Film Review: Ghostbusters II (1989)

review film ghostbusters 2 1989
Ghostbusters 2/ Columbia Pictures

Ghostbusters II (1989) is het vervolg op Ghostbusters (1984) en weer net zo’n chaotische komische film vol monsterlijk geesten.

Ghostbusters II heeft met dezelfde cast en regisseur Ivan Reitman en schrijvers Dan Akroyd en Harold Ramis weer een hele leuke horror comedy gemaakt die ook heel geschikt is om samen met de familie te kijken. Daar het ook nog afspeelt tijdens Kerst en met een al even goede Kerstboodschap is dit helemaal een geestig positieve film die laat zien dat negativiteit en slechtheid helemaal nergens goed voor is. 

Het verhaal

Het is vijf jaar later en na hun heldendaden zijn de Ghostbusters nu langzaam in de vergetelheid geraakt en zijn ze zelfs out of business. Winston Zeddemore en Ray Stantz treden nog wel samen op als de Ghostbusters op kinderfeesten maar worden weggejoeld en zien de kinderen liever He-Man. Ray heeft nu ook een occulte boekenzaak, Egon Spengler is weer aan het werk als wetenschapper en Peter Venkman presenteert een tv show die paranormale onderwerpen bespreekt. 

Dana Barrett heeft uit een relatie ondertussen een baby gekregen genaamd Oscar en werkt nu in het museum, onder Janosz. Het prominente grote schilderij van Vigo de Carpathiër waar Janosz aan werkt, is nogal vreemd. Als Dana aangevallen wordt door roze slijm vraagt ze om raad bij Egon.

Peter, Egon en Ray doen vervolgens onderzoek en komen een enorme rivier van roze slijm onder New York op het spoor dat extreme woede uitlokt en daar ook op reageert. Omdat ze illegaal te werk zijn gegaan komen ze weer voor de rechtbank en worden ze zelfs uiteindelijk opgesloten in een gekkenhuis. 

Maar ondertussen heeft Viggo Janosz in zijn magische macht en wil Oscar als nieuw lichaam hebben. Tijd dus voor de vier Ghostbusters om weer in actie te komen. 

review film ghostbusters 2 1989
the pink goo/ Columbia Pictures

Opbouw en stijl

Iedereen maakt weer zijn opwachting, al zijn de onderlinge verhoudingen in het begin nogal veranderd. Dana en Peter zijn niet meer bij elkaar. Louis heeft in de tussentijd een cursus rechten gedaan en staat hen juridisch bij, terwijl er iets opbloeit tussen hem en Janine. 

Zowel de film als de personages hebben even de tijd nodig om zich weer bij elkaar te rapen. De scènes in de rechtbank en de ontdekking van de roze rivier zijn wat traag, als ook de scènes met Dana en baby Oscar. Maar wanneer iedereen weer bij elkaar komt en de Ghostbusters weer back in business zijn, dan gaat het weer zoals vanouds los. 

Pas wanneer ze gehuld zijn in hun pakken met hun protonpacks op hun rug, is gelijk de originele Ghostbusters vibe terug. Ze zijn samen en in hun pakken op hun best en straalt het echt de Ghostbuster vibe uit. 

Dit alles gaat gepaard met die unieke jaren 80 vibe, waarbij een hoop gedoe, geschreeuw en chaos de overhand heeft. De manier van problemen oplossen gaat nu op de Eddie Murphy stijl uit Beverly Hills Cop (1987), net zoveel kabaal maken en onzin uitkramen met een hoop drukte en bluf totdat de andere partij het opgeeft. Dit zorgt er wel voor dat de leuke pakkende oneliners en leuke uitspraken hebben plaatsgemaakt. Het verhaal en de opbouw zijn simpel met wederom dezelfde manier van plot devices. De jaren 80 hits van die tijd en de jaren 80 muziek speciaal gemaakt voor de Ghostbusters maken de sfeer helemaal af en zorgen voor een episch fun gevoel. 

review film ghostbusters 2 1989
ghosttrain/ Columbia Pictures

Vigo

De grote villain in het verhaal is Vigo de Carpathiër, een soort Vlad the Impaler figuur die de dood slechts zag als een poort, waarvoor hij het grote schilderij met zijn portret voor gebruikt. Want in een geheime onderlaag van het schilderij dat de Ghostbusters ontdekken stroomt dezelfde roze rivier als onder New York. 

Die rivier is de bron van al het kwaad en reageert op slechte emoties waardoor het groeit en kwade geesten uit komen, maar in aanraking met het spul worden mensen ook agressief. Die rivier is weer erg leuk vormgegeven en is een vastere vorm doet het denken aan The Blob (1958). Zelfs de scène waarin mensen de bioscoop uitrennen in paniek en er roze monsters hen achterna komen, doet sterk denken aan de bioscoop scène uit The Blob. Het roze goedje zorgt voor veel hilariteit, maar ook voor een goede boodschap.

Eerst zien we nog heel New York in paniek, maar wanneer de Ghostbusters op het lumineuze idee komen om de burgers positief te krijgen, bedenken ze een ultiem positief symbool. Ze laten het Vrijheidsbeeld tot leven komen en lopen door de straten van New York, terwijl de mensen staan te juichen. Als deze mensen dan ook nog tijdens het eindgevecht met Vigo uit volle borst samen Auld Lang Syne zingen, dan is de positieve Kerstgedachte helemaal compleet. 

Familie horror

De film is mede hierdoor toegankelijker voor het hele gezin dan de eerste film. Niet alleen de goede boodschap, maar ook de engheid van de monsters is dit keer beperkt. De nadruk ligt meer op Dana en baby Oscar die net zoals in de eerste film in gevaar zijn en gered moeten worden en de ‘volwassen’ grapjes zijn een stuk minder. Vigo is de engste van het stel, maar ook veel minder indrukwekkend dan Gozer. 

Janine en Louis krijgen meer de ruimte als echte mensen en Louis trekt zelfs in een Ghostbusterspak ten strijde, terwijl hij ondertussen ook Slimer tegenkomt. 

Conclusie

Ghostbusters II is een leuke komische familie fantasy horror die allemaal net iets gematigder is dan het origineel. Wel weer met fantastische monsterlijke geesten, een echte jaren 80 vibe, veel humor en spannende momenten en een slechte geest die besteden moet worden.

← Lees ook het review van Ghostbusters (1984)

Praktische info

  • Ghostbusters II (1989) 108 min
  • Directed by: Ivan Reitman
  • Produced by: Ivan Reitman
  • Written by: Harold Ramis, Dan Akroyd
  • Starring: Bill Murray, Sigourney Weaver, Dan Akroyd, Harold Ramis, Ernie Hudson, Rick Moranis, Annie Potts, Peter MacNicol
  • Music by: Randy Edelman
  • Cinematography: Michael Chapman
  • Edited by: Donn Cambern, Sheldon Kahn
  • Production company: Columbia Pictures
  • Distributed by: Columbia Pictures