Cults en Occulte Horror Films [2000-2019]

occult

Aangepast op 8 januari 2020. De beste Occulte Horror Films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Occulte Horror Films. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het occulte is een ultiem thema voor horror films. ‘Occultus’ uit het Latijn betekent clandestien, verborgen, geheim en het occulte betreft de geheime kennis van het paranormale, bovennatuurlijke. Vaak wordt er astrologie, alchemie en magie en spiritualisme mee aangeduid. Het valt niet binnen een bepaalde religie of wetenschap. In het horror genre heeft het in het algemeen betrekking op het bovennatuurlijke. Maar aangezien dit een vrij grote algemene term is, is er door Phantasasmagoria gekozen om onder het occulte horror genre iets specifiekers te verstaan. Occultisme zijn de praktijken van cults, demonisme, en duivelaanbidding, een buiten de conventionele religies om, spirituele zoektocht, reis of praktisering, al dan wel of niet veroorzaakt door sektes en cults. 

Op dit moment bevat de lijst 18 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel. 

← Lees hier de Lijst met Cults en Occulte Horror Films [20ste eeuw]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën.


apostle 2018
Netflix

Apostle (2018)⎪130 min⎪regie: Gareth Evans⎪genre: horror, folk horror, cults, symbolism

Als in 1905 Thomas op zoek gaat naar zijn ontvoerde zus, belandt hij op een eiland van een cult door wie zij gevangen wordt gehouden. Maar deze sekte houdt meer gevangen dan enkel zijn zus. Apostle is een grafische bovennatuurlijke horror die zeer beklemmend en onheilspellend is. Met prachtige cinematografie en een mysterie onder de oppervlakte van deze cult bevat deze film zowel zeer grafische gruwelijkheden als moeder natuur als tegenwicht, die echter gevangen wordt gehouden door de cult. Door bloedoffers, corruptie en macht wordt op onnatuurlijke wijze de natuur in leven gehouden, wat een groter symbool is voor de maatschappij. Een indrukwekkende horror die fascineert, zowel op symbolisch als horror gebied. Review. 

💀💀💀


the babysitter 2017
Netflix

The Babysitter (2017)⎪85 min⎪regie: McG⎪genre: horror, comedy, cults, slasher, coming of age

In The Babysitter denkt Cole dat hij de coolste babysitter ooit heeft, totdat hij ontdekt dat Bree bij een sekte hoort die zijn bloed gebruikt en nu hij hen heeft ontdekt ze hem willen vermoorden. De sekteleden zijn superdomme maar o zo grappige types die voor veel hilariteit zorgen. Maar ook de absurde situaties, de slimme maar angstige Cole die boven zichzelf uitstijgt om hen te bevechten en zijn stoere toekomstige vriendinnetje voeren de boventoon in deze originele en verrassende comedy. Vooral de domme cheerleader spant de kroon qua domheid en hilariteit. Maar toch is de film door de innemende Cole en zijn relatie met Bree die toch wel echt om hem geeft, ook hartverwarmend grappig. Review.

💀💀💀


the convent 2000
Unapix Entertainment

The Convent (2000) ⎪79 min⎪regie: Mike Mendez⎪genre: horror, comedy, demons, occult

The Convent is een over de top campy fun en gory nunsploitation film over demon ghost nonnen die een groepje studenten weten te doden en te bezitten. Terwijl er ook een clubje jongeren rondwaart die denken dat ze een duivelse cult zijn en een ritueel offer brengen waardoor alle nonnen aan het dansen zijn (letterlijk). Met Clorissa als Final Girl en Christine als de super coole heldin gaan ze deze demon-nonnen te lijf op een tencho beat en in een setting van een oud vervallen klooster. Omringd door blacklight, glow in the dark, in het rond spuitend fluoriserend bloed en neon-kleurige aderen van de demon nonnen, spat het bloed en de lol van het scherm. Absurd, waanzinnig, en zowel scary als hilarisch. Review. 

💀


a dark song 2016
IFC Midnight, Kaleidoscope Films Distribution

A Dark Song (2016)⎪99 min⎪regie: Liam Gavin⎪genre: horror, arthouse, occult, supernatural

A Dark Song is een prachtige film over verlies, wraak en schuld, boetedoening, maar vooral volharding. Samen met occultist Joseph wil Sophia het ritueel van Abramelin uitvoeren om nog één maal met haar overleden zoontje te praten. In een slow burn waarbij de rituelen centraal staan volgen we twee beschadigde mensen, die tot het uiterste gaan. Het ritueel is de reis naar een huiveringwekkend maar betoverend einde, en geeft zowel Sophia als de kijker de catharsis na de ontberingen. De film is intens, droevig en heftig, soms pijnlijk rauw. Met een einde dat van demonische verschijningen overgaat in een wonderlijke hemelse ervaring. Review.

💀💀💀


the devil's candy 2015
IFC Midnight

The Devil’s Candy (2015)⎪79 min⎪regie: Sean Byrne⎪genre: horror, supernatural, occult, visions, arthouse

Wanneer kunstschilder Jesse met zijn vrouw Astrid en puberdochter Zooey verhuist naar een huis waar zich iets kwaads heeft afgespeeld, begint Jesse last te krijgen van vreemde visioenen die hij vertaalt naar het doek en hij de meest enge en bizarre schilderijen maakt. The Devil’s Candy is een duivels originele film met een onconventioneel gezin en verhaallijn die een unheimische en onheilspellende sfeer weet neer te zetten. Een film waarin geluid, de heavy metal muziek, de geluidseffecten en kunst een grote rol spelen. Met bijzondere personages en manier van filmen, verrassende villains en een hint naar het occulte is dit een ijzersterke film met een fantastische climax. Review.

💀💀💀


eli 2019
Netflix

Eli (2019)⎪98 min⎪regie: Cairán Foy⎪genre: horror, occult, haunted house, ghosts, mashup

Eli is een horror film die begint als een haunted house vol met geesten, maar de twist op de helft van de film brengt er een sterke occulte sfeer in. De film gaat om de 11 jarige Eli die een auto-immuunziekte heeft sinds 4 jaar en nu brengen zijn ouders hem naar Dr Horn in een afgesloten medische faciliteit die helemaal steriel is als laatste kans op een bijzondere genezing. Maar al gauw merkt Eli dat hij niet alleen is en dat zijn leven misschien in gevaar is, zonder dat hij een kant op kan. Een spooky mystery horror die zich geheel focust op de ervaringen van Eli, verandert tegen het einde in een occulte horror, waardoor de film ondanks het standaard begin, zeer weet te verrassen. Review. 

💀💀


hereditary 2018
A24

Hereditary (2018)⎪127 min⎪regie: Ari Aster⎪genre: horror, supernatural, cults, demons, possession, psychological horror, symbolism

In Hereditary wordt een rouwend gezin geteisterd door een cult die de zoon van de familie wil laten bezitten door de demon Paimon. Dit alles verpakt in een huiveringwekkend en heftig verhaal over rouw, verdriet, trauma’s en dood wat uiteindelijk leidt tot een heftige ontknoping. Hereditary is meer dan een horror, maar tevens een psychologisch drama, en een bovennatuurlijk mysterie dat door de hele film heen wordt ontrafeld. In een mooie maar schrijnende schets wordt rouwverwerking gemengd met pure horror, waarbij een cult, een demon en meerdere possessions een rol spelen, die door de hele film heen zijn verwerkt in een subtiele maar unheimische wijze. Met ook nog prachtige cinematografie en een kunstzinnige vertelling is dit een van de betere horrors van de laatste tijd. Review.

💀💀💀


the house of the devil 2009
MPI Media Group, Dark Sky Films, Gorgon Video

The House of the Devil (2009)⎪95 min⎪regie: Ti West⎪genre: horror, arthouse, occult, supernatural, mashup

Een film die op het eerste gezicht totaal niets te maken heeft met het occulte, maar een echte suspense film lijkt te worden. Geheel in de jaren 80 stijl neemt The House of the Devil je helemaal terug naar dat tijdperk, wanneer studente Sam wordt gevraagd om een avond op een oude vrouw te passen. De hele film ademt een sterke jaren 80 sfeer uit, qua stijl, aankleding, gedrag en filmtechnieken, dat wordt gecombineerd met een Hitchcockiaanse spanning en onheilspellend gevoel dat via een slow burn uitmondt in een spectaculaire over de top finale, waarbij een cult en een ritueel offer voor de echte grafische horror zorgt en een occult nachtmerrie wordt. Review.

💀💀💀


last shift 2014
Magnet Releasing

Last Shift (2014)⎪87 min⎪regie: Anthony DiBlasi⎪genre: horror, supernatural, occult, cults

In Last Shift moet rookie Jessica op een al bijna leegstaand politiebureau passen. Dan krijgt ze een noodoproep van een vrouw die in paniek is, die ophangt voordat Jessica informatie kan achterhalen. Niet alleen overkomt dit haar een paar keer, maar lijkt het bureau niet helemaal verlaten. Dit heeft alles te maken met een cultleider en zijn volgelingen die daar ooit hebben vastgezeten. Met enge originele manifestaties die zowel macaber als onheilspellend en ronduit creepy zijn is dit een film met een zeer enge sfeer en een nog enger occult achtergrond verhaal. Met een goede spanningsopbouw, simpel maar doeltreffend is dit een echte occulte horror. Review.

💀💀


mandy 2018
RLJE Films

Mandy (2018)⎪121 min⎪regie: Panos Cosmatos⎪genre: horror, revenge, arthouse, cult

In deze revenge film in drie aktes vol geweld weet Mandy door middel van een bijzondere stijl, prachtige cinematografie en muziek hier een unieke draai aan te geven. Het rustige leven van Red en Mandy wordt verstoord door een cult onder leiding van Jeremiah en de Black Skulls. Een gevaarlijke sekte die met zijn grootheidswaanzin dodelijk is. Als Mandy wordt vermoord, zint Red op wraak. Zijn wraaktocht is een surrealistische, poëtische, doch campy hallucinerende lsd trip vol geweld, epische wapens en bizarre teksten en visuele uitspattingen. Het is een nachtmerrie-achtige trip die je als kijker zelf moet ondergaan. Veel indruk maakt ook het intermezzo met een indrukwekkende Nicolas Cage en de vervreemdende Cheddar Goblin die inmiddels iconisch is geworden. Review.

💀💀💀


paranormal activity 3 2011
Paramount Pictures

Paranormal Activity 3 (2011)⎪84 min⎪regie: Henry Joost, Ariel Schulman⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In dit derde deel van de Paranormal Activity reeks gaan we terug naar de jeugd van Katie en Kristi en blijkt dat zij toen al gevolgd werden door de demon die zich voordoet als Toby het denkbeeldige vriendje van Kristi. Dit keer neemt de vriend van hun moeder alles op met zijn camera en maakt een inventief statief van een ventilator waardoor de camera van de huiskamer naar de keuken draait, dat een heel spannend effect geeft. Na de eerste film is dit deel het engste qua gebeurtenissen, en schrikmomenten die ook vrij origineel zijn. Er wordt ook meer uit de doeken gedaan waarom Katie bezeten was en Hunter ontvoerde, want oma Lois blijkt onderdeel van een cult die demons aanbidt en Tobey heeft opgeroepen. Review.

💀💀💀


paranormal activity 4 2012
Paramount Pictures

Paranormal Activity 4 (2012)⎪87 min⎪regie: Henry Joost, Arile Schulman⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In het vierde deel van de Paranormal Activity reeks is het zes jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film en maken we kennis met Alex en Wyatt de kinderen van het gezin Nelson. Tegenover hen komt een moeder, Katie, met een zesjarig zoontje Robbie te wonen. Als Katie in het ziekenhuis wordt opgenomen zorgt de familie Nelson voor het jongetje Robbie. Maar Robbie neemt allerlei vreemde paranormaal gebeurtenissen mee in hun huis en heeft een hele vreemde invloed op Wyatt, terwijl er zich allerlei gevaarlijke verschijnselen voordoen. Met een webcam en de trackingdots van de Kinect is ook nu weer een nieuwe gimmick toegevoegd die voor wat enge verrassingen zorgt. Dit vierde deel is minder eng, maar borduurt wel voort op de hele demon cult mythologie van de reeks met een huiveringwekkende finale. Review.

💀💀


paranormal activity the marked ones 2014
Paramount Pictures

Paranormal Activity The Marked Ones (2014)⎪84 min⎪regie: Christopher B. Landon⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, found footage, cults

In The Marked Ones, een tussendeel van de Paranormal Activity reeks krijgen we door middel van Jesse meer te weten over de cult de Midwives die zwangere vrouwen hun kinderen laat beloven aan demons om zo een leger te vormen. Net als Jesse die hier achter komt, was ook de jonge Hunter zo’n beloofd kind en zijn moeder Kristie een ‘bruid’ van de demon Tobey. Alhoewel we meer te weten komen over de mythologie, voegt de film naast een tijdsportaal verder weinig toe en is vrij schokkerig met de camera en het minst eng. Wel zorgt het tijdportaal ervoor dat Jesse en Hector terecht komen in het verleden op het moment dat Katie werd bezeten en Micah doodde wat de reeks weer leuk verbindt. Review.

💀


ready or not 2019
20th Century Fox, Fox Searchlight, Walt Disney Studios Motion Pictures

Ready or Not (2109)⎪95 min⎪regie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillet⎪genre: horror, slasher, comedy, occult

Als de kersverse bruid Grace haar huwelijksnacht wil vieren, wordt haar verteld dat ze eerst ingewijd moet worden in de rijke excentrieke familie van man Alex door een spel te spelen. Helaas voor haar wordt dat Hide and Seek op leven en dood. Ready or Not is een komische spannende slasher die zowel verrassend bruut is als vol zit met originele types die toch zeer menselijk blijven. De vraag is namelijk of hun traditie wel op waarheid is gebaseerd en of de legende van Mr Le Bail wel echt is. Dat zorgt voor een occult tintje dat de horror met humor combineert. Met perfecte timing voor de kills en de humor is dit een erg knap in elkaar gezette film die door de spetterende finale helemaal wordt afgemaakt. Review. 

💀💀💀


the ritual 2017
Netflix, eOne Films

The Ritual (2017)⎪94 min⎪regie: David Bruckner⎪genre: horror, monsters, supernatural, cults

In The Ritual gaan vier vrienden op pad in een oud Zweeds bos, maar verdwalen al snel. Niet alleen zijn twee van hen absoluut niet fit genoeg, verstuikt een zijn enkel en zijn ze hopeloos verdwaald, maar ook schuilt er iets eeuwenouds en dodelijks in het bos. We vangen telkens een glimp op, wat al een vrij creepy aanblik is, maar wanneer het monster, Moder zich in zijn geheel vertoont is dit het meest indrukwekkende fantasievolle monster ooit. Zijn dodelijke aanwezigheid is door toedoen van een oude cult en door hen wordt de horror versterkt en worden de vier onderworpen aan rituele aanbidding. Maar vooral deze oude godheid is alleen al de moeite van het kijken waard. Review.

💀💀


silent hill 2006
TriStar Pictures

Silent Hill (2006)⎪125 min⎪regie: Christophe Gans⎪genre: horror, surrealism, dark fairytale, cults

Als Sharon het dochtertje van Rose, nachtmerries blijft houden over het plaatsje Silent Hill besluit Rose er met haar naartoe te gaan. Nadat ze een auto-ongeluk hebben gehad, nabij Silent Hill, loopt Rose een vreemde wereld binnen, en tegelijkertijd een nachtmerrie-achtige dimensie vol sinistere wezens, waar Sharon gevangen wordt gehouden. Met een zeer unheimische en sinistere surrealistische sfeer is Silent Hill, gebaseerd op een videogame, een prachtig geschapen wereld, waarin een gevaarlijke cult de scepter zwaait na een traumatische gebeurtenis. De film weet surrealisme, met nachtmerrie beelden, een cult en het occulte zeer vervreemdend en eng met elkaar te combineren. Review. 

💀💀


the void 2016
D Films

The Void (2016)⎪90 min⎪regie: Steven Kostanski⎪genre: horror, arthouse, lovecraftian, supernatural, occult

Deze ode aan de Apocalypse Trilogy van John Carpenter is een bizarre mashup van stijlen en genres die samen een geheel weten te vormen. Wanneer agent Daniel Carter een gewonde man langs de weg vindt en hem meeneemt naar het ziekenhuis, komen zij daar  met een handjevol anderen opgesloten te zitten als een cult hen bedreigt. Met een mysterieuze sfeer, Lovecraftian monsters, een bizar verhaal, andere dimensies, body horror, weird fiction, cults en surrealisme waarbij werkelijkheid in iets anders verandert, is The Void een unieke film die een waanzinnige trip is door de voorportalen naar een heldimensie. Sterke cinematografie, een onheilspellende dreigende sfeer, mooie grime en practical effects maken de film tot een mooie ware horror beleving. Review.

💀💀💀


wounds 2019
Hulu, Netflix

Wounds (2019)⎪94 min⎪regie: Babak Anvari⎪genre: horror, weird fiction, nightmares, hallucinations, lovecraftian, arthouse

Wounds is een nihilistische weird fiction film, waarin het personage Will onlosmakelijk met het plot verbonden is. In een nachtmerrieachtig verloop raakt Will betrokken bij een groepje studenten dat een Lovecraftian entiteit uit een andere dimensie heeft opgeroepen, via een occult ritueel. Nadat hij in de kroeg waar hij werkt en telefoon vindt met raadselachtige en horror beelden, krijgt hij zelf ook last van nachtmerries en wordt hij geteisterd door een entiteit opgeroepen door dat ritueel. Terwijl de achterliggende symboliek van de waanzin waarin Will verzandt steeds sterker wordt en een grote rol speelt. Met subtiele maar creepy horror weet deze film met een bijzondere vertelwijze die summier is, maar vol met hints een klein publiek aan te spreken die fan is van weird fiction dat op een moderne wijze zowel met impressionistische karakters als expressionistische horror wordt verbeeld. Review.

💀💀💀