Nightmares & Visions & Hallucinations in Horror Films [20ste eeuw]

nightmares

Aangepast op 26 oktober 2019. De beste Horror Films met Nightmares, Visions en Hallucinations, speciaal geselecteerd door Phantasasmagoria.

In dit artikel heeft Phantasasmagoria de beste, leukste en engste horror films geselecteerd waarin nachtmerries, dromen, hallucinaties en visioenen een grote rol spelen. Dit artikel zal continu worden uitgebreid om de beste films uit dit subgenre te blijven toevoegen. 

Al deze films zijn aanraders en de moeite waard om te kijken. Om toch een onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de films is er een score gegeven met 3 icoontjes maximaal en 1 minimaal. Van helemaal top tot redelijk. 

Klik op ‘Review’ voor een uitgebreid review van de desbetreffende film.

In Horror Films kan bij uitstek gebruik worden gemaakt van enge dromen, nachtmerries, visioenen en hallucinaties om het angstgevoel te versterken. Door nachtmerries, visioenen en hallucinaties wordt een vervreemdend en surrealistisch effect bereikt, waardoor werkelijkheid en in een niet bestaande werkelijkheid en illusies zich door elkaar heen afspelen. Maar soms worden dromen en visioenen of hallucinaties ook gebruikt als aanzet van gebeurtenissen, een mysterie of om de film nog enger te maken. De inzet van deze verteltechniek is veelzijdig, maar zeer effectief.

Op dit moment bevat de lijst 14 films, gecategoriseerd op decennium en vervolgens op alfabet van de titel. 

→ Lees ook de Lijst met Nightmares/Visions/Hallucinations [2000-2019]

Ga naar ‘Lijstjes’ in de menubalk voor nog meer subcategorieën. 


jaren 40:

dead of night 1945
Eagle-Lion Distributors Limited

Dead of Night (1945)⎪102 min⎪regie: Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Robert Hamer, Basil Dearden⎪genre: horror, supernatural, anthology, creepy dolls, humour, nightmares

In Dead of Night, een anthology horror waarbij meerdere mensen elkaar waargebeurde spookverhalen vertellen, is de aanzet hiervan een droom. Want als architect Walter Craig naar een huis gaat en daar een aantal mensen aantreft heeft hij een déjà vu gevoel, sterker nog hij heeft het al eerder gedroomd en weet precies wat er gaat gebeuren. Om hem gerust te stellen, vertellen de anderen hun paranormale ervaringen, maar aan het einde van de film, beleeft Walter zijn eigen nachtmerrie. Was het een droom of een visioen dat hij had? Een film met zowel leuke losse verhalen als een ijzersterk plot met een surrealistisch en heel creepy einde. Want wat is de grootste nachtmerrie: er nooit uit kunnen ontwaken… Review. 

💀💀💀


jaren 50:

the tingler 1959
Columbia Pictures

The Tingler (1959)⎪82 min⎪regie: William Castle⎪genre: horror, science fiction, drama, campy, humour, supernatural

Dr Warren Chapin werkt als patholoog en ontdekt een microscopische parasiet in de hersenstam die groeit wanneer er intense angst wordt ervaren. Om deze parasiet in toom te houden moet er worden gegild om de angst te uiten. Chapin wil deze parasiet, de Tingler bestuderen en vangen, wat een hachelijke en hilarische situatie oplevert in een bioscoop, waardoor William Castle een van zijn leukste 4D gimmicks in de real life bioscoop kan vertonen. Maar ook de verschillende scènes waarin zowel een vrouw Martha angstige visioenen heeft, als Warren die zichzelf angst aanjaagt door middel van hallucinogenen, zijn creepy mooi gemaakte scènes. The Tingler is een erg vermakelijke originele mashup die science fiction, campy humor, het bovennatuurlijke met visoenen en tripachtige cinematografie, en monsters en huiselijk drama met elkaar weet te combineren, met Vincent Price als de ster in de film. Review.

💀💀💀


jaren 60:

rosemary's baby 1968
Paramount Pictures

Rosemary’s Baby (1968)⎪136 min⎪regie: Roman Polanski⎪genre: horror, psychological horror, nightmare, cult, occult, supernatural

Rosemary’s Baby is het verhaal van Rosemary die met haar man Guy in het appartementencomplex de Bramford gaat wonen. Hun buren zijn een ouder echtpaar Minnie en Roman Castavet en nemen hen gelijk op. Maar na een vreemde nachtmerrie van Rosemary en zij zwanger blijkt te zijn, neemt haar leven een sinistere wending. Heel vervreemdend en eng in beeld gebracht is deze nachtmerrie over een cult de aanzet tot de nog engere gebeurtenissen, van paranoia en onzekerheid wat Rosemary moet doorstaan. Gericht op suspense en een gotische feel is Rosemary geïsoleerd en in het nauw gedreven. Maar de nachtmerrie, de demonaanbiddende cult en het nachtmerrie-achtige einde zorgen voor de echte horror in de film. Review.

💀💀💀


jaren 70:

burnt offerings 1976
United Artists, MGM

Burnt Offerings (1976)⎪116 min⎪regie: Dan Curtis⎪genre: horror, haunted house, psychological horror, supernatural, gothic

Burnt Offerings is een haunted house verhaal over het gezin Rolf dat hun zomer doorbrengt in een landhuis op het platteland om de stad te ontvluchten. Niet wetende dat het huis iets sinisters herbergt en het huis zelf meer is dan het lijkt. Terwijl de film voornamelijk het verval van het gezin in beeld brengt, is het vader Ben die een steeds terugkerende nachtmerrie krijgt. De chauffeur van de lijkwagen van zijn moeder duikt op in zijn dromen en hallucinaties en drijven hem waanzinnig en zorgen tevens voor huiveringwekkende scènes. Samen met de invloed van het huis is het arme gezin gedoemd. Review.

💀💀💀


lisa and the devil 1974
Procinor

Lisa and the Devil (1973)⎪91 min⎪regie: Mario Bava⎪genre: horror, gothic, surrealism, occult, supernatural, creepy dolls, haunted house

In deze gotische horror komt Lisa tijdens een vakantie terecht in een groot landhuis met een mysterieus verleden en geheimzinnige bewoners. Met levensechte poppen die tot leven lijken te komen door de raadselachtige butler die wel erg veel lijkt op de duivel, zorgen voor een creepy surrealistische sfeer, maar versterken het gevoel van Lisa de grip op de werkelijkheid kwijt te raken. Haar verblijf in het landhuis verandert in een surrealistische nachtmerrie en koortsdroom, waarbij ze terecht lijkt te zijn gekomen in een illusie van het vagevuur. Lisa and the Devil is een prachtige sfeervolle film die vooral op gevoelsniveau erg sterk is en is het de vraag of Lisa een nachtmerrie heeft gehad of gehallucineerd heeft of dat er iets anders aan de hand is. Review.  

💀💀💀


the perfume of the lady in black 1974
Euro International Film

The Perfume of the Lady in Black (1974)⎪103 min⎪regie: Francesco Barilli⎪genre: horror, mystery, occult, cults, psychological horror, gothic

Silvia’s rustige leven in Italië waar ze werkt als wetenschapper wordt verstoord door vreemde gebeurtenissen die haar in een nachtmerrie-achtige situatie doen belanden. Realiteit vermengd zich langzaam met hallucinaties, paranoia en waanzin, terwijl Silvia visioenen heeft van een opgelopen jeugdtrauma. Mysterieuze gebeurtenissen uit het verleden vermengen zich met vreemde mensen en situaties die aan het einde een zeer grafische climax heeft. Een horror waarbij het occulte subtiel het leven van Silvia binnendringt. The Perfume of the Lady in Black is een gotische psychologische horror waarbij illusie niet meer van de werkelijkheid te onderscheiden is. Review.

💀💀


phantasm 1979
AVCO Embassy Pictures

Phantasm (1979) ⎪89 min⎪regie: Don Coscarelli⎪genre: horror, fantasy, coming of age, supernatural, surrealism, nightmares, symbolism, arthouse

Deze cultfilm van Don Coscarelli lijkt een grote nachtmerrie voor de dertienjarige Mike als hij na de dood van zijn ouders vreemde dingen ontdekt op de begraafplaats. Van een enge Tall Man, kleine wezens en een andere dimensie tot een vliegende killer orb. Maar al voor deze enge dingen had Mike al last van nachtmerries, die zijn angsten verbeelden en na de dood van zijn ouders hij nu ook bang is dat zijn oudere broer Jody hem verlaat. Maar de grootste nachtmerrie moet nog komen en is voor het einde bewaard. Phantasm is een coming of age met veel symboliek, surrealistische gebeurtenissen en een enge andere dimensie die arthouse waardig is. Review.

💀💀💀


jaren 80:

a nightmare on elm street 1984
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street (1984)⎪91 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, fantasy, supernatural, dark fairytale, nightmares

A Nightmare on Elm Street is de film bij uitstek die nachtmerries in de hoofdrol heeft. En wel de nachtmerries over kindermoordenaar Freddy Krueger die de jongeren via hun nachtmerries weet te vermoorden. De oplossing van final girl Nancy Thompson is dan ook om via haar eigen dromen Freddy in de val te lokken en te verslaan. Maar niet voordat hij al haar vrienden op brute en bloedige wijze heeft gedood. Een bloederige film, vol practical effects en surrealistische kill scènes, die zowel eng als origineel zijn en het nachtmerrie-effect tot bizarre hoogten weet te brengen. Met een echte jaren 80 sfeer is dit een echte fantasy slasher klassieker. Review.

💀💀💀


a nightmare on elm street 2 freddy's revenge 1985
New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985)⎪87 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, supernatural, fantasy, symbolism, nightmares, body horror

A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge is het al even enge vervolg met een belangrijke subtekst. Nu heeft Freddy Krueger het voorzien op Jesse die homoseksuele gevoelens heeft waar hij nog niet voor uit durft te komen. Deze worsteling met zijn identiteit geeft Freddy een ingang om bezit van hem te kunnen nemen. Weer afkomstig uit Jesse’s letterlijke en figuurlijke nachtmerries is Freddy zowel een bovennatuurlijke killer als een symbool voor zijn geaardheid die Jesse nog niet wil accepteren. De film is doorspekt met symboliek maar ook weer met prachtige en enge surrealistische beelden, goede effects en een ware body horror. Review. 

💀💀💀


phenomena 1985
Titanus

Phenomena (1985)⎪116 min⎪regie: Dario Argento⎪genre: horror, slasher, coming of age, surrealism, mystery

De 14 jarige Jennifer gaat naar een kostschool in Zwitserland waar ook een seriemoordenaar die het op meisjes van haar leeftijd heeft voorzien rondwaart. Maar Jennifer heeft een bijzondere gave en kan met insecten communiceren, maar heeft ook last van slaapwandelen en vreemde dromen die haar helpen de moordenaar te ontmaskeren. Deze dromen hebben een surrealistische stijl die een belangrijke rol spelen in het verhaal er een tevens een sprookjesachtige sfeer aan geven. Die sfeer wordt extra versterkt door de dromerige rock muziek van Goblin. Dit in combinatie met de bijzondere premisse, een chimpansee als heldin, de jaren 80 giallo sfeer en slasher en gore gehalte is Phenomena een unieke film. Review. 

💀💀💀


prince of darkness 1987
Universal Pictures

Prince of Darkness (1987) ⎪101 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, supernatural, occult, claustrophobic, surrealism, visions, possession

In dit tweede deel van de Apocalypse trilogie van John Carpenter krijgt een groep nietsvermoedende wetenschappers te maken met de Antichrist die als Antimaterie als een groene substantie in een vat zit. Geplaagd door zowel de Antichrist die weet te ontsnappen en bezit van hen neemt, als door vreemde dromen bevinden de wetenschappers zich in een ware nachtmerrie. Juist deze dromen, visioenen zijn de sleutel tot het voorkomen van het einde van de wereld. Met body horror, bezetenheid, surrealistische gebeurtenissen, een claustrofobische sfeer vol dreiging is Prince of Darkness en horror die religie en wetenschap weet te combineren in een fatale climax. Review. 

💀💀💀


jaren 90:

event horizon 1997
Paramount Pictures

Event Horizon (1997)⎪95 min⎪regie: Paul Anderson⎪genre: horror, science fiction, Lovecraftian, hallucinations 

Als in 2047 een ruimtecrew op zoek gaat naar het zeven jaar eerder vermiste schip Event Horizon treffen ze niemand aan. Aan boord van de Event Horizon bevindt zich een Gravity Drive die het schip naar een andere dimensie heeft gebracht en iets heeft mee teruggenomen. De crew wordt geplaagd door bizarre afgrijselijke hallucinaties en visioenen waar aan ze ten onder gaan. Event Horizon is een science fiction horror die deze nachtmerrie-achtige hallucinaties combineert met een Lovecratian vibe met gruwelijke bijna subliminale beelden. De heldimensie die het schip heeft bezocht wordt een ware hel voor de crew. Review. 

💀💀


in the mouth of madness 1994
New Line Cinema

In the Mouth of Madness (1994)⎪95 min⎪regie: John Carpenter⎪genre: horror, Lovecraftian, pre-apocalyptic, supernatural, hallucinations

In the Mouth of Madness is de derde film uit de Apocalypse Trilogy van John Carpenter. In dit laatste deel komt de naderende apocalyps wel erg dichtbij. Wanneer schrijver van horror boeken Sutton Cane van de aardbodem lijkt verdwenen, gaan verzekering agent John Trent en editor Linda Styles naar het niet bestaande plaatsje Hobbs End, gecreëerd door Cane zelf en belanden in een Lovecraftiaanse nachtmerrie van Cane, waarbij vervreemding, en monsterlijke wezens ervoor zorgen dat John verzandt in hallucinaties, desoriëntatie en paranoia waarop de rest van de wereld zal volgen. Het einde van de wereld wordt veroorzaakt door waanzin en gekte. De film is doorspekt van een unheimische  en huiveringwekkende sfeer, met surrealistische beelden die de horror angstaanjagend maken. Review.

💀💀💀


wes craven's new nightmare 1994
New Line Cinema

Wes Craven’s New Nightmare (1994)⎪112 min⎪regie: Wes Craven⎪genre: horror, slasher, fantasy, supernatural, surrealism, dark fairytale, legend, nightmares

In New Nightmare weet Freddy Krueger, de legendarische kindermoordenaar die na zijn dood in een nachtmerriewereld zijn weg terugvindt via dromen naar de werkelijkheid, naar de echte echte werkelijkheid door te dringen via de dromen van Wes Craven zelf. Hij weet Heather Langenkamp de actrice die Nancy Thompson speelde in A Nightmare on Elm Street te vinden en haar en haar zoontje Dylan die gek is op sprookjes te lokken naar zijn nachtmerriewereld. Dit briljant leuke meta-perspectief, gebaseerd op de zogenaamde dromen van Wes die werkelijkheid worden, van fictie in fictie vermengd met semi-realiteit die vervolgens zich als fictie gaat gedragen en dat allemaal met elkaar gemixt, is zowel een ode als een parodie als een op zichzelf staande sterke bovennatuurlijke fantasy slasher, waarin Freddy enger is dan ooit tevoren. Review.

💀💀💀