Boek Review: Eric (Terry Pratchett, 1990)

review book faust eric terry pratchett 1990

‘ALL MY WORK IS IMPORTANT, said Death. (…) THE REASON WHY YOU SUMMONED ME. THE ANSWER IS: IT IS RINCEWIND. ‘But we haven’t asked you the question yet!” NEVERTHELESS. THE ANSWER IS : IT IS RINCEWIND.’ 

Faust Eric is het negende boek in de Discworld serie. In dit komische avontuur komen we een bekende figuur tegen, die we al een tijdje gemist hadden: Rincewind.

Rincewinds laatste avontuur speelde zich af in het vijfde boek van de Discword serie Sourcery, waar hij het hulpje was van de Librarian een orang-oetan en hij het best naar zijn zin had, aangezien hij nu niet zo heel veel hoefde te rennen voor zijn leven. Daar kwam allemaal verandering in, toen er een Sourcerer opstond en die alle magie bedreigde. Rincewind wist op geheel eigen wijze de wereld te redden en verrichtte zelfs zijn eerste echte vrijwillige en onbaatzuchtige daad. Maar daardoor bleef hij wel achter in de Dungeon Dimension met allerlei enge demons en monsters.

Het verhaal

Dus Rincewind doet wederom waar hij goed in is: wegrennen van gevaar. Dit houdt hij een hele lange tijd vol en dit gaat niet altijd onopgemerkt voorbij aan een oplettend iemand, zoals de wizards, de Librarian en een nog veel sinister persoon, of beter gezegd demon, of nog beter gezegd de King of the Demons, Astfgl. Gelukkig, of per toeval, of liever gezegd geheel volgens plan, wordt Rincewind door de dertienjarige Eric, een demonoloog opgeroepen en is hij weer terug op de Discworld. 

Eric heeft, zoals dat hoort, drie wensen die hij in vervulling wil laten gaan. Alhoewel Rincewind hem ervan probeert te overtuigen dat hij maar een wizard is en niet eens een goede, blijkt hij toch de drie wensen in vervulling te kunnen laten gaan, al pakt dat natuurlijk heel anders uit. Want iedere wens heeft een addertje onder het gras. De eerste wens van Eric is dat hij de heerser wordt van de wereld. Dat doet Rincewind, Eric en zijn papegaai en de Luggage, die Rincewind overal volgt waarheen hij ook gaat, belanden in de hel en terug, letterlijk en tot aan het einde der tijden, letterlijk, en belanden ze uiteindelijk in Klatch. De tweede wens, de mooiste vrouw van de wereld ontmoeten, brengt hen terug in de tijd en de derde wens om voor eeuwig te leven, brengt hen naar het begin der tijden. Het is allemaal niet waar Eric op gerekend had. En samen met Rincewind betekent dit vooral veel rennen en ontsnappen uit benarde situaties. 

Parodie en Rincewind op zijn best

Dit kortere verhaal is een leuke parodie op Faust, met de typische Terry Pratchett humor en twists en wendingen. Met dit avontuur ontmoeten ze allerlei figuren en komt Rincewind een van zijn voorvaders tegen, die ook al niet zo’n held is en liever gewoon saai thuis is. Ze ontmoeten de Creator van de Discworld en van een sandwich met ei en waterkers maar zonder mayonaise. Maar ook krijgen we een kijkje in de hel, waar het er anders aan toe gaat dan je misschien zou denken. En dat komt allemaal door de nieuwe King die meer ziet in bureaucratische orde, dan het simpelweg martelen van mensen. 

Nou ja, martelen heeft met zijn komst een geheel nieuwe betekenis gekregen. Want zeg nou zelf, is voor eeuwig de vervelende vakantiefoto’s kijken of het aller saaiste boek voorgelezen krijgen opnieuw en opnieuw, oftewel je dood vervelen niet veel erger dan al die middeleeuwse fysieke martelingen? Ja, de King of the Demons heeft veel geleerd van de mensen. 

Op een komische manier geeft Pratchett een geheel eigen draai aan Dante’s Inferno. Hij doet hetzelfde met de Ilias en de Trojaanse oorlog, het Trojaanse paard en de strijd om Helena, die helemaal niet zo knap blijkt te zijn. Maar dan in Discworld stijl en natuurlijk speelt Rincewind, zonder dat hij dat zelf wil, de grote hoofdrol. Dit avontuur geeft hem de kans zichzelf van zijn meest gewiekste kant te laten zien en de problemen op te lossen zoals alleen hij dat kan. Ook de Luggage is weer van de partij wat een hoop hilariteit oplevert en ondanks dat het geen mens is, maar wel degelijk een echt personage is, zorgt hij voor heel wat opschudding. 

Conclusie

Faust Eric is ondanks het kortere verhaal van maar 150 bladzijden weer een vol avontuur met komische gebeurtenissen en situaties, leuke vondsten en gaat er een nieuwe wereld voor ons open; die van de hel. En het is nog maar de vraag of Eric en Rincewind uit de hel weten te ontsnappen en een nog grotere vraag is, wanneer ze dat eenmaal doen, waar ze dan nu weer terecht zullen komen. 

Meer over de boeken van de Discworld lezen met Rincewind in de hoofdrol? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

Faust Eric (1990), 155 bladzijden. Auteur: Terry Pratchett. Oorspronkelijke taal: Engels. Nederlandse vertaling: Faust Erik.