Cults en Occulte Horror Films [20ste eeuw]

occult

Aangepast op 26 november 2019. De beste Occulte Horror Films speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd die vallen in het genre Occulte Horror Films. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

Het occulte is een ultiem thema voor horror films. ‘Occultus’ uit het Latijn betekent clandestien, verborgen, geheim en het occulte betreft de geheime kennis van het paranormale, bovennatuurlijke. Vaak wordt er astrologie, alchemie en magie en spiritualisme mee aangeduid. Het valt niet binnen een bepaalde religie of wetenschap. In het horror genre heeft het in het algemeen betrekking op het bovennatuurlijke. Maar aangezien dit een vrij grote algemene term is, is er door Phantasasmagoria gekozen om onder het occulte horror genre iets specifiekers te verstaan. Occultisme zijn de praktijken van cults, demonisme, en duivelaanbidding, een buiten de conventionele religies om, spirituele zoektocht, reis of praktisering, al dan wel of niet veroorzaakt door sektes en cults. 

Op dit moment bevat de lijst 10 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens alfabet van de titel. 

→ Lees hier de Lijst met Cults en Occulte Horror Films [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 60:

black sunday 1960
Unidis

Black Sunday (1962)⎪87 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, supernatural, occult

In Moldavië ontdekken twee professors een tombe van een vrouw die twee eeuwen eerder wegens satanisme is gedood door een iron maiden en op de brandstapel is gezet. Voordat zij stierf sprak zij een vloek uit over het nageslacht van haar broer de prins. Nu zij per ongeluk is ontwaakt, door toedoen van deze twee professors, komt zij wraak nemen samen met haar geliefde. Het bovennatuurlijke, het occulte, satanisme, vampieren en hekserij en de gotische setting maken van Black Sunday een onheilspellende horror. Geheel in zwart-wit geschoten met oog voor het camerawerk is dit een occulte gotische klassieker. Review.

💀💀💀


the devil rides out 1968
20th Century Fox

The Devil Rides Out (1968)⎪95 min⎪regie: Terence Fisher⎪genre: horror, occult, cults, supernatural, hammer

Als een vriend van Duc de Richeleau verstrikt raakt in een cult zet hij samen met zijn vrienden en familie alles op alles om hem te redden. The Devil Rides Out blinkt uit in een sterk verhaal met goed gemaakte special effects en heeft een sterke focus op het occulte, de geheimzinnige cult en Baphomet die zij aanbidden. Met een duistere sfeer, veel actie, wat eindigt in een helse nacht met de ultieme strijd tussen goed en kwaad en met een bijzondere climax heeft deze film veel te bieden als occulte horror. Met Christopher Lee in de charismatische hoofdrol en degene die zijn vrienden, maar ook de kijker bij de hand neemt. Review.

💀💀💀


the plague of the zombies 1966
Warner-Pathé, 20th Century Fox

The Plague of the Zombies (1966)⎪90 min⎪regie: John Gilling⎪genre: horror, zombies, occult, hammer, victorian, voodoo

The Plague of the Zombies is een Hammer Productie die zich afspeelt in de Victoriaanse tijd op het platteland, waar een hoop mensen op raadselachtige wijze zijn overleden. Dit alles heeft te maken met een voodoo priester die de mensen verandert in zombies, om hen als slaven te gebruiken. Dit doet hij met een creepy ritueel dat de volle aandacht krijgt. Maar niet als het aan arts Peter, Sir James en zijn dochter Sylvia ligt. Een erg mooi geproduceerde zombie film die zowel de toekomstige zombiefilms beïnvloedde, als teruggrijpt op de occulte oorsprong van de originele zombies. Met mooie sfeervolle decors en settings, goed gemaakte zombies, een koortsdroom en een unheimische sfeer in een sterke opbouw is dit een zeer goede horror van Hammer. Review. 

💀💀💀


rosemary's baby 1968
Paramount Pictures

Rosemary’s Baby (1968)⎪136 min⎪regie: Roman Polanski⎪genre: horror, supernatural, occult, gothic, psychological horror

Als Rosemary samen met haar man Guy het oude gotische appartementencomplex Bramford betrekt ontmoeten ze hun buren de Castevets. Maar als Rosemary na een zeer verontrustende droom zwanger blijkt en de buren opdringerig zijn, begint Rosemary iets vreemds te vermoeden. Ondertussen raakt ze steeds meer geïsoleerd, raakt ze de grip op haar eigen leven kwijt en denkt ze dat ze langzaam gek begint te worden. Niets is minder waar als de Castevets samen met een stel anderen een cult vormen die Rosemary door de duivel zelf hebben laten verkrachten om de Antichrist te baren. De dreiging en onheilspellende aanwezigheid van de geheime cult, de nachtmerrie en de hulpeloosheid van Rosemary maken Rosemary’s Baby nog enger. Een moderne occulte gotische horror naar het boek van Ira Levin met een sterke occulte  sfeer. Review. 

💀💀💀


jaren 70:

the cursed medallion 1975 the night child together forever
Italian International Film

The Cursed Medallion (1975)⎪81 min⎪regie: Massimo Dallamano⎪genre: horror, occult, supernatural, gothic, mystery, drama

In The Cursed Medallion, ook wel The Night Child, ook wel Together Forever zorgt een occult medaillon voor het vreemde gedrag van een tienermeisje Emily. Na de tragische de dood van haar moeder en hun aankomst in Italië waar haar vader, een documentairemaker over het occulte, een opmerkelijk schilderij als onderwerp kiest, wordt haar gedrag erg verontrustend. De beeltenis van het meisje op het schilderij lijkt namelijk verdacht veel op Emily. Een slown burn met een naderend onheil, surrealistische beelden, een bizar schilderij en een occult medaillon zorgen voor een onheilspellende film die vooral gericht is op sfeer. Samen met een gotisch decor en dromerige muziek werkt de film met een nachtmerrie-achtige sfeer toe naar een genadeloze finale. Review.

💀💀


lisa and the devil 1973
Procinor

Lisa and the Devil (1973)⎪91 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, surrealism, occult, supernatural, creepy dolls, haunted house

In deze gotische horror komt Lisa tijdens een vakantie terecht in een groot landhuis met een mysterieus verleden en geheimzinnige bewoners. Ze komt hier terecht nadat ze een man volgde die met levensechte poppen door de stad liep, een man die sprekend op de duivel lijkt van een muurschildering. Als blijkt dat de poppen tot leven komen en te maken hebben met het mysterie van het huis en de bewoners, wordt het meer dan een gotische horror en lijkt Lisa terecht te zijn gekomen in een occulte nachtmerrie-achtige surrealistische illusie die door symboliek veel weg heeft van het vagevuur. Lisa and the Devil is een prachtige sfeervolle film die vooral op gevoelsniveau erg sterk is, maar die weinig uitlegt en zelf een droom van een ervaring is. Review.  

💀💀💀


the omen 1976
20th Century Fox

The Omen (1976)⎪111 min⎪regie: Richard Donner⎪genre: horror, occult, antichrist, supernatural

Als in Rome Katherine de vrouw van diplomaat Robert Thorn bevalt, overlijdt hun zoon. Zonder medeweten van Katherine besluit Robert met de priester om een andere baby zonder moeder mee te nemen, als vervanging, niet wetende dat hij de Antichrist mee naar huis neemt. Damien groeit dan ook op als een vreemde jongen en hoe ouder hij wordt hoe sinisterder en dodelijker de gebeurtenissen worden die rond hem plaatsvinden. Als Robert wordt gewaarschuwd is het misschien al te laat. Met een zeer duistere en onheilspellende sfeer, een creepy satanische nanny en een hellhound is The Omen de ultieme occulte horror, die voorzien is van sterke cinematografie en sfeerbepaling. Review. 

💀💀💀


the perfume of the lady in black 1974
Euro International

The Perfume of the Lady in Black (1974)⎪103 min⎪regie: Francesco Barilli⎪genre: horror, mystery, occult, cults, psychological horror, gothic, visions

Silvia’s rustige leven in Italië waar ze werkt als wetenschapper wordt verstoord door vreemde gebeurtenissen die haar in een nachtmerrie-achtige situatie doen belanden. Realiteit vermengt zich langzaam met hallucinaties, paranoia en waanzin, terwijl Silvia visioenen heeft van een opgelopen jeugdtrauma. Mysterieuze gebeurtenissen uit het verleden vermengen zich met vreemde mensen en situaties die aan het einde een zeer grafische climax heeft. Een horror waarbij het occulte subtiel het leven van Silvia binnendringt. The Perfume of the Lady in Black is een gotisch psychologische horror waarbij illusie niet van de werkelijk te onderscheiden is. Review.

💀💀


jaren 80:

child's play 1988
United Artists, MGM

Child’s Play (1988)⎪87 min⎪regie: Tom Holland⎪genre: horror, slasher, supernatural, creepy dolls

Als de opgejaagde seriemoordenaar Charles Lee Ray via een occult ritueel zijn ziel overdraagt in een Good Guy Doll, zint hij opnieuw op wraak. Als pop komt hij terecht bij de kleine Andy, maar al snel slaat Chucky aan het moorden. Met een occult uitgangspunt, wordt zijn menselijkheid in de pop steeds aanweziger totdat dit verontrustende vormen aan gaat nemen. Ook de moordpartijen van Chucky worden steeds gewelddadiger waarbij hij ook gebruik maakt van voodoo. Tenslotte wil hij zijn ziel via datzelfde occulte ritueel in Andy overzetten. Child’s Play is een echte occulte slasher van begin tot het einde, waardoor het fenomeen creepy doll tot een hoger niveau wordt getild en die zich in de finale helemaal weet uit te leven. Review.

💀💀💀


prince of darkness 1987
Universal Pictures

Prince of Darkness (1987)⎪101 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, occult, antichrist, body horror

In dit middelste deel van de Apocalypse Trilogy van John Carpenter krijgen een aantal wetenschappers te maken met de Antichrist, die zich als een soort antimaterie bevindt in een vat met een groene substantie in de kelder van een oude kerk. Terwijl deze Antichrist steeds meer grip krijgt op de wetenschappers, ontstaat er een vervreemdende  claustrofobische sfeer, vol paranoia, angst en grafische body horror en bezetenheid, terwijl de wetenschappers last krijgen van nachtmerrie-achtige visioenen. Prince of Darkness weet religie en wetenschap te combineren tot een bovennatuurlijke huiveringwekkende occulte horror. Review.

💀💀💀