Nightmares & Visions & Hallucinations in Horror Films [2000-2019]

nightmares

Aangepast op 19 oktober 2019. De beste Horror Films met Nightmares, Visions en Hallucinations, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin nachtmerries, dromen, hallucinaties en visioenen een grote rol spelen. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

In Horror Films kan bij uitstek gebruik worden gemaakt van enge dromen, nachtmerries, visioenen en hallucinaties om het angstgevoel te versterken. Door nachtmerries, visioenen en hallucinaties wordt een vervreemdend en surrealistisch effect bereikt, waardoor werkelijkheid en in een niet bestaande werkelijkheid en illusies zich door elkaar heen afspelen. Maar soms worden dromen en visioenen of hallucinaties ook gebruikt als aanzet van gebeurtenissen, een mysterie of om de film nog enger te maken. De inzet van deze verteltechniek is veelzijdig, maar zeer effectief.

Op dit moment bevat de lijst 10 films, gecategoriseerd op alfabet van de titel.

← Lees ook de Lijst met Nightmares/Visions/Hallucinations [20ste eeuw] 

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


III the ritual 2015
Just Bridge Entertainment

III The Ritual (2015)⎪80 min⎪regie: Pavel Khvaleev⎪genre: horror, dark fairytale, surrealism, occult, nightmares

III The Ritual is een Russische film die een dark fairytale vibe heeft en waarin een surrealistische nachtmerrie centraal staat. In een klein dorpje heerst een vreemde ziekte waaraan de moeder van Ayia en Mirra is overleden. Nu ook Mirra ziek wordt vraagt Ayia hulp aan de priester waarbij ze een occult ritueel moet ondergaan om haar zus te redden. Dit ritueel brengt haar in de geest van Mirra waarin Ayia geconfronteerd wordt met haar ergste bizarre en surrealistische nachtmerries. Deze film is zeer mooi vormgegeven, maar waarbij het verhaal te mysterieus blijft en het achterliggende idee te vaag blijft. Vervreemdend en sfeervol, poëtisch, visueel een plaatje en zeker niet voor het grote publiek, maar de liefhebbers van weird fiction. Review. 

💀 


before i wake 2016
Relativity Media, Netflix

Before I Wake (2016) ⎪97 min⎪regie: Mike Flanagan⎪genre: horror, fantasy, nightmares, monsters

In Before I Wake zijn de dromen van de kleine Cody zowel prachtig wanneer ze door zijn gave tot leven komen, alsook levensgevaarlijk en angstaanjagend. Als een rouwend echtpaar een zoontje adopteert blijkt ook hij een trauma te hebben en kan daardoor slecht slapen. Wat de nieuwbakken ouders niet weten is dat hij in zijn dromen datgene wat hij droomt tot leven kan brengen, zoals vlinders, maar ook Cankerman, het monster dat zijn moeder heeft gedood. Een emotionele fantasiefilm waarin Cankerman een tot leven gekomen symbool is van de kanker waaraan zijn  moeder stierf en voor horror zorgt in de echte wereld. Het is een film die twee zware onderwerpen aansnijdt en daarvoor een fantasy horror verpakking gebruikt. Review.

💀


dead end 2003
Lionsgate Entertainment

Dead End (2003)⎪85 min⎪regie: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa⎪genre: horror, surrealism, mystery, claustrophobic, psychological horror

Als op Kerstavond een familie met twee volwassen kinderen en aanhang in de auto op weg is naar de schoonfamilie en vader een binnenweg neemt, bevinden ze zich op een vreemde surrealistische weg, waarop zich huiveringwekkende en unheimische dingen afspelen. Met een claustrofobische en onbestemde sfeer wordt de situatie buiten op de weg door een enorm bos en binnen in de auto onderling steeds hachelijker. Met zwarte humor, een bevreemdende sfeer en een einde met een twist doet deze film al tijdens het kijken aan als een surrealistische doodenge nachtmerrie. Dead End is een ijzersterke film met een mysterie, humor en horror en goed neergezette personages, sterke sfeer en simpele goed gekozen cinematografie. Review.

💀💀💀


the devil's candy 2015
IFC Midnight

The Devil’s Candy (2015)⎪79 min⎪regie: Sean Byrne⎪genre: horror, supernatural, occult, visions, arthouse

Wanneer kunstschilder Jesse met zijn vrouw Astrid en puberdochter Zooey verhuist naar een huis waar zich iets kwaads heeft afgespeeld, begint Jesse last te krijgen van vreemde visioenen die hij vertaalt naar het doek en hij de meest enge en bizarre schilderijen maakt. The Devil’s Candy is een duivelse originele film met een onconventioneel gezin en verhaallijn die een unheimische en onheilspellende sfeer weet neer te zetten. Een film waarin geluid, de heavy metal muziek, de geluidseffecten en kunst een grote rol spelen. Met bijzondere personages en manier van filmen, verrassende villains en een hint naar het occulte is dit een ijzersterke film met een fantastische climax. Review. 

💀💀💀


ghost stories 2017
Lionsgate Films

Ghost Stories (2017)⎪98 min⎪regie: Andy Nyman, Jeremy Dyson⎪genre: horror, ghost story, nightmare, anthology

In Ghost Stories volgen we Philip Goodman die zogenaamde mediums ontmaskert, maar door verschillende zaken toch aan het twijfelen wordt gebracht. Hij gaat langs drie verschillende onopgeloste zaken, van een nachtbewaker die een geest heeft gezien, een jongen die de duivel tegenkwam en een man die last heeft van een poltergeist. De film zit ingenieus in elkaar en heeft een verrassende, surrealistische twist in petto die deze schijnbaar losse zaken met elkaar combineert, met een bizar sterk einde. Zowel eng, mysterieus, origineel als humoristisch met goed camerawerk en surrealistische gebeurtenissen is dit een zeer vermakelijke film die gebaseerd is op een toneelstuk en die vibe ook heeft weten te behouden, waardoor de stijl nog creatiever wordt. Review.

💀💀💀


oculus 2013
Relativity Media

Oculus (2013)⎪105 min⎪regie: Mike Flanagan⎪genre: horror, supernatural, psychological horror, hallucinations

In Oculus staat een spiegel, de zogenaamde Lasser Glass centraal die voor enge hallucinaties en dood en verderf zorgt. Iedereen die ooit de spiegel in bezit had is op een vreemde wijze vroegtijding gestorven. Zo ook de ouders van Kaylie en Tim toen zij nog kinderen waren. Hun vader zou hun moeder hebben vermoord, maar Kaylie gelooft in zijn onschuld en wil met een experiment bewijzen dat de spiegel evil is. Dat resulteert in een aantal angstaanjagende hallucinaties in deze psychologische horror met een originele vertelwijze. De hallucinaties zorgen voor desoriëntatie, surrealistische vervreemdende beelden en gebeurtenissen en ware horror, in een film waarin met de werkelijkheid op verschillende manieren wordt gespeeld. Review.

💀💀💀


the ritual 2017
eOne Films, Netflix

The Ritual (2017)⎪94 min⎪regie: David Buckner⎪genre: horror, supernatural, monster, nightmares, hallucinations, cult, claustrophobic

Als vier vrienden een hike maken door de oude bossen van Zweden om een vriend van hen te gedenken, raken ze verdwaald, terwijl er iets eeuwenouds in het bos naar hen loert. Als ze een hutje vinden om te overnachten krijgen ze allen last van vreemde nachtmerries en vinden ze op de zolder een vreemd afgodsbeeld. Dat is het begin van een ware nachtmerrie waaruit ze niet lijken te kunnen ontsnappen. Met droombeelden en hallucinaties over het incident waarbij hun vriend omkwam, terwijl ze achtervolgd worden door een godheid Moder, wordt de film zeer claustrofobisch en beangstigend. Met Moder als prachtig vormgegeven monster als hoogtepunt. Review. 

💀💀


veronica 2017
Film Factory, Sony Pictures

Verónica (2017)⎪105 min⎪regie: Paco Plaza⎪genre: horror, supernatural, demons, possession, coming of age

Als Verónica samen met haar vriendinnen met een ouija bord aan de gang gaat om contact te krijgen met haar overleden vader, wordt ze getergd door een demon. Deze prachtig gemaakte film met surrealistische beelden, een sterk personage in een coming of age verhaal, is niet alleen zeer eng en mooi gemaakt, maar biedt meer op het gebied van cinematografie. Wanneer Verónica langzaam bezeten raakt, is de nachtmerrie scène een prachtig gemaakt maar angstaanjagend stukje film die de angsten van Verónica op meerdere vlakken verbeeldt. Grafisch en verontrustend vol symboliek is dit een zeer memorabele scène in een zeer goede horror. Review.

💀💀💀


visions 2915
Universal Pictures

Visions (2015)⎪82 min⎪regie: Kevin Greutert⎪genre: horror, supernatural, visions, mystery

Visions gaat over een vrouw Eve die met haar man een wijnboerderij heeft gekocht en daar vreemde visioenen krijgt. Met deze titel, maar met insteek of Eve lijdt aan hallucinaties door een psychose, of dat er paranormale hauntings aan het werk zijn, zijn deze vragen overbodig. De twist in de film is waar het om gaat, waarbij de visioenen een belangrijke rol spelen. Met een schijnbaar raadselachtige puzzel en met weinig mysterie en een vlak hoofdpersonage is dit geen uitblinker, maar wel met een interessant idee, die tot op zekere hoogte weet te vermaken maar niet te verrassen. Review.

💀


wounds 2019
Hulu

Wounds (2019)⎪94 min⎪regie: Babak Anvari⎪genre: horror, weird fiction, nightmares, hallucinations, lovecraftian, arthouse

Wounds is een nihilistische weird fiction film, waarin het personage Will onlosmakelijk met het plot verbonden is. In een nachtmerrieachtig verloop raakt Will betrokken bij een groepje studenten dat een Lovecraftian entiteit uit een andere dimensie heeft opgeroepen, nadat hij in de kroeg waar hij werkt en telefoon vindt met raadselachtige en horror beelden. Zijn eigen lege bestaan met betekenisloze relaties wordt verdreven door nachtmerrieachtige hallucinaties en dromen die de ware expressionistische horror vormen, die de bijna subliminale heldimensie vertolken. Will verzandt in waanzin die steeds sterker wordt en een verbinding is met het plot. Met subtiele maar creepy en originele horror weet deze film met een bijzondere vertelwijze die summier is, maar vol met hints een klein publiek aan te spreken die fan is van dit specifieke genre. Review.

💀💀💀