Serie Review: The Last Kids on Earth Book 1/Seizoen 1

review series the last kids on earth season 1
Jack running from Blarg/ Netflix

The Last Kids on Earth is een komisch fantasy post-apocalyptisch avontuur vol met monsters en zombies, speciaal voor kinderen.

The Last Kids on Earth is een animatie serie geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het eerste seizoen bedraagt 67 minuten en is gebaseerd op het eerste boek uit de gelijknamige kinderboekenreeks geschreven door Max Brallier en geïllustreerd door Douglas Holgate. De reeks bestaat inmiddels uit 5 boeken, dus we kunnen hopelijk nog 4 seizoenen van Netflix verwachten. Alhoewel het zich afspeelt na een onbekende apocalyps en vrijwel iedereen in een zombie is veranderd en er enorme monsters loslopen, ligt de focus op humor en wordt ieder avontuur op een luchtige manier gebracht waardoor het zeer geschikt is voor jonge kinderen.

Het verhaal

Jack Sullivan is een wees en wanneer hij bij zijn nieuwe pleegouders woont, voltrekt zich plotseling een apocalyps. In de lucht verschijnen allemaal eng uitziende vortexen waaruit enorme monsters komen en veranderen alle mensen in zombies. In de chaos vluchten Jack en zijn beste vriend Quint ieder naar hun eigen huis, maar spreken af om contact te houden via hun walkie talkies. Echter als Jack thuiskomt ziet hij zijn pleegouders wegrijden met de auto en zoekt hij zijn heil in de boomhut, maar laat helaas wel de walkie talie stuk vallen als hij moet vluchten voor een zombie. 

42 Dagen later weet hij eindelijk de walkie talkie te repareren, maar niet nadat hij werd aangevallen door een gigantisch monster, die hij Blarg noemt. Jack weet Blarg te verwonden, met de consequentie dat het monster nu constant naar hem op jacht is. 

Gelukkig weet Jack nu contact op te nemen met Quint en ze treffen elkaar om op Jack’s belangrijkste missie ooit te gaan: het redden van zijn heimelijke liefde June del Toro. Onderweg komen ze hun oude pestkop Dirk tegen die zich bij hen aansluit en maakt Jack vrienden met een monster die zich gedraagt als een hond en die hij Rover noemt. Samen trotseren ze de apocalyps om June te redden, maar niet iedere dame is in nood…

review series the last kids on earth season 1
Quint, Dirk, Jack, June/ Netflix

Jack Sullivan en zijn vrienden

Jack is een vrijbuiter en zijn hele leven is hij al alleen, van pleeggezin naar pleeggezin en kent hij geen echt thuis. Hij is naïef, overmoedig, impulsief, optimistisch, beziet de apocalyps als een groot avontuur en zijn de zombies en monsters schurken uit een videospel die hij moet verslaan en hij missies moet volbrengen. Zijn ultieme fantasie en missie is om June te redden uit de klauwen van monsters en zombies zodat zij hopeloos verliefd op hem wordt. Jack heeft ook een zeer levendige fantasie. 

Quint zijn beste vriend is een nerd en een slimmerik en iets minder moedig. Maar weet wel allerlei gadgets en uitvindingen te bedenken en te maken om te strijden tegen de zombies en monsters. 

Dirk leren we kennen als een grote pestkop, maar na de apocalyps valt dat allemaal wel mee en is het best fijn om een vrij grote sterke kracht te hebben. Dirk kan het zelfs reuze goed vinden met Quint en samen zijn ze erg komisch.

Rover is hun monsterhond huisdier die gek is op het apporteren van ballen, op zijn buik gekriebeld wil worden en wil spelen. Als Dirk een zadel heeft gemaakt kan Jack op Rover rijden, wat voor een doldwaze rit dwars door de stad zorgt. Rover is meer dan eens de redder in nood.

June del Toro is het meisje waar Jack verliefd op is. Is dit eerste deel stelt hij alles in het werk om haar te vinden en te redden en heeft daar regelmatig fantasieën over. Vooral wat voor een stoere held hij is en hoe dankbaar zij zal zijn. Maar dat valt flink tegen als June de coolste van hen allemaal blijkt te zijn.  

review series the last kids on earth season 1
Rover and Dirk/ Netflix

Luchtige onschuldige griezel-fantasy

De hele apocalyps, de zombies en monsters worden met veel humor en luchtigheid gebracht. Waarom en hoe die vortexen in de lucht zijn gekomen, er monsters uit zijn gekomen en waarom iedereen in een zombie is veranderd, wordt tot nog toe in het midden gelaten. Het gaat puur om de kinderen en hun komische avonturen. Ze hebben allemaal wapens en middeltjes om zich tegen de monsters en zombies te beschermen, maar vermijden het om zombies te doden evenals de monsters. De enige die het zwaar te verduren krijgt is dan ook Blarg die als een kwaadaardig monster wordt neergezet. 

De zombies zien er als standaard zombies uit zoals je verwacht, maar zijn ook weer met veel humor getekend en neergezet. De monsters zijn er in verschillende soorten en maten en Jack heeft er een sport van gemaakt om hen een naam te geven, terwijl hij hen vaak al vechten of vluchtend fotografeert. Quint maakt een profiel van de monsters zodat ze weten welke zwakte ieder monster heeft.

Dit heeft een benadering van een videogame, zoals Jack de hele apocalyps beschouwd, en ieder avontuur beschouwd hij dan ook als een missie waarbij hij een trofee kan winnen, van het bemachtigen van 5 petten van zombies tot het redden van de dame in nood en allerlei gekkigheden wat hij maar kan bedenken daar tussen in. Want je moet toch wat als je alleen over bent overgebleven, het leven moet wel leuk blijven. Als ze uiteindelijk met z’n vieren, of vijven met Rover samen, een familie vormen, is Jack gelukkiger dan ooit. Want op de achtergrond speelt de eenzaamheid en het verlangen naar een familie van Jack een belangrijke rol. Hij is dan wel zelfredzaam, maar samen is alles leuker.

Het tempo is snel, afgezien van de inleiding waarin Jack nog alleen is en we enkel hem volgen en hij vertelt hoe alles begon. Er zijn veel korte en snelle tussenscènes met Jack’s fantasieën, of een korte demonstratie van Quint’s uitvindingen, het tonen van de behaalde trofeeën, of korte snelle beschrijvingen van een bepaald monster. Dat geeft een leuk en snappy effect vol met humor. 

Alle actie zit ook boordevol humor. De achtervolgingen van zombies en of monsters, en vooral de wijze waarop ze zich er iedere keer uitredden is, zonder June, voornamelijk te danken aan dom geluk. Dat zorgt voor leuke spanning voor kinderen, terwijl het nooit te eng wordt of te spannend, vooral omdat de focus altijd op de humor blijft liggen. 

De tekeningen zijn mooi en simpel met niet al te veel details zodat het niet afleidt van het verhaal, maar juist de humor en het avontuur en de personages benadrukt worden. Het zijn 2D tekeningen in een klassieke stijl die zorgen voor een prettige kijkervaring. 

Conclusie

The Last Kids on Earth is een komische avontuurlijke fantasy animatie die zich afspeelt na een apocalyps waarin de wereld vol is met zombies en monsters. In een snel tempo, met leuke personages is dit een erg leuke serie voor kinderen, waar ook volwassenen vast bij zullen moeten gniffelen.

Parental Guidance

De serie is erg leuk, avontuurlijk en spannend en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De nadruk ligt op humor en fantasie en is hoopvol en optimistisch. De kinderen beschermen zich wel met wapens zoals chemische goedjes, een ballenwerper, een honkbalknuppel en een harpoen, maar doden geen enkele zombie, ze ontwijken hen om aan hen te ontsnappen of slaan hen enkel knock out. Dit doen zij ook met de monsters die ze soms wel verwonden. Blarg is een gigantisch monster dat achter Jack aanzit om wraak te nemen omdat Jack een van zijn vier ogen dusdanig heeft verwondt. Blarg is dan ook het enige monster dat zwaargewond raakt, die de kinderen zwaar weten te verwonden en uiteindelijk te doden. De zombies zijn eerder komisch dan eng, vooral de zombiebal, en de manier waarop Jack er op reageert zorgt voor een hoop humor. 

Kijkinfo

 • Eng 1/5 Het is soms spannend, maar nooit echt eng. De zombies zijn eerder grappig dan eng, alleen Blarg is echt gevaarlijk. 
 • Geweld 2/5 Alhoewel de kinderen met veel soorten wapens vechten, willen ze geen zombies doden en doden alleen Blarg omdat ze anders zelf opgegeten zouden worden.
 • Alcohol/drugs 0/5
 • Seks/bloot 0/5
 • Gescheld 0/5

Praktische info

 • The Last Kids on Earth (2019)
 • Season: 1
 • No. of episodes: 1
 • Running time episode: 67 minutes
 • Directed by: William Lau
 • Based on: The Last Kids on Earth by Max Brallier
 • Starring: Nick Wolfhard, Rosario Dawson, Charles Demers, Garland Whitt, Bruce Campbell, Mark Hamill
 • Music by: Marcelo Trevino
 • Animator: Jack Madeley
 • Production company: Atomic Cartoons
 • Original network: Netflix