Monsters & Creatures & Aliens in Horror Films [20ste eeuw]

monsters

Aangepast op 5 oktober 2019. De beste Horror Films met Monsters, Creatures en Aliens, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd met allerlei soorten monsters, creatures en aliens. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

In dit subgenre waarin monsters, creatures en aliens de horror films onveilig maken, gaat het om wezens die vijandig zijn en de mens aanvallen. Deze monsters kunnen voortkomen uit fantasy en behoren bij de bovennatuurlijke horrors dark fairytales en psychologische horrors. Of ze komen vanuit de ruimte, en behoren tot de science fiction horrors. Of ze bestaan in de diepte van de aarde of in de bossen zonder dat we dat weten. Monsters kunnen overal opduiken, op elke plek en in verschillende subgenres van horror en voor levensgevaarlijke, ijzingwekkende situaties zorgen. In dit subgenre worden niet de zombies toegevoegd die een eigen subcategorie hebben, noch de klassieke Victoriaanse monsters, zoals de weerwolf, de vampier, de mummie en het monster van Frankenstein die ook hun eigen categorie hebben. 

Op dit moment bevat de lijst 13 films, gecategoriseerd in decennia van de vorige eeuw en vervolgens op alfabet van de titel.

→ Lees hier de Lijst van Monsters & Creatures & Aliens in Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


jaren 50:

the blob 1958
Paramount Pictures

The Blob (1958)⎪86 min⎪regie: Irvin Yeaworth⎪genre: science fiction, horror, alien, comedy

In The Blob arriveert er een ruimtewezen dat de naam “Blob” inderdaad eer aan doet. Als en soort evil Flubber absorbeert het mensen en wordt het steeds groter en groter terwijl het alle mensen uit het stadje aan het opslokken is. Maar niet als het aan de jongeren Steve en Jane ligt en hun vrienden die de mensen waarschuwen en gezamenlijk proberen om de vreemde substantie te verslaan. De film zit vol met grappige situaties, een sterke jaren 50 vibe met dito tijdsgeest en hele leuke knipogen. De Blob is een alien die er misschien ongevaarlijk uitziet, maar bijna onverwoestbaar lijkt en in no time enorme schade aanricht. Ook nu geldt weer dat je nooit op uiterlijk af moet gaan. Review. 

💀💀💀


jaren 60:

first men in the moon 1964
Columbia Pictures

First Men in the Moon (1964)⎪103 min⎪regie: Nathan H. Juran⎪genre: science fiction, comedy, outer space, aliens, adventure

Dit keer komen de aliens niet naar de aarde maar weet excentrieke wetenschapper en uitvinder Cavor een goedje te fabriceren waardoor hij objecten gewichtloos kan maken. Hij bouwt een ruimteschip en samen met zijn buurman Bedford en diens verloofde Kate als verstekelinge, gaan ze richting de maan. Maar de maan is helemaal niet onbewoond en ze komen daar oog in oog te staan met insect-achtige enorme wezens, de Selenites en die zijn niet ongevaarlijk. First Men in the Moon is een erg komisch innemend science fiction verhaal met een paar spannende momenten. Cavor als gekke wetenschapper steelt de show, in deze op het verhaal van Jules Verne gebaseerde film, waaraan het leuke personage Kate toegevoegd is, de aliens eng zijn en een symbool voor oorlog. Ook zeer vermakelijk voor kinderen. Review.

💀💀💀


the reptile 1966
20th Century Fox

The Reptile (1966)⎪90 min⎪regie: John Gilling⎪genre: horror, hammer, monsters, mystery, fantasy, victorian

Harry en Valerie erven een huisje in Cornwall, maar daar waart een geheimzinnig monster rond die al meerdere doden op zijn naam heeft staan. Met hun nieuwe vrienden doen zij een verschrikkelijke ontdekking. The Reptile is een mooi gemaakte Victoriaanse sfeervolle horror van Hammer met een spannende opbouw en bombastische climax. Met leuke personages, een heldin en een klein mysterie en comic relief is dit een Hammer Horror van formaat die zeer weet te vermaken. Zeker met een origineel monster dat prachtig gemaakt is, dodelijk is en waaraan een vreselijk geheim kleeft. Het mensachtige reptiel weet op een subtiele manier de horror in de film te brengen en zorgt voor slachtoffers die akelig aan hun eind komen. Review. 

💀💀💀


jaren 70:

alien 1979
20th Century Fox

Alien (1979)⎪117 min⎪regie: Ridley Scott⎪genre: horror, science fiction, aliens, claustrophobic

Alien is waarschijnlijk wel de bekendste kwaadaardige alien uit de filmgeschiedenis. Als de Nostromo via een omweg op een planeet terechtkomt na het volgen van een noodsignaal, wordt een van de crewleden aangevallen door een wezen genaamd Facehugger en aan boord gebracht. Dat heeft dodelijke consequenties als blijkt dat de Facehugger zich voortplant en er uiteindelijk een uiterst dodelijke Xenomorph op hun schip bevindt. Het is aan Ellen Ripley en de crew om de alien te doden voordat hij de aarde kan bereiken. De alien is in al zijn vormen, van ei, Facehugger en mini Xenomorph tot volgroeide Xenomorph een prachtig vormgegeven alien, die alles in zijn anatomie heeft om dodelijk te zijn. Van een body invasion tot bijtend zuur en een onverwoestbaar pantser is dit qua dodelijkheid het superieure ras. Review.

💀💀💀


horror express 1972
Gala Film Distributors, Scotia International

Horror Express (1972)⎪84 min⎪regie: Gene Martin⎪genre: horror, mystery, science fiction, aliens, body horror, mashup

In Horror Express krijgen horror legendes Peter Cushing en Christopher Lee als wetenschappers Wells en Saxton te maken met een oeroude alien, verborgen in een oud fossiel. Dat fossiel is een aapachtig wezen uit de oertijd en datgene wat hem bezit is een alien. Eerst als een waar monster met een harig lijf en een roodgloeiend oog is de alien in het fossiel angstaanjagend, maar misschien nog wel meer als het de mensen gaat bezitten en hen verandert in monsterlijke wezens met rode ogen. Al rijdend in de Trans-Siberie express moeten Wells en Saxton uitzoeken in wie de alien is gekropen die bovendien ook de doden kan doen herrijzen als zombies. Een campy fun film die science fiction en horror en een snufje van het occulte door de aanwezigheid van een monnik, met elkaar weet te combineren. Review.

💀💀


jaren 80:

pumpkinhead 1988
United Artists, MGM

Pumpkinhead (1988)⎪86 min⎪regie: Stan Winston⎪genre: horror, monsters, dark fairytale, folktale, fantasy, slasher

Pumpkinhead is vooral een dark fairytale met het legendarische folktale monster dat opgeroepen kan worden om wraak te nemen. Dat is wat vader Ed doet wanneer zijn jonge zoontje Billy doodgereden wordt door onstuimige tieners. Een film met een tragische aanleiding, die leidt tot slasher-achtige gebeurtenissen, door toedoen van een zeer origineel monster. Maar de vraag is of wraak wel zo zaligmakend is. Pumpkinhead is prachtig vormgegeven en een angstaanjagend en origineel monster, met zijn menselijke voorkomen, lange ledematen en een eng groot hoofd dat inderdaad lijkt op een pompoen. Met een sterke fairytale vibe, een oude heks en prachtige practical effects en art decoration, is dit een jaren 80 film die uitgegroeid is tot een cultfilm en meer bekendheid verdient. Review.

💀💀


the thing 1982
Universal Pictures

The Thing (1982)⎪109 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, body horror, alien, science fiction

In The Thing krijgt een onderzoeksstation op de Arctic te maken met een buitenaards wezen dat zich aan kan passen en zichzelf kan vermengen met andere levende organismen, van een hond tot de mens zelf. Maar ook kan het verschillende soorten tegelijk absorberen waardoor er een gedrochtelijke combinatie ontstaat. Vol met gore body horror, ranzige slijmerige wezens die een lijf hebben als een spinachtig wezen en het hoofd van een mens, is dit een ware horror, waarbij een alien er nog monsterlijker uitziet als hij zich mengt met aardse organismen. Een alien waarbij we de eigenlijke originele gedaante nooit zien, maar zijn experimenten zijn datgene wat voor de echte horror zorgt. Het is aan Mac om te voorkomen dat de alien de buitenwereld bereikt, als de paranoia versterkt door de claustrofobische omgeving toeslaat. Review. 

💀💀💀


jaren 90:

deep rising 1998
Buena Vista Pictures

Deep Rising (1998)⎪106 min⎪regie: Stephen Sommers⎪genre: horror, monsters, adventure

Als een schipper Finnigan samen met zijn crew wordt ingehuurd om naar een bepaalde plek in de Zuid Chinese Zee te varen, wacht hen een verrassing. Niet alleen willen degenen die hen hebben ingehuurd een cruiseschip enteren en beroven, maar wacht hen allemaal een grotere verrassing als er niemand op het schip blijkt te zijn, maar wel een enorm monster. Dit enorme monster uit de zee die op een reuzenoctopus lijkt, heeft iedereen aan boord opgeslokt en nu zijn zij aan de beurt. Wat volgt is een op zee avontuur met een gevaarlijk monster dat met zijn dodelijke tentakels overal kan komen. Deep Rising is een vermakelijke monster movie met humor en actie en ook genoeg gore en horror. Review.

💀💀


the faculty 1998
Miramax Films

The Faculty (1998)⎪104 min⎪regie: Robert Rodriguez⎪genre: horror, comedy, science fiction, aliens

The Faculty is een komische science fiction horror film waarbij een school geteisterd wordt door de aanwezigheid van een parasietachtige alien. Allemaal kleine slakachtige parasieten nemen de leraren en ook een voor een de scholieren over. Het is aan een groep zeer verschillende scholieren om de Queen te vinden en hun leraren en klasgenoten te redden. Met over de top archetypes, komische body horror situaties, leraren die zich plotseling heel anders en vrij gedragen en een enorme Queen is The Faculty een geslaagde “tienerslasher” zonder dat er echt doden vallen. Review. 

💀💀


it 1990
Warner Bros. Television, ABC

It (1990)⎪192 min⎪regie: Tommy Lee Wallace⎪genre: horror, monsters, adventure, coming of age, supernatural, fantasy

In It neemt het monster dat Derry teistert verschillende vormen aan en duikt iedere 27 jaar weer op om zich te voeden, het liefst met kinderen. Dan staat de Losers Club op bestaande uit 7 kinderen die de strijd met hem aangaan, met succes, en beloven elkaar dat als het over 27 weer terugkomt ze het voor eens en voor altijd zullen vernietigen. It neemt de gedaante aan van een creepy clown genaamd Pennywise, maar eigenlijk is het een alien die lang geleden vanuit de ruimte is gekomen en nog het meeste lijkt in zijn echte gedaante op een reuzenspin. Maar Pennywise laat zich ook zien aan de kinderen als een lepralijder, een weerwolf, een grote vogel, een standbeeld dat tot leven komt, en een zombie/mummie. Doordat It allerlei gedaanten aan kan nemen is hij het ultieme monster dat alle persoonlijke angsten kan verbeelden. Review. 

💀💀💀


mimic 1997
Miramax Films

Mimic (1997)⎪105 min⎪regie: Guillermo del Toro⎪genre: horror, monsters, science fiction

Als na een wetenschappelijk onderzoek om Stricklers disease te bestrijden er een onwelkome bijwerking ontstaat dat resulteert in een mutatie van een kakkerlak soort, worden de metrotunnels van New York onveilig gemaakt door de Judas Breed in Mimic. Als een levensgrote kakkerlak die zichzelf, wanneer rechtopstaand en met zijn vleugels, kan doen lijken op een mens, met een echt gezicht, kan hij zich op donkere plekken ongezien bewegen. Het is aan wetenschapper Susan Tyler en haar verloofde en een metrobeveiliger om de enorm monsterlijke kakkerlak op te sporen voordat hij nog meer slachtoffers maakt. De Judas Breed ziet er eng monsterlijk en menselijk uit en is mooi vormgegeven. Het klakkende geluid dat hij maakt verraadt hem als Mr Funny Shoes zoals het jongetje Chuy hem noemt. Een typische jaren 90 monster movie, met wat humor, spannende momenten en een klassieke opbouw die lekker wegkijkt. Review.

💀💀 


tremors 1990
Universal Pictures

Tremors (1990)⎪96 min⎪regie: Ron Underwood⎪genre: horror, science fiction, monsters, comedy

Ondergrondse eeuwenoude enorme monsters maken het kleine dorpje Perfection in de middle of nowhere onveilig in Tremors. Terwijl ze de inwoners een voor een weten op te slokken, moeten de overgebleven inwoners met Val en Earl samenwerken om de wormen die ze Graboids noemen te verslaan. De monsters zijn eeuwenoude dieren die onder de grond leven en daarom geen zicht hebben, maar jagen op geluid en vooral op trillingen van de aarde en naar boven komen waar een trilling is veroorzaakt. Ze hebben tentakels die uit hun bek komen om hun prooi te grijpen en stevige kaken om hun prooi vast te klemmen en hun levenscyclus zorgt voor nog meer vervolgdelen. Deze enorme prehistorische wormen zijn eigenlijk prachtige wezens, en bedreigende roofdieren met een enorme leercurve die niet voor een gat te vangen zijn, hoe inventief Val en Earl en Burt de survivals ze ook bestrijden. Review.

💀💀💀


tremors 2 aftershocks 1996
Universal Pictures

Tremors II Aftershocks (1996)⎪min⎪regie: S.S. Wilson⎪genre: horror, comedy, monsters, science fiction

In het vervolg op Tremors krijgen we te maken met Aftershocks, maar ook met de nieuwe levenscyclus van de oorspronkelijke Graboids: de Shriekers. Dit keer zijn het kleinere dieren die zich boven de grond bewegen. Ze hebben twee poten die op poten van struisvogels lijken, waarmee ze hard kunnen rennen en springen en een grote stevige bek en ze maken een schril geluid, vandaar de naam. Ook deze dieren zijn blind, maar op hun hoofd zit een soort klepje waarmee ze warmte kunnen waarnemen waardoor ze hun prooi kunnen spotten. Dit levert weer een grappige strijd op tussen de Shriekers en de mensen waaronder wederom Earl met een nieuwe partner Grady en natuurlijk Burt. Ook nu weer zien de Shriekers er fantastisch uit en omdat ze dit keer boven de grond te zien zijn spelen ze zelf ook een grote (komische) rol. Review.

💀💀💀