Film Review: Puppetmaster III: Toulon’s Revenge (1991)

review film puppetmaster 3 toulon's revenge 1991
Six-Shooter/ Full Moon Entertainment

Puppetmaster III: Toulon’s Revenge (1991) is het derde deel uit de reeks en een prequel waarin we poppenmaker André Toulon en zijn poppen beter leren kennen.

Dit derde deel is niet alleen een uitbreiding van de mythologie van de franchise, maar gaat ook dieper in op André Toulon zelf en de achtergrond van zijn poppen/marionetten. In de tweede film Puppetmaster II (1990) werd duidelijk dat Toulon gestoord en gecorrumpeerd was geworden nadat hij als een ondode weer tot leven was gewekt, maar dat hij van nature een goed en rechtvaardig mens was, evenals zijn poppen die een afspiegeling zijn van hemzelf en hun vroegere zielen. Want nu komen we in dit derde deel te weten dat de zielen van onschuldige mensen in de marionetten werden geplaatst en zij zo tot leven kwamen en aangezien zij in hun leven al bevriend waren met Toulon dat nu nog zijn. Het maakt Toulon en zijn marionetten menselijk, en representeren zij juist het goede, wat al in de eerste twee films doorschemerde.

In dit derde deel gaan we terug naar het begin van de WOII en zien we hoe zijn geliefde vrouw Elsa door de nazi’s werd gedood, wat in het tweede deel al ter sprake kwam. En we zien een nieuwe pop, Six-Shooter en zien we hoe Blade en Leech Woman het leven zagen. 

Het verhaal

Het is het begin van WOII, 1941 en André Toulon treedt met zijn marionetten op in Berlijn in zijn eigen poppentheater. Hij heeft een parodie op Hitler gemaakt die door Six-Shooter wordt doodgeschoten. Dat valt niet in goede aarde bij de nazi’s, maar tegelijkertijd werkt Dr Hess aan een project om gedode soldaten weer tot leven te brengen om hen terug te sturen naar het front en daar te dienen als schild. Hij staat onder toezicht van majoor Krauss. Als Krauss te weten komt van het poppenspel van Toulon, wil hij hem straffen, maar een soldaat ziet hoe de poppen echt leven en van die kennis wil Hess gebruik maken. 

Bij de inval in het theater wordt Elsa doodgeschoten door Krauss en Toulon weet te vluchten met zijn poppen en zint op wraak. Hij neemt de essentie van Elsa en creëert een nieuwe pop Leech Woman en schakelt een voor een de verantwoordelijke Duisters uit. 

Ondertussen gaat Hess op zoek naar Toulon en spreekt met hem van wetenschapper tot wetenschapper en is zo onder de indruk dat hij hem besluit te helpen. 

review film puppetmaster 3 toulon's revenge 1991
Andre and Elsa Toulon/ Full Moon Entertainment

Achtergrond van Toulon

Deze film laat de achtergrond zien van Toulon en Elsa ten tijde van de WOII, hoe hij uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika wist te ontsnappen en is hiermee een vrij directe verbinding met de eerste film. 

André Toulon was een vriendelijk en gelukkig man met zijn vrouw Elsa, die van oorsprong een Joodse was. Met zijn poppentheater wil hij niets liever dan kinderen blij maken. Met zijn medische en chemische achtergrond besloot hij na de WOI om deze kennis te gebruiken voor de anatomie voor zijn poppen, nu hij echt bloed niet meer kon uitstaan. 

De film laat Toulon zien als een rechtvaardig man, die tegen de overheersing van de Duisters is en hiermee in opstand komt door zijn poppenspel. Dat hij bevriend was met anderen die ook tegen het regime waren van de Duisters en ertegen streden, laat de  oorsprong van de marionetten zien. Want niet eerder werd hun achtergrond en hun ontstaan uitgelegd. 

De wil om te strijden: 6 poppen, zes zielen

Dat heeft alles te maken met de wil om verder te blijven gaan en te strijden. Want zo vertelt Toulon aan een jongen die hem bewondert, wie de poppen werkelijk zijn. Na de dood weet Toulon hun essentie te vangen en te plaatsen in een pop waardoor deze tot leven komt. 

Jester was een boekhouder genaamd Hans Seiderman die erg van grappen maken hield, totdat hij een grap maakte die de Duisters te ver ging en hij hiervoor werd geëxecuteerd. Hij is de enige zonder fysiek wapen, al maakt hij wel gebruik van zijn omgeving en weet hij vijanden af te leiden, staat op de uitkijk en verbeeldt vaak de emoties. 

Pinhead was een vrachtwagenchauffeur genaamd Hermann Strauss die voedsel bracht aan Joodse onderduikers en daarvoor werd gedood door de Duisters in de gaskamers. Hij is de sterke kracht door zijn grote sterke armen en handen. 

Leech Woman zien we ontstaan nadat Elsa door Krauss is doodgeschoten en Toulon haar essentie in een speciale pop die hij al eerder als haar evenbeeld voor haar had gemaakt. Deze mooie pure pop verandert in Leech Woman met donker haar en een donkere outfit en als Toulon een bloedzuiger in haar plaatst, een symbool voor de overheersing van de Duisters is dat het perfecte ironische middel voor Elsa om wraak te nemen op haar moordenaars. 

Ook Blade wordt door Toulon tijdens de film gemaakt naar het evenbeeld van Krauss. Wanneer ook Dr Hess het onderspit delft, plaatst Toulon zijn essentie in Blade, zodat hij ook verder kan gaan met de strijd. Hij werd gedood met een mes, dat nu een van zijn voornaamste wapens is, naast zijn haak hand. 

De herkomst van zowel Tunneler als Six-Shooter wordt nog niet bekend gemaakt. Maar Tunneler heeft de ziel van een Duitse man genaamd Joseph Sebastian die het niet eens was met Hitler en het nazi regime en gedwongen moest werken in de zoutmijnen. Vandaar de drilboor op zijn hoofd. 

Six-Shooter is de nieuwe pop waarmee het publiek kennis maakt. Hij ziet eruit als een cowboy, heeft zes armen met zes revolvers en een bandana om zijn mond af te dekken. Hij was een Amerikaanse double agent en heeft altijd een grijns op zijn gezicht. Hij kan tevens tegen muren opklimmen. 

Dit alles geeft meer betekenis aan de poppen als aan Toulon. Wraak uit verdriet en poppen tot leven brengen uit mededogen en het geven van een tweede kans schept een heel ander beeld dan misschien de eerste twee films. Zeker Toulon krijgt een beter beeld geschetst dan zijn evil uit de dood herrezen zelf uit het tweede deel. 

review film puppetmaster 3 toulon's revenge 1991
Leech Woman/ Full Moon Entertainment

Meer dan een slasher

De poppen krijgen niet alleen meer achtergrond in deze film, maar ook krijgen ze meer menselijkheid mee door hun gedrag. Het zijn duidelijk de beste vrienden van Toulon, iets wat we nog niet eerder hebben kunnen aanschouwen en zijn volwaardige wezens. Meer dan marionetten die voor het slechte werden aangewend zoals in de twee voorgaande delen. Ook al is dit een direct naar video film, dit deel springt door het thema en achterliggende motieven boven de andere delen uit. Het verhaal is goed verzorgd en zit goed in elkaar. Met een duidelijke opbouw en karakterschetsen van zowel Toulon als de poppen, Hess en zelfs de jongen die Toulon helpt is dit een vrij goed deel uit de franchise. De poppen vervullen hier duidelijk een andere rol dan slechts de killer dolls spelen, waardoor ook de film meer wordt dan een slasher alleen. De kills zijn nog steeds bruut, maar niet gefocust op het shock effect. De horror komt dan ook meer wat Toulon is aangedaan en van de slechtheid van de nazi’s en specifiek van Krauss. 

Conclusie

Puppetmaster III: Toulon’s Revenge is meer dan een slasher met killer dolls. Het een een revenge film in het nazi tijdperk waarin zowel het karakter als de achtergrond van Toulon en zijn poppen meer wordt uitgediept. Met een duidelijke opbouw en verhaal is dit een van de betere uit de franchise, waarin er meer ruimte is voor een echte kennismaking met Toulon en zijn zes poppen dan voor brute kills. 

Meer lezen over de Puppetmaster franchise? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Puppetmaster III: Toulon’s Revenge (1991) 86 min
  • Directed by: David DeCoteau
  • Produced by: Charles Band
  • Written by: Charles Band, C. Courtney Joyner, David Schmoeller
  • Starring: Guy Rolfe, Sarah Douglas, Richard Lynch, Walter Gotell, Ian Abercrombie, Kristopher Logan, Aaron Eisenberg, Matthew Faison
  • Music by: Richard Band
  • Cinematography: Adolfo Bartoli
  • Edited by: Carol Oblath
  • Production company: Full Moon Entertainment
  • Distributed by: Full Moon Entertainment