Serie Review: Wolfblood Seizoen 1

review series wolfblood season 1
Wolfblood/ CBBC

Wolfblood is een spannende jeugdserie over mensen die niet lijken wat ze zijn en eigelijk Wolfsbloods zijn en bij volle maan veranderen in wolven. 

Wolfblood is een serie die speciaal gericht is op kinderen en geschikt is voor 6 jaar en ouder, volgens IMDb en voor 9 jaar en ouder volgens Netflix. Over het algemeen gaat de serie over het dagelijks leven van Maddy Smith en haar tienerleven op school, thuis en met vrienden, alleen is zij net even iets anders dan de andere kinderen op haar school. Haar Wolfblood avonturen zijn spannend, maar nooit echt eng. Dat maakt de serie vrij toegankelijk voor jongere kinderen, maar is het ook interessant voor tieners.

Het verhaal

De 14 jarige Maddy Smith woont met haar ouders Emma en Dan in het dorpje Stoneybridge in het noorden van Engeland. Ze heeft twee beste vrienden Shannon Kelly en Tom Okanawe. Ze lijkt een doodgewoon leventje te leiden, maar niets is minder waar, want in het geheim is Maddy een Wolfblood, net zoals haar ouders. Dat betekent dat ze bij volle maan veranderen in een wolf, maar ook kunnen veranderen wanneer ze maar willen. Ze heeft extra sterk zicht, gehoor en reuk en snelheid. 

Alles verandert echter wanneer er een nieuwe jongen in de klas komt van een pleeggezin, Rhydian Morris. En hij is ook een Wolfblood. Dat zorgt eerst voor een confrontatie tussen Maddy en hem, maar al snel nemen ze hem op in hun pack. Maar Rhydian, een lone wolf en rebels leert Maddy hoe het is om niet zo tam te zijn als een mens en zo komen ze vaak genoeg in de problemen.

Ondertussen is Shannon sinds zij een jong meisje was geobsedeerd door een monster dat zij ooit op de heide heeft gezien en wil bewijzen dat het bestaat. Niet wetende dat ze hiermee Maddy en haar ouders en Rhydian in gevaar brengt.

Als dan ook nog de echte moeder van Rhydian, Ceri en zijn broertje Bryn opduiken, wordt het leven van Maddy wel heel erg gecompliceerd en wordt hun geheim steeds moeilijker te bewaren.

review series wolfblood season 1
Maddy and Rhydian/ CBBC

Maddy, Rhydian, Shannon en Tom

Maddy Smith is een gewone tiener als we haar leren kennen, maar langzamerhand verandert zij als ook haar lichaam verandert als zij voor het eerst transformeert bij de volle maan. Zij wordt rebelser en stelt meer vragen en komt erachter dat haar ouders nog meer voor haar hebben verborgen over Wolfbloods, zoals het bestaan van wilde Wolfbloods. Aangezien Maddy een alpha is net zoals haar moeder, bosten zij het meeste met elkaar terwijl haar vader vaak ertussen zit. Maddy wil graag haar eigen beslissingen nemen en door de komst van Rhydian wordt dat alleen maar versterkt. Ook bloeit er iets tussen hen op. Samen met haar ouders leeft Maddy een normaal mensen bestaan en om niet tijdens volle maan ontdekt te worden, sluiten zij zich dan op in hun kelder. Maar de eerste keer dat Maddy gaat veranderen zorgt Rhydian er stiekem voor dat zij samen buiten zijn en dat zorgt voor een onvergetelijke ervaring, die zeker naar meer smaakt. Bij een nieuwe maan echter, zijn Wolfbloods juist erg zwak en moe en kwetsbaar. 

Rhydian Morris is nu in het zoveelste pleeggezin beland en is net twee keer veranderd bij de volle maan als hij Maddy ontmoet. Haar familie leert hem om onontdekt tussen de mensen te leven, maar hij leert Maddy meer over het wilde bestaan van de Wolfbloods. Iets dat hij van zijn echte moeder heeft geleerd. In tegenstelling tot wat Rhydian altijd heeft gedacht dat hij door haar verlaten is, blijkt dat hij terwijl Ceri op jacht was, hij werd meegenomen. Ceri heeft hem nu pas op kunnen sporen dat hij voor het eerst was getransformeerd en wil graag dat hij als een Wolfblood in het wild bij haar pack komt leven. Maar ook Rhydian wil zijn eigen keuzes maken en ontdekken wat goed voor hem is. Ceri leert hem Eolas. Een techniek van Wolfbloods om een te worden met de natuur en alles te kunnen zien en voelen. Echter dat is gevaarlijk, aangezien sommigen er verslaafd aan raken en je kwetsbaar bent in deze staat. 

Shannon Kelly is sinds zij zeven jaar oud was en een monster zag op de heide geobsedeerd geraakt om dat monster te vinden. Want iedereen verklaarde haar voor gek en sindsdien wil zij haar gelijk bewijzen. Ze gaat er ’s nachts op uit om foto’s te maken, en heeft een blog over het monster. Ze weet niet dat Maddy een Wolfblood is en sinds de komst van Rhydian en sinds Maddy kan transformeren, zij dikwijls hen in wolvengedaante heeft gezien. Maddy voelt zich schuldig dat zij haar en Tom niets kan vertellen, maar doet er alles aan om haar te steunen. Shannon kan door haar obsessie gedrag en het feit dat ze Maddy vaak in gevaar brengt soms wat irritant overkomen.

Tom Okanawe heeft gescheiden ouders die allebei arts zijn. Hij woont bij zijn moeder en zijn vader heeft weinig aandacht voor hem, maar des te meer voor zijn jongere halfzusje, waar Tom het moeilijk mee heeft. Vaak genoeg zit hij tussen Maddy en Shannon in en wil een allebei helpen. Tom is een zeer redelijk persoon, hij kan goed voetballen en is dyslectisch.

Andere personages

Op school spelen de 3 K’s een grote rol de drie vriendinnen Kay, Kara en Katrina de mean girls van school, die vaak voor de komische noot zorgen. Zij zijn er altijd bij om akelig commentaar te geven. De rijkeluisjongen Jimi en zijn twee vrienden Liam en Sam zorgen ook voor stennis en zijn de mannelijke tegenhangers van de 3 K’s, vaker onvriendelijk dan vriendelijk. Mr Jeffries is hun mentor en leraar. 

review series wolfblood season 1
Shannon and Tom/ CBBC

Opbouw en stijl

De serie heeft een prettige opbouw, die een grote rode draad heeft die de relatie tussen Maddy en Rhydian behandelt en hoe zij telkens in de problemen komen en steeds net niet ontmaskerd worden. Maar dat zit er natuurlijk wel aan te komen. Shannon geeft niet op en wordt steeds obsessiever en Maddy wordt steeds onstuimiger en voelt zich steeds schuldiger naar Shannon toe. Ondertussen vormen de dagelijkse situaties en problemen op school, pubergedrag, vrienden en ouders onderwerpen die iedere afleveringen iets anders te bieden hebben. Dit wordt heel goed verbonden met het Wolfblood zijn en dat geheim moeten houden. 

Een nieuwe dimensie komt in de serie wanneer Rhydian zijn echte moeder ontmoet en zowel hij, als Maddy als de kijkers meer te weten komen over wilde Wolfbloods. Dat wordt op en mooie wijze in beeld gebracht als Rhydian en Maddy voor het eerst Eolas toepassen en ervaren. Ook de aderen en ogen en bloedvaten die in beeld worden gebracht wanneer ze in een wolf veranderen is mooi gemaakt en omzeilt het echt in beeld brengen van deze transformatie, die je dus nooit ziet gebeuren. Ook kunnen ze gedeeltelijk in een wolf veranderen, met alleen gele ogen, zwarte aderen en lange nagels en kunnen dat beheersen. De wolven zelf zijn geheel met CGI gemaakt, maar zien er wel mooi uit en iedere wolf heeft zijn eigen herkenbare uiterlijke kenmerken.

Aan het einde van het seizoen wordt het behoorlijk spannend en zal het leven van Maddy nooit meer hetzelfde worden. 

Parental Guidance

De serie is best spannend, maar vooral erg leuk en toegankelijk. Het Wolfblood-zijn en het mens-zijn worden erg goed met elkaar gecombineerd en laat zien hoe lastig het is als je een geheim moet bewaren of anders bent dan anderen. Het kan daarom een mooie metafoor zijn, zonder dat dit het fantasie verhaal in de weg staat of overheerst. Het blijft een vermakelijke en spannende jeugdserie die doordat de transformaties uit beeld blijven en het nooit echt eng wordt dan ook een leuke serie voor jongere kinderen/tieners. Ze zijn soms wel in gevaar, maar dat blijft ook spannend in plaats van eng.

Kijkinfo

 • Eng 1/5 het kan soms best spannend zijn, zeker wanneer Maddy en Rhydian als wolven gevangen worden genomen.
 • Geweld 1/5 op school gaan de kinderen wel eens de confrontatie aan, maar vechten nooit, dat geldt ook voor de wolven.
 • Gescheld 0/5
 • Seks/bloot 0/5
 • Alcohol/drugs 0/5 Eolas zou je als een metafoor voor geestverruimende middelen kunnen zien.

Meer lezen over Wolfblood? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • Wolfblood (2012)
 • Season: 1
 • No. of episodes: 13
 • Running time episodes: 27 minutes
 • Created by: Debbie Moon
 • Starring: Aimée Kelly, Bobby Lockwood, Kedar Williams-Stirling, Louis Connolly-Burnham, Shorelle Hapkin. Rachel Tefte, Gabrielle Green, Marcus Garvey, Angela Lonsdale, Jonathan Raggett, Mark Fleischmann
 • Music by: Andy Price
 • Cinematography: Tony Coldwell
 • Production company: BBC
 • Original network: CBBC