Hoe eng is… de serie Marianne?

marianne season 1
Netflix

Soms wil je van tevoren graag weten of een serie niet te eng is, of je de serie wel durft te bekijken. In deze Kijkwijzer voor Horror kan je lezen hoe eng de serie is en misschien met een kleine heads up, durf je dan wel. Dit keer de horrorserie Marianne.

Om de serie niet gelijk helemaal te verklappen, zijn er minimale milde spoilers enkel tot doel om aan te geven hoe eng de serie is.

Marianne is een bovennatuurlijke occulte horror vol kwaadaardige hekserij. Verwacht enge hekserij, bezetenheid, geesten, seances en een hoop jumpscares in een bloed enge sfeer. Maar hoe eng dat allemaal is lees hier.

Onder ieder kopje vind je een score van 5 icoontjes (maximaal eng) tot 1 icoontje (nauwelijks eng).

← Klik hier voor het review van Marianne seizoen 1.


Waar gaat de serie in het kort over?

Als schrijfster van horrorboeken Emma Larsimon ontdekt dat haar creatie de heks Marianne echt bestaat en het op haar heeft voorzien, moet ze terug naar haar oude dorp en duiken in haar verleden om de heks te verslaan. Marianne heeft het niet alleen op haar voorzien, maar ook op haar ouders en vroegere vrienden. In de serie draait het om de strijd tussen Emma en Marianne, maar ook om een onbekende gebeurtenis uit het verleden en waarom Marianne het juist op Emma heeft voorzien. 

Op IMDb en Netflix staat dat de film geschikt is voor 16 jaar en ouder.


Schrikmomenten/Jumpscares

De film zit vrij vol met enge schrikmomenten. Die vooral te maken hebben met de enge heks Marianne die vanuit de schaduwen opduikt, vanuit spiegels, maar vooral ook in de nachtmerries van Emma. Dat zorgt voor een enge spanning, waarbij werkelijkheid met fantasie en nachtmerrie worden vermengd. Die jumpscares echter zijn wel reuze eng. Want Marianne ziet er angstaanjagend uit, maar ook de wijze waarop het is gefilmd doet je opspringen uit je stoel, want altijd gaat er een enge spanning aan vooraf.

πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»


Onderhuidse spanning/Visceral horror

De opbouw van de serie bevat ook veel spanning. Vooral in de eerste twee afleveringen omdat je dan nog geen idee hebt waar het naartoe zal gaan, ligt de focus geheel op de horror. Van zowel jumpscares als een hele enge sfeer. Ook is er sprake van een vervreemdende sfeer die heel creepy is, vooral door toedoen van de ouders van Emma. Gelukkig wordt dat ook afgewisseld met af en toe wat absurde humor, wat even voor een adempauze zorgt.

πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»


Bovennatuurlijke entiteiten vs menselijke gruwels

Dit is een occulte bovennatuurlijke horror waar dus optimaal gebruik wordt gemaakt van de super enge heks. Alleen al de actrice die haar geweldig weet neer te zetten doet je haren recht overeind staan. Ze is afschrikwekkend en angstaanjagend en doet de engste dingen, hoe ze beweegt, praat, zich gedraagt en wat ze doet. Het is eng, dreigend, vies en ranzig. Maar ook pastoor Roman Xavier lijkt een vrij onaardig persoon, al valt dit uiteindelijk wel mee. Het kwaad en de horror komt puur van de heks Marianne die ooit een pact met de duivel heeft gesloten. 

πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»


Grafische ranzigheid/Body horror en Gore

Er komt best veel ranzigheid in voor. Van de ultiem vieze hexbags gemaakt van menselijke huid en gevuld met bloed, haar en tanden, tot tekens die in een lichaam zijn gekrast en kotsen en tanden uit de mond trekken. Het is geen serie die geschikt is om gezellig tijdens het eten te kijken. 

πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»


Wreedheden & Gruwelijkheden/ Violence

Hoe Marianne mensen behandelt, hoe ze hen lichamelijk pijnigt, hun geest kwelt en manipuleert is vrij gruwelijk. Marianne is het pure kwaad. Dit komt terug door de hele serie heen en is de basis van wie zij is. Soms is dat niet makkelijk om naar te kijken, vooral wanneer de arme Philip gevonden wordt. 

πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»


Psychologische angst/Terror

De psychologische horror speelt zich vooral af wanneer Marianne Emma en haar vrienden manipuleert, hen nare dingen en leugens vertelt om hen tegen elkaar op te zetten. Maar hier ligt niet de focus op. 

πŸ‘»πŸ‘»


FobieΓ«n

Wie niet goed tegen bloed of kots of tanden en ranzig haar kan moet soms gewoon even wegkijken.

πŸ‘»


Does the dog die?

Nee. De hond van de pastoor wordt wel even bezeten en even lijkt het erop dat Emma hem doodschiet, maar dat is gelukkig niet zo en de hond overleeft alles. 


Het engste gedeelte van de film?

Vooral het begin van de serie, de eerste twee afleveringen zijn behoorlijk eng. Hier manifesteert Marianne zich in Emma’s dromen en in het echt wat heel creepy is. Maar ook speelt het vervreemdende aspect een grote rol. Het begin is dus echt het engst. De laatste aflevering daarentegen is dan weer heel erg spannend. Het enge van Marianne is er een beetje af, maar dan barst de strijd tussen goed en kwaad los. 


Eindoordeel:

Dit is een echt enge serie en een echte occulte bovennatuurlijke serie die de nadruk legt op horror. Weinig drama, enkel functioneel voor het plot en om de serie meer body te geven, maar vooral een full on horror serie. Een serie die hoog scoort op schrikmomenten maar ook op de algehele enge sfeer. Want het is zo gefilmd dat je continu op je hoede bent en een beetje bang kan blijven. Het is een serie die je nachtmerries kan bezorgen net zoals bij Emma, want misschien staat Marianne wel achter de deur… En voor degenen die al zulke nachtmerries hebben is dit allemaal nog enger.

Ik geef de serie de maximale score: πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»