is en veel aandacht vraagt. Deze indrukwekkende film laat duidelijk zien hoe gecompliceerd rouw is en verbeeldt dat door de Babadook, het monster uit een kinderboek tot leven te laten komen. Langzaam dringt hij het leven en vervolgens Amelia zelf binnen. Met zijn zeer creepy verschijning met zijn hoed en kauwen en cape is hij een afschrikwekkend monster. The Babdook is heel mooi, heftig, ontroerend, maar ook heel eng door de verschijning van de Babadook zelf. Goed voor echte enge horror en sterke symboliek. Review.

💀💀💀


before i wake 2016
Relativity Media, Netflix

Before I Wake (2016)⎪97 min⎪regie: Mike Flanagan⎪genre: horror, fantasy, drama, nightmares, monster

Als een rouwend echtpaar een zoontje adopteert blijkt ook hij een trauma te hebben en kan daardoor slecht slapen. Wat de nieuwbakken ouders Jessie en Mark niet weten is dat Cody in zijn dromen datgene wat hij droomt tot leven kan brengen, vlinders, maar ook Cankerman, het monster dat zijn moeder heeft gedood. Een emotionele fantasiefilm waarin Cankerman een tot leven gekomen symbool is van de kanker waaraan de moeder stierf en voor horror zorgt in de echte wereld. Before I Wake is een film die twee zware onderwerpen aansnijdt en daarvoor een fantasy horror verpakking gebruikt. Review.

💀


bird box 2018
Netflix

Bird Box (2018)⎪124 min⎪regie: Susanne Brier⎪genre: horror, post-apocalyptic, science fiction, aliens, drama

Bird Box is eigenlijk een apocalyptische monster movie zonder monsters. Want ook al overspoelen onbekende en vooral dodelijke wezens de aarde, voor de kijker blijven ze onzichtbaar. Voor de personages in de film is het echter van belang om niet naar hen te kijken, wat wie dat doet ziet zo iets afgrijselijks dat ze zelfmoord plegen. Slechts het ruisen van de wind en het opdwarrelen van bladeren kondigt hun komst aan. Mallory moet dan ook alleen met twee jonge kinderen geblinddoekt op zoek naar een veilige plek en daarvoor een wilde rivier afvaren. Deze thriller bevat horror elementen, een creatief monster, maar dat niet optimaal van de originele insteek gebruik weet te maken en niet echt van de grond wil komen. Review.

💀


cloverfield 2008
Paramount Pictures

Cloverfield (2008)⎪85 min⎪regie: Matt Reeves⎪genre: science fiction, found footage, horror, monsters

In deze found footage film maakt een enorme alien Manhattan onveilig. Een groepje vrienden probeert te vluchten, maar ook op de grond wemelt het van de gevaarlijke kleine aliens. Cloverfield is een hele sterke found footage die een solide basis heeft van twee ex-geliefden die door de chaos gescheiden zijn, maar waarbij beelden van de camera van een romantisch uitje uit het verleden doorsijpelen. Een film vol chaos, spanning, dat goed benadrukt wordt door het found footage materiaal en de manier waarop de film geschoten is. Van de grote alien zijn niet veel beelden en zo blijft hij vrij mysterieus. Review.

💀💀💀


colossal 2016
Neon

Colossal (2016)⎪110 min⎪regie: Nacho Vigalondo⎪genre: science fiction, horror, monters, symbolism, mystery

Colossal is een bijzondere mysterieuze film die de verslaving van dertiger Gloria symboliseert met een enorm monster, een Kaiju die verschijnt in Seoul. De Kaiju is prachtig vormgegeven en heeft een duidelijke binding met Gloria. De Kaiju is echter niet het enige monster dat in Seoul verschijnt, ook een enorme robot duikt op. Het is de strijd tussen de monsters die deze film zowel komisch als tragisch maakt. Met zwarte humor, is de film verfrissend qua spel en plot. De unieke en zeer vreemde gebeurtenissen die zich ontvouwen rondom Gloria en haar oude schoolvriend Oscar beginnen komisch maar nemen een steeds gevaarlijkere en dreigendere wending, die gelijk opgaat met Gloria’s eigen besef over haar gedrag. Review. 

💀💀💀


the descent 2005
Lionsgate

The Descent (2005)⎪100 min⎪regie: Neil Marshall⎪genre: horror, monsters, adventure, claustrophobic

In The Descent gaan vijf vriendinnen op avontuur in een grottenstelsel in Engeland. Maar terwijl de onderlinge spanningen afkomstig van een traumatische gebeurtenis uit het verleden hoog oplopen, raken ze verdwaald in een onbekend grottenstelsel. En ze zijn niet alleen. Met zeer angstaanjagende op mensen gelijkende monsters die jagen op gehoor moeten ze proberen een weg uit de grotten zien te vinden. De monsters zijn eng, de onderlinge spanningen heftig, en de gevechten bloederig en de sfeer zeer claustrofobisch. Deze film is vol spanning die van verschillende fronten komt en weet de personages goede diepgang te geven. Met vijf sterke vrouwen in de hoofdrol die vechten voor hun leven is dit een ijzersterke horror. Review.  

💀💀💀


the descent part 2 2009
Celador Films

The Descent Part 2 (2009)⎪94 min⎪regie: Jon Harris⎪genre: horror, monsters, claustrophobic

The Descent Part 2 is een direct vervolg op The Descent. Als een van de vrouwen heeft weten te ontsnappen uit de grotten, wordt ze door een politieteam gedwongen om terug te gaan om de anderen te vinden. Met geheugenverlies, en in shock moet zij de sheriff en een klein reddingsteam naar het onbekende stelsel leiden, waar de bekende monsters hen opwachten. Grafischer, bloediger en zonder de onderlinge spanning is dit meer een claustrofobische horror die de nadruk legt op de monsters zelf die we nu meer en beter in beeld krijgen. De film geeft iets meer prijs van de mythologie van de monsters en heeft een paar erg gory scènes in petto. Review. 

💀💀


it chapter 1 2017
Warner Bros. Pictures, New Line Cinema

It Chapter One (2017)⎪129 min⎪regie: Andy Muschietti⎪genre: horror, supernatural, monsters, fantasy, coming of age

Warner Bros. Pictures, New Line Cinema

It Chapter One heeft een monster met vele gedaanten in de hoofdrol. Elke 27 jaar verschijnt de clown Pennywise om zich te voeden met kleine kinderen. Maar dit keer staat de Losers Club bestaande uit 7 misfits hem in de weg. In een waar coming of age verhaal weten zij doordat zij in het leven al nare dingen hebben doorstaan weerstand te bieden. Pennywise is heel mooi en heel eng weergeven en wordt heel creepy gestalte gegeven door Bill Skarsgård. Niet alleen kan hij zich vermommen, maar ook van vorm veranderen wat heel goed is gedaan en ook heel eng is. Pennywise is als clown al een ware nachtmerrie en weet dat te versterken door zich als de nachtmerries van de Losers Club te vertonen. Met recht een van de engste monsters ooit. Review.

💀💀💀


it chapter two 2019
Warner Bros.

It Chapter Two (2019)⎪169 min⎪regie: Andy Muschietti⎪genre: horror, supernatural, monsters, fantasy, coming of age

It Chapter Two is het vervolg op It Chapter One en dit keer zien we hoe de volwassen Losers Club terugkeert naar Derry na 27 jaar om het wederom op te nemen tegen Pennywise en hem dit keer voorgoed te verslaan. Met vele flashbacks is dit met recht een vervolg op het eerste deel en minder een getrouwe verfilming van het originele boek. Pennywise krijgt in dit deel iets minder de ruimte en datgene wat hij doet en hoe hij wordt verbeeld is meer van hetzelfde. Sommige scènes springen er tussenuit zoals het bezoek van Beverly aan haar ouderijk huis maar andere verschijningen zijn wanneer het niet is in de gedaante van Bill Skarsgård wat tegenvallend. Een erg lang vervolg met een waardig einde, dat te weinige scares bevat. Review. 

💀💀


krampus 2015
Universal Pictures

Krampus (2015)⎪98 min⎪regie: Michael Dougherty⎪genre: horror, dark fairytale, christmas, creepy dolls, fantasy, camp, humor

Krampus is een horror Kerstfilm met niet alleen als monster de evil Santa genaamd Krampus in de hoofdrol die opduikt als Max niet meer in de Kerstman gelooft en hem en zijn familie teistert, maar die een hele zak vol kleine monstertjes meeneemt. Alhoewel de echte Krampus zich weinig laat zien, maar in die paar kleine glimpen indrukkend eng is, stelen de kleine monstertjes, het speelgoed van de kinderen, de Kerstengel, de sneeuwpoppen, de gingerbreadmen en evil elves de show. In een absurde hilarische campy strijd verzet de hele familie zich tegen al dat tot leven gekomen Kerstgespuis. Niet een groot monster dus in deze horror Kerstfilm, maar een heleboel kleintjes die voor een hele gezellige Kerst gaan zorgen. Review.

💀💀💀


the monster 2016
A24

The Monster (2016)⎪91 min⎪regie: Bryan Bertino⎪genre: horror, symbolism, monster, drama, fantasy

In The Monster stranden moeder Kathy en dochtertje Lizzie midden in de nacht op een verlaten bosweg. Maar ze zijn niet alleen. Vanuit het bos loert gevaar. Een groot en verschrikkelijk monster heeft het op hen gemunt. Terwijl het monster hen aanvalt heeft Kathy de kans om voor de laatste keer zich een goede moeder te bewijzen voor Lizzie. Het monster is dan ook zowel fysiek dreigend als een symbool voor de monsterlijke behandeling die Lizzie krijgt van haar aan alcohol verslaafde moeder. Op een zeer integere maar heftige en intieme wijze wordt hun relatie ontvouwen en is er kans voor redemptie. Eng, mooi, heftig en spannend met een episch slotstuk. Review.

💀💀💀


monsters 2010
Vertigo Films

Monsters (2010)⎪94 min⎪regie: Gareth Edwards⎪genre: horror, adventure, social horror, aliens, science fiction

Nadat aliens op aarde zijn gekomen is er een heel gebied tussen Mexico en Noord-Amerika afgezet waar de aliens nu wonen. Kaulder, een fotograaf moet Sam door de jungle naar Amerika brengen. Alhoewel het gebied en de grote muur rondom dat gebied een symbool is voor vreemdelingen en vluchtelingen, zijn de aliens indrukwekkend gemaakt. Ze zijn enorm en zien er prachtig uit en ook al zijn zij een verwoestende kracht voor de mens, toch laat de film hen niet zien als ‘de monsters’ maar als wezens, diersoorten die er ook niets aan kunnen doen dat ze een bedreiging zijn voor de mens. Een sterke film die een belangrijke boodschap heeft en dat laat zien in plaats van expliciet vertelt. Pas aan het einde krijgen we de aliens echt goed te zien en eigenlijk zijn het prachtige wezens van een bijzondere natuur. Review.

💀💀💀


a quiet place 2018
Paramount Pictures

A Quiet Place (2018)⎪91 min⎪regie: John Krasinski⎪genre: horror, aliens, drama, post-apocalyptic, science fiction

In A Quiet Place is de wereld veranderd in een jachtgebied voor aliens die jagen met hun gehoor. We volgen het gezin Abbott dat dankzij hun kennis van gebarentaal door hun dove dochter Regan tot nu toe heeft weten te overleven. De aliens krijgen we weinig te zien, maar in de spannende finale, worden ze volop getoond. De aliens zijn eng en gevaarlijk maar prachtig gemaakt met een hoofd dat zich als een bloem kan uitvouwen en wat een erg goed gecreëerd organisme is. Met een zwakte: het geluid van een gehoorapparaat. Dit levert een doodstille en thrillerachtige film op, die niet zonder flaws is, maar wel met een paar spannende confrontaties tussen de gezinsleden en de aliens. Review. 

💀💀


rim of the world 2019
Netflix

Rim of the World (2019)⎪98 min⎪regie: McG⎪genre: science fiction, apocalyptic, adventure, coming of age, aliens, invasion

Terwijl vier misfits op zomervakantie zijn, breekt de hel los als er een alien invasie plaatsvindt. Bij toeval krijgen zij de sleutel in handen om de wereld te redden. Maar ze worden dwarsgezeten door een zeer hardnekkige alien die maar niet dood te krijgen is. Dat levert spectaculaire achtervolgingen op, spannende scènes en een alien die weliswaar niet erg mooi is gemaakt met de special effects maar nog altijd levensgevaarlijk is.  Door de scènes met de kinderen die een band opbouwen krijgt de film een hart en de kinderen zelf zijn innemend. Rim of the World is een echte tienerfilm voor de tieners die wel tegen een stootje en wat actie kunnen. Review.

💀


the ritual 2017
eOne Films, Netflix

The Ritual (2017)⎪94 min⎪regie: David Bruckner⎪genre: horror, monsters, supernatural, cults

In The Ritual gaan vier vrienden op pad in een oud Zweeds bos, maar verdwalen al snel. Niet alleen zijn twee van hen absoluut niet fit genoeg, verstuikt er een zijn enkel en zijn ze hopeloos verdwaald, maar ook schuilt er iets eeuwenouds en dodelijks in het bos. We vangen telkens een glimp op, wat al een vrij creepy aanblik is, maar wanneer het monster, Moder zich in zijn geheel vertoont is dit het meest indrukwekkende fantasievolle monster ooit. Rechtopstaand lijkt het op een totempaal met zijn verschillende elementen, staand op vier poten lijkt het een kruising tussen een giraf en een buffel met kleine rode mensenoogjes en armen met handen die uit zijn hoofd komen en een gewei op zijn hoofd is dit werkelijk prachtig afschrikwekkend. Deze oude godheid is alleen al de moeite van het kijken waard. Review.

💀💀


the silence 2019
Netflix

 The Silence (2018)⎪90 min⎪regie: John R. Leonetti⎪genre: horror, monsters, apocalyps

In The Silence wordt de aarde overspoeld door prehistorische vliegende wezens die Vesps worden genoemd. Met vleugels als van een pteredactyl, scherpe tanden en door duizenden jaren onder de grond te hebben geleefd, blind zijn waardoor ze op gehoor jagen. Terwijl de familie Andrews zich in veiligheid probeert te brengen krijgen ze het niet alleen te stellen met deze kleine monsters, maar ook met een sekte en doet je afvragen wie hier de echte monsters zijn. Een film die niet veel om het lijf heeft, met een paar spannende scènes en niet bijzonder mooie special effects van de Vesps, maar een film voor lekker tussendoor. Review. 

💀


slaughterhouse rulez 2018
Sony Pictures

Slaughterhouse Rulez (2018)⎪104 min⎪regie: Crispian Mills⎪genre: horror, comedy, monsters, coming of age

In Slaughterhouse Rulez krijgen een aantal leerlingen van de chique kostschool Slaughterhouse te maken met ondergrondse monsters die door een fracking site in het bos nabij de school naar de oppervlakte komen en een heel bloedbad aanrichten. Alhoewel de film langzaam op gang komt, barst na het verschijnen van de monsters wel echt de campy gory fun hel los. Deze monsters die ooit door Slaughter zelf terug zijn gestuurd naar de ondergrondse tunnels, waarop het gebouw van de school is gebouwd, weten nu weer hun weg naar boven te vinden en rukken ledenmaten af, eten de leerlingen en leraren op gruwelijke op en zorgen voor behoorlijk wat in het rond spuitend bloed. Het is aan een klein dapper en innemend groepje leerlingen om hen weer onder de grond op te sluiten. Review.

💀💀


super 8 2011
Paramount Pictures

Super 8 (2011)⎪112 min⎪regie: J.J. Abrams⎪genre: horror, coming of age, science fiction, aliens, adventure

Als een paar jongeren bezig zijn een zombiefilm op te nemen voor een wedstrijd zien ze een trein crashen. Die trein had een wel heel speciale lading die bestaat uit allemaal mysterieuze kubussen. Dan blijkt dat dit onderdelen zijn van een ruimteschip van een alien die zich onder de grond in de stad schuilhoudt en alleen maar naar huis wil. Een film die niet de focus legt op de alien, die mensen eet omdat hij gewoon honger heeft, maar op het groepje kinderen, wat het tot een coming of age maakt. Super 8 is een spannende avonturen science fiction film met een enorme alien, die het Goonies/Spielberg gevoel probeert op te roepen. Review.

💀💀


terrified 2017
Machaco Films

Terrified (2017)⎪87 min⎪regie: Demián Rugna⎪genre: horror, ghost story, mystery, monsters, anthology

Terrified is een Argentijnse ghost story, waarbij meerdere soorten spookverhalen plaatsvinden in een straat. Een man wordt geteisterd door enge wezens, een vrouw wordt door poltergeist verschijnselen gedood en een jongetje staat op uit zijn graf. Samen vormen de drie verhalen de aanleiding voor drie paranormaal onderzoekers om de hauntings te onderzoeken en vinden iets buitengewoons. De creatie van de naamloze monsters uit een andere dimensie zijn huiveringwekkend en vooral de wijze waarop ze in beeld worden gebracht, is zeer vervreemdend en is tevens als een home invasion doodeng. De film vertelt deze drie verschillende spookverhalen op zeer creatieve wijze, die soms doodeng is, soms vervreemdend, maar vooral mysterieus unheimisch. Review. 

 💀💀💀


us 2019
Universal Pictures

Us (2019)⎪116 min⎪regie: Jordan Peele⎪genre: horror, monsters, social horror, drama, psychological horror, science fiction, mystery

De Us in deze film zijn de monsters, monsters die precies op ons lijken en ons zijn. Us is een psychologische horror film met sociaal commentaar en een echte monster mythologie die geheel nieuw is. De film ontvouwt zich als een mysterie en een home invasion als Adelaide en haar gezin overvallen worden door vier figuren die exact op hen lijken. Dat hier meer achter steekt en een twist heeft, sijpelt stilletjes door in de film. Dat deze gecreëerde monsters hun evenbeeld zijn maakt de film extra creepy, en hun afwijkende verontrustende gedrag versterkt dat nog meer. Us is niet alleen een horror die meerdere genres mixt maar ook iets te zeggen heeft en doet dat door een hele creepy spiegel voor te houden. Review.

💀💀💀