Film Review: Puppetmaster II (1990)

review film puppet master 2 1990
Puppetmaster 2/ Full Moon Entertainment

Puppetmaster II (1990) is het directe vervolg op Puppetmaster (1989) en slaan de vijf levende poppen weer aan het moorden met een nieuwe aanwinst.

In de eerste film maakten we kennis met de nazaten van poppenspeler André Toulon die op magische wijze zijn poppen tot leven kon brengen. Om niet in handen te vallen van de nazi’s schoot hij zichzelf dood en verstopte de poppen in het Bodega Bay Inn hotel. Jaren later gingen een paar parapsychologen onderzoek doen in dat hotel en, je raad het al, vielen zij een voor een ten prooi aan de poppen. De poppen doen de wil van hun meester, maar niet wanneer deze zich tegen een van hen keert of als zij erachter komen dat ze misbruikt worden voor slechte doeleinden. Dat zorgt voor een hele slachtpartij, die zowel Megan de hoteleigenaresse heeft overleefd en die ook nu de kunst kent om objecten en wezens weer tot leven te brengen als ook Alex Whitaker een van de parapsychologen. Maar daar eindigt het natuurlijk niet…

Het verhaal

Want niet veel later staan er weer vier wetenschappelijk onderzoekers naar het paranormale in dienst van de overheid op de stoep van de Bodega Bay Inn om de vreemde dood van Megan te onderzoeken. Een moord waar Alex de schuld van kreeg. Wat zij echter niet weten is dat niet veel eerder de vijf poppen, Blade, Tunneler, Pinhead, Jester en Leech Woman de dode Toulon hebben opgegraven en hem het elixer hebben toegediend, zodat zijn lijk weer tot leven is gekomen. 

De wetenschappers onder leiding van Carolyn Bramwell zetten hun camera’s op en gaan aan het werk. Camille Kenney, een medium voegt zij bij hen. Als die nacht Patrick, de broer van Carolyn op zijn kamer wordt vermoord door Tunneler en zij hem betrappen en vangen, staan ze voor een raadsel. Als dan ook Camille verdwijnt en haar zoon Michael haar komt zoeken, laat ook een geheimzinnige man gewikkeld in verband met de naam Eriquee Chaneé zich zien en stelt zich voor als de wettige eigenaar van het hotel. Dit is  echter niemand minder dan Toulon zelf die verscholen op de zolderkamer werkt aan een nieuwe pop, Torch en zijn poppen opdraagt om hersens te sprokkelen voor het elixer om de poppen levend te houden en voor snode plannen voor zichzelf.

Slasher met killer dolls

Op Carolyn na zijn de andere wetenschappers enkel slashervoer voor de poppen. Maar niet alleen zij moeten het ontgelden, maar ook een boerenechtpaar even verderop en een klein jongetje dat met zijn Ken-pop aan het spelen is. De kills op de wetenschappers zijn erg kort, bruut maar in een oogwenk voorbij. De boerin echter weet veel meer weerstand te bieden, waardoor die scène wat noemenswaardiger is, niet in het minst omdat Torch voor het eerst zijn kunsten kan vertonen. Met een helm als hoofd die verdacht veel lijkt op Darth Vader, roodgloeiende ogen en een arm waaruit een torch vlam komt, vandaar de naam, is hij effectief, maar niet de allerslimste. Maar in datzelfde gevecht weet de boerin Leech Woman in de brandende kachel te gooien. Na Tunneler is nu ook Leech Woman verleden tijd.  

De overige poppen, krijgen meer de aandacht, waarbij Toulon niet zo te spreken is over Torch, en waarbij Jester er continu het zijne van denkt, alsook Blade die samen met Jester de ongenoemde leiders zijn. Het zijn zij die wanneer zij de snode plannen van Toulon ontdekken, het heft in eigen hand nemen. Mensen vermoorden om hun elixer te maken om zo verder te kunnen blijven leven is één ding, maar het duivelse plan van Toulon gaat hen te ver. De poppen zijn dan wel genoodzaakt om de wil van hun meester te doen, maar toch hebben ook zij morele scrupules. En dat is een heel geinig gegeven van de film. 

Het zijn niet zomaar kwaadaardige killer dolls. En zij kunnen er ook niets aan doen dat zij halve slaven zijn en zij toch eigenlijk een meester nodig hebben. Toch hebben zij ook een mening over hun meester en handelen daar uiteindelijk naar. Want na het ontdekken van de kwaadaardige plannen van Neil Gallagher, de man van Megan, schakelen zij hem uit. Vervolgens hebben zij Megan als meester, maar ook dat liep om onbekende redenen niet goed af. Dus hebben ze besloten om Toulon op te graven. Maar keer op keer blijkt dat deze nieuwe meester toch weer egoïstisch bezig is, zelfs de uit de dood herrezen Toulon. Dus hebben ze een nieuwe meester nodig en nadat zij het elixer van Toulon hebben gestolen en zijn nieuwe poppenlichaam hebben gedood, nemen zij de ziel van Camille en plaatsen haar in de andere op menselijke grootte gemaakte pop die bedoeld was voor Carolyn. Samen vertrekken ze naar een inrichting voor kinderen om hen te ‘betoveren’ met hun kunsten. 

review film puppermaster 2 1990
Torch/ Full Moon Entertainment

André Toulon

Alhoewel het verhaal met de wetenschappers en de kills wat mager is, draait het dit keer meer om Toulon zelf. We zien hem in 1912 samen met zijn vrouw Elsa in Cairo, waar hij een voorstelling geeft met zijn marionetten. Het is niet zo’n succes en hij leert een man kennen die hem een levende pop laat zien en hem de geheimen van het ritueel van Osiris onthult. Ook komen we te weten dat Elsa is vermoord door de nazi’s en dat Carolyn verdacht veel lijkt op Elsa en niet per toeval terecht is gekomen in de Bodega Bay Inn. Nu wil Toulon zichzelf en Carolyn in op menselijke grote gemaakte poppen naar hun evenbeeld overplaatsen zodat zij eeuwig kunnen leven. En dat plan gaat de poppen te ver. 

De poppen stelen de show

Deze hele mythologie, gegoten in een slasher, maar waarbij de poppen een belangrijkere rol dan enkele killers spelen is een erg vermakelijke mix. Alhoewel de eerste film er beter uitzag, spannender was en de poppen enger, gaat dit vervolg dieper in op de achterliggende mythologie en komen de poppen nog meer tot leven. 

De poppen zijn wederom de sterren van de film, die nog aimabel zijn ook. Het werk van de poppenspelers en de stop motion techniek is ook dit keer erg mooi gedaan en de scène waarin Blade aan komt rennen en iemand bespringt ziet er erg realistisch uit. Het is jammer dat we afscheid hebben moeten nemen van in ieder geval Leech Woman, Tunneler kan weer tot leven gebracht worden, maar daarvoor in de plaats hebben we Torch gekregen. Maar een nieuwe vrouwelijke pop in het derde deel zou welkom zijn. Blade blijft er slim en angstaanjagend eng uitzien, terwijl Jester al zijn emoties goed weet te tonen en spreekt voor de hele groep poppen, maar een wat tragische maar intelligent figuur blijft. Pinhead is de brute kracht samen met Torch die net ietsje dommer is. Samen vormen ze een goed team en met de kleurrijke Camille als nieuwe meester denk je dat het goed af zal lopen voor ze…

Conclusie

Puppetmaster II is weer een vermakelijke slasher met de killer dolls in de hoofdrol die mooi vormgeven zijn, maar meer in hun mars hebben dan enkel slaafs kills uitvoeren. Met en paar goede slasherscènes, meer uitdieping van de achterliggende mythologie, en met vooral de focus op Toulon, zijn poppen en Carolyn is het een eenvoudig simpel verhaal dat een leuk vervolg is. 

Meer lezen over de franchise Puppetmaster? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Puppetmaster II (1990) 88 min
  • Directed by: Dave Allen
  • Produced by: Charles Band
  • Written by: David Pabian
  • Starring: Elizabeth Maclellan, Collin Bernsen, Gregory Webb, Charlie Spradling, Steve Welles, Jeff Weston, Ivan R. Jado, Sage Allen, Nita Talbot
  • Music by: Richard Band
  • Cinematography: Thomas F. Denove
  • Edited by: Bert Glatstein, Peter Teschner
  • Production company: Full Moon Entertainment
  • Distributed by: Full Moon Entertainment, Paramount Pictures