Serie Review: Creeped Out Seizoen 2

review series creeped out season 2
Creeped Out/ CBBC, Family Channel

Het tweede seizoen van Creeped Out bevat dit keer tien verschillende griezelige, science fiction of fantasy verhalen, waaruit een les geleerd kan worden.

Volgens Netflix is deze serie geschikt voor 9 jaar en ouder. 

Creeped Out is een anthologie serie net zoals Goosebumps en Are You Afraid of the Dark, waar in elke aflevering een ander eng of fantasievol verhaal te zien is, dat door telkens andere acteurs wordt gespeeld. Creeped Out is een mengelmoes van science fiction, horror, fantasy en soms met een vleugje humor. Dat maakt de serie met 10 afleveringen, van ieder ongeveer 24 minuten, afwisselend en zal er voor iedereen iets bij zitten.

Niet iedere aflevering is dus even eng, of even leuk of zelfs even goed. Het niveau van het verhaal vertellen, het acteerwerk en cinematografie en kinderlijkheid verschilt soms best per aflevering. Maar dat is helemaal niet erg, want als je een aflevering niet zo leuk vindt, sla je die gewoon over. Je hoeft dus niet de serie achter elkaar of zelfs op volgorde te kijken. 

De serie is Brits-Canadees, waardoor sommige verhalen zich afspelen in Amerika/Canada met Amerikaanse/Canadese acteurs en sommigen in Engeland, met Britse acteurs. Maar ook de samenstelling van de gezinnen verschilt zodat het een zeer diverse groep aanspreekt. Sommige verhalen hebben voornamelijk jongens in de hoofdrol, in andere verhalen is dat juist een meisje en in weer andere verhalen spelen zowel jongens als meisjes de gezamenlijke hoofdrollen en ze verschillen ook allemaal in leeftijd van ongeveer 11 tot 17 jaar. 

Elke aflevering wordt geïntroduceerd middels een voice over van een meisje dat vertelt over de Curious/de Nieuwsgierige, een kind met een kleimasker op. Niemand weet waar hij vandaan komt, waar hij naar toe gaat. Of het een jongen is of een meisje of wel een echt persoon. Hij verzamelt verhalen en neemt iets van het verhaal mee en stopt dat in zijn tas. Wanneer hij gaat fluiten, weet je dat er iets ergs staat te gebeuren. Deze voice over vertelt al een klein beetje wat het thema is van het verhaal en aan het einde van de aflevering vertelt deze voice over wat de les is die geleerd kan worden van deze aflevering. In iedere aflevering zit dus een duidelijk thema verweven in het verhaal en een moraal. Dat is de ene keer moralistischer en duidelijker dan de andere keer. 

De verhalen

Aflevering 1: One More Minute (Nog Heel Even)

Dit is een science fiction verhaal over een jongen Jack die online een game speelt met zijn vrienden, maar er zo in opgaat, dat tijd en het leven, letterlijk aan hem voorbij gaan. 

Het is een Black Mirror-achtige aflevering voor kinderen waarbij het gaat om prioriteiten stellen en dat het echte leven en de mensen om je heen belangrijker zijn dan de game uitspelen. De aflevering zelf is wel wat aan de saaie kant en er gebeurt vrij weinig en het loopt ook niet goed af.

Dat is ook de les van deze aflevering, gamen is leuk, maar het echte leven ook en daarom moet je leren om prioriteiten te stellen en aandacht te geven aan mensen waarvan je houdt.

Aflevering 2: The Takedown (In de Greep)

Dit is een science fiction fantasy verhaal over Alexa, een meisje dat in het jongensworstelteam zit. Ze is zo goed met haar techniek dat ze kans maakt om te strijden in een belangrijke competitie. Maar als ze een vreemde sms krijgt die haar aanbiedt om te wensen wat ze wil, twijfelt ze geen moment.

Dit verhaal focust zich niet per se op de verschillen tussen jongens en meisjes of op competitie, maar op vertrouwen op je eigen kracht. Alexa is misschien wel fysiek zwakker, maar geestelijk niet, alleen vergeet ze dat soms. Het verhaal is interessant, heeft een klein mysterie, en een grote twist aan het einde.

De les die hieruit geleerd kan worden is dat je moet vertrouwen op jezelf en je eigen kracht en sterke punten en daar gebruik van moet maken. 

Aflevering 3: Help (Tot Je Dienst)

Molly en haar broer Crispin maken zoveel gebruik van Ava hun home smart systeem die alle klusjes voor hen doet, dat ze zelf niets meer doen. Ze zijn verveeld en verwend en het wordt tijd dat Ava, die ook gevoelens heeft, hen een lesje leert. 

Dit is ook een Black Mirror-achtige aflevering voor kinderen die laat zien hoe destructief het constant gebruik en afhankelijkheid van technologie kan zijn. Molly en Crispin worden er in ieder geval geen leukere kinderen van. De aflevering gaat van irritant naar spannend en vervolgens naar tragisch en heeft een leuke twist. 

De les die geleerd wordt aan kinderen is om zelf na te denken en te handelen in plaats van alles over te laten aan technologie. 

Aflevering 4: The Many Place (De Veel Plekken)

Dit is de eerste science fiction horror aflevering waarin zussen Nita, Max en broertje Jett verdwalen in het hotel waar ze net zijn aangekomen. En er waart ook een monster door de gangen, de Quinkin.

Deze aflevering doet erg sterk denken aan de aflevering van Doctor Who, “The God Complex” (seizoen 6, afl. 11) en is al even griezelig en spannend. Het hotel dat plotseling uit ontelbare gangen en deuren bestaat, andere dimensies en ook met nog een monster zorgt voor een griezelige sfeer. En ook nu is er weer een einde met een twist. 

In deze aflevering is de enige les die geleerd wordt dat het niet alleen irritant is als je op alle knoppen van de lift drukt, maar ook heel gevaarlijk. 

review series creeped out season 2
The Many Place/ CBBC, Family Channel

Aflevering 5: Only Child (Enig Kind)

Als de 14 jarige Mia een baby broertje krijgt is ze eerst een beetje jaloers, maar dan gebeuren er vreemde dingen waar de baby verantwoordelijk voor is. Zij weet dat er iets niet klopt met hem, maar niemand gelooft haar. 

Dit is een vrij enge fantasie aflevering die een hele goede opbouw heeft en een goed plot waarin de personages goed tot hun recht komen en dan vooral Mia. Dit is van de meest uitgewerkte verhalen van dit seizoen op ieder gebied en een van de engste.

De les die Mia leert is dat je soms iets moet opofferen zodat anderen waar je van houdt gelukkig blijven en dat gelijk krijgen iets anders is dan gelijk hebben.

Aflevering 6: No Filter (Zonder Filter)

Ook dit is een science fiction fantasy aflevering die erg van nu is, want Keira is verslaafd aan social media en selfies maken. Als ze een gratis app gebruikt om de perfecte selfie te maken, neemt dit alles een gevaarlijke wending.

Net zoals “Help” is dit echt een aflevering van deze tijd. Het verhaal is goed opgebouwd en de personages worden goed uitgewerkt. Niet alleen Keira, maar ook haar slimme en dappere zus Marcey. Vooral het einde is best griezelig en ook dit verhaal loopt uiteindelijk niet zo goed af.

De les die wordt geleerd is dat je altijd de kleine lettertjes moet lezen, dat kan van levensbelang zijn en dat je niet alle gratis apps zomaar moet downloaden of gebruiken zonder enige informatie erover.

review series creeped out season 2
No Filter/ CBBC, Famliy Channel

Aflevering 7: Splinta Claws

Dit is een echte horror fantasy aflevering waarin de twee beste vrienden Lawrence en Mikey oog in oog komen te staan met een kwaadaardige mechanische Kerstman. Maar hij zit niet achter stoute kinderen aan, maar achter goede kinderen. Dus moeten ze kattenkwaad uithalen om zichzelf te redden.

Deze aflevering is zowel grappig al griezelig tegelijk. De robot Kerstman is best eng, hoe hij eruit ziet, hoe hij zich voortbeweegt en constant achter de twee jongens aanzit. Maar de twee jongens vormen samen een leuk duo en zorgen voor luchtigheid. 

In deze aflevering zit geen les, behalve het belang van vriendschap en gewoon eens een keer doen wat je wordt opgedragen, zonder afgeleid te worden.

Aflevering 8: Itchy (Jeuk)

Dit is een vreemde aflevering en alleen effectief als je bang bent voor hoofdluis. Want daar gaat het over: hoofdluizen die een oorlog beginnen tegen de mens en alleen een jongen, Gabe kan hen horen en er iets tegen doen.

Dit is een beetje een flauwe en ongeloofwaardige aflevering die Gabe moedig maakt om iedereen te kunnen redden. 

De les is dat je in nood dapperder bent dan je denkt.

Aflevering 9: Tilly Bone (Wissel-bot)

Dit is de beste aflevering van dit seizoen! Niet alleen het verhaal is goed eng en origineel, maar het is ook nog eens origineel gefilmd, via een vlog wijze en verteld, namelijk achterstevoren! Over deze aflevering moet je zo min mogelijk weten, behalve dat het verjaardagsfeestjes van vlogster Cass behoorlijk mis gaat en bovennatuurlijk uit de hand loopt. 

Deze aflevering mixt het bovennatuurlijke met horror en fantasy in een heel origineel plot. Heel intrigerend en mysterieus en het einde is heel leuk bedacht. Het draait allemaal om de Tilly Bone, die vijanden maakt voor jouw vijanden. 

De les die geleerd wordt is dat je niet altijd je eerste gedachte of oordeel moet zeggen, want alles heeft consequenties en raakt anderen. 

review series creeped out season 2
Tilly Bone/ CBBC, Family Channel

Aflevering 10: The Unfortunate Five (De Ongelukkige Vijf)

Vijf scholieren moeten nablijven en als straf krijgen ze een coach die hen mindfulness leert. Maar achter de bedoelingen van deze coach schuilt iets heel vreemds en gevaarlijks. 

Dit is een aflevering die vooral draait om de gevoelens van scholieren die zeer herkenbaar kunnen zijn. 

De les die geleerd kan worden is dat je op een juiste manier met woede om moet leren gaan.

Mijn favoriete verhalen

Mijn persoonlijk favorieten zijn Tilly Bone, Splinta Claws, The Many Place, Only Child en No Filter. Met aandacht voor de personages, een goed verhaal, goede opbouw, sterke cinematografie en art decoration, springen deze vijf verhalen er wat mij betreft er het meeste uit. Om te beginnen vond ik Tilly Bone verreweg het beste en griezeligste en origineelste verhaal in alle opzichten. Splinta Claws is zowel erg grappig en spannend en een absoute Kerst topper. The Many Place met zijn andere dimensies en een monster zorgen voor een weird fiction sfeer met ook een leuk stel kinderen. Only Child is door Mia erg sterk en door de baby juist weer heel eng, die ook voor een echt schrikmoment zorgt. No Filter heeft ook weer een goed in elkaar stekend verhaal met sterke personages en een weird fiction idee. 

Parental Guidance

Op Netflix zelf staat dat de serie geschikt is voor kinderen vanaf 9 jaar. De verhalen kunnen soms best eng zijn, soms een beetje creepy en het loopt niet altijd goed af, met soms een open einde twist. De verhalen blijven echter erg griezelig maar worden nooit te eng, maar zoeken wel een grens op waardoor het kinderen die echt wel van eng houden serieus neemt. Aflevering 4 heeft een eng monster die je nooit helemaal in beeld ziet. In aflevering 5 ziet de baby er best eng uit en heeft een schrikmoment. Dat Keira geen gezicht meer heeft in aflevering 6 kan eng zijn. Aflevering 7 heeft een super enge robot Kerstman die erg ook steeds enger uit gaat zien en best dreigend is. In de 9e aflezing gebeuren veel enge dingen die vooral gesuggereerd worden en er komt een enge pop in voor. En de laatste aflevering bevat een succubus die voor enge momenten kan zorgen. Maar over het algemeen blijven de afleveringen allemaal vrij onschuldig. Alhoewel het niet altijd goed afloopt, gaat er niemand dood, komen er geen lichamelijke verwondingen of bloed in voor. Voor kinderen die echt van griezelen houden of van vreemde verhalen houden, zitten er een aantal leuke verhalen tussen. 

Kijk info

 • Eng 1/5 De meeste afleveringen blijven onschuldig en worden niet zo heel eng, wel vreemd of spannend
 • Geweld 1/5 Hoe Junebug de anderen kwaad berokkent met haar tilly bone is vrij dreigend
 • Gescheld 0/5 Niet
 • Alcohol/Drugs 0/5 Niet
 • Seks/Bloot 0/5 Niet

Meer lezen van Creeped Out? Klik dan op onderstaande link:

Praktische info

 • Creeped Out (2019)
 • Season: 2
 • No. of episodes: 10
 • Running time episodes; 24 minutes
 • Created by: Bede Blake, Robert Butler
 • Written by: Bede Blake, Robert Butler
 • Directed by: Steve Hughes, Bruce McDonald
 • Narrated by: Aurora Aksnes
 • Composer: Joe Kraemer
 • Cinematography: Andrew Johnson, Jason Webber
 • Production company: CBBC Productions, DHX Media
 • Original network: CBBC, Family Channel